icon

Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

hojda
9. črc 2022

@marketa11112 Němci už počítají a připravují se, Češi asi opět budou spoléhat na improvizaci na poslední chvíli.

marketa11112
9. črc 2022

@hojda ano na improvizaci, na stat,na pomoc okolnich statu. Lide musi pocbopit, ze jediny kdo se o ne postara,jsou oni sami.
Mozna vedi vic,nezmy....

marcicek84
10. črc 2022

@marketa11112 holka,kdyz nebude,tak si lidi nemaji moc jak pomoct sami 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ani solary te v zime nevytrhnou...

kekita
10. črc 2022

@marcicek84 tak tam jde o to, ze kdyz ten plyn ze zasobniku nepropalis ted, tak se muzes zahrat v zime, ne? To me prijde rozumne snizit spotrebu v lete.

marketa11112
10. črc 2022

@marcicek84 proc zase ty solary? Solary nejsou urcene k vytapeni. To bezne lide vedi. Ale, v tuto chvili mi pretoky vydelavaji penize,ktere se mi pak pri vytápění odectou. A sanozrejme dijy nim svitim celou zimu. Ne jen svitim. Letos v zime vyrobily 1mwh, preklad pro tebe 1000 kwh, nelezely na strese jen tak. Takze jo, ty solary mi k necemu jsou. Prestan mi je konečně zavidet a zacni delat neco pro to,aby sis je mohla také poridit.

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 mohu vedet jaka to je cast tech 1000 kwh z celkove spotreby? .. jinak za mne rychleji solary bych dala nez cokoliv jineho..no uvidime.sbiram info

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 skoda ze ten prwbytek vykupuji za nizke ceny.. ja myslela ze je to vice...

marketa11112
10. črc 2022

@marcicek84 jinak za prve : lide se musi starat sami o sebe. Nemohou neustale spolehat na stat! Za druhe: kde by na to stat bral? Za treti: je kazdeho vec ,zdamaka,vydelava peníze a usetri,nebo jen tluce hubou. Za ctvrte: stat da víc peněz mezi lidi= opet se zvysi inflace. Zapate : lide chtěli svobodu,ale maji svobodu i v tom,jakym zpusobem budou zit. Zda se ve dve rozvali s pivickem na gauci a budou cumet na fotbal,nebo zda udelaji melouch,pujdou na brigadu, maknou si na zahrade,vezmou sichtu navic v práci a pod.
Ano,jsou zde lide,kteri nemohou delat vic. Hur jsou na tom samozivitelky ( ikdyz nekterych mi lito neni,mohou si za to sami. Je mi lito těch deti), nemocní, hendikepovani....tam musi pomoci stat. Teda mel by. Ale proc by mel pomahat pohodlnym tluchubum. Sory, setri,makej, vydelej prachy a pak si slusne zij. Nevidim duvod,proc by meli vsichni dostavat dotace od statu. Jo,doba je zla. Ale za vetsinu z toho nase politicke vedení nemuze ( pokud do toho nepocitam to bývalé.). Je lepsi zed setrit a pretrpet nejaky cas nebo dal rozhazovat prachy a byt v haji desítky let? Sory lidi,naucte se setrit.

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m za minuly rok jsme meli spotrebu 7,5 mwh ( komplet, ted vytapeni, vareni, peceni,zavarovani, lihne,terarko,akvarko, druhy mrazak,amer.lednice, mycka, sušička ,bazen, tak y michacka na zahrade, elektricke auto a motorka pro deti, dalsi rucni naradi a elektronika, alarm pod). Nase solary maji udelat za rok 7,1 mwh. Samozrejme nejvic pres leto, tim padem pretoky jdou do site. Energii uchovas treba na večer,noc, ale ne dlouhodobě. Pres zimu, za 4 mesice, nam solary udelaly 1 mwh. Coz si myslim, ze neni uplne špatné, kdyz slunce sviti malo a nema silu. KdB tak bkbe svitilo cely rok, tak jsou to 4 mwh za rok jenze od jara do podzinu sviti vic..

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 hele ja ti nevim... Jako mas pravdu s tim setrenim..ano naucme se setrit ale jsou fakt rodiny co nemaji kde sahnout... Nekde fabrika.provoz..chlapi totalne makaji osmicku rukama jsou mrtvi a prinesou dost malou vyplatu domu...reknes si tak zmen praci..no ..ono to tak jednoduche neni pro nektere...a za chvili bude vysoka nezamestnanost tak ci tak... Jinak s tim ze by mel stat dotovat souhlasim..nema dotovat... Ale myslim ze s energiema muze neco delat... Neverim ze nejde s tim nic delat...nevim no.mozna kdybych byla na premierove zidli..tak by se mi otevreli oci...nevim..

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 asi MWh.. ;) mili..male m... By bylo malo...ehm jenom takova vsuvka..nekdy mi taky naskoci male m 🙂))))

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m neresim. Pisu rychle.

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 tak jasne ze vlastne solary jedou nejvice pres leto...a prave to..ze neco prodas.za minimum. ale zase v zime vice koupis za maximum mi prijde strasne nerentabilni...ale jak rikam..to bychom museli sednout a vzit mesic po mesici..tabulkove kde by bylo..tady jsem prodal a vydelal tolik a tim vydelkem jsem pokryl elektrinu v rijnu...ale listopad a prosinec jsem uz platil v plne castce.. a tak... A tohle mi nejvice otevre oci..jo ma to smysl..jdeme do toho...

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m vykup by mel byt za cenu bez dph a vsech poplatku kolem...
Lepsi takto,nez dodavat prebytky do site zadarmo. A ze jsou přes leto veliké.

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 no..ale ja cetla ze treba budeme kupovat za 10 kc.. ale prodavat za smesnou desetinu (1kc..) a to je nefer dle mne

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 no jasne ze lepsi nez nic...to je pravda... Kolik za mesic vam "vydela" vas solar v lete

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m neni to desetina. Zavolej na dodavatele,on ti to rekne presneji.

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m nevim, kolik vydela, ale elektrinu mame defakto zdarma + dle slunicka a toho zda zrovna peru,susim,myju atd, jde dalsi cast do site . Kdyz se rozsoupnu aperu treba sest pracek naraz, tak klidně jen tretina. Kdyz je bezna spotreba, tak klidně i 150% nad spotrebu. Neda se rict ze by to bylo každý den stejne...

Popravde jsem zvedava na presne udaje po roce provozu. Jenze nam do toho pribude i tepelko, ktere ma usetrit za topeni a ohrev vody dalsich 55-75 % nakladu. Takze faktura bude zase jina. Ale presne udaje z ftv uvidíme i v aplikaci.

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 aha..ja myslela ze dokaze clovek rict...aha..v cervnu slo tolik a tolik kwh do site..a prodali jsme to za tolik tedy jsem vydelala xxxx kc...

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 a jeste mohu ze zvedavosti..kolik ted platite zalohy na elektrinu? Spadlo vam to hodne po inst.solaru

marketa11112
10. črc 2022

@marketka_m zatim mame zalohy vyssi, nez bychom museli mit. koncila nam totiz fixace a z kompletni ceny 1900 za mwh, jsme na 3900 za mwh. Jenze, spotreba byla vyssi ( tech 7,5mwh za rok) protoze ta ftv nebyla pres leto, jen přes zimu a tolik nam jeste nestihla vyrobit. Take pretoky posíláme do site az od kvetna ( od zmeny smlouvy) , protoze pred tim vzhledem k cene a zimnimu obdobi, bylo blbost predelavat smlouvu. Nevyplatilo by se nam to. Ale na jare, předělat smlouvu a posilat pretoky do site, se uz samozrejme vyplati. Za květen,cerven, jsme na zalohach na elektrinu nezaplatili ani korunu. Za prve se vzdy jeden mesic v roce neplati,za druhe jsme meli velke preplatky a za treti minimalni spotrebu ze site, pretoky uz sly do site. Od cervence by se mela zaloha na elektrinu ztrhavat. Drive jsme meli 3500, tzn 3500 * 11 za rok ----38500. Ale lonska spotreba byla jen za 25000. Navysila se nam teda cena za mwh, ale zase. Se nam snizi spotreba, coz vlastne jeste cez nezazanamenal, protoze pretoky k nim jdou az od kvetna a ftv jsme jeste přes léto nemeli. Zalohy nam trosku navysili, ale myslim si, ze je to zbytecne. Je totiz bezne ,ze s ftv a tepelkem usetris 70-80% energie a tim i nakladu. Nechám si udelat behem roku mimoradne vyuctovani, abych to videla. Ale nejvic samozrejme uvidim na vyuctovani po celem beznem roce vyuziti.

Ps v aplikaci ftv vidis,kolik ftv vyrobila za den,tyden,mesic. Vidis, kolik jsi spotrebovala z ftv v domacnosti, kokik slo do pretoku do site a kolik jsi vzala ze site ty. Pro nabehu zroutu ( jako je rychlovarka, trouba a pod) si v počátku ftv vypomuze i malym odberem ze site). Ale cenu tam samozrejme nevidis.

marketka_m
10. črc 2022

@marketa11112 děkuji za podrobné vysvětlení, tak třeba po roku sem dáš info, jak jste spokojeni 🙂 letos to neřešíme, ale pokud ceny polezou na horu, budeme muset více řešit co dál.. :(

marcicek84
10. črc 2022

@marketka_m zalezi jake a za kolik porizujes...jestli na dotace atd.Nekomu pokryji vicemene jen ohrev vody...

marketka_m
10. črc 2022

@marcicek84 švagr si je dělá jenom na vodu.. s dotaci s firmou nebo sám bez firmy a dotace = stejná cena :D

marcicek84
10. črc 2022

@marketa11112 tve skoleni a omilani zacina byt trochu hak zaseknuta gramofonova deska...ano lide si maji pomoci sami,ale v praxi si sama pomuze max.stredni trida a zaplati vsechno tem co nic pro nic nedelaji.A vlada ty ceny ted neresi,tak ok,ale ke konci roku proplati polovine domacnosti prispevky na bydleni,pokud jim naklady prevysi 30 procent prijmu a ta administrativa a stejne to budou lidem platit,takze pak uz to zzraci smysl to tvoje pomoz si sam,kdyz stst nezasahne do cdnotvorby nebo nereguluje zas toho toholik nevyresi,inflace leze nahoru pac drazi spotrebni kos - potraviny a sluzby...

marketka_m
10. črc 2022

@marcicek84 tak to abychom se koukli co v nákladech se započítává a kolik nám to dělá :D a šup pro dávky :D

marketa11112
10. črc 2022

@marcicek84 sory , ale radeji nez pro davky, se budu snazit zvysit prijem nebo nekde usetrit. A to udela kazdy normalni clovek,protoze situaci , ve ktere ted zeme ( Evropa) je,chape. Nerikam, ze nejsou taci, kterym davky nalezi, ale stredni trida, to neni. A ze ma nekdo hypoteku 20 t,stat tusim nezajima. Lide si brali hypotéky na hrane splatnosti uz pred lety a fakt to nedokazu pochopit. A fakt nevidim duvod, proc bych ze svych dani mela platit nekomu jeho barak. Jsme narod financnich negramotu. To, ze lidi jedou na krev, bez rezerv a šetření, neni vinna statu,ale lidi samotnych. Vim, ze je ted situace horsi, ale jsem presvedcena, ze běžní pracujici lide, to zvladnou. Ja patřím do stredni tridy, pracuji,muz take,starame se o dve deti ( jedno nenocne a financne daleko narocnejsi,nez zdravé) a dame to. Proc by to nedali jini?

marketa11112
10. črc 2022

@marcicek84 pokud mas pocit, ze to nedavate a potrebujes davky,bez si pro ne. Narok bud mas nebo ne. Pokud ne, je to jen vyrik do tmy a holt se budes muset uskromnit.
Lide jsou proste rozmlsani,zhyckani a rozezrani. Kdyz maji prijit horší časy, jenom krici , misto aby se snažili udelat vic. Co takhle pomahat si? Co treba pomahat si v rodine? V souawdstvi? Nebo jen pro dobry pocit? To uz se dneska nenosi. Financne jsem ochotna pomoci potrebnym,ne tem ,co nejsou ochotni slevit ze svych naroku. A co vidim,je takovych vetsina. Vetsina rikam proto,ze vetsina naroda patri do stredni tridy.

marcicek84
10. črc 2022

@marketa11112 proc porad pises o me,uz jsi s tim docela trapna,ja pisu obecne o situaci a uprimna pokud maji cinit naklady na energie nakonec az 50 procent prijmu,tak chci videt, ktery hrdina si v teto situaci o ty davky nerekne,spadni na zem,tohle neni realne,jde o tu situaci ve spolecnosti,lide budou zahnani do kouta,vyzkouseji vse mozne i nemozne,ale nekrmit deti museji,zakze zadat budou...mimo jsi ty,jestli si ymslis,ze ten kdo na to nebude mit narok si hrdinne nepozada

marcicek84
10. črc 2022

@marketka_m no treba tak dopadneme nakonec vsichni co ja vim,vzdyt nikdo nevi co bude za rok,ale tady nejaka pani si mysli,ze lide radeji detem daji njist travu a kameni,aby si nemuseli zadat,vsak pokid je situace donuti,zadat budou...tak to je a mela by se na to divat realne...

Strana