Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi
@furka no u té hmotné nouze máš napsáno mimořádná okamžitá pomoc, tak je jasné, že ti ji dají jednou a ne každý měsíc, ne? 😅 třeba proto ji už nedostaneš 😉
@evulina77 Ano, nárok na ně mam, a dostávám je. Tak mi teď řekněte, jak bych mohla nějak přispět do systému, když jsem měla brigády při škole, ze kterých se neodvádí daně. Tím pádem, jsem podle vás, něco jak cigánka, která se živí z peněz jiných? Nezlobte se, ale je to směšné. A ano mám to ve svých rukou a nikdy nedovolím , aby si ona prošla něčím co já, a jestli si něčím podobným někdy v dopsělosti projde, tak jí to dá doufám dobrou zkušenost do života a nebude z ní rozmazlená fiflena, ale holka co se dokáže postarat sama o sebe.
@evulina77 Ani tak to není na místě. Ano, vlastní otec je zmrd všech zmrdů, opustil mamku když jsem byla mimino, chtěl jí zabít, mířil na ní bouchačkou. Pak si našla chlapa, který se na nás vyprd a odjel makat do Švédska, kde si našel asi lepší a bohatší ženskou než byla matka. NA mámu nezanevřu, vždy se snažila abych měla všechno, jen to prostě nikdy nešlo, ale vychovala ze mě soběstačnou ženskou, která se umí postarat jak o sebe tak o své dítě a za to jí jsem vděčná, peníze nejsou všechno a i když jsme je neměli dokázali jsme být štastní a to umí v tehle dobe malo kdo 🙂
@furka Do systému jsi mohla přispět například tím, že bys těhotenství plánovala - tedy po škole šla alespoň na nějakou dobu pracovat, a pak teprve těhotnět. Měla bys tak alespoň nárok jak na mateřskou, tak na vyšší rodičovský příspěvek. Takhle nemáš nárok na mateřskou a rodičák máš prakticky fixní. Ale to je to slavné kdyby, kdyby... Teď už s tím nic neuděláš a musíš se holt o to víc snažit.
@furka to bohužel stát ale opravdu nezajímá. je to tvoje dítě a nějakého toho otce a je vaše povinnost se o něj postarat, ne státu 😅 já jsem taky ráda za každou korunu, kterou nám stát je ochotný dát a za víc bych se nebránila 😀 ale není, tak není a musím se postarat sama, já jsem rodič, já se rozhodla mít dítě, je to moje zodpovědnost a starost 😉
@blahova_andrea Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová pomoc, o kteoru já si nikdy nežádala. Já jsem měla od hmotné nouze příspěvek na živobytí a hmotnou nouzi pro člověka, ale né tu okamzitou pomoc, to je uplně neco jineho a vetsinou se to vyplaci formou stravenek.
@blahova_andrea Však jo, já se o své díte vždycky postarám a postarám se dobře, tak nechápu co taqdy vůbec řešíte 😉
@furka No, dovolím si trochu polemizovat - kdyby se máma starala o to dát Ti všechno, tak Tě nenechá bydlet v maringotce... Sorry, nemohla jsem si pomoct...
@furka pokud pojišťovna proplácí cestu autem, tak na základě účtu za palivo a dá nějakou poměrnou část, ne? to by nešlo, aby ti takto proplatili lístek na vlak, který jim doneseš? 😅 mě by to přišlo logické, že to takto půjde, bohužel v našem státě logika často nefunguje ☹
@blahova_andrea Je to jen čistá závist a nasranost, že mám třeba víc než vy, ale vy můžete být štastná, že máte zdravé děti, tomu se nevyrovná žádná peněžní suma, žádná! Komu se nestane něco takového tak to v životě nepochopí, a vy jste prostě jen nasraná, že nějaká furka co nikdy nemakala ma najednou 20 tisic, a vy co jste se dřela máte dejme tomu třetinu co mam já, ale víte co ? Myslíte, že jsem na to pyšná, spoléhat se na stát a čekat kdy přijdou prachy, je to na prd, ale vim, že o svou dceru se postaram tak i tak, ona bude mit vzdycky vsechno 😉
@somalicats To byla moje volba, já jsem chtěla, a měla jsem se tam kupodivu dobře 😉.. Jsou dulezitejsi veci , nez prachy. Já jsem to tak chtěla, ja jsem chtela dokazat sama sobe, ze se o sebe dokazu postarat, ona nechtela abych tam sla, ale ja ano , byla to jen a jen moje volba 😉
@blahova_andrea Ne nefunguje, taky to nechápu, ale vem to čert, dulezite je, ze moje malá žije, že se s tím životem krásně poprala, to je pro mě to nejdulezitejsi.
@furka Děvče, jediné, cos tu zatím dokázala, je skuhrat, jak máš málo, pak hned otočit, že máš vlastně dost a že své dceři dáš všechno. A argumentuješ tím, že je nedonošená. Zase - jsou tu maminky, které mají děti postižené, a ty s tím budou muset bojovat do konce života. Ty máš pořád ještě šanci, že Tvoje dítě bude nakonec v pořádku, dnešní medicína už je někde úplně jinde, než bývala třeba před 20 lety. Tak tady nekňuč.
@somalicats : Tak ještě jednou, já neskuhrám, že mám málo aby bylo jasno, já jsem se prostě jen zeptala, a a ano , málo to sice je, ale není to tak málo abych nezajistila své dítě a neargumentuji to tím, že je nedonošená, ale je to prostě tak, vy s tím nemáte zkušenost, vubec nevite, za co vsechno dávam prachy, takova ženska jako vy me v zivote nepochopi. Knučíte vy, protože zavidite že mám víc penez nez spousta z vas, jestli se tu chcete rozcilovat, a být zavistiva tak s tím jdete do prdele, ja chtela poradit a takovyhle kecy fakt nestojim.
@furka tak jestli to byla tvoje volba, bydlet v maringotce, tak to tady pak nepresentuj, jako desnou ujmu a odpirani.
Kazdopadne bych ti jeste rada napsala, ze MYLNE prejimas, ze jsi jedina, ktera ma nemocne/predcasne narozene deti, vysla z extremne problematikeho a chudeho detstvi a navic ma pripadne i problematicky soucasny zivot.
Ze ti ty finance zkrouhnou, no to zkrouhnou...a naprosto ze srdce ti preji, at se nemusis prat s veci, jako je PNP, protoze ted si te stat jeste hycka, ale matky deti s postizenim jsou na tom opravdu totalne odrbane a v opravdovych sra*kach...to si momentalne ani neumis predstavit...takze moc preji a doufam, ze holcicka si neponese zadne trvale nasledky predcasneho narozeni.
@furka Děvenko, moc dobře vím, co všechno je potřeba u nedonošenců... Ptala ses na to, jak ještě pumpnout stát, přitom evidentně není důvod, když na tu dávku nebudeš mít nárok. Takže co jiného to je než skuhrání? Jsi zdravá, můžeš pracovat, máš dost velkou šanci, že budeš mít zdravé dítě a nebudeš s ním muset zůstat doma 24 hodin denně/7 dnů v týdnu a starat se o něj x let. To je teprve záhul, kterej si neumíš ani představit, a to ani finančně, protože tyhle ženský jsou ve srabu. Skutečným.
Jako někdy mě napadá: Proč chodím do práce..Jako i z okolí vím, že moje bývalá kolegyně na socce má víc, než já pracující..Jako žije si v 3+1 panelákovém bytě (nájem kompletně hradí socka) a další příjmy jsou 9tisíc a to má jen jednu holčičku o rok a něco starší. Ale teda bych se styděla nechat se živit státem.
Ale vážně zírám, jaká je realita. 😔
@ebsian Mně na tom nejvíc vadí to, že ti skutečně potřební nedostanou nic, protože se na ně nevztahuje tohle, měli předtím, než se dostali do potíží příjem takový a takový... Zatímco ti, co v životě nehrábli, dostanou. A ještě remcají, že jim je to málo.
@nonnni Ale já to přeci neprezentuju, jen říkam, že spousta z vás si to neumí ani představit. S postíženými dětmi a jejich rodiči se setkávám téměř denně, pracovala jsem jako brigádnice i na farní charitě, tam se takovým lidem snaží pomoc, takže já vím jaké to je a sama nevím, jak bude pokračovat vývoj maličké. Je spoustu věcí, nemocí, a trvalých následků, které ona může mít.Už teď má postížení plic, díky bohu je statečná a vše zvláda dobře, ale to se taky může změnit, ze dne na den.
@furka Ale umíme si to představit, spousta z nás už ryla držkou v zemi, ale zvedly jsme se. Samy. Já Ti jen přeju, aby malá byla v pořádku a bez potíží. Ono jedna věc je s postiženými pracovat a druhá je mít to doma v reálu. To je hodně velkej rozdíl.
@furka a uplne stejne, jako ty si myslis, ze si lide neumi predstavit tve zkusenosti a utrpeni, tak si si ani omylem neumis ty predstavit, cim si prosli oni...trochu pokory by to chtelo. Nemusis hned utocit, kdyz ti nekdo napise nazor, ktery se ti nelibi. Neni to zavis, je to prave osobni zkusenost.
člověk by měl asi přemýšlet nad tím, že rači nic nečekat než čekat, pak tě takovéhle situace nepřekvapí a upřímně mě taky zarazilo, že máš tolik příspěvků, to buď jenom ráda. Každopádně nejlepší info ti stejně dají na úřadech než tady.
@somalicats Vy to víte? Prošla ste si tím? Já myslím , že ne, protože by jste asi mluvila jinak. Ten kdo s tím nemá osobní zkušenost v životě nemůže pochopit, jaké to je. Ano, když to řeknu tak, chci pumpnout stát o co nejvíc, a taky proč bych na to neměla nárok když ostatní mají. A vy se tu furt rozčilujete, že mam o pár tisíc na víc než vy, tak na co si stežuju, že?..Jste normálně závistivý až mi je z vás na blití, a moc dobře vím, jaké to mají rodiče s postíženými dětmi, setkávám se s nima téměř každý den a ano je to nespravedlivé, ale každý je sám strůjce svého štěstí a opravdu od vás neni hezký, že tak závidite, ale víte co? Vubec neni co zavidet, ja zavidim vam ze mate zdrave deti a doufam v to, ze i moje malá bude jednou normální zdraví díte. Jsem v nadačním fondu pro matky a jejich předčasně narozená miminka, jsem v nadačním fondu pro psy z utulku..
Snazim se pomahat jak jen to jde, a prispivat také, ale je to tezky. Tak mi prosim vas nerikejte, ze snad okradam stát, měla jsem nárok, si o to zažádat tak proč bych si o to nežádala, že?
@somalicats A je jasný, že je tu spousta maminek, co na tom jsou opravdu špatně, a spousta z vás si určitě prošla nějakou težkou životní situací, to ano, ale proč se tu teď hádate? Proč závidíte, že mám o pár korun na víc, než některý z vás?! Jsou to pořád jen prachy, prachy, bohužel jsou v tomto světě důležitý. Navíc jsem se slušně zeptala, a čekala jsem nějakou slušnou odpověd a každý jen, že beru hodně peněz, no a tak beru? Popravdě bych radší mín penez a uplne zdrave dite, protoze to je to jedine co je opravdu dulezite!
@furka lidi nejsou zavistivi a zli...jen je ti ted uzko a bojis se o malou a startujes i v situaci, ktera to nevyzaduje. Ono totiz neni vubec co zavidet, kdyz je clovek na davkach. Sama sis overila, jak je to tezke a mesic od mesice vlastne nakonec ani nevis, jak na tom financne budes...opravdu nejde o zavist, jde o to, ze prispevky, ktere jsi cerpala byly doted vice, nez stedre (ac ti to tak nemusi prijit) a bylo ti to sdeleno...ne za zavisti, ale proto, ze to tak proste je.
Ja tedy vubec nejsem zastancem prehnane socialni politiky CR, nevede to k nicemu dobremu...ale jsem velkym zastancem toho, aby se stat postaral o potrebne a mezi ty pocitam matky/otce postizenych deti. A ty pises, ze s tim mas zkusenost, tak jiste dobre vis, ze zrovna tato skupna je v CR odrbavana nejvic a muzes mit doma dite s postizenim kalibru, ze potrebuje 24/7 peci a najednou zjistis, ze ti ho urady pres noc zahadne uzravily a najednou z prispevku na peci 9 000 mesicne nemas ani korunu, odvolavani a prezkoumavani trva nekolik mesicu...takze ja jsem fakt za to, at se ted stara otec co nejvic muze a (nedej boze) byla-li by potreba pobirat na malou PNP, tak pak se ma (dle meho) starat stat.
Mala to urcite vybojuje, verim tomu 🙂
@furka No, tak závidět dávky - to jsi mě fakt pobavila... Sama nevíš, kolik dostaneš příští měsíc - tohle Ti mám závidět?
A ano, zkušenosti mám víc než bohaté...

@evulina77 No já si myslim, že je, ale nesuďte člověka dokud si neobujete jeho boty.. Ne každý by měl žaludek na to, bydlet v maringotce v zimě.