icon

Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?

nikcanikolka
26. srp 2023

Ahoj holky,

S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖

Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢

Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?

My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....

Strana
z8
martinka_33
26. srp 2023

@fire85 fakt nejlíp? Jsi si jistá? Asi jak kdo... Co se bydlení týká, chtěla bych žít na přelomu 80. a 90. let, byt človek dostal, k tomu novomanželská půjčka. Jiné věci stály za prd, třeba ty dovolené u moře s kufrem plnym konzerv byly vtipný 😅 Ale bydlení, to měl téměř každý na dosah...

patypresdevaty
26. srp 2023

@martinka_33 odstehuj se do Severní Koreje, tam byt dostaneš;)

fire85
26. srp 2023

@martinka_33 to možná ohledně toho bydlení ano ale jinak .?? Ani náhodou...zakladatelka bude asi dělat to co všichni, dostuduje , půjde pár let pracovat a potom si třeba pořídí dítě nebo bydlení

dandaa
26. srp 2023

Je nesmysl se držet v Praze. Ty ceny už dolů výrazně nepůjdou. Mrkni se třeba na Kolín Nymburk,Lysá atd kde jsou nájmy i byty na koupi levnější. Nedávno jsem klientům sehnala byty na investici do 2,5mil 2kk v těchto městech. Proč platit v Praze za byt 1-2 x tolik ? Když můžeš být vlakem v Praze za 40min rychlíkem . Já si svůj první byt koupila při práci a studiu,jenže v tu dobu 100% hypotéka a byt na P10 za 1,5mil ,za to dnes není pomalu ani garáž. Nakonec jsme šli do domu kousek od Prahy a neměnila bych za nic.

exbordelar
26. srp 2023

@dandaa souhlas.
Prvne teda chci rict, ze ti tu situaci vubec nezavidim. Psalas, ze pritel je zivnostnik - zrejme tedy asi nebude sedet na jednom miste v kancelari a jeho pracovni doba bude mozna flexibilni, co? Zkuste se podivat po tech okolnich mestech/vesnicich ve Stredoceskem kraji tady tohoto typu viz vyse. Okresni mesta a blizka okoli byvaji vetsinou take hodne drahe, ale ty mensi byvaji levnejsi, navic vzdy prime spojeni do Prahy, casove to vyjde na stejno jako z jednoho konce na druhy, a kamarady a rodinu budes mit i tak na dosah. Ber to jako prilezitost, kdyz jsou nekde dvere zavrene, jsou otevrene jinde a kolikrat daleko lepsi 😉 Drzim vam palce!

tereza0111
26. srp 2023

Osamostatneni se a porizeni vlastniho bytu je pro vetsinu lidi zivotni insvestice. Tezke to bylo vzdycky, ze na to clovek nema jeste pri studiu (ano, i kdyz pracujes ale asi tezko na vysoke pozici na full time) se mi zda docela normalni. A branici v neuvazenych spolecnych koupich bytu 🙂

Proc byste si meli hned neco kupovat? Jasne, pri super nizkych urokovych sazbach jako byly nedavno bylo najemne asi splachovani penez do zachoda, ale ted uz to neplati a soucasna situace s uroky se asi hned tak nezmeni - narozdil od te predchozi je v poradku.
Dokud spolu nebydlite, tak se neznate, vsak nespechej. Bez potizi najdes 2+1, do 15tis. se vsim, ve 2 by vam klidne mohla stacit i docasne 1+1 a muzete vesele setrit. Ano, nebudete bydlet primo v centru, ale na sidlisti a asi ve strasim byte, ale to snad nevadi, ne? Na metru to je. Neco malo nasetrite, dostudujes, priteli se rozjede zivnost a za 2 roky bude vase situace uplne jina..

Taky je fajn poptat se po znamych. Je hodne majitelu, kteri nechteji neznameho najemnika, ale na doporuceni se daji sehnat zazraky (kamaradka ted napr. ziskala byt na P2 u nabrezi 3+1 za krasnych 18 vcetne sluzeb - pro majitelku je hlavni slusny najemnik a jestli bude tisicovka vic nebo min je ji jedno..). Tak treba nekdo bude tusit..

martinka_33
27. srp 2023

@fire85 každá doba má něco... Devadesátky mám zkreslené pohledem dítěte, ale co v nich pro mladé rodiče bylo tak zle? Hrozné spíš pro ty starší, kteří byli zvyklí od mládí na pracovní pozici kde se nepředřeli a v 90. letech se trh práce hodně změnil...

martinka_33
27. srp 2023

@patypresdevaty nedoataneš.. Tam se systém hroutí už od poloviny devadesátých let, jedinou výkladní skříní je hlavní město.. V tech ostatních je mnoho bezdomovců, sirotků, lidí bez práce a bez peněz a i když oficiálně hladomor už dávno není, stále jsou oblasti, kde lidi umírají hlady... Strašná země 😥

janedv
27. srp 2023

@martinka_33 jsi opravdu tak mimo, ze nechapes?! @patyptlresdevaty ti chtela rict, ze kdyz si tak idealizujes komunismus (1980s) a prechodnou prekotnou dobu, kdy byli komunisti jeste realne u koryt, ackoliv ne viditelni pro masy (1990s) tak mas jit do opravdu komunisticke zeme, abys videla, ze je to spatny, prohnily system, idealizace ktereho je hloupa a nebezpecna. Ale jak videt, nepochopilas tu ironii, tak tady to mas rozepsane pekne pro chytre komunistky.

A ze zrovna ty, cos (jestli se nepletu) rodila doma, coz za komunismu bys byla 5 dnu ve spitalu a otec deti videl jednou pres sklo, ty mozna kazde 3 hodiny, kojeni bylo prezitek, moderni je sunar, takze by te sestry ucily prikladat flasku a cpaly ti pilule na zastaveni laktace.... Ze zrovna ty tady opevujes komunismus - stat sa ma postarat, kdyz natahnes ruku a kdyz se ti to hodi, ale byt moderni a liberalni, kdyz ne? Tvl, pokrytectvi a hloupost. Postarat o sebe a rodinu, vc bydleni, se mas sama.

Autorko
@nikcanikolka poslouchej. Kdyz zijete a pracujete/budete pracovat v Praze a nemuzete si dovolit 20tis za najem, neco je spatne. Bud tady nebudete moct zit a budete si muset najit bydleni jinde, holky vys ti radily konkretni mista. Nebo na sobe a sve budoucnosti zapracovat a najit si praci, kde pro vas jako par 20tis nebude likvidacni vydaj.
Idea, ze lide ve 23-25 letech, bez uspor (sorry, ale kolik mate? 200-300tis? To nejsou uspory v Praze, to je provozni rezerva) se proste bydleni kupovat neda.
Ja netvrdim, ze trh v Praze je v poradku. Neni. Ale to je holt problem malych zemi s malo velkymi mesty, kdy je distribuce penez nerovnomerna a koncentruje se prave v tech velkych centrech. Vyhani pak ceny, protoze nabidka je omezena a penez hodne (vzdy je nekdo, kdo je ma, i kdyz ty konkretne ne). To je ekonomicka realita, ve ktere zijeme a neni realne, ze se zmeni. Hypotecni sazby se budou cyklicky hybat, ale to je tak cele. Ceny bytu nejak dramaticky neklesnou. Takze ano, muzete si tady lestit klopy, ze to mate tezke a zapskle komunistky viz vyse ti budou pricmrndavat, ale realita je jina. S podprumernymi platy v Praze zit zivot, kde chces vlastni bydleni, nejde.

martinka_33
27. srp 2023

@janedv holka ty komunisti jsou u koryt dodnes v čele s hlavou státu, to nevidíš??? Každá doba má svoje, ale to kam se řítíme teď je hodně špatně 😥
A děláš si srandu s tim, že když nemá na nájem v Praze je něco špatně? Myslíš, že každá profese v Praze je nadprůměrně ohodnocená?? A myslíš, že ty hůř placené profese nejsou v Praze potřeba?

janedv
27. srp 2023

@martinka_33 diskutovat s Tebou nebudu. Plytvat dechem nemam zapotrebi. Vytrhavas veci z kontextu a to pak nema cenu. Znas ten, ze kdyz se hadas s blbcem, hadaji se pak blbci dva? 🙂 koncim, pac a pusu.

evaviki
27. srp 2023

@martinka_33 pokud jsou dva a vydelaji kazdy 18 tis v cistem, tak si sezenou byt za 15 a uskromni se. Nebo proste spolubydleni. Lidi s minimalnim prijmem maji treba doplatek na bydleni a i jine davky. Bohuzel se to dost zneuziva. A na rovinu, mit jako osvc minimalni prijem, jdu delat nec jineho (vlastni zkusenost, klesl mi prijem, diky situaci, ve ktere ted trh je, tak jsem si nasla jinou praci). Nebudu sedet a brecet,ze nevydelavam dost. Ano, za komunistu jsi dostala byt, ale to je asi jedine, co bylo pozitivni. To bych radeji zila v najmu v 1kk, nez aby se opakovala ta doba. Kolik ti je? Pamatujes si z te doby neco? Melas v rodine nekoho, koho poslali do dolu nebo do kriminalu? Komu zabavili majetek? Komu nedovolili studovat, nebo mu to naopak prikazali? Emigroval nekdo z tve rodiny, ne kvuli blahobytu, ale kvuli ohrozeni sveho zivota? Mne ano, vse z toho, kdyz vezmu i manzelovu rodinu. Do takoveho pruseru se snad neritime, nebo mas pocit, ze jo? Meli jsme se poslednich x let jak prasata v zite, na to se lehce zvyka..

veronicka89
27. srp 2023

Ja bych to zpetne udelala tak,ze bych si na hypoteku vzala pozemek . Na ten postavila hezky mobilheim ( klidne tech 1+1( 2+1) atd... a setrila ...a nekdy bud na pozemku stavela pomalu barak ( nebo rychle😅) ...

A videla bud si tam troufnu byt i s mimcem nebo ne 🙂

sigyn
27. srp 2023

@veronicka89 Problem Mobilheimu je, ze cena vetsinou za naprostý zaklad, ktery by stacil jako bouda na zahradu a ne k trvalemu bydleni. Když to má být obytné celoročně, napojene na energii a vydrzet vice nez 3 roky, tak cena se blíží drevostavbe. Na Modrestrese to celkem pěkně rozebírali.

martinka_33
27. srp 2023

@evaviki Evi jenze já jsem proti komunismu a jakékoliv totalitě, jen mě mrzí proč to dobré, čeho sice nebylo moc si nemůžeme nechat... Co se bydlení týká, doufejme, že se situace na trhu ustálí dřív než se mladé rodiny budou tísnit v dětském pokoji u rodičů nebo na ubytovně jak tomu bylo v 60.letech...

martinka_33
27. srp 2023

@janedv mám tentýž názor na tebe... Vysvětluješ to hezky, je vidět, že ekonomice rozumíš, jenže tím hůř, když se toho zkorumpovaného systému zastáváš, že to je tak správně, není...

martinka_33
27. srp 2023

@veronicka89 na důchod bych ráda bydlela v mobilheimu někde na jihu 😍 V našich zeměpisných šířkách by vyšlo dráž, aby byl obyvatelný po celý rok. Ale nápad hezký 👍

veronicka89
27. srp 2023

@martinka_33 není to až tak pravda mobilheim není zas tak drahý ... Ani ten co je na zimu 🙂

veronicka89
27. srp 2023

@sigyn viděla jsem přímo zařízené mobilheimy které byly i na zimu a staly zlomek Rd...

martinka_33
27. srp 2023

@veronicka89 spíš by se mi v nem nechtela trávit zima s dětmi 🤪 Ale totéž platí o malometrážních bytech 😅 Ale exisují i celé systémy mobilheimů, kde je prostoru dost a určitě vyjdou levněji než zděný dům 👍

veronicka89
27. srp 2023

@martinka_33 lidi bydlí v 1+1 panel občas i s dětma no a tam je aspoň ta zahrada 🙂

@sigyn použity zařízený mobilheim vyjde do milionů ( a pomalu se dá stavět k tomu dům) mobilheim se dá také potom s malou stranou prodat 🙂

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@evaviki nejde o to, že bychom neměli 20 tisíc měsíčně. Jde mi o ten princip, že budu dávat tolik peněz za něco, co vůbec nebude moje a ještě se bude jednat o jednu malinkou místnost, která nemůže splňovat základní lidský požadavky snad žádnemu páru.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@rnika chápu 🙏🏼 jsem taky tak 20 min od Prahy a naopak byty nebo pozemky tu jsou ještě dražší než v Praze 😢

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@fire85 prosim? A fakt ze se máme nyní nejlépe jste vzala kde? Nikdo z mých straśich členů rodiny mi tuto dobu nezávidí a naprosto je chápu proč.
Jestli vám prijde normalní ze byty kupují jen obrovské firmy nebo bohatí Rusáci nebo ukrajinci a mladí Češi si nemuzou dovolit jít bydlet tak je něco špatně...

evaviki
27. srp 2023

@nikcanikolka To ale muze byt docasne reseni, nebo ne? Nekdo si vydelal, ma byt, ocekava od nej zisk, nebo aspon zaplaceni nakladu. To prece neni spatne. Ano, chapu to, taky jsem chtela vlastni bydleni. Byt jsme koupili, kdyz mi bylo temer 30, uz jsme oba x let pracovali. Dite se mi narodilo do mestskeho bytu a ze byl drahy, hodne drahy na tu dobu, Ale nemeli jsme na vyber. Nemuzes cekat, ze sa VS budes bydlet ve vlastnim, pokud nemas zazemi z rodiny, ktere by ti to umoznilo. Takhle to nefunguje.

evaviki
27. srp 2023

@nikcanikolka jo a zivila jsem se x let hypotekama. Nejcastejsi klienti - mladi do 30 let, nebo rodiny s malymi detmi, vekem 30-35 let. Mas dost skreslenou predstavu o tom, kdo kupuje byty, protoze to by vetsina z nas tady podle tebe bydlela v najmu. Coz si myslim, ze nebydli.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@fire85 jo a do té doby být u rodičů že 😉 to je cíl každeho cloveka bydlet do 25 u rodičů a šetrit a dřít na to aby si mohl dovolit aspoň nejaký 20 m pokojik

petulkadodo
27. srp 2023

@nikcanikolka V mojí generaci před 15 lety jsme se osamostatňovali bydlením na koleji, v podnájmu 1+1 nebo ve spolubydlení. Nikdo si ještě na škole nekupoval byt. První byty jsme si začali kupovat až po škole po získání slušné práce a byly to vesměs malé byty. Dnes někteří bydlí ve velkých nájemních bytech. Někteří koupili větší byty a ty malé pronajímají. Někteří koupili domy za Prahou. Ale nikdo to neměl na škole.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

Nechci tu rozjiždět žadnou ostrou diskuzi. Chtěla jsem jen vědet nazory ostatnich a pripadně i konkretní rady a typy, jak jste tuto situaci řesili vy.

Nemám vůbec žádnou zkreslenou realitu a nikdo neříká, že si nemůžeme dovolit dávat 20 tisic měsíčně za bydlení. Dovolit si to můžeme ale !nechceme! a v tom je velký rozdíl. Kdyby se totiž jednalo o krásný prostorný byt, kam se i s mimčem v klidu vyjdeme, neváháme ani minutu. Jenze této hodnotě odpovídá opravdu 1 malá místnost, kde máte žít. To je to co mi přijde spatně. Jasně ze to dva s normalnim přijmem dají, ale kdokoli z meho okolí takto zije řiká, ze je to utrpení a nedá se takhle v takovem malem prostoru plnohodnotně a předevsim dlouhodobě žít. Opravdu nechci žádné Litování, na to tu opravdu nejsem zvědavá a nikdo to po vás ani přece nechce, jen si myslím, že si to opravdu umí málokdo představit jak těžký hlavně i na tu psychiku, to je.

Každopádně děkuji všem za názory a i za některé moc fajn rady, vážím si toho😇

somalicats
27. srp 2023

@nikcanikolka Holka, nikomu z nás majetek jen tak do klína nespadl. A ani my starší jsme neměli na vlastní bydlení hned po škole. Ty píšeš, že pracuješ, ale předpokládám, že zatím jen brigádně, takže zatím nemáš stabilní příjem. Nepíšeš, jaký obor studuješ a zda po ukončení studia budeš mít hned dobře placenou práci v oboru, ale pokud hodláte zůstat v Praze, tak na pořízení vlastního bydlení tady jsou potřeba příjmy opravdu nadstandardní. Pokud je mít nebudete, nemůžete zůstat v Praze, to je celkem jednoduchá rovnice. Na rovinu - ČR není Austrálie, je dost malá na to, aby se dalo k příbuzným/kámošům dojet za relativně krátký čas, takže bych neviděla jako tragédii odstěhovat se za Prahu, pokud nedosáhnete na bydlení v Praze.

Strana
z8