Jak rozdělit dědictví ze životního pojištění spravedlivě?
Ahoj všem, chtěla bych se tu zeptat jak jste tohle řešily nebo udělaly vy ..
Zemřel mi taťka, měl pojistku a jako obmyšlena osoba jsem byla uvedena jen já .. takže jsme teď dostala vyplaceno 50 tis.
Mám ale i sestru, která o této částce nevi .
Rozdělili byste se nebo ne, když to takto on chtěl .. ?? Já sama vůbec nevím .. díky všem za jejich pohled
@llluckaaa to jsou podle mě jen takový výmluvičky, jak sama sobě omluvit nemorální chování. Zrovna tyhle životka, penzijka a podobné věci, kde je uloženo pár korun, málokdo nějak aktualizuje. Můj muž teda z penzijka po rozvodu vyhodil exmanželku, ale přesto, že je znova ženatý a má další dítě, tak hodně pochybuju, že by v obmyšlených osobách byl někdo jiný než jeho dcera z prvního manželství.
@llluckaaa Hele, autorka psala, že spolu nemluvili v době puberty a dospívání. Jako sorry, ale to jsou fakt dětinské důvody. Osobně bych se se sourozenci, pokud bych s nimi já sama měla dobrý vztah, v pohodě rozdělila. Mrtvému už je to stejně jedno a proč dál pokračovat v malichernostech.
@llluckaaa nemorální by bylo nerespektovat přání nebožtíka, kde má být pohřben. Nebo kdyby jeho výslovné přání bylo, že sestra nemá dostat nic - i tam by ale záleželo na okolnostech. V tomhle případě je jen a jen na ní, jak s těmi penězi naloží.
@suzanna123 Pokud by byl nějaký závažný a validní důvod, proč neměl někdo dostat nic, tak to beru... ale jinak mi to přijde malicherné. A k respektování přání nebožtíka - ono často to není o přání zemřelého - není neobvyklé, že si právě lidé (hlavně staršího věku) neuvědomí, že něco zapomněli pořešit a updateovat... A naopak by je třeba mrzelo, kdyby věděli, jak se pak kvůli tomu pokazí rodinné vztahy...
@llluckaaa
@suzanna123 Přišlo by vám to úplně v pořádku nechat si peníze také v případě, že by se jednalo o částku v řádech mil? Nebo o víc než jednu nemovitost? A druhý nic..?
@blackblue nevím, záleželo by na okolnostech. Pokud někdo odkáže miliony jednomu dítěti a druhé vydědí, je čistě na tom dědícím, jak se rozhodne s tím naložit. Proto píšu, že nevidím nic nemorálního na tom se rozdělit - ale ani na tom, se nerozdělit.
Ve chvíli, kdy by věděla, že se tam ty vztahy mezitím srovnaly a otec buď nestihl to upravit nebo si to neuvědomil, tam bych brala, že ano, máš právo si to nechat, ale morální právo říká něco jiného.
@blackblue na to ti nedokážu odpovědět, neznám pozadí a důvody, proč k tomu došlo. Ale obecne - kazdy ma pravo nakládat se svým majetkem, jak uzná za vhodne, a ostatní by to měli respektovat. Ikdyz se jim to možná zda nespravedlive. Neprislo by mi divny, kdyby si to ten jeden nechal.
A dotaz na tebe - dcera, sama na 3 děti, pracuje, má co dělat, aby je uživila. Syn - nemakacenko, chlasta, všechny prachy nacpe do automatu. Rodice nechají všechno dceři. Je to v pořádku? Nebo se má rozdělit s nemakacenkem?
@drep
Ty bys ale nikoho neobrala,takhle si to urcil ten majitel pojistky.
@drep Souhlasím, rozdělila bych se! Nemohla bych žít s vědomím, že jsem se mohla rozdělit, ale jsem jájíček.
Jasně, že ségra nic nenamítala, je si vědoma toho, že právní nárok na to nemá a ségra evidentně přišla s jasným rozhodnutím. Taky bych odmítla než čekat na řeči, že táta to tak chtěl, bla bla bla. Prostě bych půlku poslala a nazdar 🤘
@llluckaaa ale ty jsi mi neodpovedela - "Přišlo by vám to úplně v pořádku nechat si peníze také v případě, že by se jednalo o částku v řádech mil? Nebo o víc než jednu nemovitost? A druhý nic..?" Psala jsi, ze nedovedes odpovedet, neznas pozadi a duvody... Tohle byla z me strany ale ciste hypoteticka otazka, zda proste i tak by ti prislo ok, kdyby si vse nechal jeden sourozenec a nerozdelil se s druhym?

@ahyt hele, přesně. Nedokážu si představit, že bych vlastního bráchu obrala i o blbých 25 tisíc. Doufám, že zdejší sobečkové mají stejně sobecké sourozence. Karma je zdarma.