icon

Jak spořit miminku?

xdrak102
25. bře 2017

Krásný den všem,

babička chce dát malé nějaké penízky, aby se jí spořilo do budoucna, cca 50 000,-
Kam byste je uložily, aby to něco přinášelo? Jsem na MD a samoživitelka, takže sama si teď nemohu dovolit jí k tomu přidávat, takže spíš něco kde by se to dalo jednorázově a leželo to tam, dokud nebudu moct taky přispět.

Díky

Strana
z2
booin
26. bře 2017

@hojda pardon,tak oni to zase snížili ale dávaly ještě loni 1,8 % kdyz se nevybirala.

hojda
26. bře 2017

@booin Je to všude stejné, ten rozdíl je tak minimální, že nemá cenu ani peníze přehazovat, zase začíná být aktuálnější stavebko.

muhehehe
26. bře 2017

Klidně do stavebka, ale ne na jméno dítěte a neukládat to tam najednou- kvůli státní podpoře. Maximální je k 20 000 Kč ročně, takže max. vložit 20 000 za rok, a pak znova... do té doby může zbytek peněz ležet třeba na spořícím účtu. Podílové fondy proč ne, ale ty se hodí na pravidelnou investici, ne takhle jednorázově.

dhanim
26. bře 2017

@kamino Investice - akcie a podílové fondy na 3 roky je málo. Chce to na delší dobu.... Mám investiční produkt od jedné společnosti od r. 2011, měsíčně tam posílám určitou částku, zhodnocení je aktuálně 6,5%. Nicméně je nutné brát v potaz, že za to, že za mě ta společnost toto dělá se prostě platí poplatek a není to úplně levné. Proto je to dlouhodobější záležitost...

dhanim
26. bře 2017

@msimankova Z dlouhodobého hlediska je zlato rizikovější komodita než akcie a podílové fondy. Jeho cena je hodně kolísavá...

dhanim
26. bře 2017

@muhehehe Na stavební peníze může vložit peníze jednorázově a státní podporu jí budou počítat i další roky, prostě si tam peníze "předspoří". Já bych doporučila pročíst si nabídky stavebních spořitelen, úroky jsou +- 1% a ideálně v nějaké akci, kdeje sleva na vstupní poplatek. Takhe měla akci na podzim Reiff.st.s..
Podílové fondy klidně i jednorázově, ale dlouhodobě a hlavně je potřeba zvážit, jaké riziko jsem ochotná podstoupit.

lucieandrlova
26. bře 2017

@xdrak102
My máme peníze v podílových fondech v Lichtenštejnsku (samozřejmě přes českou firmu) se zhodnocením 12 % za rok (pokud tam jsou peníze uloženy dlouhodobě).
Jinak jdou v případě potřeby vybrat okamžitě (vyplatí do 14 dnů).

leymea
27. bře 2017

@dhanim ne e, statni podpora se pocita z toho, co tam vlozis za rok. Maximalne 2000,- dela statni podpora, do dalsich let se to nepocita. Takze kdyz vlozis 50 tisic tak dostanes statni podporu jen ty 2000,- a dalsi rok jedes na novo. 🙂 neprenese se Ti to do dalsiho obdobi.

dhanim
29. bře 2017

@leymea ale ano, dá se vložit jednorázový vklad, já to tak u své smlouvy mám, ale záleží na konkrétních VOP http://www.stavebky.cz/jak-predplatit-statni-po...

leymea
29. bře 2017

@dhanim precetla jsem to, priznavam, je to pro me novinka. Opravdu to slysim poprve, ale v tom pripade se omlouvam, mas pravdu 🙂

dhanim
29. bře 2017

@leymea V pořádku. Nic se neděje. Já to využívala dříve, než mi stav.spořitelna vypověděla smlouvu v roce 2015, protože pro ně byla nevýhodná. Před Vánocema jsem založila novou, ale tak nějak s tím počítala a neověřila si to a vložila tam jednorázově peníze, takže mě to aspoň donutilo si to ověřit. Sice je článek cca rok starý, ale pevně doufám, že je to pořád pravda 😀

luciebartula
29. bře 2017

Zkuste mrknout na Conseq. Platí se sice vstupní poplatek, ale nevypadá to špatně. Zvláště při dlouhodobějším spoření. Žádné další tam nejsou a můžete tam vložit jak jednorázově, tak pravidelně každý měsíc. Když jeden měsíc peníze neposlete, nic se neděje.

andrejka1611
1. dub 2017

Ahojik, za mě určitě nedávej na stavebko a ani nic podobného. Buď investujte a trochu vydělejte nebo do obálky na účtě u airbank. Já investuji peníze které šetřím dětem a start budou mít do života 😎 skvělý.

japona
1. dub 2017

@lucieandrlova Přes koho máte podílový fond v Lichtenštejnsku? 12% rocne mi přijde neuvěřitelnych. Už máte nějaký rok spoření za sebou?

eva333
1. dub 2017

@japona A vy tomu verite? U nas pani do neceho podobneho navezla tolik lidi, ze ani nemuze jit do obchodu... Lidi uz penize nevideli a pani ma barak v exekuci ☹

dhanim
2. dub 2017

@japona U akcií a podílových fondů by Vám měl být nabídnut produkt až po vyplnění investičního dotazníku, ze kterého vyplyne, jaký typ investora jste. Konzervativní, vyvážený nebo dynamický... u toho dynamického pozor, zohledňuje se také jak se stavíte k možnému riziku investice, pokud negativně, neměl by s Vámi subjekt smlouvu uzavřít. Vždy počítejte s tím, že při investicích do akcií a podílových fondů za zprostředkování platíte, ten poplatek není nejmenší, není to v řádu měsíců, ale let....
Tady více jak kde jinde platí dvakrát měř a jednou řež!

japona
2. dub 2017

@eva333 Právě proto se ptám🙂

soleilll
2. dub 2017

@xdrak102 Nečetla jsem všechno, ale takovou sumu bych dala buď na termínovaný vklad (ale nevím, jak se teď pohybují úroky), případně spořící účet (tam není výnos kdoví jaký, ale zas na to můžeš kdykoli šáhnout, když by bylo potřeba), ale nejspíš bych je investovala do nějakého fondu. Nechci dělat reklamu, ale já mám pravidelnou investici (beru to jako spoření) do akciových fondů u ING a je to fakt pro blbý (že i já se v tom vyznám). Dá se vybrat několik strategií podle délky investice, rizika a předpokládaného výnosu. Momentálně mám výnos kolem 10%, ale i 5% u opatrnějších typů je docela dobrých.

xdrak102
autor
2. dub 2017

@soleilll Díky, mrknu na to!

eva333
2. dub 2017

@japona V tomto bych byla opravdu opatrna.

martinal08
3. dub 2017

@78marcela Můžu se zeptat,co je to ta obálka na spořícím účtu?Mám taky Air Bank a dětem chci spořit nějaké peníze.

78marcela
3. dub 2017

@martinal08 na sporicim uctu od airbank si.muzes udelat takove obalky, do kterych si sporis. Jako ze nemas vsechny pohromade, ale mas je v obalkach. Takze moje dcera tam ma taky obálku a do ni ji davam co kde dostane.
Bezne to funguje u.me tak, ze si mesicne posilam na sporici ucet urcitou castku. Ta spadne do Volnych prostredku. Kdyz mi treba.nekdo da pro Alcu fyzicky do ruky treba 200 kc, tak ji z volnych prostredku poslu do jeji obalky 200,-kc.
Zbytek si pak rozdelim do ruznych svych obalek, treba na auto, na obleceni atd.

martinal08
3. dub 2017

@78marcela Děkuji za infomaci🙂

78marcela
3. dub 2017

@martinal08 neni zac. Muzes tam mit az 10 obalek, muzes si tam nastavit.limity, at vidis, kolik ti tam.jeste zbyva..
Ja tam mam asi pet obalek. Libi se mi to.

marky232
11. čer 2019

Spoření

marky232
11. čer 2019

Šetřit

Strana
z2