icon

Jak jste si zvykaly na snížení příjmu na MD/RD?

luj89
28. čer 2018

Ahoj holky, rada bych se zeptala, jak jste si zvykaly na snizeni prijmu zejm. na rodicovske dovolene. Vzdy jsem si vydelavala o trochu vic nez manzel, i muj PPM byl vyssi nez jeho vyplata. Uz par mesicu jsem na RD a porad si nejak nemuzu zvyknout na to, ze musim doslova koukat na kazdou korunu a resit jake jidlo si muzu ci nemuzu koupit. Uplne sci-fi pak pro me je, kdyz vidim, jak nekdo jede na zahranicni dovolenou v prubehu RD ci si treba poridi nove auto. Jak jste si zvykaly vy na to razantni snizeni prijmu? Hned, nebo to chvili trvalo?

Strana
z6
luj89
autor
1. črc 2018

@blahova_andrea taky si beru dceru do koupelny a i tak je to obcas s placem. Jinak hlidat bych ji nikomu nedala, prorvala by to. Je ji rok a je mamanek a prsomilka 😉. A ani ja bych se nemohla soustredit na praci, kdyby nebyla u me v dohledu.
@fandysek_1 tyjo, tak to zavidim 🙂
@jikov tak mit rP na 2 roky, jsem celkem vysmata, ale mam ho do 3 let dcery. Jinak ve vetsich mestech je zase vyhoda, ze za stejnou praci mas klidne dvojnasobek plat., takze chlap tu rodinu lip uzivi. Ale to uz je spis asi rodina od rodiny 😉

brunetka11
1. črc 2018

@luj89 Tak o tom, že větší město, vyšší příjmy - to je fakt ošemetné. Má mamka (severní Morava) se chytala za hlavu, jak máme o mém rodičáku super příjmy - jasně, ale také “super” výdaje. Prostě náklady v Praze a obzvlášť blízké okolí se žije dráž.

mku
1. črc 2018

Ja jsem taky mela velmi slusny prijem, pak i krasnou neschopenku a MD... v podstate jsem se vubec nemusela omezovat, usetrila jsem na jezdeni do prace a to co jsem mela bylo na super ziti... ted na rodicaku musim mnohem casteji sahat na ucet manzela a do uspor... na jidle nesetrime, dovolenou jsme letos dali autem a ne letecky... nejvic asi usetrim na sobe, tim ze jsem doma nepotrebuju se oblikat jako kdyz jsem chodila do prace a vystacim si s jednema teniskama, riflema a par trikama...

zuzineckah
1. črc 2018

@luj89 nijak jsme to v podstatě nepocitili, počítali jsme s tím, ze manželův příjem kontinuálně stoupá. Jinak bychom zůstali u menšího počtu😉

chimneysweeper1
1. črc 2018

Já mám dvojnásobný plat než partner, takže na rodičovské je on. Já byla půl roku na mateřské a 3 měsíce na rodičovské, kdy mi firma proplatila dovolenou a poté i bonus za brzký návrat do práce, takže jsem si finančně nijak nepohoršila. Být ale doma jen s rodičákem a partnerovým platem, to bychom opravdu vyšli tak tak, rozhodně bychom nic neušetřili a nebyly by peníze na jakékoli výlety nebo dovolené. U nás tato varianta ani nepřicházela v úvahu, od začátku bylo jasné, že s dítětem bude doma on a užívá si to. Mě práce baví, vydělám dost na provoz a ušetříme, se synem jsem i tak hodně, jeden den pracuju z domu, jsem s ním odpoledne a samozřejmě celé víkendy, myslím, že tím nijak netrpí. I přes péči tatínka je vidět, že ta primární pečovatelská osoba jsem pro něho já, je to můj mazel 🙂

bayt
1. črc 2018

Ženy, zajímalo by mě, kolik třeba měsíčně cca investujete do sebe, myšleno holič, kosmetika, masáže, nehty, oblečení...?

mku
1. črc 2018

@bayt max sampon na vlasy a krem 😂😂😂 ke kadernici chodim dvakrat rocne... sem tam triko z h&m a podobnych obchodu... nic nepotrebuju, mam plnou skriv byznys obleceni, ktere nemam kam nosit 😎

bayt
1. črc 2018

@mku haha to máme stejný, já teda taky mrtě společenských šatů, ale nevzdávám to :D

mku
1. črc 2018

@bayt no ja se prestavam vejit i do rifli, takze to pracovni radsi ani nezkousim vc satu 😂😂😂 a na podpatkach bych si asi zlomila nohu 😱 a ze jich mam... to same kabelky... ale za posledni rok je kabelkou taska ke kocarku 😇

bayt
1. črc 2018

@mku kalhoty taky nepokouším :( ale třeba kadeřník mě stojí 1500 a to aby člověk chodil tak co 6 týdnů (já se i barvím) a to jsou jen vlasy....nebo se všechny umíte barvit samy?

mku
1. črc 2018

@bayt ja mam jen preliv... a jezdim ke kamaradce, cca 200km od nas, ale vyplati se, bo dam za preliv a strihani (mam dlouhe vlasy) 700kc.. a davam to fakt 2x max 3xrocne... u nas bych za to dala min 2500...

Holky nemate typ kde pripadne to byznys obleceni, kabelky, boty prodat? Mam strach, ze jednak mi bude vse male a jednak nez dojde rodicak tak bude vsechno uz mimo modu... mam docela dost fakt hezkych znackovych kousku a co jsem koukala na netu, tak kdyz uz by nekdo neco chtel tak idealne zadarmo max do stovky... a to si rikam, ze zase fakt nema cenu prodavat...

sarkoc
1. črc 2018

@mku Co zkusit Vinted, tam jsou lidi za pěkné značkové kousky ochotni zaplatit i docela dost...a nebo jsou určitě i nějaké luxusní bazárky...tady na koníkovi nebo na mimibazaru by asi byla spíš výjimka něco dražšího prodat 🙂

Jinak já co se vlasů týče, tak zatím sázím na přirozenou barvu, tudíž chodím jednou za 3 měsíce jen na sestříhání konečků a drobné úpravy, za celý rok to dělá tisícovku u nás na malém městečku 🙂 Když jsem bydlela ještě v Praze, dala jsem víc za jednu návštěvu kadeřníka no :D

sarkoc
1. črc 2018

@mku Nebo pokud toho máš fakt hodně, tak si založit na FB skupinku, kterou pak budeš propagovat na různých velkých bazárcích na FB, abys získala lidi a třeba se někomu tento styl oblečení bude líbit a něčeho se zbavíš...

luj89
autor
1. črc 2018

@bayt haha 😀 U kadernice jsem byla naposledy v 7. mesici těhotenství (dceri je rok), na kosmetiku a masaze jsem nechodila nikdy, na nehty po porodu uz nechodim, obleceni jsem si koupila ken proto, ze se po porodu do niceho nevejdu, vse mi bylo velke. Jinak kosmetiku bud dostavam jako darek nebo si koupim Alverde ci nobilis tilia kosmetiku na plet 🙂. ale vydrzi mi fakt dlouho 🙂.

bayt
1. črc 2018

@mku já to oblečení dávám na charitu nebo prostě do kontejneru na oblečení....

@luj89 já byhc bez kadeřnice vypadala šíleně:( už mám i šediny atd.

luj89
autor
1. črc 2018

@bayt no jako uz bych taky potrebovala ostrihat roztrepene konecky... Az bude mit muz dovolenou, asi se objednam 😉.Co henna na sediny? 😉

drzticka81
1. črc 2018

Do sebe? 🙂)) Zatim mam tmave vlasy -sve prirodni bez barvy (ale postupne se objevuji uz vlasy bile 🙂)))-takze chodim co dva mesice ke kadernici za 300 na strih-mam kratke vlasy 🙂)) co dva mesice do komunisticke kosmetiky-jen vytrhat oboci (jsem tmava 🙂)) za 50. Nemaluju se,na gsicht si davam niveu (krabicka mi vydrzi pul roku az rok),pres zimu make up (taky vydrzi tak dve sezony zimy.......sampony a telace dostavam od jeziska od tchyne (vydrzi mi rok),nehty si jen striham-neni cas je udrzovat 🙂))) na masaze nechodim 🙂))) ani cvicit.......jinak ulitavam na obleceni-orsay to je moje-i kdyz jsem doma,tak si dopravam,hahaha zase na druhou stranu od 31 jsem na RD-ted je mi 37 a jeste dva roky budu doma-to mam jako sve nejlepsi leta prochodit v teplacich??? 🙂))) nene, ted na MD-super penize-jsem si obnovila satnik-saticky, sukynky, rifle, kabaty, boty-vazne hafo 🙂)) i kabelky-ty sice jeste nevyuzivam,ale budu 🙂)) az bude nejmladsi zvladat bez mamky,hodlam chodit na kafe,do kina 🙂)) jinak chodim pekne oblekana-rano do skolky s detmi,i na hriste apod. 🙂))
jinak hodne veci jsem prodala na fb mistnich bazarcich i na vinted,ale vazne pod cenou (hodne veci mam orsay-skoro nenosene,v udrzovanem stavu-ale po druhem porodu jsem zhubla diky zlucniku na 34-pak jsem sla zas na 36 a po tretim porodu se mi myslim ustalila postava na velikosti 38-coz myslim,ze uz budu 🙂))

luj89
autor
1. črc 2018

@drzticka81 jaky mate nick na vinted? 🙂 orsay mam taky rada

bayt
1. črc 2018

@luj89 já jsem hennu používala docela dlouho, jenže jsem si s ní neuměla napatlat jen odrosty, takže časem jsem začala mít vrch světlejší jak konečky a to vypadalo hodně blbě....nemám teda zase tolik šedin, ale celkově ty vlasy jsou pak jak pochcaná sláma

blahova_andrea
1. črc 2018

@barchen podle mě teda nelze pracovat, když jsi na dovolené

blahova_andrea
1. črc 2018

@bayt k holičce jdu 2x do roka, v mezičase se barvím sama, na manikúře nebo u kosmetičky jsem nikdy nebyla. oblečení si občas koupím, ale spíš v sekáči. nové jen boty a prádlo

blahova_andrea
1. črc 2018

@mku vinted 😉

blahova_andrea
1. črc 2018

@luj89 henna není na šediny ☹

blahova_andrea
1. črc 2018

@barchen myslíš, že plácáš dohromady RD a RP 😉

barchen
1. črc 2018

@blahova_andrea Neplácám 😉
Během RD si rodič může neomezeně přivydělat, tzn., může uzavřít další pracovní poměr, popř. DPP, DPČ. Během rodičovské dovolené může vykonávat výdělečnou činnost pro stávajícího i jiného zaměstnavatele. Ovšem, je nutno respektovat zákoník práce, který v § 304 uvádí, že zaměstnanci (i na rodičovské dovolené) mohou vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Omezení se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.
Zaměstnavatelé často nabízejí rodičům během rodičovské dovolené práci (brigádu) v dalším základním pracovněprávním vztahu, většinou na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti. Tato práce má jedno omezení, rodič v tomto dalším pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele nesmí vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny jako práce v původní pracovní smlouvě. To znamená, že může vykonávat pouze jiné práce, než vykonával na základě původní pracovní smlouvy.
Právní úprava:
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

blahova_andrea
1. črc 2018

@barchen to přesně jsem psala. můžeš pracovat, ale ne na smlouvu, ze které jsi doma, tudíž na RD

barchen
1. črc 2018

@blahova_andrea Mám za to, že původní smlouva, ke které pouze dostanu dodatek s úpravou prac. doby nebo fin. úpravou je pořád ta samá smlouva. A zdravotní hradí stát, takže ta matka musí být na RD. U nás takhle pracuje hodně matek.

zuzineckah
1. črc 2018

@blahova_andrea @barchen na stejnou smlouvu nemůžeš pracovat jen při pobírání PPM, nikoliv RP. Tam je to neomezené a můžeš pracovat na úplně stejné pozici. Spousta žen má RP přes manžela, aby mohly hýbat s jeho výši a ti manželé pracují pořád na stejnou smlouvu. To omezení se týče jen doby na PPM. Taky to tak mám.

fandysek_1
1. črc 2018

@bayt já bych mohla chodit klidně každý měsíc na pedikuru, nehty, ale nemám hlídání a je to složitější. Když manželovi reknu, že chci ke kadernici snaží se udělat si volno na hlídání. Teď, už malej není takovej zavislak na prsu a bude to o kousek lepší. Můžu si koupit vlastně co chci, ale neprehanim to. Bydlíme na vesnici a tady prostě podpatecky neunosim a resim to botami na klinku alespoň. Celkove mam hodne šatů, ale tady u krav to neunosim. Kosmetiku používám Mary Kay a je sice draha, ale vydrží mi dlouho. Nikdy jsem nebyla materialista a prostě zbytečně neutracim.

barchen
1. črc 2018

@zuzineckah No právě že to tak není. Když se RP pobírá přes otce, on není na RD. To je matka. Nebo matka má status "osoby pečující o dítě do xy let". Osobně tyto zdroje nemusím ale tady se rozlišuje věk dítěte, do dvou let a od dvou let. https://finance.idnes.cz/pravni-poradna-rodicov...
Mne se spíš jedná o to, že když je smlouva jaksi upravená, tak se jedná o tu samou smlouvu, proto říkám, že se může i na tu samou smlouvu, akorát upravenou o dobu nebo finance. Protože u nás matky takhle pracují. Na DPP nebo DPČ ne, jelikož zaměstnavatel nabízí množství benefitů, ty se ale na DPP a DPČ nevztahují. Takže se jim upraví smlouva, ta samá smlouva aby měly nárok na všechny finanční i nefinanční benefity.

Strana
z6