Investovat do rekonstrukce místnosti v partnerově domě?
Ahoj, situace je taková že partner má svůj dům a plánujeme společné bydlení. Vzhledem k tomu že mám dítě tak řešíme pokoj pro něj. Partner chce abych mu dala peníze na rekonstrukci místnosti kterou nemá hotovou a nejsou tam podlahy, dodělaná elektřina atd. Částka cca 60.000 Kč. V té místnosti by byl můj syn.
S tím že nábytek a vybavení bych mu tam samozřejmě ještě dala já za své.
Nevím zda do toho jít. V domě nebudu mít žádné užívá i právo jako trvalý pobyt a přijde mi to dost peněz když to není mé a nikdy nebude. Nejde mi o majetek a chápu že syn musí mít pokoj, ale platit rekonstrukci v cizím když nevím co může být za rok mi přijde dost. Samozřejmě tam nebudu žít zadarmo a budu platit normální částku do sluzeb a jídlo.
Tak znovu pro ty které říkají jak ho pomlouvam.
Ne nikde ho nepomlouvam a pokud chci mít jistoty je to zcela logické. Mám syna a nepřemýšlím jen rozkrokem nebo tou láskou jak tady některé pořád píšete. On také mysli víc na svého syna.
Nechápu že se někdo divý tomu že chci mít něco alespoň podloženo a chtít 50% vážně není moc.
To že bychom byli rodina a pár neznamená že nemusím myslet na zadní vrátka a myslet na to že mám zodpovědnost za svého syna. On pokud bychom se rozešli tak zůstane logicky v domě a samozřejmě zhodnocená místnost mu zůstane a ne vážně to není tak že by ji zavřel a nevyužil. Sám mi řekl že se k tomu časem chystá a to sme ještě společné bydlení neřešili.
Zakladatelko, jsi rozumná ženská, že přemýšlíš i nad situací co by bylo, kdyby to nevyšlo, kdyby tak přemýšlela každá ženská...
No k věci.
Proč by si měla platit jídlo jemu a jeho dítěti? Zaplať poplatky, on teda vodu a topení a jídlo každej 50/50, ne?
60 tisíc, ok, tak bych mu řekla, že buď smluvně a nebo nic, pokud to bude problém, tak bych mu řekla, že se nestehuji.
A další věc, on je kamionak, kdo se mu bude starat o dítě, ty? A nemyslíš, že by si tedy tvůj syn tam zasloužil své místo, když mu budeš dělat chůvu?
Jestli se máš ráda, zůstaň kde jsi, samostatně, soběstačná ❤️
@guliii jo to je jasný, tomu já rozumím také a nemám problém s tim co říkal si pak společně najít něco jiného. Ale to je za XX let vzhledem k tomu že jeho dítě je na ZŠ a půjde na školy.
@alilali ano s péčí o domácnost včetně péče o syna nemám problém. Rozumím si sním je to hodný kluk.
@alilali je to přesně tak jak píšeš
Já mám své a společné bydlení by mělo být výhodné pro obě strany. Já vážně nemám problém mu pomoct s čím bude třeba, přispívat na poplatky, jídlo atd.
Jen se mi nelíbí že je problém smluvně ošetřit tu rekonstrukci jeho pokoje jelikož je to jeho dům.
Neřeším tady nějakou drobnou položku, ale pro mě celkem dost peněz.
Do partnerova domu sem investovala pro své vlastní děti pouze to, co sem schopna odšroubovat a přenést (veškeré vybavení pokojů, dětské hřiště na zahradě apod.) U společného dítěte je to trochu už jiné. Ale než se tak stalo, dávala sem si dost pozor. A myslím, že je to naprosto adekvátní. Zkušenost mám takovou s ex manželem, že už nehodlám v životě rozhazovat statisíce do vzduchu kvůli lásce. Vztahu jako takovému se nebráním, ale vše má své hranice. Obzvlášť ty finanční. Na rovinu můžu říct (ač sem relativně spokojená) , že bych se už za nic na světě nevzdávala svého bydlení a svých vlastních jistot. Jediný na koho se dá spolehnout do konce života, je sám na sebe. Kdo říká opak, je naivní a nebo má prozatím velké štěstí, že nezažil to špatné.
@terkync bohužel moje zkušenost s ex je taky celkem smutná
Ještě mě napadla jedna věc. 🙂 Svůj byt v žádném případě neopouštět! Minimálně další rok, dva. Tím, že máte syna ve střídavé péči, tak vlastně 14 dní máte ve svém bytě klid a pohodu, ušetříte za potraviny, máte spoustu času atd.
Teď když byste se přestěhovala, tak platíte za jídlo pro další dva lidi. A musíte se starat celý měsíc o někoho. Navíc pokud byste se odstěhovala, pustila svůj obecní byt a za půl roku to nefungovalo, tak kam půjdete? Navíc, když přijdete i o 60 tisíc? Stejně levné bydlení už neseženete a ještě vás bude stát dost peněz stěhování jako takové, plus úpravy a dozařízení nového bydlení. A kam navíc dáte všechny své věci? Finanční rezervu už si nebudete moct dovolit tvořit. A bonus k, během pár let se starat o jeho matku.
Nejrozumnější by bylo, kdybyste prozatím zůstala ve svém bytě. V době kdy budete mít svého syna, tak budete fungovat u sebe, případně můžete jezdit na víkend k příteli jako doposud. A v době, kdy bude váš syn u tatínka, tak můžete zkusit bydlet u přítele.... Samozřejmě mu nebudete platit za energie a další poplatky jak chce, protože jak už tu bylo víckrát zmíněno, stejně by topil, svítil, atd. spotřeba u něj by byla téměř stejná, max by byla větší spotřeba vody. A náklady za jídlo mu vykompenzujete tím, že nemusí řešit co se synem, když je na cestách. A vy si dál budete platit poplatky ve svém bytě. To mi přijde fér.
Jakmile totiž pustíte svůj byt, on bude vědět, že vás může vydírat, protože vy už nebudete mít moc cestu zpět
A na závěr? Doporučila bych Vám sejít se s jeho ex a uvidíte pravý důvod odchodu. Třeba ty dluhy nasekala, aby mohla od něj utéct! Můžete být nemile překvapená, tím co na svého přítele uslyšíte. Třeba syna chtěla, ale bála se z nějakého důvodu výhrůžek vašeho přítele.... Nikdy nevíte proč se o něj nestará matka. Člověka už napadají různé věci.
@hanca78 jeho ex znám a vážně to je případ. Už jen to že odešla od malého dítěte a vídá ho jednou za 14 dnů je pro mě nepochopitelné.
Ale to neřeším každý je nějaký a jejich soužití nemohu hodnotit.
Dům pro syna. Ok a kam bys pak šla podle jeho představ ty?
@brunetka11 v dospělosti jeho syna jak sem psala výše by chtěl abychom si našli něco společného.
Proč by se vzdával svého velkého domu? Tomu se mi nechce věřit. To Vás jen chlácholí, ví co chcete slyšet. Je mi do toho prd, ale fakt Vám ten jeho přístup samotné hlodá v hlavě, jak červ v jablíčku. Když už s tím chlapem chcete být, tak to nechte jako doposud.... O víkendech se sejít, stejně je v týdnu na cestách. A mít dál jistoty, které máte. 🙂
A kde kde bys na to měla vzít peníze, když ti zbude pár drobných?
Jako omlouvám se za upřímnost, ale tvá budoucnost mu je ve skutečnosti ukradená.
@mydlova ty pomalu působíš jako jedna z těch, co by byla pomalu schopná někomu po internetu poslat stovky tisíc, protože se do ní zamiloval vážně nemocný cizinec za oceánem a potřebuje půl milionu, aby se mohl vyléčit a přijet za tebou.
V dnešním světě láska na celý život už rozhodně není, co bývala a nepojistí se jenom blb.
Pokud by jeho plány byly čisté jako lilie, sepíše s ní smlouvy, aby jednou měla jistotu, že neodejde s holou prdelí a možná ještě dluhy jako bonus.
@mydlova Ale je to vychcánek. Ten pokoj mu tam prostě zůstane už navždy. Můj brácha má partnerku s dvěma dětma, jedno tedy už dospělé ale bydlí u nich ještě taky. Taky musel brácha zrekonstruovat jednu místnost, druhou uvolnil a svoje věci si dal jinam, aby holky měly každá svůj pokoj. A udělal to za svoje peníze. Nenapadlo ho říct "jsou to tvoje děti, zaplať si to sama". Bere je jako svoje. Teď jim všem zaplatil luxusní dovolenou, taky ze svého. Jenže to je asi o vztazích. Má je rád a nebere je jako cizí.
@brunetka11 no budeš se divit za těch cca 10 let sem schopna něco ušetřit. V praci od října už také budu na jiné pozici a mzda bude vyšší, ale to nemá cenu řešit.
Pro mě je důležitý fakt ten že nechce vyřešit byť dohodou tu investici do jeho majetku.
@klokanka31 vidím to stejně. Nechci po něm aby investoval do nábytku, osobních věcí nebo něčeho podobného pro mě a mého syna. Jen nechci platit rekonstrukci sama v plné vyšši. To je pro mě nepochopitelné.
Nedávno jsem potkala pána, co nadával na ženský, že by žádné nedal ani korunu, protože manželce věřil a ona nasekala dluhy, dostala ho do exekuce. Takže já částečně jeho obezřetnost chápu. Můj muž mi na začátku vztahu říkal, že až se nám narodí naše dítě, tak půjde na test otcovství. (Měl blbou zkoušenost, kdy na něj jedna ze ex chtěla hodit dítě, která měla s někým jiným.) Poprvé jsem to přešla, potřetí jsem mu řekla, že klidně, ale platí si to ze svého, že já to platit nebudu. Tak ho překvapilo, že se to platí a nechal to být. Asi po 2 letech vztahu, když jsem mu to připoměla, co měl za pitomý nápad, tak si to vůbec nepamatoval. Pointa je, že zkušenosti jsou různé, ale neopravňuje ho to se chovat k tobě takto. Tady vypni romantiku a buď racionální. Chtěl na tebe přenést větší část nákladů. Jdi do proti útoku a navrhni ať platí víc on.
Byt synovi a vy si najdete něco pro sebe? Tvl. Jasně a teď tu o Karkulace, tu má také ráda. Tohle ti říká, aby ti zaplácnul pusu. Jděte do společného hned.
Znám ženu, co se nastěhovala do domu, který rodiče napsali na syna, ona přinesla peníze za to to celé zrekonstruovalo v dvojgenerační bydlení, dům se přepsal do podílového spoluvlastnictví. Ona chtěla něco vlastního jenom s manželem. Tchán jenom sliboval jak shání pozemek. Sháněl kulové. A celý život bydlí s tchánovcema, který jsou uvedeni na domě jako věcné břemeno.
Jinak je to pro tebe nevýhodné nemít žádná práva k domu, co když on umře jako první, co bude s tebou? V důchodu si hledat podnájem za tržní cenu, tak to je fakt dost nepříjemné. Bych mu navrhla, že tam chceš mít právo na dožití (věcné břemeno). Holt se také bojíš a dost riskuješ puštěním obecního bytu. Ať se týpek chytne za nos.
Já si potrpím trochu na různé věci, které trochu (někdy více) koketují s ezoterikou. Nedávno jsem narazila na webinář o Žití v hojnosti (jak tvořit bohatství pro sebe a ostatní) https://alchymiezeny.cz/webinar-dovol-si-zit-v-... Nebude to o tom, do jakých akcií investovat, ale o podvědomých vzorcích, které nám brání užívat prosperity. Třeba se bojíme si říct o větší peníze v práci, nebo třeba se uvádíme do situací, které jsou pro nás nevýhodné, jako společné bydlení s tvým přítelem.
@levandule_k já se ale do ničeho neuvádí a naopak do toho nejdu protože se mi to nelíbí.
@levandule_k upřímně to vidíš moc jednoduše. Nějak nevidím důvod proč by prodával dům ve kterém vyrůstal a šel hned do jiného když on i jeho syn jsou tam spokojený. To by mě ani nenapadlo po něm chtít a ani by to neudělal.
@levandule_k já ne toužím mít ani věcné břemeno v domě ani jakýkoliv podíl v něm.. Chci jen fér dohodu že by mi v případě rozchodu vyplatil polovinu nákladů na rekonstrukci. Nikdy bych v domě kde mě někdo nechce nežila.
Nemusel by dům prodávat ale třeba jen pronajímat.
@klokanka31 jakože pronajme dům ve kterém žije celý život on i dítě a půjde jinam. Tak to bych neudělala ani já.
Od internetu se vždy vidí jednoduše. Jinak jsem ráda, že jsi to přehodnotila, ono to nevypadá pro tebe bydlení u něj výhodně.
Někde tady v diskuzi padlo, že chce nechat jednou dům synovi a pak byste šli někam společně, teda jestli jsem to dobře pochopila, tak mě napadlo, jestli nejít do společného hned...
@levandule_k ano chce nechat dům synovi, ale je kravina ho pouštět či pronajímat a jít jinam. Má k němu nějaký vztah, syn tady žije od malinká. To bych taky neudělala.
No a tak až syn bude dospělý a bude mít svou rodinu tak tvůj partner půjde kam? Případně s tebou...Nebo by syn dostal dům až po jeho smrti?
@klokanka31 už sem to psala výše
Nemá cenu to tady stále rozebírat a ani řešit co bude za XX let kor když se neshodneme teď a tím pádem stěhování padá. Děkuji všem za reakce a přeji klidný zbytek neděle.
@mydlova Opravdu jsem si nevzala milionáře, ale normálního chlapa, který i před svatbou platil plyn, elektřinu a vodu. Spotřebu energií má stejnou jako když nás tu neměl. Jediné co se o pár stovek zvedlo je voda. Asi o 12stovek za 3m. To mu prý kompenzuji občasným nákupem a vařením 😉.

Tak to je jiná. Chápu, že se spálil, ale to neznamená, že nabídne takové podmínky pro bydlení, kdy on tím dost získá, ty budeš mít víc práce, přijdeš o jistotu obecního bytu a moc peněz ti nezbyde. Ale chápu, že dům chce pro syna.