icon

Jak šetřit peníze v době zdražování?

4. bře 2023

Vzdycky, kdyz ctu, ze by lide meli mit bokem nasporeno trojnasobek sveho platu, me svira uzkozt o nasi neschopnosti. Mame na sporicim uctu par tisicovek, do kterych vzdycky musim sahnout. Ted, jak se zdrazilo, tak neusetrime vubec nic. A to uz si nekupuji nic navic. Ani to blbe kafe si nedopreju! Jak se dari setrit vam?

Strana
z5
konidana
4. bře 2023

@pajusz podle okolnosti. Nekdy z platu (a holt proste nejedem nekam na vylet, kam jsme chteli, nebo na hory, a misto toho je chlap treba v praci) , jindy holt napr.
ne uplne nutnou opravu auta treba pul roku odkladame, jindy si chlap pujci od kamaradu (nastesti ma dobre kamarady kteri tu rezervu maji velkou)

fire85
4. bře 2023

Ano máme nasetreno, samozřejmě více než trojnasebek platu a tak nejak to beru že by to měla být samozrejmost no, nevim , lidi utrácí i když na to nemaji, pak se nedivím tem exekucim.

Máme deti, musíme mít případný zdroj navíc když se něco stane.

ninive211
4. bře 2023

Měli jsme na náš nevelký příjem vcelku slušnou rezervu, pak jsme na podzim bourali s autem a museli koupit "nové" (oktávku z bazaru za čtvrt mega) a tvoříme rezervu od začátku. K tomu rekonstruujeme dětský pokojíček a minulý týden nám definitivně odešla pračka, takže dalších skoro 20 000 v prdeli (chtěla jsem rovnou kombi pračka+sušička). Na nule nejsme, vždy okamžitě po výplatě posílám min.4000 na spořák, kde se na to nesahá, ale než se dostaneme na šestinádobek měsíčního pŕíjmu, to potrvá hooodně dlouho. Desetinásobek příjmu jsme teda na účtu nikdy neměli (nepočítám teda investice ve fondech a na penzijku, to jsou peníze úplně bokem)

ninive211
4. bře 2023

@fire85 Samozřejmost by to teoreticky měla být, ovšem když máš podprůměrný plat, tak tu rezervu prostě nevytvoŕíš, když nemáš z čeho. Anebo se utvoří rezerva a v tom se něco v domácnosti rozbije a musí se pořídit nové a rezerva je zase na nule (od toho jí máš, že ji použiješ, když potřebuješ) a musíš ji tvoŕit od začátku a to chvíli trvá.

ninive211
4. bře 2023

@fire85 Jinak bereš trojnásobek platů jednoho z vás (toho více vydělávajícího, živitele) nebo trojnásobek měsíčního pŕíjmu rodiny? Tj. pokud je měsíční příjem rodiny třeba 80 000, tak že na spořàku máš 240 000? Přiznám se, že se mi uleví, až tam tam tu rezervu min. 200k+ budeme mít, ale po loňské investici do nového auta (platili jsme hotově, bez úveru, to chvíli potrvá)

martinka_33
Odpověď byla odstraněná
konidana
4. bře 2023

@clairexr poctivou praci si jeste nikdo nikdy majlant nevydelal🤣

martinka_33
4. bře 2023

Holka... Dnešní doba je drsnější než doba blízko minulá, je krize a budeme doufat, že bude líp. Je hodně rodin, které žijí skromně a přesto nemají z čeho spořit. A taky je hodně rodin, kde se žije od výplaty k výplatě a peníze utíkají do tabáku, alkoholu a jiných zbytných věcí 😪 Ty sama víš nejlíp, který jsi případ a jestli penězi mrháš nebo děláš co můžeš a stejně to nejde. Nevěš hlavu, dle sociálních výzkumů nedávné doby nemá rezervu třetina populace a další, kteří ji mají, o ni přijdou při první nenadále situaci, protože uz pak nebudou mít ji z čeho dotvořit.

ninive211
4. bře 2023

@konidana A nebyli by lepší aspoň třeba 50 000 tu rezervu vždy mít, aby se člověk právě nemusel doprošovat kamarádů? Obzvlášť pokud, jak píšeš, máte výdaje na koníčky, jezdíte na hory?

martinka_33
4. bře 2023

@ninive211 vždycky je lepší půjčovat sám sobě (jak jeden kamarád nazývá situaci, kdy sahá do rezerv) než si pujčovat od jiných, byť třeba bezúročně 👍

konidana
4. bře 2023

@ninive211 vysvetli to prosim memu muzi, jo? Cesta, kdy on se omezovat nebude, deti omezovat nebude, a ja nic, neni schudna😣

martinka_33
4. bře 2023

@konidana není tvuj muž příbuzný toho mého? 🤔 To je velmi podobný exemplář 🙄

levandule_k
4. bře 2023

@brunetka11 Nepřijde mi vhodné radit někomu dávat peníze na stavebko, když si potřebuje udělat rezervu, ke které bude mít rychlý přístup.

Některé stavebka mají výpovědní lhůty 3 měsíce nebo měsíc, ale musíš založit nové. Sankce za to, že to ukončíš předčasně např. procento z cílové částky. Plus se přijde o státní podporu. Stavebko je určeno k tomu, aby tam ty peníze byly 6 let.

Teď nehodnotím (ne)výhodnost stavební spoření.

Až bude mít trojnásobek měsíčních nákladů na spořícím účtu, může si pořídit jiný finanční produkt.

brunetka11
4. bře 2023

@levandule_k V pohodě ,-) Poraď autorce který, aby se v nabídce podobných produktů vyznala.

mourovatakocka
4. bře 2023

Jako bezdětná pracující jsem šetřila strašně snadno, teď to jde hůř, dvě děti, jsem už delší dobu doma. Ale i tak se daří, ťukťuk na dřevo, mít určitou malou rezervu. Kdysi jeden můj známý říkal, že nejsou důležité příjmy ale výdaje.

zuzineckah
4. bře 2023

Z každé platby, která k nám dorazí automaticky putuje 10 % do trezoru. Těch plateb příjde měsíčně několik a pohybují se v průměru v rozpětí 15 až 70k. To se nám osvědčilo nejvíc a daří se z toho kumulovat velice slušná rezerva.

konidana
4. bře 2023

@mourovatakocka nesouhlasim. Dulezite jsou prave ty prijmy! A pak teprve lze nejak ladit vydaje, na co ty prijmy staci... a pak mozna i myslel vydaje jako investice. Coz jsou vydaje, které se holt musi delat i v pripade, kdyz momentalne neni z ceho....

20190418
4. bře 2023

Trojnásobek platu nasporeno nemám, ale moje fixní výdaje jsou minimální, jediný větší fix je synovo školné. Ale kdyby se něco stalo, tak jednak vyjdu pár měsíců v pohodě i z nemocenské nebo z podpory a nějaké úspory taky mám. Jen teda ne přesně 3x a víc, protože beru dost a hned to točím v cestování a jiných požitcích.
Ale moc nechápu k čemu tahle diskuze je, aby se někdo mohl pochlubit a někdo si naopak zanadávat? Doba je horší, ale pořád se máme všichni velmi dobře. Sociální systém funguje. Je škoda, že pořád velmi plošně, takže se na něm svezou i paraziti a naopak opravdu znevýhodnění musí často živořit. Ale pořád obecně lépe než velká většina obyvatel planety. Na to je potřeba nezapomínat. Více než miliarda lidí ráno vstává a neví jestli ten den bude vůbec jíst. Dalším miliardam se jen může zdát o tom, že by někdy mohli třeba kupovat zbytné věci.

levandule_k
4. bře 2023

@brunetka11 Já nijak nerozporuji ten způsob začít dělat rezervu, odložím si každý den 20 Kč, jen je kravina to dávat na stavebko, tam to není disponibilní rezerva. Rezerva ve výši 3-6 měsíčních nákladů musí být na spořícím účtu, kde je rychle k dispozici, ne na stavebku, nebo v akciovém fondu, kde to kolísá. Tam se nechávají peníze pracovat déle. Neptala se mě na to, abych jí řekla něco finančních produktech, tak se mi k nim nechce vyjadřovat.

Teď, co ušetří, ať dává na spořící účet, třeba klidně do jiné banky, než kde má svůj běžný účet. (Co je méně na očích, na to se méně šahá.) Ať si hlídá, aby měla spořící účet zdarma, respektive někde k tomu vyžadují běžný účet s nějakou podmínkou.

Jinak ať si projede finanční produkty, jestli nemá někde zapomenuté stavebko, má penzijko, nezaložili ji ještě rodiče životní pojistku s investiční složkou, nezkusila někdy poslat pár tisíc do nějakého podílového fondu? To samé manžel. Mají děti nějaký spořící účet, stavebko?

Je tady šetřící skupina, může se zkusit inspirovat tam, jestli nemá někde rezervu.https://www.modrykonik.cz/group/4346/

V daňovém přiznání jde uplatnit sleva na manželku, pokud má malé příjmy, školkovné, úroky z hypotéky, dárcovství krve. Děti - někdo si je uplatňuje jednou ročně.

Když je malý příjem a člověk už dělá všechno na výdajové straně, musí zvýšit příjem.
Nevím jaký je příjem autorky a ani to vědět nechci. Může zkusit požádat jestli nedosáhne na přídavky na děti atp. Nebo partner musí jít o víkendu někam na fušku, najít si brigádu.

mourovatakocka
4. bře 2023

@konidana Já jsem taky dřív nesouhlasila. Ale časem jsem došla k tomu, že jsou lidi, co můžou mít příjmy jaké chtějí, ale prostě jejich vysoké výdaje sežerou všechno. Takže nejdřív srovnat výdaje a pak zjistit, jestli lze srovnat i příjmy.
Mně třeba přijde super mít plat čtyřicet čistého. Takový jsem neměla ani s prémiema v době učebnic nebo na Vánoce, pracovala jsem v knihkupectví. Ale k čemu je čtyřicet čistého člověku, který platí dvacet za bydlení, desítku vrazí do auta a ze zbytku musí sanovat život. Ve finále je na tom stejně jako člověk s nižším příjmem, ale taky nižšími výdaji. Nevím, jestli jsem to dokázala popsat, jak to myslím.

pajusz
4. bře 2023

@konidana dekuju za odpověď 👍

janule0123
4. bře 2023

@mourovatakocka Jojo někdo to ma nastaveny ze utratí vše a jedno jaký příjem kamoska ma hodně nadstandardní příjem … vše platí přítel - auto bydlení…a stejně konci měsíc na nule, kolikrát obepisuje kamarady, ze potřebuje poslat peníze, ze posle pak zpět .::

autor
4. bře 2023

Dekuji vsem za vase uprimne odpovedi ❤️ Byla jsem v praci, tudiz jsem se nemohla do diskuze zapojit a navic precist takovou hromadu prispevku da casove dost zabrat 😅
Platy prave nemame nake strasne, a to je prave to, co me stve. Ze ted, jak se brutalne zdrazilo, setrim tak strasne moc, a presto to nejde videt. Setrila jsem vzdycky, ale urcite jsem to nemela tak “vymakane” jako ted. Si rikam, ze kdybych takova byla driv, tak jsem milionar 😅 A pak jsem po tom tom prvotnim nastvani, kdy jsem zase musela za neco vyplacnout tri litry a frustrovane zalozila tuto anonymni diskuzi, jsem premyslela a uvedomila si, ze posledniho pul roku mame furt furt furt nake necekane velke vydaje. To byl tamhle nedoplatek za elektrinu (25tis (!), troje narozeniny (cca 10tis), vanoce (cca 15tis), bojler - 18tis, rozbite auto (53tis), a zubar (20tis). Vcera jsem u zubare platila 8tis. To vsechno vlastne davame z vyplat. A na sporicim ucte par tisic a to jenom proto, ze tam je odlozeno to, co jsme dostali od rodicu a babicek a to delam, ze neexistuje.
Muj muz je ten stejny pripad jako konidany a martinky33 😆 kdyby vice setril, tak jsme tezce zavodou (ma daleko vyssi plat nez ja na pul uvazku). Ale od toho ma me, aby se trochu krotil a ja mam zase jeho, abych nebyla tak uzkoprsa a zila 😀
Kazdopadne dekuji za inspiraci, jste skvele 😘 Uz jsem se uklidnila 😄
Jinak kdyz se dari a nejsou ty hnusne mimoradne vydaje, tak velmi rada vyuzivam Sporici obalky u Ceske sporitelny. Kdyz je hubeny mesic, tak tam davam aspon po stovkach do kazde. Ted jsem je kurvadopici (pardon) musela vsechny vybrat, protoze okap, ktery mel stat 5tis stal 8 😬
(Ne, ja jsem se uz vlastne uklidnila 😵‍💫)

zuzineckah
4. bře 2023

@konidana no ono u někoho právě ty výdaje můžou dělat velkou paseku, zvlášť, když neodpovídají příjmům😂 Ale předpokládám, že to bylo myšleno tak, že někdy i zdánlivě vysoký příjem nemusí být dostačující, protože jsou vysoké výdaje. V mezidobí, kdy jsme se překlápěli z vysokých výdajú do nižších by si asi kde-kdo klepal na čelo, kdybych mu řekla, že máme příjem 150k a neušetříme vůbec nic. Ale tak to asi dva roky prostě bylo, protože se dopláceli úvěry, leasingy atd., což bylo každý měsíc skoro 60 tisíc. Ale věděli jsme, že to tak bude, počítali jsme s tím a holt jsme si v té době odpustili nějakou dovolenou nebo lyžovačku. Ty úvěrované veci byly naprosto nepostradatelné pro podnikání, tudíž dostaly přednost, splátky schválně vysoké, abychom se toho rychle zbavili. Takže ano, něco na těch výdajích bude. Ovšem i výdaje a výdaje jsou rozdíl... Nejdůležitější je podle mě zachovávat mezi P&V rozumný poměr.

autor
4. bře 2023

Ano, cim vyssi plat, tim vyssi vydaje 😀
@zuzineckah
Na druhou stranu, clovek prece pracuje proto, aby se mel dobre. A pracuje vic, aby se mel lip a mohl si doprat lepsi veci.

levandule_k
4. bře 2023

Ale s vyššími příjmy máš tu možnost výdajů ovlivnit, je to tvoje volba, jestli si koupíš novou audinku nebo budeš jezdit něčím ojetým. Když máš malý příjem si ráda za staré auto.

journals
4. bře 2023

@konidana trošku mě překvapuje co tu píšeš. Mám v živé paměti to, jak jsi tu nedávno psala, že dcera “potřebuje” svého vlastního koně a přitom jedete asi dost nadoraz 😣

ninive211
4. bře 2023

@konidana Hele, když bych si sama sebe představila na místě toho kamaráda tvého muže, tak s vědomím toho, že peníze nemá proto, źe je rozfofrovává např. na cestování, nové elektrokolo a lyžování v Alpách, bych mu nepůjčila. Naopak kdyby šlo o případ, že peníze nejsou např. z důvodů ztráty zaměstnání, kvůli dlouhodobé nemoci anebo jiným objektivním důvodům, na které se dotyčný nemohl předem dost dobře připravit, bych s tím problém neměla. Postoj tvého muže je velmi nezodpovědný...ale to asi víš.

zuzineckah
4. bře 2023

@zakladatelko, to bez debaty. My jsme si taky tu laťku vyšvihli dost vysoko, ale jen díky tomu, že příjmy šly nahoru. Prostě ten poměr mezi tím, co vydělám a co utratím můsí zůstat vždycky rozumný a přiměřený.

autor
4. bře 2023

@levandule_k naprosta pravda. Je to vec vedome volby 👍🏼

Strana
z5