icon

Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?

furka
10. zář 2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi

Strana
z8
pav_la
10. zář 2014

Nečetla jsem celou diskusi, tak nevím, zda to tady bylo už řečeno. Cesty do porodnice za malou ti opravdu nikdo neproplatí. My jsme za našimi nedonošenými kluky jezdili 4 měsíce každý den autem 70 km tam a 70 km zpět a žádný nárok na proplacení není. My jsme tedy ani nikde nežádali, přišlo nám to jako samozřejmost dojíždět za našimi dětmi. Po propuštění z porodnice je nárok na cesťák, když budeš jezdit s dcerou na neonalologii a k odborným lékařům. Ke každému lékaři ti praktický lékař vypíše cesťák a ti ti ho potvrdí. Pak s tím zajdeš na pojišťovnu a tam ti cesty proplatí. Platí to určitě pro cesty autem, jestli budeš jezdit jinak, tak nevím.
A ještě jsem postřehla, že malá bude mít mléko pro nedonošence. Také jsme měli. Kluci ho oba pili cca 3 měsíce (před tím měli půl roku moje MM). Kupovali jsme ho normálně v lékárně za plnou cenu. Ale nedávno jsem se dozvěděla, že ho praktičtí mohou normálně předepisovat, takže určitě pak je levnější, ne-li zdarma. Tak na to se pak své mudr. určitě zeptej.

furka
autor
10. zář 2014

@somalicats Nemyslím se, a nevím kolik dostu od HN, ale vim, ze 12500 mam jistych... A je to o té zavisti, já se tu normálně zeptala, napsala jsem kolik beru a vy se z toho muzete posrat.

iivik
10. zář 2014

ach bože....

furka
autor
10. zář 2014

@nonnni Děkuji moc, mě jde hlavně o to aby byla ona zdravá. Vim, jak težké to mají matky s postíženými dětmi, vím, kolik penež stojí léky, a je opravdu nespravedlivý že tyto lidé jsou na tom bitý nejvíc, ale je to vina tohodle zkurvenýho státu.

A není to tom, že jsem ve stresu, to samozdřejmě jsem, ale oproti tomu, když se malá narodila je to už lepší. Jen mě štve, že tu napíšu otázku, sama pořádně nevím na co mám a nemám nárok, chci poradit, napíšu tu kolik mám od státu peněz a spousta maminek se tu může zbláznit.

A to jsem ještě slušná, já čekala nějakou normální odpověd, a né že se tu na mě každý sesype jak je možné , že mám tolik peněz a oni ne, to nechápu 🙂

andelka
10. zář 2014

@furka není to ani tak o závisti, ale o tom, že máš pocit že 6tisíc je strašně málo. Není. Ptala ses kolik je minimum. Mnohem méně než ti zůstane. Je to o uvedení do reality.
Navíc většina holek tady používá mnohem slušnější slovník než ty.

evulina77
10. zář 2014

@furka jejda, nikdo ti nic nezávidí, prober se. Jen ti chceme říct, že nic neřešit a jen natáhnout ruku, není žádné hrdinství a známka úspěchu.
To, že se ti narodila malá tak brzo, je všem určitě velmi líto a určitě přejeme malé, aby se z toho všeho dostala. Že je to náročné psychicky a finančně o tom žádná. To co se ti snažíme říct je to, že nemáš málo peněz, navíc máš otce dítěte, který se angažuje platí ti (je spousta holek, kterým nikdo nic neplatí i když má), pokud budeš potřebovat víc, měl by se také více angažovat on. Ne všechno může zajistit stát a že pokud by jsi před otěhotněním měla stálou a oficiální práci, měla by jsi teď mateřskou a třeba i finanční rezervu. Nikdo ti dítě nepřiřadil na obecním úřadě a taky se ti nestalo (určitě jsi o existenci antikoncepce věděla). Jen pro upřesnění, jsem proti potratům. Prostě to máš teď takhle a asi v blízké budoucnosti nebudeš patřit mezi vysokopříjmové občany, ale tak to je. Navíc ti nikdo neříká, že okrádáš stát ani to, že nemáš právo mít dítě, když jsi nepracovala. O okrádání by šlo v případě, že by jsi na dávky neměla nárok, pokud na ně nárok máš, tak je dostáváš a tom je sociální stát a já jsem ráda, že ještě něco takového máme k dispozici. Třeba v USA bys byla úplně víš kde...

furka
autor
10. zář 2014

@pav_la Děkuji, určitě se zeptám. S tím proplácením o tom vím, jen nechápu proč to jde když člověk jezdí autem a když vlakem tak to prostě nejde. Opravdu nechápu proč. Pro mě je taky samozdřejmost jezdit za malou, jsem u ní co nejvíc to jde, do teď jsem nepočítala jedinou korunu co jsem vyhodila za cestu za ní, chci u ní bejt co nejčastěji to jde a prachy vem čert, ale i tak mi to dává už zabrat. Projedu cca 4 litry za mesic a v tom rozpoctu je to uz znat, ale opravdu je nejdulezitejsi ze je na tom malá dobře 🙂)

karlajasmine
10. zář 2014

Nechapu, proc tady vsechny rypete do @furka, kdyz se tady jenom proste ptala a chtela informace, od toho ty diskuze jsou, ne? Vy jste vsechny svate, ze si dovolujete nekoho odsuzovat? 🙂
Ja nevim, ale pripada mi to jako hrozne ceska vlastnost, stezovat si na to, ze ja pracuju a tamta ne a ona dostava penize od statu a ja ne. Pokud je clovek stastny s vlastnim zivotem, tak ho zivot jinych vubec nemusi zajimat. Me osobne je tohle uplne jedno.. pokud 150.000 lidi nepracuje a stat je zivi, a ja jako jedina pracuju a zivim se sama, tak to absolutne neresim... Jsem stastna, ze jsem samostatna a ze o svem zivote muzu sama rozhodovat, a ostatnim preju to same a dal to neresim. Ano, platim dane.. a co se s temi danemi deje, me muze byt celkem jedno.. v kazdem 'zapadnim' state je to takhle, ze se odvadi dane, a muzu byt rada, ze tady nemame valku a ze neziju nekde v Syrii. Kdybych mela resit to, co maji nebo nemaji vsichni krome me, tak bych se z toho zblaznila.. starejte se vsichni o sebe a bud'te radi za to, co mate 🙂 A pokud se nekdo zepta na informace, tak bud' vite a odpovite, nebo nevite, tak proc sem vubec prispivate :D

nonnni
10. zář 2014

@furka ale odpovedi jsi dostala...zivotni minimum na tebe s dcerkou je 4 880 (dohromady). Pod to jit nemuzes po poplaceni najmu, elektriky a vody, pripadne plynu...zbytek socialku nijak zvlast nezajima...takze to, ze ti po poplaceni zbyde 6 000 je nad hranici zivotniho minima a tim padem ti to socialka muze zkrouhnout az na nej...zalezi na nich. Kazdpadne vyckej vyrozumeni a pak to res, pripadne se muzes odvolat. Nic vic ti nikdo poradit nemuze.

furka
autor
10. zář 2014

@evulina77 Tam třeba ano, je to hlavně o státu. Já jsem ráda, že mám nárok, na co nárok mam. Minulí měsíc jsem dostala vše, přitom jsem měla stejné příjmy jako dnes. Dnes mi bylo řečeno, že se mi to pozmění, ok? Ale proč to vždycky říkají na poslední chvíli. Já s tím tento měsíc počítala, a teď nevím jak to bude, ale zase jde jen o ten měsíc, protože vím, že přístí měsíc to zvládnu v pohodě i bez té hmotky.

Jsem ráda, že přejete mé malé samé štestí a moc si toho vážím.

Ale ruku na srdce, spousta lidí tu začala řešit, proč já mam o něco víc než oni. Je to sice nespravedlivé, ale kazdy ma narok na neco jinyho. Jasné, ze bych byla radsi, kdybych pred tim pracovala a mela ted o mnoho víc penez i nejake rezervy. Malou jsem si vybojovala, kazdy mi rikal at jdu na potrat, ale neposlechla jsem a dnes jsem za to kurva ráda, je to to nejkrásnější co mi mohl život dát. Jen ty cesty jsou opravdu finanče náročné, a když teď projedu cca 4000 na mesic, a zbyde mi 2 tisice ze kterych musim dokoupit veci maličké, tak je to opravdu na prd, ale až bude doma, tak zase usetrim na tu cestu, takze na tom špatně urcite nebudu,

navic jsem si tu vubec nechtela stezovat jen jsem se chtela zeptat, pripadne poradit, a ne aby mi tu lidi psali jak je mozny, ze mam tolik a oni ne, prostě mam, měla jsem no a co má bejt?!

furka
autor
10. zář 2014

@karlajasmine No asi tak, já bych to nenapsala lépe. Můžeme být rádi, že tu nemáme válku a že jsme na tom tak jak jsme. Vím, že v takovém Švédsku je to uplně na jiný urovni než tady, ale nejsme na tom az zas tak strasne spatne, to jen lidi si porad stezujou 🙂

furka
autor
10. zář 2014

@nonnni Tak to já se odvolávat určitě nebudu, jen mi nešlo do hlavy, proč jeden měsíc to jde a druhý měsíc se to už zase mění, přitom ty přijmy co tam dokládám jsou furt stejné, o tohle mi šlo. Já si tu přece nestěžuju že nemam co žrát a jak uživim díte, jen se prostě ptám a nevidím na tom nic spatnyho!

blahova_andrea
10. zář 2014

@furka upřímně...já nikdy od nikoho tolik peněz neviděla...ani od státu ani od otce dítěte a taky žiju. na životní minimum a posuzování nároku na hmotnou nouzi je na netu spousta kalkulaček, ale dost záleží i jak se kde vyspí jaká úřednice a jak si vysvětlila zákony naší země. hodně z nich v tom má bordel a nebo dělá jako by to dávaly ze svého 😅

nonnni
10. zář 2014

@furka vsak na to nic spatneho take neni 🙂 Kazdopadne nezapominej, ze pokud by mala opravdu potrebovala extra peci, tak o prispevek na peci muzes zadat uz v jejim jednom roce.

nonnni
10. zář 2014

@furka a proc to jeden mesic jde a druhy nejde, to nevim...o zadny prispevek jsem nikdy v zivote nezadala, takze neposoudim...ale vim o moznostech, kdy proste dojde k chybe. Ale pokud mas otazky, tak by ti je opravdu mela zodpovedet ona urednice, protoze stejne, jako muzes chybne dostat vic, tak muzes chybne dostat mene...proto bych to odvolani uplne nezavrhovala, dokud nezjistis, co vlastne vymysleli...

furka
autor
10. zář 2014

@nonnni No já doufám, že extra péči potřebovat nebude, ale budeme u doktorů pořád. 🙂 Ale stejně, prachy vem čert, já jsem ráda, že je na tom malá tak jak je, to je pro mě teď na prvním místě (samozřejmě zajistit jí aby měla všechno potřebne , to je jasny, ale to patri k tomu 🙂 )

pav_la
10. zář 2014

Ještě mi to nedá... Ta zkušenost, kterou máš ty a kterou jsem prošla i já mě dovedla k tomu, že jsem vděčná, že žiji právě v tomto státě. Na sociální a zdravotní systém v tomto státě rozhodně nenadávám. Zkus si příští rok zajít na pojišťovnu, ať ti vyjedou, kolik stála péče o malou + návštěvy odborných lékařů. Protočí se ti jistě panenky a 4000,- měsíčně, které jsi za ní projezdila, se ti budou zdát jako kapka v moři....
A tím rozhodně nechci nijak zlehčovat tvou situaci, protože vím, jak je péče o nedonošence náročná psychicky i finančně.

zuzana_ka
10. zář 2014

Pokud se člověk ocitne v nějaké životní tísni, tak nevidím důvod proč by nemohl žádat o nějaký sociální příspěvek...

Na druhou stranu je dobré aby ty příspěvky pokrývali skutečně jen nezbytné věci jako jídlo, oblečení a bydlení - žádná cigárka, chlastíček, internet v mobilu apod. A aby příspěvky byly pobírány jen po určitou dobu než se člověk vyplácá z bahna...

nonnni
10. zář 2014

@furka no hele, i kdyby mela jen prvni stupen ze 4 a dostala mesicne 3 000, tak ti to pokryje alespon prave to cestovani za lekari. V tomto pripade jsem vsema deseti za to, aby si rodice zadali, tady maji svate pravo. Uz takhle to maji rodice postizenych deti sakra tezke. Do teto sfery bych sypala daleko vice.

Ale jinak tedy mam proti ceske socialni politice mnoho vyhrad...

blahova_andrea
10. zář 2014

@furka nejsem nasraná, jen to nechápu 😉 ano...já pracovala, spořila a pak si našla prostě chlapa se závazky, s ním mám další závazky a nakonec roky živila i jeho. každá máme svoji cestu a musíme bojovat s následky. nemá cenu tu řešit všechno to, co se tu řeší. diskuse byla na jiné téma a trošku se to zvrhlo, jako vždy. k tématu ti mohu poradit jen to, že až ti přijde vyrozumění ze sociálky, že ti odebírají dávky, tak tam také bývá možnost odvolání, tak jí zkus využít, když s tím tedy nesouhlasíš. navíc tam také bývá zdůvodnění, proč ti dávky odebírají 😉

furka
autor
10. zář 2014

@pav_la To ano, neříkám, že je to levná záležitost, jsem ráda, za tu péči co má malá, opravdu má vše, a doufám že z ní jednou vychovám člověka s tak velkým srdcem jako jsou právě ti, co se o ní staraj,

asi bych koukala, kolik to všechno stojí, sama jsem v nadačním fondu pro matky a jejich předčasně narozená miminka, a vím jak jsou všechny ty inkubátory a to speciální vybavení pro tyhle mimča drahý, můžeme být rádi jaké to tu je, to ano, ČR je jedna z zemí, kde je to vybavení nejlepší ovšem tato země má spoustu jinych nedostatku...

Mimochodem, žádná částka by nebyla dostatečně "vysoká" aby se rovanal té péči o malou. To jak se o ní starají, se nedá vůbec vyčislit!! 😉

furka
autor
10. zář 2014

@blahova_andrea : Ano, přesně, zvrhlo se to, každý má svůj život, nikdo nikoho nepochopí tak dobře, dokud si neprojde tim samím.

Je to tu prostě blbě nastavené, ten kdo by měl mít peníze od státu by je nemá a ten kdo je vůbec nemá mít je má, a má jich dost.

Já jsem byla spokojená s tím co jsem dostala minulý měsíc, taky jsem koukala, že mam "tolik", teď jsem prostě nepochopila, proč mi to chtějí odejmout nebo snížit, když se žádné skutečnosti nezměnili, Toť vše.

Z 6000 měsíšně vystačím v pohodě až bude maličká doma. Tak já fakt nevim o co vám celou dobu šlo. Fakt to nechápu, někdo má prostě víc, někdo míň, prostě to tak je a nikdo s tim nic neudělá 😉

furka
autor
10. zář 2014

@nonnni Mají, je to hrozný, když na té charitě vidím v azyláku matky, který se snažej dát těm dětem co nejvíc a pak si tam choděj hrát vysmátí cigání, kteří jen čekají až jim přijdou dávky aby to mohli utratit za chlast, je to prostě nespravedlivé, ale bohužel je to tak a když vidíte co oni všechno maj a nikdy nemakali ani makat nebudou tak je vám z toho špatně a to si pak řeknete, když muzou mit oni proc bych to nemohla mit ja, jenže jich se kazdy boji tak jim radsi vsechno daj, už tak mi je trapně když tam mezi ně chodim, ale na druhou stranu co mam dělat, ted schanim jeste brigadu aspon nez se malička vvrati, i kdyby jen na tyden, ale kazda kačka dobra 😝

blahova_andrea
10. zář 2014

@furka docela mě jímá hrůza, že takové sociálně nevyzrálé osoby jako jsi ty vychovávají další generaci. ač ti mohou příspěvky některých připadat jako závistivé, tak není potřeba užívat některé výrazy, které jsi užila. všechny ti tu psaly slušně. líbit se ti obsah nemusí, ale byl slušný. ty sama by ses měla zamyslet nad svou vyzrálostí vyjadřování 😉

mataharyy
10. zář 2014

Měsíční minimum je pro dospělého a dítě do šesti let je 4880,- většina dávek je vázána na to, že nepřesáhneš 2 - 2,5 x životní minimum (když se podíváš na stránky ministerstva, tak u každé dávky máš vypsáno jaký je limit pro výplatu... Ale např přídavky na děti se počítají tak že se zohledňuje příjem za rok předcházející. Pokud tvůj příjem měsíčně je více jak 13500,- tak máš opravdu královské peníze. Protože vše je nastavené tak, že o dítě se mají prioritně starat rodiče/rodina a ne stát. Pokud je dítko předčasně narozené a ty za něj budeš vydávat větší částky za léky atp. tak primárně musíš část žádat po otci, také můžeš žádat o příspěvek na sebe (od otce dítěte), až potom by jsi měla zjišťovat co ti může nabídnout státní sociální podpora...

Ale uvědom si že realita mnoha rodin je podstatně horší... Jednou jsme žádali o pomoc v nouzi, když manžel přišel o práci, řekli mi že si máme trhnout nohou, protože mám rodičovský příspěvek 11500,- a to nám musí pro tři děti a dva dospělé stačit, nikoho nezajímalo že jen bydlení už touto částkou nepokryjeme a ohledně přídavků nám řekli, že máme smůlu, protože rok předtím jsme měli přijmi které byli nad hranicí pro přiznání, takže když jsme potřebovali pomoci na dva/tři měsíce, poslali nás někam, když se to začalo lepšit ta, nám přiznali přídavky na dětí protože jsem za tu dobu předtím nechcípli hlady 😅

A jestli jsi rozčílená nad tím, že jeden měsíc ti něco dají a druhý ne, tak se můžeš podívat co udělali mě v roce 2010 ze dne na den mi sebrali výplatu rodičáku, což jsem zjistila když mi přišlo bububu od banky, že jestli okamžitě nedoplatím úvěr, tak mi pošlou na návštěvu exekutora... Půl roku jsem se dohadovala jak idiot, cestovala mezi ČR a SR s ročním dítětem a těhotná autobusem, jen proto že každý úřad a každá jedna úřednice si změnu zákonů vyložila po svém a jasně řekli že jim je jedno jestli se půjdeme pást 😉

Sociální systém má pomoci v nouzi, bohužel kvůli hromadě spekulantů, jsou pravidla nastavena tak debilně, že lidé kteří to opravdu potřebují na pomoc nedosáhnou, zatím co ostatní jen profitují a dělají si z sociálního systému dojnou krávu. To není o závisti, nejde o to že já jsem něco nedostala (jsem v tomto ohledu klikař a tahám si vždy perfektní karty 😀 ), ale mám v okolí mnoho lidí, kteří by pomoc potřebovali a zaslouží si jí, ale mají smůlu 😠

A při vší snaze myslím že šest tisíc po odečtení nákladů, je na dítě a dospělého (bez cest, jistě, ale cestovat nebudeš věčně) super částka, jsou to peníze, které mnohdy nemáme a je nás podstatně víc a vyžít s nimi dokážeme, aniž by jsme měli hlad, nebo v tomto směru strádali 😉

superkousky
10. zář 2014

@furka
Na speciální UM Nenatal přispívá pojišťovna.
Recept ti napíše dětská.Plechovka vyjde asi na 30,-Kč.

mataharyy
10. zář 2014

@superkousky Jo to je pravda, sestřenice má dítko alergické na BKM a teď taky platí jen recept a mléko hradí pojišťovna 🙂

megy
10. zář 2014

@superkousky vidíš, na to jsem taky zapomněla,

speciální mléko na recept nestojí v podstatě skoro nic, takže kupovat nutrilon pro takové miminko vlastně ani nemusíš, je to jen o vůli pediatra, aby ti to psal - souhlas.
my jsme byli do teď na Nutrilon allergy care a neplatila jsem vůbec nic - chvála bohu. je mi jasné, že asi i nervy pracují a tobě se nerozběhla laktace?? prootže klidně jsi mohla odstříkávat a dávat své mlíčko. já třeba nekojila kvůli nervům u prvního ( operace rozštěpu v prvním týdnu života - sama odřáznutá od všech na 14 dní i od manžela, který nedostal v práci volno) ale i tak jsem odstříkávala a mimochodem nechápu, proč bys měla kupovat vlastně nutrilon, protože v neonatologických centrech většinou stravu dostávají děti z nemocnice a maminky nic nekupují, teda aspoň u nás to tak bylo

furka
autor
10. zář 2014

@blahova_andrea Vy jste všichni tak chytrý 😀.. Neznáte mě nesuďte, ale vy jste asi jedna z těch co si říkají supermáma, že?

furka
autor
10. zář 2014

@mataharyy To ano, je to hold těžký, někdy 🙂 ale já si tu nestěžuju, já se tu pouze ptám.

Strana
z8