icon

Jak rozdělit dědictví ze životního pojištění spravedlivě?

zlatik1
7. zář 2023

Ahoj všem, chtěla bych se tu zeptat jak jste tohle řešily nebo udělaly vy ..
Zemřel mi taťka, měl pojistku a jako obmyšlena osoba jsem byla uvedena jen já .. takže jsme teď dostala vyplaceno 50 tis.
Mám ale i sestru, která o této částce nevi .
Rozdělili byste se nebo ne, když to takto on chtěl .. ?? Já sama vůbec nevím .. díky všem za jejich pohled

Strana
z2
drep
8. zář 2023

@ahyt hele, přesně. Nedokážu si představit, že bych vlastního bráchu obrala i o blbých 25 tisíc. Doufám, že zdejší sobečkové mají stejně sobecké sourozence. Karma je zdarma.

llluckaaa
8. zář 2023

@drep divas se na to jinými očima. Já bych zase měla pocit, ze obchazim prani svého táty jen abych nemusela řešit případný spor se sestrou, která by mohla chtít peníze, které ji tata nechtěl dat.

eviicka
8. zář 2023

@zlatik1 myslím že to je nej řešení. My se ségrou dědictví spravujeme společně, ale v době kdy táta umřel ona neměla auto, já ano. Tak jsem ji to tátovo v rámci dědictví také nechala s tím, že za něj nic nechci (já zase naopak kdysi dostala něco od dědy).

drep
8. zář 2023

@llluckaaa to jsou podle mě jen takový výmluvičky, jak sama sobě omluvit nemorální chování. Zrovna tyhle životka, penzijka a podobné věci, kde je uloženo pár korun, málokdo nějak aktualizuje. Můj muž teda z penzijka po rozvodu vyhodil exmanželku, ale přesto, že je znova ženatý a má další dítě, tak hodně pochybuju, že by v obmyšlených osobách byl někdo jiný než jeho dcera z prvního manželství.

blackblue
8. zář 2023

@llluckaaa Jako v mé rodině - jiná generace ale, byl dům a další věci v rámci dědictví napsány jen na jednoho ze tří sourozenců, toho nejmladšího. A dobrotu to rozhodně neudělalo...

llluckaaa
8. zář 2023

@drep Jak říkám - tvuj negativní pohled na ostatni, který nemusí být objektivní. Mne třeba přijde nemorální po pohřbu nerespektovat prani umírajícího. Kdyby si můj bracha takové peníze nechal, nebudu v tom hledat žádné sebectvi a přišlo by mi to naprosto v pořádku.

somalicats
8. zář 2023

@llluckaaa Hele, autorka psala, že spolu nemluvili v době puberty a dospívání. Jako sorry, ale to jsou fakt dětinské důvody. Osobně bych se se sourozenci, pokud bych s nimi já sama měla dobrý vztah, v pohodě rozdělila. Mrtvému už je to stejně jedno a proč dál pokračovat v malichernostech.

llluckaaa
8. zář 2023

@blackblue tak to ti věřím, kvůli dědictví se uz rozhadalo plno rodin a casto si někdo připadá ukřivděny.

nat
8. zář 2023

@zlatik1 TAk to je super...Tatka by mel z VAs radost a urcite vi,proc to tak Vse udelal 🙂

suzanna123
8. zář 2023

@llluckaaa nemorální by bylo nerespektovat přání nebožtíka, kde má být pohřben. Nebo kdyby jeho výslovné přání bylo, že sestra nemá dostat nic - i tam by ale záleželo na okolnostech. V tomhle případě je jen a jen na ní, jak s těmi penězi naloží.

blackblue
8. zář 2023

@suzanna123 Pokud by byl nějaký závažný a validní důvod, proč neměl někdo dostat nic, tak to beru... ale jinak mi to přijde malicherné. A k respektování přání nebožtíka - ono často to není o přání zemřelého - není neobvyklé, že si právě lidé (hlavně staršího věku) neuvědomí, že něco zapomněli pořešit a updateovat... A naopak by je třeba mrzelo, kdyby věděli, jak se pak kvůli tomu pokazí rodinné vztahy...

blackblue
8. zář 2023

@llluckaaa
@suzanna123 Přišlo by vám to úplně v pořádku nechat si peníze také v případě, že by se jednalo o částku v řádech mil? Nebo o víc než jednu nemovitost? A druhý nic..?

suzanna123
8. zář 2023

@blackblue nevím, záleželo by na okolnostech. Pokud někdo odkáže miliony jednomu dítěti a druhé vydědí, je čistě na tom dědícím, jak se rozhodne s tím naložit. Proto píšu, že nevidím nic nemorálního na tom se rozdělit - ale ani na tom, se nerozdělit.
Ve chvíli, kdy by věděla, že se tam ty vztahy mezitím srovnaly a otec buď nestihl to upravit nebo si to neuvědomil, tam bych brala, že ano, máš právo si to nechat, ale morální právo říká něco jiného.

llluckaaa
8. zář 2023

@blackblue na to ti nedokážu odpovědět, neznám pozadí a důvody, proč k tomu došlo. Ale obecne - kazdy ma pravo nakládat se svým majetkem, jak uzná za vhodne, a ostatní by to měli respektovat. Ikdyz se jim to možná zda nespravedlive. Neprislo by mi divny, kdyby si to ten jeden nechal.
A dotaz na tebe - dcera, sama na 3 děti, pracuje, má co dělat, aby je uživila. Syn - nemakacenko, chlasta, všechny prachy nacpe do automatu. Rodice nechají všechno dceři. Je to v pořádku? Nebo se má rozdělit s nemakacenkem?

zelenaesmolda
9. zář 2023

@drep
Ty bys ale nikoho neobrala,takhle si to urcil ten majitel pojistky.

blackblue
9. zář 2023

@llluckaaa Precti si znovu muj prispevek vys. Pisu: "Pokud by byl nějaký závažný a validní důvod, proč neměl někdo dostat nic, tak to beru".

llluckaaa
9. zář 2023

@blackblue tvůj prispevek jsem si znovu přečetla. Přečtes si ty znovu mou otázku a odpovís mi na ni? 😉

blackblue
9. zář 2023

@llluckaaa odpoved na tvou otazku je v mem prispevku, na ktery jsem te jiz odkazala.
Ale aby ses neptala znovu... Tak zrovna "Syn - nemakacenko, chlasta, všechny prachy nacpe do automatu." = to jsou dle meho nektere z tech validnich duvodu.

evina92
9. zář 2023

@drep Souhlasím, rozdělila bych se! Nemohla bych žít s vědomím, že jsem se mohla rozdělit, ale jsem jájíček.
Jasně, že ségra nic nenamítala, je si vědoma toho, že právní nárok na to nemá a ségra evidentně přišla s jasným rozhodnutím. Taky bych odmítla než čekat na řeči, že táta to tak chtěl, bla bla bla. Prostě bych půlku poslala a nazdar 🤘

blackblue
9. zář 2023

@llluckaaa ale ty jsi mi neodpovedela - "Přišlo by vám to úplně v pořádku nechat si peníze také v případě, že by se jednalo o částku v řádech mil? Nebo o víc než jednu nemovitost? A druhý nic..?" Psala jsi, ze nedovedes odpovedet, neznas pozadi a duvody... Tohle byla z me strany ale ciste hypoteticka otazka, zda proste i tak by ti prislo ok, kdyby si vse nechal jeden sourozenec a nerozdelil se s druhym?

zlatik1
autor
9. zář 2023

@blackblue sestra měla hroznou pubertu, matka taky zbrojila proti taťkovi, sestra byla malá a naší šílenou krizi .. sestra byla s matkou, já s tátou .naší se od sebe odstahovali,ale nerozvedli.. pak se mamka vrátila ale nebylo to ok . teď už to vidí sestra jinak ..

Strana
z2