icon

Jak řešíte výdaje na rodičovské dovolené?

peetratkacova
25. lis 2022

Ahoj holky, dost by mě zajímalo, kolik tak měsíčně utratíte na rodičáku, jak jej máte nastavený, zda jste schopné vyjít, případně jestli pobíráte třeba nějaké příspěvky?... Přemýšlím teď totiž nad příspěvkem na bydlení... V této době, kdy se vše zdražuje, hlavně ty ceny energií, dost mě to straší a tak mě napadá, jestli to tak mají i ostatní? My si teda nežijeme nijak zle, mám syna Arturka, 25.měsíců, je skvělý, baví ho auta, psi, dost času trávíme venku Teď před těmi Vánoci je dost výdajů, začíná se topit, je potřeba oblečení na zimu, vitamíny, léky na nachlazení a tak, že jo... Kolik jste schopni utratit za oblečení? Jste třeba ochotni připlatit si i za zdravotnictví? Omlouvám se, zda to jsou pro někoho třeba moc osobní otázky... jen by mě opravdu zajímalo, zda je to jen můj pocit, že nejsem schopna vyjít, nebo zda to tak mají i ostatní

Strana
z3
marcicek84
26. lis 2022

Jeste bych doplnila k tem 10000 Kc - na jidlo padne ted tak 4000 Kc mesicne,drogerka/obleceni v prumeru 1000 Kc,podil na energiich pro zenu po zastropovani tak 3000 Kc (leckdy i vice), vodne stocne 250 Kc,mobil 500 Kc...takze zustatek tak 1250 Kc a z toho sem tam kadernik,nekdo plati snizene penzijko nebo zivotko a kde jsou treba nejake leky v pripade nemoci?...ehmm opet se ptam,zda se nekdo vubec muze ptat,zda s tim nekdo vyjde...
Vzdyt ti mladi ty deti chtit nebudou,bydleni drahe,energie,draha,nebudou mit rezervy,rodicak nepokryje vubec nic a aby rodili deti?no to by museli byt padli na hlavu,jedno a cus...a pak teprve budou mit problem s temi duchody...
@peetratkacova

dyechampion
26. lis 2022

Materska cajk, ale rodicak ani omylem. To je jen doplnek k rodinnemu mesicnimu rozpoctu, zejmena energie nebo benzin. Nebo je to vlastne prumerna polovina skolneho soukrome materske skolky v Praze, protoze mista ve statni nejsou. Takze je to spis joke, stezovat si nesmime, protoze Cesko ma nejdelsi nebo nejvyssi rodicak na svete🤷🏻‍♀️

maxulekapcule
26. lis 2022

Nevychazim,,beru 11 000, odchází mi na trvalých platbách 12 000. Chodím na brigádu už od dvou měsíců malého, je to závislák, takže pracuji s nim, takže to nejde na dlouhou dobu 🤭 ale nějak to zvládame 🙂
S klukama jsem sama

gabu6
27. lis 2022

Mám děti dvě (teď už 5let a 8let) a manžela , který nás zvládne zajistit .. trošku s příběhem 🙂
1.rodičák jsem měla pevně na 4roky bez mateřské.
Tatínek malého nás opustil v těhotenství.
Nového partnera jsem poznala , když bylo synovi 1,5roku. Vztah nám vyšel tak krásně , že jsme brzo naplánovali společné dítě. Vyšlo to hned a ani jsem neřešila , že ztratím 1rok rodičáku.
2.rodičák byl taky bez mateřské , chtěla jsem jít na 3roky 4měsíce , ale postupem času co se vše měnilo (covid) tak jsem to nakonec protáhla do 4let .. s tím že dávali přidání na rodičáku , tak jsem byla ráda.

No každopádně , jen díky manželovi vycházíme s placením dobře.
Když bylo dětem skoro 2roky a skoro 5let jsem si našla brigádu v malém rodinném penzionu. O víkendech a později i v týdnu.
O rok později jsem začla brigádu v albertu.
Obě brigády mám doteď a jsem spokojená ..
Je to skoro jako poloviční úvazek .. mohu s dětma být , kdy chci a práci si naplánuji tak jak můžu - když hlídá tatínek nebo babička 🙂 .. takže určitě přivýdělek se hodí

vercaaevzen
27. lis 2022

Beru 5900 a nemám nárok absolutně na nic. Takže bych bez svého muže byla v zádeli. Vše co mi přijde padne na malou 🤷‍♀️

peetratkacova
autor
27. lis 2022

@brunetka11 Zdravím, přiznávám barvu, žádné téma pro výzkum nepotřebuju, jen píšu své myšlenky a ptám se na názory ostatních, od toho tyto fóra přeci jsou, není-li pravda 🙂 I tak děkuji za Vaši odpověď

peetratkacova
autor
27. lis 2022

@kosi_cek Hezkyy, 5 dětí, jste skvělá, moc držím palce! Děkujeme, že nám zvyšujete ten průměr 😀 Jak píše @marcicek84, já i v mém okolí dost kamarádek momentálně uvažují, že u jednoho dítěte také skončí, doba se mění, babičky pracují, náklady se zvyšují, lidé chtějí pracovat, atd atd...

ivalong
Odpověď byla odstraněná
lilian2111
27. lis 2022

To bych tedy nevyšla. Manžel mi dával dost peněz a rodičák byl jen takový kapesný 🤷🏻‍♀️

martinka0209
29. lis 2022

Jen s rodičákem bych to určitě nedala,ale s manželem to dáváme v pohodě,bundy jsme většinou dostali od známých po dětech,mladší oblečení podědí po starší,jedině co jsme teď museli koupit jsou zimní boty a rukavice,třeba minulý rok koupila pro starší zimní bundu babička a ta bunda ji je ještě letos,větší výdaje budeme mít v lednu( budeme dělat dětský pokoj a dávat novou postel do obýváku),jinak většinou platí manžel,já koupím oblečení,když je potřeba,jídlo , když jdu já nakoupit,léky když jsou třeba,já třeba každý tři měsíce kupovala antikoncepci za 500 kč,no a teď čekáme třetí miminko,když budu kojit( myslím si,že jo,zatím jsem po každé kojila), ušetříme za umělé mléko,jenom plenky budou teď dražší,ale to se dá

jolana24
29. lis 2022

Z rodičáku, kterej je 4000,-, bych opravdu s dětma nevyžila 🙈 Zaplatim paušály, obědy ve školce a zbývají 2 tisíce. Díky bohu za manžela, kterej nás zvládne uživit.

holkaokomodra
29. lis 2022

@peetratkacova kdepak, nevyjdu, poplatky co mám činí 9000, takže logicky 🤷‍♀️ chtěla jsem se vrátit po dvou letech do práce, ale prcka mi ve školce vezmou jen od rána a já bych ho tam potřebovala mít od 11 do 15h... no aby tam byl dvouletak od osmi do tří se mi nechce když to může být i jinak, byť za málo peněz no, další duvod je, že bych ho tam ráno vezla a vracela se domu

petbem
29. lis 2022

@peetratkacova ano s mateřskou, i s rodičákem jsme vycházeli v pohodě (hypotéka, pravidelné spoření), byl to takový příjemný příspěvek do společného rodinného rozpočtu, kde hlavní živitel byl vždy manžel.
Pamatuji, když byl dříve rodičák (i na dvojčata) cca 2.200,- jak to měly u dětí kolegyně a to bylo teda pěkně málo.
Myslím si, že poslední roky je příspěvek dostatečně vysoký a dlouhý, plus slevy, bonusy na dítě, manželku, vyšší dosah přídavků na děti.

rotkapchen
29. lis 2022

Kvůli inflaci jsem si nastavila nejrychlejší čerpání rodičáku, které šlo. Uplně nejlepší by bylo, kdyby mi ty peníze mohli dát všechny najednou 🙂 Ale já nejsem ta, co když má nakupuje, takže je mi jedno v jakém časovém rozložení peníze dostanu. Částka je přeci stejná. A nevyšla bych mít jen to. Máme s manželem příjmy dohromady a každý měsíc něco málo ušetříme. Nakupuji střídmě, ale vše, co potřebuji mám. Nešetřím na jídle, to spíš na tom oblečení. Nevadí mi kupovat z druhé ruky.

marcicek84
29. lis 2022

Tady je takovy pekny clanek,nejen kratit o rok,ale nejlip i adekvatne snizit,takze misto, aby se navysil na 375 tis.Kc,tak ho skrabnou na 225 tis.Kc,no to jsou hlavicky 🤣🤣🤣 Lituju vsechny co jeste planuji dalsi deti,budou mit opravdu tezke...

https://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/4333...

jinajanna
29. lis 2022

Já taky nějak nechápu tu otázku se zdravotnictvím, jak to myslíš něco si připlatit nebo radši pomalu a zadarmo? Co konkrétně máš na mysli?

kristyneckaa27
29. lis 2022

@peetratkacova my máme teda společný účet a všechny peníze s manželem společné. I kdybych byla sama,tak z rodicaku s dětmi nevyjdu. Když přijde rodicak,objednám Sunar,jdu nakoupit plinky atd.. to jsou zhruba 3tis,uděláme velký nákup.. z rodicaku v tu chvíli zbydou 3tis. Nedokážu si představit že bych z toho měla vyžít. Ale jak říkám peníze máme dohromady.

jelenice_zavodnice
29. lis 2022

@peetratkacova Tak na příspěvek na bydlení buď nárok máš, nebo ne ale žádné přemýšlení jestli požádat nebo ne, přece neexistuje, nebo?
Rodičovský příspěvek je dávka určená pro dítě a pokud ho má někdo nastavený na 9000 Kč, je to obvykle jeho volba, můžeš čerpat i víc. A 9000 Kč měsíčně pro potřeby dítěte když o všechno ostatní je postarané, je přece postačující. O dítě se starají rodiče (matka i otec), stát se má starat jen o to, že zajistí vhodné podmínky zdravotnictví, školství, bezpečnosti a infrastruktury, případně pomůže lidem v nouzi. (Nouze znamená, že nemá na bydlení odpovídající jeho příjmům, základní potraviny nebo dojíždění za vzděláním a zdravotnictvím).
Souhlasím s holkami, že tohle už je několikátý, "výzkumný" příspěvek obdobného rázu. Jelikož se uvažuje o různých možnostech jako zkrácení rodičovské dovolené, zavedení nadstandardu ve zdravotnictví, tak je potřeba vyvolávat paniku, že všichni umřeme hlady nebo umrzneme.
A porodnost se také rapidně nesníží. Podobnou paniku tady sdíleli některé vystrašené profily už na začátku covidu, pak na začátku války na UA a děti se rodí ve stejné míře pořád, dokonce křivka ani neklesla. Takže se nám pořád rodí velice silné ročníky už dobrých víc než 10-12 let a stát musí investovat např. víc do rozvoje školství, jinak to bude s kapacitami velice na hraně.
Ne, neumřeme ani neumrzneme. Letošní podzim je hodně vlhký, tak se prostě teď musí víc topit, když nechceš plísně. Ale topí se každý rok, dokonce poslední léta méně, jelikož máme teplé zimy. Ano, náklady na topení stoupli ale s tím rozumný člověk počítat musí. Jsou dražší potraviny ale ne všude a ne všechny a ještě zdraží. Ale pořád se dá levně a zdravě vařit doma. Jen to stojí mraky času, plánování a energie jednotlivce. Na to, jak se tato vláda prezentovala v programu, tak rozdává až moc, jednorázové příspěvky na děti, na energie, chtělo by to osekat výdaje zejména v úřednické sféře.
Takže prosím, už žádné dávky navíc ale víc apelovat na odpovědnost jednotlivců, raději ze státního vzdělávat lidi, zejména děti ale hlavně i dospělí ve finanční a třeba i IT gramotnosti.
Nadstandard ve zdravotnictví? Proč ne, víc bych platila za pohotovost, za zanedbávání prevence, za nadstandardní úkony a léky. Ráda zaplatím lékaři na dovybavení ordinace v nadstandardu za podmínky, že příspěvek jde lékaři, nikoliv zřizovateli, jak to tady už jednou bylo.
Netuším kolik, utratíme za oblečení, mám doma i dvacet let staré džíny, do kterých se po třech dětech opět vlezu 🙂. Odpustím se nezdravé jídlo, přidám trochu pohybu a jde to. Model džin sice není momentálně in, ale ono to opět přijde. Nemám rada oblečení na jednu sezonu. U dětí to není tak snadné ale pořád toho nepotřebují tuny. Mám děti tři, takže máme co dělat. Ale chtěli jsme je a staráme se. Budeme rádi, pokud nám stát ani jiné organizace nebudou házet klacky pod nohy a nikdo nás nebude strašit katastrofickými předpovědi. 🙂

evaajksner
29. lis 2022

@peetratkacova společně s platem manžela v tom nevidím problém. Na příspěvek na bydlení bychom neměli ani nárok. Celý můj rodičák padne na náklady za bydlení plus hypotéku. Ostatní výdaje platí manžel. Dokonce jsme kupovali a zařizovali nový byt. Kdybych, ale neměla naspořeno (stavebko, spořící účet) tak by to nešlo. Oba dva zatím zvládáme i investovat a založili jsme nová stavebka.

kristyneckaa27
29. lis 2022

Pokud to myslíte jestli vyjdeme jako rodina s jednou výplatou a rodicakem,tak ano. Úplně v pořádku.

veroniquecz
29. lis 2022

@jelenice_zavodnice amen, lip bych to nenapsala 👍👍

marcicek84
29. lis 2022

@jelenice_zavodnice pletes si pojmy a dojmy. Rodicovsky prispevek nema nic spolecneho s ditetem,jmenuje se rodicovsky,protoze zabezpecuje zakladni zivotni potreby pro rodice,ktery radne pecuje o dite max.do 4 let.
Pouze pridavek na dite nalezi diteti pro kryti jeho potreb,totez sleva na dani na dite,takze urcite to neni tak,ze mas tech 9000 Kc na dite,to mas na sebe,protoze ty mas vypadek prijmu ze zamestnani,protoze stat nema statni jesle a skolky ma preplnene a potrebuje,at se staras o dite sama a tudiz v te dobe se moc nepodilis na ekonomicke aktivite (sem tam brigadu nebo malinky uvazek nepocitam)Takze ten rodicovsky prispevek mas na sebe a sve potreby a ano muzes z toho castecne pokryt i potreby ditete.
Jedine s cim se da souhlasit,ze o dite a jeho potreby se staraji matka a otec.

marcicek84
29. lis 2022

Nadstadart tak jak o nem uvazuje Valek je o nicem,nic moc navic ti to neprinese,jen vic zaplatis,jelikoz nemaji dojit ke zhorseni primarni pece.Kdyby se mesicne platilo 500 navic aby nemusela platit moc u zubare,tak ja u nej nikdy 6000 za rok nenecham,takze pro me absolutne nevyhodne...Nehlede na to,ze z vyssich prijmu logicky zaplatis vic nez ten kdo nema zadne nebo nizke prijmy...a ten s nizkymi prijmy ten nadstandart nebude platit,kdyz nema logicky z ceho...potrebuji do zdravotnictvi nalit penize,myslim,ze by meli chtit penize za vakciny hlavne po ockovanych a po tech kdo tu covid frasku zrali a chteli testy do skol,ze jinak nebudou ucit apod.
@peetratkacova

brunetka11
29. lis 2022

@marcicek84 Tak jednoznačnější definice:
Co je to rodičovský příspěvek?
Rodičovský příspěvek je jednou ze sociálních dávek, které jsou poskytovány osobám, jež se nacházejí ve společensky uznaných sociálních situacích. Dávky státní sociální podpory u nás vyplácí Úřad práce ČR.

Prostřednictvím těchto dávek se stát ve stanovených případech PODÍLÍ na pokrytí nákladů na výživu a ostatní osobní potřeby dětí a rodin, čímž ČÁSTEČNĚ přebírá spoluzodpovědnost za vzniklou sociální situaci. V rámci tohoto systému jsou na našem území poskytovány tyto dávky:

rodičovský příspěvek,
přídavek na dítě,
příspěvek na bydlení,
porodné,
pohřebné.

brunetka11
29. lis 2022

@marcicek84 @brunetka11 Takže si to shrneme - za to, že máme děti, jsme odpovědni my, rodiče. A je na našem uvážení a zdravém rozumu, kolik dětí máme, abychom je dokázali uživit.

jelenice_zavodnice
29. lis 2022

@marcicek84 Rodičovský příspěvek je sice dávka rodiče ale je primárně určená pro dítě, krytí jeho potřeb a nákladů. Na rodičovský příspěvek má nárok i žena, která nikdy nepracovala, rovněž žena-studentka pořád studující, otec dítěte, rodič cizinec bez zázemí v ČR, ale, kterého dítě má prokazatelné rodinné nebo ekonomické zájmy v ČR. Takže ne, není to dávka nahrazující výpadek příjmu ze zaměstnání rodiče, protože výše zmiňované osoby nemusí být zaměstnané, dokonce ani nemuseli být zaměstnané nikdy předtím a nárok na dávku dokládají skrz dítě.
Tolik k těm dojmům a pojmům.

haseza02
29. lis 2022

@peetratkacova Rodičovská zdaleka nepokryje náklady na normální fungování domácnosti. Kor v dnešní době pěkně připálených cen, nejen za potraviny, ale i elektřinu, nájem.. Rodičovská by měla vystačit na potřeby dítěte, ideálně ty velké platby hradí manžel / partner. Nebo je nutný přivýdělek, brigáda či práce na zkrácený úvazek.

marcicek84
29. lis 2022

@jelenice_zavodnice a z jakeho zdoje cerpas,protoze na mspv se tam nic takoveho nepise...
https://www.mpsv.cz/-/rodicovsky-prispevek
Jinak ja myslela,ze pochopis,ze ten vypadek prijmu a dokryti je urcite ohodnoceni tve prace vychovy ditete pro stat (kdybych to pocitala na 8 h tak jsme na nejak 50 Kc na hodinu),protoze nejsou ty jesle a k tomu personal,tak si schvalne vypocitej kolik mas na hodinu,kdybys chodila do prace tak mas rozhodne penez vic,ale nemuzes,neni kde ty deti dat,ze jo...tak proto tim ohodnoti u tu,ktera nepracovala pred detmi...

@brunetka11 ano to souhlasim,kazdy ma mit tolik deti kolik zvladne uzivit a postarat se o ne.

jelenice_zavodnice
29. lis 2022

@marcicek84 Zákon o statní sociální podpoře, 117/1995 Sb.
Proč si mám počítat hodinovou mzdu, když tyto věci spolu ale vůbec nesouvisí? Kdyby souviseli, dávka by musela být pravidelně valorizována, jako např. důchody. A to není, protože tam není ta souvislost.
Ještě jednou uvádím, že tato dávka je primárně určená pro dítě, krytí jeho potřeb a nákladů a není to žádná náhrada za výpadek příjmu rodiče. Rodičovský příspěvek kromě výše zmiňovaného může pobírat i osoba pobírající starobní důchod, invalidní nebo částečně invalidní důchod, a u těchto osob se nepředpokládá, že péči o dítě jim stát musí nahradit výpadek příjmu, když oni už žádný nemají.
To samé platí i pro jiné rodinné příslušníky, kteří dokonce u pobírání RP nemají pracovní omezení, takže mohou vykonávat výdělečnou práci neomezeně a pobírat RP na potřeby dítěte.

marcicek84
29. lis 2022

@jelenice_zavodnice ale o te pravidelne valorizaci se prave v teto souvislosti hovori,predpokladam,ze nejsi slepa a hlucha...
Tak a pokud vytahujes zakon, kde v tom zakone je napsano,ze ten rodicovsky prispevek je na potreby ditete,ze jsem to tam nevidela.I na strankach MPSV se pise,ze Rodičovský příspěvek je dávkou rodiče, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině.
A nemuzes mantat dokupy 4 druhy davek,ktere jsou popsany obecne,ze to tak plati u vsech,neplati,ke kazde se vztahuje neco jineho...
Pro potreby ditete je pridavek na dite,pro potreby rodice rodicovsk prispevek atd.

Strana
z3