Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?
Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.
@hojda Tyhle cisla hlasi od zacatku... Kdysi dva tisoce ted osm...hmmm.
@marketka_m to je myšleno to poslední navýšení oproti poslední ceně.
@hojda pak musi rikat o DALsich ctyricent procent...a ne celkove elektrina uz zdrazila o 40 procent... No to je fuk
@marketa11112 tak prvne jediny jekot vychazi z tvych radku,ostatni jsme tak nejak v klidu,nicmene povime si kdo se jak zaridil..
A jestli se bojim o sebe,tak o teplo ne,to mam zarizeno a nakonec tem co budou topit na tuha budou ostatni jeste zavidet...
K solidarite s Ukrajinou jsi trochu OT,navic jsem nepochopila tvuj myslenkovy pochod,proc jsme se od energii dostali k nejake solodarite,ono totiz solidarni je evidentne cely stat a cini tak z nasich dani...
@marketka_m no ty narusty jsou silene...
@marcicek84 holka, to by mne zajímalo co ty máš proti tepelnym cerpadlum, že je pořád tak hanis a podle tvého vyjadřování mi přijde, že toho o nich teda moc nevíš..
@kupi ja jsem taky proti nim...investice obrovska... A zere elektrinu celkem dost..nicmene zivotnost max 10 let (info od projektanta ktery projektuje)...takze zase investoce..nrjaka oprava atd..ale treba jestli bude elektrina za desitku za megawat tak pak se to vyplati.nevim
@kupi urcite to neni ve vytapeni top pro kazdeho a tudiz kdyz to nekdo cpe jako nejlepsi investici,tak obracim oci v sloup,myslim,ze je treba zachovat v tomto chladnou hlavu a trochu si to propocitat,bude ten plyn tak drahy nekonecne dlouho nebo jen 2-5 let a vyplati se pak investovat do cerpadla(po 10 letech mas dalsi investici,kdyz ho mas)?
To uz bych lidem radeji poradila investovat do zatepleni a izolaci v kombinaci s fotovoltaikou...
@marcicek84 rodiče mají tepelko na baráku 12 let, za celou dobu nemělo jedinou poruchu, my ho máme pátým rokem a taky bez problémů, máme 23hodin denně nocni proud, máme tedy ještě krb, ale to je spíš pro dekoraci a platíme ve dvoupatrovem domě za elektriku 31000, jiné náklady nemáme, samozřejmě, že to teď po zdražení bude víc, ale pořád je to pro nás nejvýhodnější zdroj tepla.
@marcicek84 🙂)
@marketka_m konecna cena na fakture bude stejne uplne jina. Ubyde 15 %, ubyde cena za obnovitelne zdroje a prida se distribuce...distribuce je bezne cca polovina z ceny a ta se nenavysila (teda myslim). Dotoho lidi vudou setrit a kazdy trosku zaskrti topeni... Ono to ve vysledku bude trosku jine, ne navyseni o 300%.
Tzn. kdo platil 20 t,nemel by ve vysledku platit 80 t. Spis 10 t distribuce - obnov. zdroje + 10 t navyseni o 300%, tedy 40 t- 15%...takze by to mohlo byt cca 42000. Takto jsem to pochopila ja. ....ano, je to jednou tolik. Ale jen u tech ,kteri neresili fixaci vcas a cekali ted do poslední chvile na novou smlouvu. Nebo to resi vcas, jeste nez jim smlouva skonci, napriklad o par mesicu driv a uz musi fixovat ted. Vybrali si zolika. Ale pořád to nejsou vsichni. Velká cast lidí to resila a vyresila drive, tim padem to navýšení pro ne neni a nebude tak strasne. No a pak se uvidi,jak to bude vypadat za další tri roky...
Kazdopadne o tomto zdrazovani se mluvi minimalne rok. Nam znamej rekl přesně pred rokem,ze elektrina pujde nahoru tak o 300%. Sice jsme mu uplne neverili, presto to urychlilo nase rozhodovani a v rijnu jsme uz meli ftv. No a letos v lednu jsme se rozhodli i pro kvalitni tepelko. Take jsme přehodnotili plany a peníze urcene na neco jiného, padlo na toto. Pak tu kolem lide hazi statisici za dovolenou a pritom breci, ze jsou drahe energie. Sory...nedala bych jim nic. Je to hola nezodpovednost. A financni negramotnost. Kdyz pak vidim treba maminku samozivitelku nebo mladou rodinu, jak resi obdobnou situaci s rozumem a premysli,jak to udela, aby vse zvladli, usetrili a odnikoho oresto nic nezadaji,je mi z nekterych lidi na zvraceni. Kazdy z nas bude muset nekde usetrit. Ja se treba chystam nastoupit od zari na kratsi uvazek, take byl financne lepsi plny, take se nam vse zdrazi, holt se nekde uskromnime. Ale prijde mi to proste normalni. Rikam si,co teda ted? O co vlastně lide zadaji? Chteji,by se vláda doplazila pred rusaky a hodit ukrajinske lidi pres palbu? Jako...ja nevim...neni to blbi? Zivot versus 25 stupnu doma? Ja vim, ze nam vsem bude hur, ze to vsichni zaplatime. Ale stale jsme v bezpeci. Nechci mit ruske tanky za barakem.
@kupi pri starych cenach? My energie pri starych cenach meli 25 tisic... A zadne krbovky k tomu.. to taky musis pripocist to drevo...a my mame dum jednopodlazni.. takze vice topime.u vas teplo jde krasne nahoru.proste mne ta spotreba prijde stale dost 🙂 ale treba za rok budu taky montovat cerpadlo protoze vse bude na ho..no
@marketa11112 ja ti rozumim..i tem poctu...fix nam vsem jednou skonci..jednem za rok.jinym za tri roky.. a nedelam si iluze ze by to kleslo...
Jinak k setreni..ano..kdo ma rezervy bude setrit...ale ver mi ze nekteri uz nemaji kde setrit..
Energie s ukrajinou nesouvisi na primo..je tam tolik toho...ono by to prislo i tak to zdrazeni..
@kupi proste na nej nema.tot je cele. U vetsiny domu jde opravdu o nejlevnejsi typ topeni.
@marketka_m zalezi i na metrech ctverecnich. Zalezi, z ceho je ten barak postaveny. Ber to tak, ze jsou domy, ktere lide vytapeli a i za pevna paliva dali jednou tolik...
@marketka_m vim, ze toneni jen ukrajinou.. samozřejmě. Ale prispela hodně. Spis ten strach...
@marketa11112 jinak celkem by mne fakt zajimal odborny clanek k vasemu rozhodnuti... Fotovoltaika i cerpadlo.. jako nejake prehledne tabulky.. kolik investice..kolik dotace.. kolik spotreba.. kolik cena spotreby.. porovnani s cenou ted za megawaty.. ukazka kolik fotovoltaika v poslednich trech letech udelala... Atd.atd.. mne to fakt zajima.. treba za tri roky si vzpomenes a nejaky clanek fajn sepises 🙂
@marketa11112 jasne..je dum a dum
@marketa11112 jinak k tomu nejlevnejsi typ topeni... Jsou projektanti kteri toto rozporuji..ze to neeni pravda.. jsem zde nekde davala kalkulacku kde se dalo spocitat navratnost investice cerpadla..uz nevim kde to bylo..treba nam se to nevyplati...ale treba nekterym uz ano..a nam treba za par let uz taky kdyz plyn bude na maximu ;)
@marketka_m my meli dum v Becku,male tepelne ztraty. Jenze jsme to merili před fasadou. Pak jsme zateplovali zaklady a dodelali fasadu. Uvazujeme jeste o zatepleni pudy, mame teda dobre zateplene stropy. Ale i tak. Nemame problem pritopit si krbem a krbovkama, ale pokud ma clovek tepelko, je to skoda. Protoze to tepelko zere proste malo.
@marketka_m pri dnesnich cenach se nam tepelko a ftv proplati do 5 let...jenze zivotnost tepelka je dnes uz minimalne 15 let, 10 je zaruka. Solarni panely maji životnost jeste o dost delsi, u baterie klesa kapacita. Ale pomaličku. Pro me je reseni dokoupit pak poletech jeste jednu a clovek si tim tu kapacitu jeste navysi...
@marketa11112 jo ja vim co jsi mi psala uz nekde jinde.. ze pet let...ale ja bych treba po trech to fakt chtela videt abych rekla.
Ty brdo super!! Jdu do toho.. 🙂
Ono totiz takove to pocitani "na sucho" je naprd...kdyz nekdo ale vytahne prime cisla..faktury stare i nove.. pak uz je to o necem jinym.. ja zkousela od mnoha lidech ziskat prehledne cisla...ale kazdy vzdy rekl..jo enco usetrim ale navratnost se prodlouzila..
@marketka_m my jdeme do IVT. Jde o velmi kvalitni vyrobek. Procetla jsem toho mraky, hidne jsme se rozmysleli. Lide prý opravdu usetri cca 60% nakladu. Vsude ctu, ze s ftv by to melo byt az 80 %. Sama rikam,ze ftv me prekvapila. Treba pri slunečných dnech jedeme defakto zdarma a jeste mame pretoky do site.
@kupi ja ti to neberu,nam se ta investice proste nevyplati,tak to logicky delat nebudeme,nevidim duvod vrazet penize do neceho nerentabilniho ale treba jsou typy domu,kde to pojede a vyplati se to...Bohuzel ta elektrika muze podrazit tak,ze budes mrkat na drat,i z toho duvodu jsem obezretna.
Treba ftw ma byt za chvili dostupna na trhu uplne nova technologie,tak zas nevim proc montovat starou,kdyz ta nova bude nasobne levnejsi a z mensi plochy vyrobi vic tepla,bude dat instalovat i na okna...ale chapu,ze tu starou technologii tez potrebuji prodat...vse je o volbe,navic me to netlaci,mame jeste dobre fixace,takze si to vyckavani muzu dovolit...
@marcicek84 ja si to znova natukala do kalkulacky...nemohu si pomoct.i pri novem ceniku mi navratnost hlasi 30 let 🙂
https://tools.refsite.cz/Tepelne-cerpadlo.html
Takze pro nas stale neaktualni tema
@marketka_m ti rikam ty tepelka to neni racionalni ale spice emocionalni rozhodnuti...navratnost 30 let je hloupost,to bych radsi dala tu ftw kdyz uz
@marcicek84 fotovoltaika jeste nema na tech strankach kalkulacku...
Tak tady neco k Německu a tomu,jak je tam blaze.
Zde neco k tepelku. Je to stary clanek, takzecena energii je uz davno jina. Ale mate tam popisk tepelku ted kolik sezere tepelko a kolik vyprodukuje energie....

@marketka_m asi myšleno rozdíl mezi 1.1.2022 a 1.7.2022.