icon

Jak spoříte pro děti?

lajochova84
22. dub 2019

Prosím o tipy, jakou formou spoříte pro děti. Zatím dávám jen do obálky, ale myslím, že nastal čas peníze někam ukládat nebo investovat. Vyznáte se některá?

Strana
z3
bayt
24. dub 2019

@malinkaelinka Promiň, ale vůbec nechápu tohle uvažování. Tak do práce může už v šestnácti, ne? To je jako váš nějaký extra vklad, že ho necháte aspoň na té střední? Navíc jestli jste nízkopříjmová rodina, tak existují velmi slušná studijní stipendia, plus každý dostane ubytovací stipendium. Tj. za ubytování nemusí dát vlastně nic. A skripta jsem si nikdy nekupovala, existuje snad knihovna, ne? Chápu, že záleží na oboru teda. Pak je tu brigáda a je to. Spousta mých kamarádů dostávala od rodičů každý víkend jídlo na týden s sebou a vyprání prádla, a na zbytek si vydělali.

smyschek
24. dub 2019

@lucie_j tak my zatím spoříme druhým rokem, takže mám jednu zlatou a jednu stříbrnou cihličku. A obě mám zatím doma. Ale časem si asi zařídíme trezor někde v bance nebo tak, kde necháme veškeré i písemnosti atd. Nebo přímo v té společnosti je možnost úschovy.

hany_bany
24. dub 2019

@bayt tak ubytování stipendium rozhodně nepokryje ubytování. Já jsem byla na VŠ pár let zpátky, ubytovací stipko bylo asi 800 měsíčně a kolejné okolo 3000. Za dopravu jsem dala další 1000 (Olomouc-Praha) plus lítačka, skripta ne všechna měli v knihovně a některé knihy jsem si i nechala. A jídlo taky něco stojí. Od našich jsem dostávala cca 4500 a chodila jsem na brigády, abych měla na nějaké to "užívání si". Prospěchové stipko vycházelo cca na 1400 měsíčně pro ty nejlepší, toho jsem nedosáhla, ale nějaké malé přilepšení jsem taky měla. Ale kdybych se měla na VŠ živit sama bez pomoci rodičů, tak nevím, jak bych to dala. Nijak jinak mi nespořili, jsem ráda za podporu na VŠ a s manželem jsme rádi, že jsme se na vlastní nohy postavili sami. Takže mi uvažování @malinkaelinka nepřijde nijak zcestné.

bayt
24. dub 2019

@hany_bany Ale to je ubytovací stipendium, to dostanou všichni. A pak je stipendium pro lidi z chudých rodin, a to pokryje prakticky celou kolej. Třeba u nás byla veškerá skripta v knihovně a max. jsem si pár pořídila z druhé ruky, ale nejlepší byly stejně výpisky od spolužáků. Lítačku jsem měla za 250 Kč a domů jsem tak často nejezdila no. A taky se dá vybrat VŠ blíž domovu, když to jen trochu jde. Určitě bys to třeba do Brna měla blíž. Každý jsme měli brigádu, a nebylo to myšleno jako kapesné. Mně přijde jako borec každý, kdo něco vystuduje, ale rozhodně ne jejich rodiče, že mu milostivě platili jídlo a lítačku.

bayt
24. dub 2019

@hany_bany Aktuálně je na UK sociální stipendium skoro 4 tis. korun.

hany_bany
24. dub 2019

@bayt aha, tak to je dost. Na VŠCHT to tenkrát bylo asi 1600, a dosáhla jsem na to asi jen rok, pak už těsně ne. A to byla mamka samoživitelka se třemi dětmi... Jj, Brno je blíž, samozřejmě jsem mohla bydlet doma a dojíždět jen do Olomouce, ale v mém oboru je Praha prostě top a některé firmy v inzerátu přímo píšou, že chtějí absolventa VŠCHT

misadan11
24. dub 2019

@leniczka23 hahaa taky sem zakladala berusku..uz to neni beruska a uz ani urok tam takovy neni:(

elinka90
24. dub 2019

@malinkaelinka vystudovala jsem VŠ a skoro nic mě to nestálo. Běžnou lítačku, občas si něco vytiskla nebo zapůjčila v knihovně....

pavlina212
24. dub 2019

Dítěti nespoříme. Nedávají mi smysl takové ty produkty, kdy dostane v 18ti, co mu rodiče naspořili. Za prvé si myslím, že z toho hrozně moc spolyká inflace a za druhé se v dnešní době dospívá mnohem déle, než v osmnácti. Třeba konkrétně u kluků až tak po třicítce. Nehodlám synovi sponzorovat svobodný mládenecký život :D Všechny zbývající peníze cpeme do hypoték. Myslím, že budeme mít dost starostí sami se sebou, abychom se zabezpečili na důchod. Plán je mít splacené bydlení a 1-2 byty na pronájem, které by se popřípadě pak daly použít pro děti, ale to rozhodnutí si chci nechat, až to bude aktuální. U toho pronájmu souhlasím s již napsaným výše - je to riskantní, je to pracné a není to jednoduché, ale v současnosti je to jediné, co nám dává trochu smysl.

malinkaelinka
24. dub 2019

@bayt Nejsme nízkopříjmová rodina 🙂 Já jsem při studiu normálně chodila na brigády, ale abych si zaplatila veškeré živobytí, to bych při škole nedávala, takže mi naši posílali každý měsíc 5 tisíc na účet. Za tři roky bakaláře je to 150 tisíc, což bych řekla, že je slušná investice. Magistra už jsem dělala dálkově a živila jsem se sama. Ubytovací stipendium jsem třeba měla, ale to byl příspěvěk na ubytování, rozhodně to nepokrylo celé kolejné. Já si třeba skripta kupovala, protože v knihovně to bylo beznadějně rozebrané 🙂 ale tak to byla malá položka, nejvíc stejně stálo to ubytování a jídlo. A ne, jídlo jsem z domova nefasovala, vařila jsem si sama, prala jsem si sama.

malinkaelinka
24. dub 2019

@elinka90 tak pokud jsi studovala ve městě, kde jsi bydlela, tak je to jasné. Já jsem z vesnice, v nejbližším velkém městě můj obor nebyl a tak jsem musela jít studovat do Prahy. Cesta do Prahy, kolejné a už jsme v řádech tisíců. Rodiče mi posílali každý měsíc 5 tisíc a musela jsem se na brigádě sakra ohánět, abych si zafinancovala zbytek nákladů....

bayt
24. dub 2019

@malinkaelinka No ale mne to proste prijde jako samozrejmost. Jak kdybych diteti pocitala pliny nebo aktovku. A kor v nasem state se skolami zadarmo. Ja uplne respektuju tvoje rozhodnuti diteti nesporit, ale proste argumentovat tim, ze ho necham misto toho chodit do skoly, ten mi pripada nestastny.

lucie_j
24. dub 2019

@smyschek Já se právě bojím, že to bude hodně drahé mít někde v bance pronajatou schránku. Jinak to zlato nezní špatně. Na to vzít si hypotéku na byt a pronajímat ho nemáme nervy.

malinkaelinka
24. dub 2019

@bayt No možná jsem to jen špatně formulovala 🙂 Tak jinak, až nastane čas, že bude moje dítě dospělé, tak se na tu dobu připravím finančně tak, abych mu mohla plně hradit vše se studiem spojené. Takže budu pár let před tím vyvíjet nějakou extra spořící aktivitu nad rámec současného vlastního spořícího systému. Ale nebudou to peníze určené pro dítě, ale na jeho studium. Je to takhle jasnější? Třeba půjde studovat náročný obor, třeba bude v jeho oboru potřeba zahraniční stáž, na které se bude muset finančně podílet. A to mu ráda zaplatím. Pokud se rozhodne po maturitě, vyučení, pracovat, OK, v tu chvíli to beru tak, že je to dospělý samostatný člověk, který se už bude živit sám. Já to asi vnímám nějak jinak než ty, ale já jsem třeba na gymplu měla několik spolužáků, jejichž rodiče na financování jejich studia neměli (jedné umřela maminka, další měl více mladších sourozenců, další měla maminku v invalidním důchodu) a tihle lidi se prostě po maturitě museli sebrat a financovat si vše sami. A to já bych nerada, chci přispět svému dítěti do života tím, že ho nechám vystudovat bez finančních starostí.

lucie_j
24. dub 2019

Nechci se zapojovat do diskuze zda dítěti platit školu či ne. Oba jsme studovali dálkově, manžel dokonce několik škol a možná proto si toho vážíme, přesto chceme nechat dětem možnost studovat na denním studiu a zároveň jim něco naspořit. Jen nemám ráda, když někdo říká, že dětem nic spořit nebude protože sám nic nedostal. Např. kamarád, co má dvě děti, nedávno řekl manželce, ať do práce nechodí, když má z toho uklízení mozoly, že je uživí. Děti do začátku nedostanou nic, hlavně, že maminka mohla sedět doma... Já vím, že dnešní doba je ohledně hypoték složitá, přesto mě konzumní způsob života mnohých lidí udivuje. Nové auto, 2 X za rok letecká dovolená, vše značkové, ale na účtě nula. Civilizace byla vybudována na předávání hodnot a majetku mezi generacemi, což se poslední dobou vytrácí a chování stylem po nás potopa je prostě špatně.

bayt
24. dub 2019

@lucie_j Ano, v okolí máme hned několik lidí, co jsou 4x ročně na dovolené (značkové oblečení atd.), ale je pro ně problém pokrýt mimořádný náhlý výdaj v hodnotě 30 tis. Na účtu nic a kolikrát naopak dluhy.

bayt
24. dub 2019

@malinkaelinka To určitě ano, podpora ve studiu mi přijde lepší jak předat zlatou cihlu, když si mám vybrat. Ale moje dobrá kamarádka měla jen mámu, měsíčně jí dávala jen tisícovku a dostudovala. Měla přídavky a sociální stipendium a brigády. Já jsem alergická na to, že by v Čr někdo nemohl dostudovat kvůli financím.

malinkaelinka
24. dub 2019

@bayt TAk to určitě netvrdím. Jak jsem uváděla ty svoje tři spolužáky jako příklad, tak dva z nich VŠ mají - jeden odjel pracovat na rok do Anglie a vracel se tam pak každé léto, v současné době dodělává doktorát. Další studovala dálkově. Ta třetí se musela starat o mladší sestru, takže studovat nešla, musela by sestru někam odložit nebo vzít s sebou. Ale pokud člověk studovat chce, určitě se může zařídit i bez podpory rodičů. A to já právě u svého dítěte nechci, samozřejmě, nevím, co bude za dvacet let, ale ráda bych, aby si mohlo vybrat klidně i náročný obor a nemuselo odpoledne sedět za kasou a učit se po nocích. (samozřejmě, přeháním, ale prostě příklad).

smyschek
24. dub 2019

@lucie_j ono je to opravdu na uložení peněz na nějakou řadu let. Můžete s něma různě i obchodovat. Prodávat/kupovat ve výhodném kurzu atd. Všechno vám chodí emailem nebo hlídá ten člověk, s kterým podepisujete smlouvu. Za mě super spoření pro dítě. Vím, že mu za dvacet let dám slušné peníze do začátku.

adelinka89
24. dub 2019

@lajochova84 obě děti dostanou byt. Peníze spořit nemá cenu.

ah1234
24. dub 2019

@smyschek to nie je pravda, co pisete uplne. Za prve cena zlata tiez rastie a stupa a nie nevyrazne, pozrite si len grafy od krizy. Samozrejme, zlatu tehlu vam nikto nezoberie a je velmi hodnota pocas napriklad vojny. Ale! Ako ekonom teda urcite viete, ze zlato ma vacsiu volatilitu ako napriklad akcie. Tym jak je ho malo, tak je velmi ovplyvnitelne zmenami v dobyte. Dalej su velke rozdiely v spreade, takze to tiez nie pre kazdeho, ale clovek sa musi sakra vyznat aby zarobil. A tal by sme isli do nekonecna, zlato nie je riesenie na vsetko sa rozhodne nie je samospasne, extra vynasajuce a podobne. Ale je pravda, ze v dobe hyperinflacii ma zlato teda inu hodnotu jak bankovka a pocas vojny sa nim clovek vykupi zo vselicoho. Ale v dobe krizy je dotknute rovnako ako ostatne investicie.

Ja z pohladu teoretickeho ekonoma radim diverzifikovat aj "sporenia" detom, ak uz sporite slusnu ciastku. Samozrejme, clovek neurobi chybu, ak rodine nakupi par tehliciek zlata, kupi byt na prenajom alebo aj zalozi stavebne sporenie. Ak nemate penazi nazvys, ukladate par korun mesacne, nema vyznam investovat do fondov, akcii, zlata a podobne, tam sa mi vzdy osobne javilo najlepsie prave to stavebko, je to jedna z mala moznosti ako dostat peniaze od statu a ak sa neuroci zle (momentalnu situaciu neviem), tak pokryje +- naklady spojene s inflaciou. My osobne davame zatial peniaze do minci, obrazov (zbierame umenie), kratkodobo sa "hrame" s Mintosom, akciami a do nehnutelnosti. Za mna malemu nema vyznam odkladat peniaze, proste investujeme a raz dostane byt, cast obrazov a nejake peniaze do zivota na start.

Este podotknem, ze ja som dostala od rodicov okrem ineho aj stavebko a predsa len sa mi tie "peniaze na ruku" pri kupe bytu zisli, aj ked mali urcite mensiu hodnotu jak xy rokov dozadu. Obrazy, zlato a podobne co mam len tak rychlo vyhodne nepredam, takze hoci sa to neda odporucit vylozene z pohladu ekonomickeho, ono aj to stavebko a podobne sporenie maju svoj vyznam. Ak moje dieta bude chciet kupovat byt pocas tazkej krizy, tak mu akcie, zlato a pod. bude skoro "k nicomu", ak bude rozumny a bude chciet na ich predaji zarobit.

Pre to za mna skoro skutocne nema vyznam dopredu urcit "tu sporim synovi na tento ucet" ale proste sa snazit investovat, zhodnotit peniaze, kupit nejaku tu nehnutelnost navyse (ani nakup pozemkov, trebars ajv drazbach, nie je uplne odveci). Syn v idealnom pripade skutocne dostane nejakutu nehnutelnost, umenie a aj hotovost. Samozrejme, toto ide pokial clovek naozaj ma nejake tie financie a nespori 500 korun mesacne 🙂 a istotu nemate naozaj nikde, zo dna na den mozeme vsetci prist sj o peniaze v banke

ah1234
24. dub 2019

@malinkaelinka nehnevajte sa, ale je vase zakonna povinnost dieta zivit, kym studuje a nie je mu tusim 26 ci kolko. Tvarit sa, ze je od vas pomaly velkoryse, ze mu budete skolu sponzorovat.. no chudak dieta! Ked si urobim uz deti, tak je predsa samozrejmost im zaistit dobre vzdelanie, nechcete predsa, aby vase dieta robilo nejaku "horsiu" pracu ako tu, na ktoru realne ma (ak ma na to byt fyzikom, tak predsa nebude predavat v Alberte rozky). Ale teda tvarit sa, ze mu tym nahradzate sporenie.. nie je nikoho povinnost dietatu dat do zivota vobec nejake sporenie, ale tento vas nazor, ze mu namiesto sporenia davate skolu, tak to je dost smutne teda...

ah1234
24. dub 2019

@bayt dosiahnut na UK na stipendia nie je tak jednoduche. Fixne dostala kazdy 600 korun mesacne na byvanie momentalne, kolej stoji aj 3000 (ta lacnejsia) a rozhodne sa na nu kazdy nedostane, minimalne nie hned v prvaku v oktobri. Zvysene ubytovacie stipendium dostane malokto, rovnako ako socialne stipendium. Dostal prospechove stipko tiez nie je take jednoduche a ja som s priemerom 1.1 dostala 20 tisic na cely rok a to teda kopu deciek povie, ze sa im neoplati a idu pracovat. Lenze castokrat decka zo socialne slabsich rodin musia potom pracovat aj na 3/4 uvazok, co za mna osobne potom znizuje ich moznosti ucenia sa - venuju sa viac praci ako skole. Ja sama mozem potvrdit, ze odkedy mam dieta a pracu, tak uz sa uceniu tolko nevenujem, ale na tom magistry to clovek uz ozelie trochu 🙂 ako suhlasim s tebou v tom, ze neznasam reci typu ake je drahe u nas studovat a jak to nejde, ide vsetko a vzdy islo a mozeme byt radi, ze mame skoly zdarma, ale ono to financne nakladne skutocne je pre vela deciek. Napriklad moj brat studuje pravo, skripta si musi napriklad na klauzury kupovat, pretoze kazdy rok vychadzaju nove a nove zakony a kniznici sa to neoplati kupovat kazdy rok. Plus ich naraz robi skusky aj 300 a to teda kniznica taku kapacitu nema. Nehovoriac o drahsim oboroch, na takej medicine alebo na umeleckych skolach toho clovek potrebuje nakupit celkom dost 🙂

lovemusicsun
24. dub 2019

Já jsem založila stavební spoření na dceřino jméno. Ale nemyslím, že jí to pak předám až bude mít 18 nebo 25 nebo jiný věk. Peníze tam máme, když budeme potřebovat, tak je použijeme a založím třeba jiné. Budu se trochu řídit okolnostmi. Moji rodiče přispěli bratrovi na koupi bytu a za pár let dali stejnou částku i mě, když jsem to potřebovala a bylo to aktuální.

rajecka
24. dub 2019

@lucie_j No jo, jenže se podívej kolem, člověk škrtne, prdne, potká na silnici blbce a je po všem. Nežiju stylem po nás potopa, spořím trochu peněz, ale pořád mnohem víc peněz investujeme do dovolených a dalších zážitkových aktivit. Kvalitně strávený čas s rodinou má pro mě mnohem větší hodnotu, než sedět na penězích a hřát se pocitem, že budoucí generaci něco předám..... Nemáme malé příjmy, přesto bydlíme v podnájmu, protože při současných cenách nemovitostí a hypoték na byt v Praze nedosáhneme a i kdyby ano, náklady na bydlení by nás měsíčně vyšli na 25 tis. Dali bychom to, ale pak už bychom opravdu neměli na nic a nedej bože kdyby jeden z nás byl chvíli bez práce. Nechci takhle žít dalších 30 let, všechny peníze dávat na bydlení. Podporu od rodiny žádnou nemáme, podnájem máme výhodný, co bude dál se uvidí, třeba vyhrajem sportku 😀

alcar
24. dub 2019

Dcera ma stavebni sporeni, uz jen ta statni podpora je vcelku zajimava. Dvojcatum zalozim sporeni taky. Kazdy at si s tim pak nalozi, jak uzna za vhodne. Rada svym detem pomuzu se vstupem do samostatneho zivota, nesporit jim nic me ani ve snu nenapadlo. Za to, ze jim zaplatim nejakou skolu ci koleje si nic nekoupi. Vsichni dostanou spravedlive stejnym dilem a i tak se budu snazit svym detem pomahat jak jen to pujde. Snad z nich nevyrostou hajzlici a nebudu to muset prehodnotit. 😁

bayt
24. dub 2019

@ah1234 Na pravech bylo prave spousta moznosti, kde sehnat kvalitni otazky nebo levne ucebnice. Ale prekvapuje me, ze by se kazdy nedostal na kolej....za nas byly i volna mista! Asi ze zdrazuji najmy. Ale jako zivit stredoskolaka mi furt prijde "horsi".

barchen
24. dub 2019

@lajochova84 Já osobně zatím nic dětem neodkládám (neodkládáme) i když jsem z každé strany bombardována nabídkami na dětské účty, spoření, dětské penzijko atd. Pokud budeme odkládat pár korun tak asi někam na účet a to budou peníze na vzdělání. Ráda bych aby v průběhu střední a VŠ (nebo i ke konci ZŠ) zkusily studium v zahraničí, (ne typu Erasmus ale takové ty výměnné dlouhodobější pobyty), doopravdy navštěvovat školu např. pár měsíců a vzdělávat se v konkrétním jazyce. Investice do dluhopisů a akcií jsem zkoušela a i když tomu docela rozumím, tak to nic nevyneslo a část sežrala inflace. (horizont 5 let). Ještě pozemek nebo les považuji za vhodnou investici pokud má k tomu člověk trochu vztah a znalosti a nebo i nemovitost ale pronajímat ji v dnešní době je dost loterie. Co rozhodně nechci, tak je penzijko pro děti, už jsem to v jedné diskuzi tady psala, že to jsou ztracené peníze s těmi podmínkami, které má penzijko pro děti. V dnešní době je "na trhu" dost volných peněz takže nějaké výrazné investování s běžnými úspory moc nevynese. Trh cenných kovů neznám ale jen tak z pohledu to bude spíš uložení peněz než nějaké velké zhodnocení.

malinkaelinka
24. dub 2019

@ah1234 🙂 jak jsem psala, netuším, jak na tom budeme, až dozraje čas a moje dítě bude ve věku vysokoškoláka. Ale udělám vše proto, aby mohlo tu školu vystudovat v klidu a pohodě. To jsem tím chtěla říct. Takže budu spořit, abychom toto v pohodě zaplatili a nemuseli si rvát od úst. Třeba to nebude potřeba, třeba si budeme žít dobře, tak jako dnes. Ale já nevím, co bude za dvacet let. Netvrdím, že je to ode mě velkorysé, ale říkám tím, že to je podle mě věc, na kterou má pro mě cenu spořit.

editah222
24. dub 2019

@rajecka ne ne, tu vyhrajeme my :D :D

Dětem spoříme na stavebním spoření. Nespořím jim na bydlení, ale na studium. Spoříme jim od narození takže první "várku" stavebka už jsem jim na studium přispěla, platíme jim vzdělání už od základní školy. Jak s tím naloží už je jen na nich. Když nebudou studovat tak jim pak peníze dáme ve vhodnou chvili.
Pokud studovat budou tak bych je ráda poslala do zahraničí a to už nějakou tu kačku stojí.

Obchodovat a akciemi nemumím a zlato je asi fajn, ale kam ho uložit, aby mi ho nikdo nezabavil nebo třeba neznárodnil ;)

Strana
z3