Jak šetřit peníze v době zdražování?
Vzdycky, kdyz ctu, ze by lide meli mit bokem nasporeno trojnasobek sveho platu, me svira uzkozt o nasi neschopnosti. Mame na sporicim uctu par tisicovek, do kterych vzdycky musim sahnout. Ted, jak se zdrazilo, tak neusetrime vubec nic. A to uz si nekupuji nic navic. Ani to blbe kafe si nedopreju! Jak se dari setrit vam?
Ale zas nema smysl jen pracovat, mit vic, a nemit zadny cas na uzivani si toho "vic"
Mame obri hypoteku, 2 deti, z toho jedno v soukrome skolce, kazdy rok jedem na hory a vetsinou i k mori, neustale vrazime penize do uprav baraku a okoli, mame dve auta, starsi dite ma docela drahy konicek. Presto se nam i s prumernymi prijmy dari rezervy utvaret. Snazime se moc neutracet za cicoviny, ale nejakou blbustku na pamatku detem na vylete obcas koupime. Setrime ale hodne na energiich, na obleceni, nekourime, skoro nepijeme.
Behem materske jsem ale svou rezervu dojela az na nulu, prestoze jsem skoro celou dobu pracovala z domu. Nedokazu si predstavit byt doma dele, to uz by bylo na krev. Momentalne mam krome prace i stalou moznost privydelku z domova(moc nevyuzivan, nemam cas, ale kdyby bylo nejhur, tak muzu obetovat vikendy).
I tak jsem zase ani ne rok po materske zpatky na minimalni rezerve svych tri platu, manzel ma rezervu vyssi. Ale - skoro nic si nekupuju, vstavam v 5 rano, abych zatopila v kamnech, aby se nesepl elektrokotel, dovolene vybiram low cost. Oproti tomu mam kamaradky, ktere si stezuji, ze nemaji penize pro dite na krouzek, ale dovolenou maji objednanou all inclusive za 120 tisic (na splatky), Dalsi kamaradka si stezuje, ze nemaji na zaplaceni plynu, ale zatapet v kamnech nechce, pry nepujde do prace usmudlana od mouru a rano si radsi prispi. Treti pobira vsechny prispevky od statu, co existuji, ale sama se v nicem nezinyruje a nakupuje nove obleceni vsem trem detem. Dalsi zas uz i s pomerne velkymi detmi nechce za zadnou cenu do prace, na kterou by mela kvalifikaci a dela radeji praci za minimalni mzdu a jeste ani ne na polovicni uvazek, takze ma misto vyplaty jen kapesne. Pak ale znam i jednorodicovske rodiny, kde jsou prijmy s vydaji i pri plnem nasazeni tak na knop, ze se s tim nic moc delat neda. Ti fakt jedou skoro bez rezerv, a to musi byt strasnej stres….Protoze necekany a cim dal vyssi vydaje jsou proste kapitola sama o sobe.
Ja bych jen podotkla, ze k financni gramotnosti by melo patrit i to, ze nesdeluju vysi uspor ani prijmy v diskusich, ktere zaklada anonym na internetu. Spousta z vas tu ma dostatek identifikatoru na to, aby vsichni ucastnici (a odotykam, ze ta diskuse je zcela verejna) vedelo, kdo presne jste. Pokud by vas nekdo nahodne na ulici vyzval, abyste si vzaly mikrofon a vsem kolemjdoucim rekly, kolik mate na ucte, udelaly byste to?
@zakladatelko tak třeba 25k za narozeniny a vánoce jsou pro mě osobně úplná blbost. Po zaplacení bydlení, všechny účtů a školného mi pro dva zbyde kolem 50k a vánoce u nás byly asi za trojku. Tohle prostě nepochopím, jak někdo kdo žije na doraz, nemá rezervu a přitom může utratit tolik peněz za dárky. Nejhorší ještě je (a netvrdím, že to je váš případ) když lidé utrácí rezervy za zbytečnosti pro lidi, které ani nemají rádi. Vidím toho v okolí hodně.
Máme na spořícím účtu něco pro případ nouze a je to víc jak trojnásobek našeho platu. Ale je fakt, že i když ty peníze investujeme (za ty roky rekonstrukce, nákup auta atd.), tak nikdy nejdeme na nulu, vždycky tam musí něco zůstat. Nebo víme, že máme stavební spoření a nějaké další produkty, které by v případě nouze šly využít. I své teenagery učím, že ani z brigády by nikdy neměli utratit vše, ale vždy jim má na účtu zůstat aspoň pár stovek, aby se nestalo, že budou na nule. To stejné platí vlastně o kapesném, vždy si nechat aspoň malou rezervu. Když jsem byla na mateřské, rezerva byla menší a tvořila se pomaleji, to je přirozené, ale vždy byla.
@20190418 Presne. Tohle je uplne k nicemu. Stejne jako diskuze "Kolik mesicne projite?"
K cemu nekomu je, kdyz reknu, ze davam stranou 10% platu, sporim detem na jejich uctech na narozeniny, Vanoce a vetsi vydaje. Nic to nikomu nepomuze a nic to nevypovida o realite meho zivota.
Zni to krasne, ale co kdyz nedodam, ze z toho sporeni bereme na jakekoliv vetsi vydaje? A co jsou vetsi vydaje? Bunda nebo auto?... Kolik tak bude tech 10%. A tak porad dokola. Diskuze, ktera nerika vubec nic.
@clairexr no - my zijeme v zahraničí, ja byla dlouho s detma doma bez naroku na materskou, měla problem najit práci, rekvalifikovala se, chodila do skoly, zili jsme s jednoho platu s trema detm hodně dlouho. A taky jsme nemeli rezervu. Proste to nešlo. Ted uz máme tedy(konecne pul roku dva platy) ale nikdy nevíš, jaka ta situace člověka co tu píše, je. Nekdy to je fakt složitý. A neda se to vyresit radou "tak pracuj"
@jane46 mne ta diskuze teda hodne dala. Myslim, ze jsou pro mnohe inspirujici tipy, jak na to. Urcite to primeje premyslet, jak lepe nakladat se svymi financemi.
Treba tip od @zuzkasim se mi hodne libi - to jak uci sve deti, aby jim i z kapesneho jeste neco zbylo. To je skvely napad. Nase deti jeste kapesne nedostavaji, ale az zacnou, tak je tohle budu ucit.
Autorka - chtelo by to se podivat na vasi ekonomii komplexne. Sepsat příjmy, vs. nutny výdaje. Podivat se kolik utracite za jidlo - většinou hodně pomáhá udelat jídelníček na tyden, dokupovat minimálně... a tak
Rezervu máme, asi to tak nějak vychází, ty 3 platy. Já šetřím od 1. výplaty. A hlavni polštář je z doby před dítětem. Teď je to spíš o udrzovani
Hlava mi nebere, že někdo nema aspoň pár 10 tisíc pro strýčka příhodu (neberu specifické situace samozivitelu nebo péče o nemocné dítě, myslím normálně 2 pracujici).
Na druhou stranu mi ted nedává smysl mít xyz na úctě, když vidíš, jak to inflace žere před očima.
Nikdy není pozdě začít dělat rezervu. Většina z nás začala od nuly...
Taky teď začínáme vytvářet rezervu. Po víc jak pěti letech doma s dětma, mám konečně možnost víc chodit do práce, tak to půjde dobře...
Při rodičáku jsme vycházeli šul nul...
Sepsat prijmy,cydaje a skrtat a skrtat to, co není treba - kaficka po ceste z prace,bageta na pumpe a pod.
Ja setrim cely zivot. Uz jako dite jsem si setrila kapesne,abych si pak mohla koupit neco vetsiho ci si vyrazit poradne z kopytka a uzit si vetsi castku. Nebylo mi ani dvacet,kdyz jsem s pritelem kupovala byt ( ceny v te dobe byly skvele, ale nasetreno jsem mela i tak z brigad,narozenin, Vánoc i z první prace, na vejsku jsem nastoupila na dalkove studium, chtela jsem makat a mit penize, nebydlet u rodicu a pod. ).
Setrim dodnes. Ikdyz dnes bydlime v dome, mame dve deti, tak take makam na zahrade,beham kolem zviratek, staram se o nemocneho syna,a presto, ze mi vsichni jeho lekari rikaji, ze mam fakt byt doma a pečovat jen o nej, chodim alespon na pul uvazku do prace ( v dobe, kdy je ve skole). A jeste sama delam skolu. Je to zahul, ale penize jsou proste treba. Setrit se musi a da. Fakt si sepis výdaje. Zjistis, ze lze nechat prepocitat pojistky, ze staci levnější tarif na telefonu, ze nemusis mit HBO, staci mit v telce zaklad, ze i vylet do lesa je docela super, ze nakupovat v akcich je docela sport a ze v unoru nemusis jist papriku ( se musim smat, jak se ted resi leco), ale da se jist i neco jineho.
My mame nejvetsi problem s naftou a benzinem,projedeme asi 9 ta nejsme schopni to stahnout. Ja to mam 17 km do lrace, muz 13 deti do skoly cca 4, mozna 5, terapie 13-50 kilaku a tam jezdime 4 x tydne...ja jezdim 2 x tydne do skoly cca 20 kilaku. Proste des. Zo, co ja vydrlan na kratkem uvazku, temer projedeme. Jsem z toho nestastna, ale nevim co a tim. Musim nasetrit na lazne,abych s sebou nohla mit dcerku ( pres 30 t), musim mit penize na ergo a dalsi terapie,na pomucky ( treba kolo pro syna nestoji 5 t, kez by, ale nasob deviti). A take chceme slavit narozky, Vánoce a tak.
Ted nám chcipa auto a ja na nej musim vyresit penize, takze zrejme skoncime chte nechte s prosikem u statu, nadaci,sbirky. Zatim zjistuji info. A ac jsem toto nikdy nechtela a neskutecne me to stve,budu muset hodit za hlavu sve ego. Kez bych mohla vic pracovat, tedy mit plny uvazek a neresit to,co resim. Hodne premyslim i o budoucnosti deti, syn bude potrebivat pomoc vzdy a na to jsou prostě treba finance. Takze setrim,hodne premyslim, než nakupuji,do obchodu beru co nejmene deti i manzela ( ikdyz ten uz se naucil a jede skoro jako ja dle akci). Mimořádne výdaje a opravy aut nas vycucaly loni, takze asi vim o cem mluvíš. Byla jsem neskutecne nastvana. Take byl syn na operaci, pred Vanocema já. A zavrsil to manzel na konci letosniho ledna. Zjistuji, ze toho k zivotu potřebujeme stale mene a mene. Fakt se snaz alespon neco malo davat stranou,nejlepe hned po vyplate a zasantroc to tak, abys na to asi i zapomela, nemohla na to ( nebo manzel 🙂). Kazda ulita stovka pomuze. Drzim palce, at to zvladnete. Hlavně si nastav cil na co chces usetrit. Ja mam ted jako cil castku na letni lazne. A dalsi cil je u nas porizeni potrebneho velkého auta ( kez by i mene zralo!).
Fakt jen radim, pis si prijmy,vydaje a skrtej, uprav smlouvy,var a pec doma, nekupuj polotovary atak. Člověk se to casem nauci.
@marketa11112 dekuju za inspiraci, at se vam dari ❤️
Omlouvám se za chyby, píšu v poklusu.
Věřím, že to zvládnete. Základ je chtít a přemýšlet o tom, jak to dělají jiní.
Zde na MK je šetřící skupinka, přidej se, pročti staré příspěvky, třeba se ti nějaký tip zalíbí, pomůže ti. Každá z těch holek je vlastně inspirující, ikdyž každá má jiný důvod k šetření i jiný cíl.
Každopádně to zabere čas. Někomu se prý spíš vyplatí zvýšit příjem, u někoho to není možné nebo by bylo řešení tak složité ( nebo drahé - musel by si třeba platit hlídání dětí) a pak se ani to navýšení příjmu nemusí zdát optimální. Dobré ale je zapojit i manžela ( děti). Nemůže jeden šetřit a druhý utrácet.
Jen pro zajímavost se zeptám, jak jste to měli s tvorbou rezervy ve svých původních rodinách (vaši rodiče)? Ono se právě i tohle hodně okoukává a jsou rodiny, které rezervy nemají a to stejné hospodaření pak většinou mají i jejich děti (čest výjimkám🙂)
@hojda u nas jsme poslouchali, jak stale nejsou penize, chodili jsme v nemodernich hadrech, o kazdou korunu se museli s brachou doprosovat, nasi si nikdy nic nedoprali. Meli jsem za to, ze ackoliv cely zivot drou, tak jim to podnikani moc nevynasi. A kdyz zemreli, zjistili jsme, ze meli na konte 3,5 milionu 🙈🙈🙈 to jsme si rozdelili a pouzili jako zaklad na hypoteku. Coz je sice hezky, ale porad si kladu otazku - stalo jim to za to? 😟
@hojda naši rezervu neměli.. protože oba dělali ve fabrice … a vycházeli s penezma akorát … nebylo z čeho tvořit rezervu… šetřilo se na všem.. a co se ušetřilo šlo do nás .. zvladli podporovat i dvě děti na VŠ.. ikdyz to už bylo kolikrát za hranou… co jsme z domu rezervu mají… já měla rezervu po celou dobu co jsem v praci, drobnou i u školy z brigád ..: po dobu kdy jsem byla v praci, tak jsem měla rezervu vždy… až poslední rok rodicaku jsem jela tak akorát s minimální rezervou
@hojda dobra otázka, moji rodiče podnikali, pracovali fakt hodně a hodně se šetřilo, táta chtěl zabezpečit rodinu, ze pujdou dřív do důchodu a pak si to budou užívat, no jen co koupil nemovistost, která je zajistila a poskytla jim slušný příjem, tak se s nim máma rozvedla a začala si užívat to co si odpirala cely život, hned si koupila pozemek, nové auto, nasla nového muže, s tím postavila nový dům, bazén atd atd. Manžela rodiče jsou starší, teď je jim 80 a cely život šetřili hodně moc, byli to učitelé na vesnické škole, velice skromni lidé. Nove věci jim vůbec nic neříkají, nekupuji si vůbec nic, pořad mají doma vše stejně skromné. My s muzem nijak extra nesetrime, nemáme moc z čeho, protože dětem dopravame co my neměli, takže maji kroužky co chtějí, dobra kola, ucime je lyžovat, bezkovat, máme psy, před jejich narozením jsme postavili s muzem docela velký dům na velkém pozemku, do toho jsme dali všechno. Takze teď už moc neusetrime, protože co máme tak dáme do domu, zahrady, děti. Třeba jsem nikdy nechtěla aby děti museli trávit život v zařízeních, takže mam poloviční úvazek a vyzvedavam je po obědě oba dva. Je to moc fajn. Ale jasne kdybych pracovala na cely úvazek máme Cca o 250 000 Kč tisíc víc a bylo by víc na cestování, to nám teď moc nezbývá, jen v létě 14 dni v Itálii autem a v zimě v Česku na horách. Ale to se zase za par let zlepší, až budou děti větší.
@petrasipkova1 Tak pokud máte na dovolenou 14 dní v Itálii a v zimě hory (předpokládám na lyže, takže skipasy atd, které nejsou levné), tak to máte pořád lepší jak spousta lidí, co ani na dovolenou u moře nemají. Nebo vůbec na jakoukoliv dovolenou.
@hojda myslim, ze na tomhle neco bude. Ja pochazim ze 4 deti, z toho mama byla rozvedena. Druhy manzel umrel a chlastal. Nikdy jsme nemeli na nic penize, na vylety jsme nejezdilo, dovoleny jsme nemeli, furt jsme delali kolem baraku a zvirectva. A nasi kourili a kazdy vikend se domu tahala basicka. Uz v puberte jsem se zarekla, ze to nikdy nechci mit takhle. Manzel to mel podobne. Takze mame jedno dite, byt, nekourime, nepijeme. Ale zas kazdy volny vikend se snazime vypadnout nekam na vylet, dovolenou jezdime jednou za rok, a diteti se snazime doprat. Kdyz jsem bydlela sama, tak jsem byla schopna usetrit a udelat nejakou rezervu, ktera teda padla, kdyz jsem se stehovala k manzelovi a v tehotenstvi, protoze jsem zustala hned na nemocensky. Trochu mi hodila do zivota a financi vidle moje RS, takze snazime se a verim, ze jednou bude lip 🙏
A prave jsem si hodne vsimla, ze deti kopiruji svoje rodice...
anonymko, život je o rovnováze. Jednou jsem slyšela takové heslo, chudému chybí hodně, lakomému všechno. Peníze mají sloužit tobě, nikoliv ty penězům. Neříkám, žít si hogo fogo, ale něco si dopřát. Já si nepotrpím na okázalé značky. Nedávno jsem se bavila se známou a říkám, že když jsme jeli do termálů, stejně jsem si radši vzala staré plavky, i když ty nové jsou hezčí, ale že tam dostanou strašně zabrat, v pubertě bych šla v těch nových hezkých :D Pokud oni byli spokojení s tím, že nejedou na dovolenou, ale jen podnikají, tak je to ok, je to vždy o prioritách, ale pokud si stěžovali, že nemají na tu dovolenou, je to jejich chyba, že si ji nedopřáli.
@ninive211 máme ale na úkor šetření, proste raději vezmeme děti k moři, než ty peníze ušetřit. Nemáme na oboje, takže je to buď a nebo.
@ninive211 tak je to tak nějak jak píšeš, ten plat skoro máme jako rodina, krát 3, takže ano, napsala jsi to správně. Ja už taky dva roky ptacuju, takže mi neprijde nic divného mít bokem tyhle peníze. Je to cena ojetého auta. Co je potřeba do baráku, tak to dáváme z výplat. Teď budeme dělat v obýváku novou podlahu atd každý měsíc pár tisíc ještě v tomhle navíc, plus deti stojí jen na tábory v lete kolem 20 000,- ale od toho člověk chodí do práce aby si něco užil, s detma taky.letos Teda nebude moře, tak ušetříme 😄
@petrasipkova1 jen v lete 14 dní u more a v zimě hory,? Víš že spoustu rodin nemá ani to?😄
@fire85 jak vidíš tady na těch diskuzich tak spoustu lidi píše jak šetří, spousta bankovních produktu, sporenich atd . My proste ty vydělané peníze utratíme. 😇 měli bychom šetřit, důchody nebudou, budu muset makat do smrti, ale nějak nám to nejde, raději jedeme někam teď a tady.
@fire85 Jak píšeš, cena ojetého auta. My ho kupovali loni na podzim, pětiletou oktávku a cca 280 000 (pár let zpàtky by za to bylo nový auto nižší tŕídy), 50000 nám na konec vnutili tcháni, že nám přispějí, ale přepis, povinný, havarijko atd. a toho čtvrt mega to bylo i tak. Padla na to většina naspořených peněz (na nule jsme teda nebyli, ale tolik úspor bylo díky tomu, že jsme tsk jako tak nejpozději příští rok chtěii auto kupovat), tak spoříme listopadu začátku nanovo. Až budem mít zas ten trojnásobek + navíc schopnost pokrýt požitky jako dovolená, budu happy a bude se mi líp dýchat. Ovšem při současné inflaci je možná výhodnější si fakt ty peníze užívat než je šušnit na spořáku "pro strýčka Pŕíhodu")..🤔
Já i manžel máme bohužel tu blbou vlastnost, že rezerva musí být, bez ní si neužijeme ani dovolenou, ani dárky a jiné požitky. Bohužel se to u nás asi dědí, když vidím kasičky dětí😂.
@petrasipkova1 No a spoření na důchod, kapitola sama pro sebe. Máme samozřejmě oba životnost, penzijní, dávám peníze do fondů...no pŕi trendu, jaký je teď poslední rok a púl, všechno jde do pr*dele mám chuť všechno vybrat a rozfofrovat, dokud to má nějakou hodnotu. Jen moje vychování, kdy právě naši taky spojili, škudlili a mysleli na zadní vrátka, mi to nedá...jenže jen na penzijku jsem jen za loňský rok reálně přišla o čtvrtinu vkladů (fondy ztrátové 10% a inflace přes 15 %). Furt do nás hustí, ať šetříme, spoŕíme na důchod...a co z těch peněz bude za 30 let, až do toho důchodu teda půjdu. Za to si pak nekoupíme ani pračku
Tak my máme na spořícím účtu cca 8 platů manžela plus další víc jak milion korun v majetku. Manžel sbírá motorky(veterány). Já už jsme 6 let na rodičáku a i tak to jde. Nechtěla bych být v dnešní době bez rezervy. Manžel byl třeba před 4 lety skoro rok na nemocenské a kdyby jsme neměli celkem velkou rezervu, tak by se naše životní úroveň fakt hodně snížila.

@journals ano, ona ho "potrebuje" a my ji ho opravdu nemuzeme financovat. To jsem psala.