Jak překonat překážky při žádosti o hypotéku v Praze?
Ahojte, mam 30 rokov, manzel 31. Prisla som sa sem len vyrozpravat. Je mi luto, ze nedosiahneme na hypoteku. Obaja mame na moju vkus dobre prijmy, nie velmi vysoke, ale v ramci moznosti dobre. Ja pracujem na oddeleni HR, manzel marketing. Je to korporatna praca, takze prijmy mame stabilne. Vzhladom na ceny nehnutelnosti v Prahe je pre nas dost narocne nasetrit 20% na depozit, a celkovo je pre nas nedostupne kupit si vlastny byt. Nechceme sa tlacit v 37,5 m2 ako ta rodina na istagrame 😅 skratka chceme slusne byvat, aj ked sme len dvaja, pod 70m2 nechceme ist. Neviem ani aku mam otazku, asi chcem len podporit, mate s tym niekto tiez problem? Je mi velmi luto ze mozno budem navzdy byvat v podnajme, neviem.
@linusha ono je ale velký rozdíl mezi tím, kdo si bral hypotéku radove před 3+ lety a kdo si ji chce brát teď. To fakt nemůžeš srovnávat.
Stačí, kdyz si dám do kalkulačky stejnou částku, co jsme si brali před 4 lety, při aktuálních urokovych sazbach, a rozdíl v měsíční splatce je mnoho tisíc. Nehledě na to, že i ty nemovitosti šly nahoru (alespon tedy u nás ano).
Aneb kdyz to sectu, my se 4 let starou hypotékou si ji můžeme v klidu dovolit a máme velkou finanční rezervu. Ale kdybychom si měli kupovat stejny dum dnes? I s nadprůměrnymi příjmy by to pro nás byla veliká zátěž a riziko a hodně bychom přemýšleli, jestli si to vůbec můžeme dovolit.
@patypresdevaty hypotéční sazby by letos měly klesnou na 4%
@hojda až klesnou, tak super.
Zatím se bavím o situaci, ve které byli zájemci o koupi nemovitosti v posledním dejme tomu roce.
Ahoj, naprosto rozumím tvé zoufalosti, mám to stejně a nerozumím, kde na to lidi berou, je to pro střední třídu už dost nereálné, pokud nekupuješ 1+. Ale jak se zde zmiňuje, na vlastní bydlení není nárok a na západě se žije v podnájmech běžně. Jen tedy oproti nám jsou na tom jinak s platy, je to tu dost velký nepoměr - výdělek vs cena nemovitostí.
V Praze jsme studovali, chtěli si našetřit - základ na hypo, abychom nebrali stoprocentní, něco na vybavení a mít rezervu. Mezitím jsem byla na mateřské, tak můj příjem šel dost dolů, manželův postupně roste, ale zase jsou pro mě priorita děti, malé jsou jen jednou a ty ceny se vyšplhali do obří výše. Nejradši bych z Prahy odešla, láká mě to do klidu a přírody, sama jsem vyrostla na vsi, ale už jsme tu celkem zakořenili, i v naší části to máme rádi vč vztahů a kontaktů a starší dítě tu má kroužky a kamarády, což je asi nejpodstatnější. Nejlepší je to vyřešit, než jdou děti do školy.
My zvažujeme pořídit byt na investici. Prostě takový, na který dosáhneme, možná v části ČR, odkud pocházíme, bude se pronajímat a nám se ukládat peníze a až děti odejdou z domu, tak třeba půjdeme někam dál. Případně by mě lákala nějaká chata/chalupa do hodiny z místa bydliště, mít kam spolu jezdit, zvelebovat si ji vlastními silami, zahradničit a pak se tam s manželem odstěhovat v pozdějším věku na penzi. Jsou různá řešení. Nebo mě napadá pořídit menší pozemek třeba hodinu od Prahy, manžel by mohl dojíždět 2x týdně, protože má dost flexibilní práci. Líbí se mi různá minimalistická řešení bydlení, třeba kontejnerové domky, ty se dají pořídit za slušnou cenu. Uvidíme. Teď se porozhlížím po práci, abych už také více vydělávala, protože starší je už samostatný, takže až si navýšíme příjem, rozsekneme to, ale už bychom rádi třeba během 1-2 let, i proto, že teď se ty ceny stabilizovaly a podmínky pro dosažení hypo by taky měly být o něco lepší než poslední roky. Češi bohužel nejsou tak zvyklí se stěhovat za prací nebo více dojíždět, ale řešení jsou různá. Mně se líbí i jiná města než Praha, ale lépe si člověk samozřejmě zvyká v nižším věku.
Ja se nam Cechum nedim, ze chceme mit vlastni bydleni. Pro nas to tehdy taky byla absolutni priorita investovat do vlastniho. Tenkrat byly ceny najmu a ceny hypotek srovnatelne, takze logictejsi bylo ty stejne prachy davat do vlastniho q nevyhazovat je oknem. A tehdy to hlavne slo, protoze to bylo dostupne. A taky hlavne proto, aby nas nikdo na stara kolena z domova nevyhodil a nemuseli jsme se stehovat od certa k dablu. Tady tu nelehkou situaci presne popisuje @marge_s s jejima pribuznyma. Nezavidim jim 😔
@daasqua Co jsem se bavila s jedním architektem, tak plánují developerský projekt, do prodeje to půjde jako 1kk, 2kk, s tím, že se to dá spojit do většího, když bude klient chtít, ale ty větší byty jsou teď neprodejné kvůli ceně.
Já tedy ve své bublině nemám asi nikoho ze střední třídy, kdo si pořídil byt v novostavě v Praze 3+kk přes 70 metrů. Buď mají starší byt 3+ kk nebo 3+1 (nebo i 2+1), nebo novostavbu max 2+kk, nebo něco za Prahou, buď byt nebo dům. Znám jeden manželský pár, který začínal bytem 2+kk v Praze, pak se jim ke staršímu synovi narodila dvojčata, tak šli do většího bytu, ale na kraj Prahy oproti původnímu bytu a v covidu se stěhovali do domu, taky na okraji Prahy, ale oba mají platy spíše nadstandadní. Každopádně začínali v malém a do velkého se dostali postupně. Novostavba 3+kk v Praze bylo luxusní bydlení i v té předešlé době mi přijde.
@levandule_k Přesně, na velké byty lidí nemají ani v nejmenším peníze, takže jsou hůř prodejné. Nejlépe prodejné jsou ty malé, takže na stejné ploše místo 1 velkého udělají 2 malé a prodá se to hned a za více než dvojnásobek. My bychom se do dnešních 3+kk vešli dost stěží, co jsem tak viděla u známých, co mají novostavbu (my máme z roku 2003 zhruba, takže to ještě šlo, ale máma má třeba 3+kk ve starém domě větší). Kamarádky rodiče kdysi taky spojovali 2 malé byty do 1 velkého (a teď po rozvodu to zase rozdělili, takže to aspoň k něčemu bylo).
@hojda Tak my máme 80 m2 3kk plus 10 metrů balkon v novostavbě a takovýchhle bytů tu máme celý projekt. 60 m2 tu mají byty 2kk. A bydlí tu s námi normální lidi. Před pár lety jsme ho koupili ještě na papíře za cenu dnešní garsonky. Teď ty novější projekty asi budou častěji menší byty, ale je to projekt od projektu.
@petulkadodo a to bylo vaše první bydlení? U nás v okolí měli většinou v novostavbě 2 +kk a pak s dětma utekli mimo Prahu.
@hojda První společné, předtím jsem měla 2kk v paneláku. Ale to jsem si kupovala hned po škole v době, kdy se ještě dávaly 100% hypotéky a nájem a hypotéka vyšly na stejné peníze.
@petulkadodo a ten menší byt jste prodali? To je to, co doporučoval mladým ten makléř, koupit brzo ten menší byt, tak to dělali právě lidi kolem, větší byt pořizovali až jako bydlení pro rodinu.
@hojda Nakonec ano. Chvíli jsme ho po přestěhování pronajímali, ale bylo s tím dost starostí. Tak jsme ho se ziskem prodali a o to si pak snížili hypotéku na současném bydlení. Za mě je investice i do malého bytu nejlepší možná. Ceny nemovitostí neklesají, naopak rostou a to o dost rychleji než inflace.
@petulkadodo ale to je to, co tu radime zakladatelce, koupit byt mensi, na ktery budou mit.
@hojda Já to vůbec nerozporuji, naopak souhlasím. Jen jsem uváděla na pravou míru, že novostavby jsou malé předražené byty, kde bydlí jen nájemníci.
V Praze je to snad nemožné, pokud neděláte nějakou specifickou a hodně dobře placenou práci. Jinak obyčejné profese nemají šanci.
@linusha já mám 39 let. Nejlepší rozhodnutí svýho života jsem udělala v roce 2013, kdy jsem si v Praze, v Bohnicích, koupila 3+ s balkonem, sklepem, 3 patro, po částečné rekonstrukci za necelé 2,4mil. 72m2. Rekonstrukce plus nová kuchyně (vymazlena) bylo dalších cca 500tis (myslím, plus mínus, měla jsem na vše firmy). Prvních 10 let jsem měla úrok lehce přes 2%. Platila jsem necelých 8tis. Teď mám teda úrok skoro 6, ale dala jsem jednu vyšší mimořádnou splátku ze stavebka a byt mám splacený za 3 roky místo za 13.
Naprosto bez problémů jsem vždy vše platila sama s průměrným pražským platem. Teď teda jsem v zahraničí a byt pronajímám.
Naprosto si nedovedu představit kupovat ten samý byt v dnešní době
Nedávno jsem se koukala a podobné byty se v okolí pohybují mezi 7-8mil. Plus ty vysoké úroky. Takže já spíš nechápu, že kdo dneska na hypotéku dosáhne a zvládne splácet. Byt ve dvou lidech.

@linusha tak otazka je, kolik platite tu hypoteku a kdy jste si ji brali. Je rozdil platit napr. 12tis (jeste za stare uroky a stare ceny nemovitosti) a nebo 30 tis pri dnesni drahote. Takze jestlize ma rodina dat za hypoteku 30tis + drahe energie + fond oprav… kdyz budu mirna, tak 40tis se vyplacne z prijmu jenom na bydleni. A pri dnesnich cenach vs prumerny prijem, ktery zamrzl pred peti lety? Ty blaho, to je setsakra mazec! Ja se tem mladym zase nedivim, ze se divi, jak to zvladate! Protoze zrejme mate hypoteku tak 10 let starou, kdyz to v pohode zvladate a nebo mate nadstandartni prijmy. Je draho a vubec to mladym nezavidim.