Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi
@furka
Tak pokuď má Nutrilon,tak to je Nutrilon Nenatal .
Doporučuji obejít víc lékáren,bo v každé je doplatek jiný.
Malej ho měl do 4kg a pak jsem přešla na doporučení lékařky na BIO Babylove,byla jsem s ním moc spokojená a se slevou DM vyjde zhruba na 120,-Kč.
@furka - víš ono to asi o té závisti nebude, osobně jsem ráda, že soc. dávky nepotřebujeme, užili jsme si jich dost, když jsme bydleli s našima, právě i z toho důvodu za chvíli budu rodit, ale mě je 30 let, mám mažela, oba jsme chodili do práce, tedy budu mít mateřskou, pak rodičák a po tu dobu nás snad zabezpečí manžel...jako určitě to nemáš s malou lehké, to tady nikdo netvrdí a určitě bych nechtěla být v tvé kůži, to mi věř, ale v téhle diskuzi jde tak trochu o princip soc. systému, máš celkem slušný standard oproti jiným a většina si myslí, že bys s tím neměla mít problém vyjít, holkám a i mně se nelíbí, žes dělala na černo a tím pádem jsi soc.systém okradla o daně a ted nemáš sice mateřskou, ale nic jsi do soc. systému nedala, ale čerpáš z něj a štědře. Ok, pokud máš nárok čerpej, ale prosím nerozčiluj se nad tím, když ti něco přiznají, pak ti propočtou znovu a na základě toho něco odeberou. Pochop, že jsou tady rodiny co nevycházejí vůbec, nebo mají nižší dávky a taky to nějak dělají a ted si představ,že si tady takové rodiny přečtou,že tobě dali takové příspěvky a přimožném odebrání se ti to nezdá a taky si představ, že my řádně pracující co jsme ty daně platili narozdíl od tvé černé práce si přečteme, že protože jsi nepracovala oficiálně, tak ti socka nebude hodnotit příjmy z posedních 3 nebo nevím kolika měsíců a ty příspěvky ti tedy dali a nám poctivým nedají díky tomu nic. Víš a to je taky nespravedlivé a přesně tak to dělají i cikáni, na které sama nadáváš, jejich styl je černá práce, nic neodvádějí, nic nemají, nic nevlastní a proto na vše dosáhnou a ti ostatní co se snaží se trochu zabezpečit, tak samozřejmě, že pro takové chování nikdy nebudou mít pochopení. Na tvém místě se jdu informovat na příslušné úřady a nepřilévám oleje do ohně,posbírám z této diskuze informace a rozhodně tady nepíšu lidem o nějaké závisti, protože už to samo o sobě svědčí o tom, že si musíš být vědoma toho, že na tom zase tak špatně nejsi...
tahle nevychovaná slečna si udělá dítě sotva po škole, nezabezpečená a chce, aby se o vše postaral stát, jestli je jí 20 táců málo, tak je to drzost, chce pro dítě vše nejlepší? a která maminka ne, jenže na to jí stát nepřispěje, tak pohni zadkem a jdi si na to vydělat, neskutečné...a o závisti to není, spíše údiv nad drzostí
@superkousky Tak to je paráda.Já čekala,že na něj budu platit mnohem víc.
@marcicek84 Tak mi řekni, kdo by mě zaměstnal při studiu?..To je nereálné.Nejsem robot, abych chodila do školy, potom dejme tomu na odpolední a ráno zas do školy, neblázni. Však já si jsem vědoma, že jsem na tom dobře, nevím , co to všichni tak hrotíte. Není nic špatného, na tom že jsem se zeptala.
@furka co jsi studovala, prosím tě? S ohledem na tvůj věk bych hádala VŠ, ale vyjadřovaní, uvažování, pravopis... mi nějak nesedí. A nechápu, proč se tu oháníš Cikány - můžeš mi říct jediný rozdíl (krom barvy pleti) mezi Cikánkou, co nikdy nepracovala, pořídila si děti a nechá se živit státem a tebou? Fascinuje mě, že každého, kdo se tu pohorší nad tím, jak se snažíš pumpovat stát, obviňuješ ze závisti, ale nad Cikány, kteří dělají totéž, se pohoršuješ taky... Ještě jednou - kde je ten rozdíl???
no úroveň, nadáváš cikánům a přitom i oni mají lepší úroveň než ty, já sem mám tak, jak si vydělám, což je dobře a tahle pí jak říká ti taky na to přispívá na to, že dřepíš za dobré peníze doma, já tu ani přes den nebyla, ale to co tu předvádíš je žumpa 😕
co asi mohla studovat s tím pravopisem....
@furka hlavně, že ty jsi normální.... Svým příspěvkem ve 21:58 si bohužel jasně dokázala, jaká je tvá úroveň 😉 Ve 22:05 jsi to završila 😀
@furka - já nevím, tak ty sis nejdřív stěžovala a přirovnávala jsi to k nespravedelnosti, že cikáni dostanou všechno a tobě se má brát,že tomu nerozumíš, pak jsme ti napsaly, že tvé příjmy nejsou na závratné soc. dávky,otočila jsi a psala jsi o problémech dcery, abys zkryla hádro pudla a problému a nakonec všechny obvińuješ ze závisti a že tady všechno hrotí, tak já nevím asi každá čteme jinou diskuzi...
Holky, klid, já taky závidím ty sociální jistoty 😀. Prej, teda... 🙂. Jo jo, mě to docela baví, jak se neustále přesouvá problém - nejdřív prachy nestačí, pak zase stačí a nestačí na dojíždění, pak platí dojíždění otec dítka... No nic...
@furka argumentuješ tu tím, že tě nikdo neznáme a ať tě nesoudíme, protože nežijeme tvůj život, ale ometáš se tu cikánama, no promiň kolik životů cikánů jsi žila, že je tu soudíš? Já jich pár znám a medové to neměl ani jeden, kvůli předsudkům jaké máš ty. Ono ne jen oni zneužívají sociální systém a ne všichni jsou nezaměstnaný a čekající na dávky... To že se o nich více mluví, ještě neznamená že by jsi je měla soudit, když nežiješ jejich život, zvláště když sama jsi na to háklivá 😉 Takže doporučuji vážit slova, než je vtiskneš kamkoliv 🙂
@somalicats já nezávidím - mám dvouletý rodičák, můj muž platí náklady na bydlení atd., já jídlo a věci pro Julinku. A těším se, až budu mít normální příjem, takže nevím, proč bych měla někomu závidět 13000 na měsíc se všemi náklady... Jenže mě jaksi vytáčí, že těch 13000 dostává od státu někdo, kdo do systému nepřidal ani korunu a v průs... je vlastní vinou, zatímco spousta lidí, kteří normálně pracují a z nějakého důvodu se dostanou do finančních problémů, mají prostě smůlu.
@suzanna123 Jo, to je přesně ono, já to tu psala už dopoledne. Do systému nenasype nic, ale ohání se nároky... Ale jediný protiargument byl ten, že závidíme...
Já mám taky dvouletou variantu, plus k tomu teď od září zase dělám, potřebuju si nasypat zpátky do své železné rezervy to, na co jsem o prázdninách hrábla 🙂.
@evulina77 absolutne s vámi souhlasim. ja jsem jedna z tech, která chtěla nejdříve manžela, bydleni, praci a pak teprve privest na svet miminko. a presto si nebudeme moci vyskakovat. státu jsem vždy poctive platila dane a nedostanu od nej absolutne nic. takze pokud slecna nepracovala a neodvadela státu dane, socialni a ani zdravotni, muze byt rada, ze dostane alespoň něco. na penízky, pro které clovek nemusel udelat nic, se lehce a rychle zvyka. nedonoseneho mimca je mi sice lito, ale kazda z nas je zodpovedna sama za sebe a musí byt pripravena na to, ze i něco takového se muze stat. nevidim, proc by stat mel povinnost se starat o maminky, staci, ze se postara o deti a zachrani jim život a za to bychom měli byt vdecni. mrknete na to, co dostavaji v jinych zemich? většinou téměř nic, zdravotni pece také nic moc--- muzeme si ještě piskat. a třeba materska u nas na 2-4 roky? a placena? kamarádka v anglii mela jen pul roku a sup do práce.
@furka no vis, ja ti nezavidim ani nedonosene mimco a ani to, ze jsi s malou sama. ale sory, o tebe i malou se stara jen a jen stat, nikoli ty sama, jak zde porad pises. pokud bys nebrala od státu ani korunu a vse platila ,, ze sveho´´ pak tuto vetu muzes pouzit.
jinak je sice hloupe v jake jsi situaci, ale nediv se ostatním maminkam. není to od nich zavist, jen pocit nespravedlnosti. ty dostavas a ony ne? proc? ony pracovali , ty ne? proc?
nevim jake je minimum presne. ale nekde jsem nedavno videla tabulku a při najmu 4500, alimentech 500, přídavcích na dite asi 500 , by mělo matce s jednim dítětem pripadnout dohromady i s alimentama, příspěvkem na bydleni a na jidlo, 10500 kc. radi mti dobře, bud rada, ze jsi dostala vic a zacni hodne setrit.
reknu ti to takto, ja pracuji 12 let , mam ještě brigádu, delam si další skolu -- tu platim, makam na bydleni a zahrade jako sroub, nakupuji jen v akcich, setrim jak muzu. a stejne si s manželem nemůžeme vyskakovat. jsme tehotna a desim se toho co bude. od stattu nedostanu ani korunu. zadne porodne, zadne přídavky, nic na bydleni. TAKE CHCI PRO SVE DITE TO NEJLEPSI. ale koho to zajima? koupim to, na co budu mit. k nakoupeni výbavičky pouzivam temer vyhradne bazarky ci něco jsem koupila od kamarádky. plinky budu muset používat latkove, na jiné proste nebude. a koho to zajima? stat? jiste ze ne. je to jen a jen muj problém. nemela jsem chtit dite. koho zajima , ze ma materska bude 5700 a budu ještě rada? kdyby mi odesel manzel , chcipneme s dítětem hlady. jenze stat povi -- prodej si bydleni pod zadkem. no super. a neda mi nic.
opravdu tedy muzes byt rada, ze ti to do ted takto vychazelo a bud vdecna za to, co jsi mohla sobe a male poridit. ted se hold uskromnis , najdi si brigadku -- alespoň na doma, pokud bydlis v praze, tak to asi nebude takovy problém. jinde uz ano. tady u nas totiž třeba fakt není nic. zij pro malou, dobře se o ni starej a jakmile to pujde ( dite muze byt od dvou let i v predskoce ci jeslích, nebo ti třeba bude hlidat mama ci kamaradka), koukej supajdit do práce. a bez vymluv.
@furka ja také pracuji při studiu. dnes je to bezne.... a navíc mam práce dve. a tehotna jsem také. když se chce, jde to opravdu jde. . a to bydlim na vesnici, dojizdim do města do prace a doprava me stoji 3000 kc. takze tohl beru také jen jako vymluvu. 🙂) ale neber to zle. každý nechce nebo neumi bojovat za sve , co chce mit.
jinak jsme opravdu procitala příspěvky a ten slovnik je priserny. holka holka, tim všechny jen rozcilis. doufam, ze při vychove dítěte se uklidnis a budes mluvit normalne. tohle by tva dcerka nemela poslouchat jiz na zacatku svého těžkého života.
@furka Příspěvky hmotné nouze se vypočítávají z příjmů za předcházející měsíc, čili dokud si neporodila, neměla si rodičovský příspěvek, přídavky na dítě a výživné, proto ti přiznali dávky hmotné nouze v té částce 9000,- jak si psala. Po porodu se situace změnila, máš větší příjmy a proto ti dávky přepočítají a vzhledem k výši tvých příjmů ti je s největší pravděpodobností odejmou. Příspěvek na bydlení posuzuje příjmy za uplynulé čtvrtletí, takže se dá nejspíš předpokládat že v následujícím čtvrtletí ti v závislosti na tvých ostatních příjmech o něco sníží i tuto dávku. Pro přídavky na dítě posuzují příjmy v minulém roce atd...Do budoucna by si měla asi počítat i se snížením rodičovského příspěvku, protože si nepracovala, budeš mít nejspíš čtyřletou variantu a tam jsou ty částky dost nízké. Na druhou stranu, pokud budeš mít nižší rodičák, dosáhneš třeba následně na vyšší příspěvek na bydlení, nebo na nějakou menší dávku v hmotné nouze, ale výsledná částka se moc nezmění, spíš tak nějak počítej že by ti vlastně po zaplacení nákladů na bydlení mělo zbýt to životní minimum necelých 5 tisíc. Pokud si najdeš práci-brigádu, bude to samozřejmě bráno jako další příjem podle kterého se dávky vypočítávají.
@furka
S miminkem me to mrzi...
1. Odkud dojizdis do te nemocnice?
2. Ja si myslim ze by ses mela s nekym poradit ohledne financi, chodu domacnosti, rozpoctu apod...
Ptz :
*pujcila jsem si na kauci abych mohla bydlet
*jednorazovky nam vyhovuji vic
*proč se ted nemit dobre
*delala jsem na cerno
nezda se mi to OK
kouris?
kupujes si misto mesicniku - jizdenku?
mas nevyhodny pausal?
mate velkou plazmovku v obyvaku?
kupujes balene vody?
nebo Colu a podobne ******?
chodis do restaurace jist?
MC donaldu?
rychleho obcerstveni?
barvis si vlasy?
kupujes levne kramy?
platis za vybery nebo platby kartou?
Pokud děláš nektete z techto veci, nebudes se mit nikdy dobre.... a nezavidim ti jen vidim jak je vsechno nefer ... a z toho je mi smutno...
@veronicka89
jen doplňuju, že dělám všechny tyto věci :D ale neberu ani cent nějaké podpory a dokážu i 12 000 mesicne usetrit kdyz chci.... a neni to nic co by někdo druhý nedokázal....
@furka nejsem super máma, spíš antimatka 😀 ale tady nikdo nemluví o tom jaká je kdo matka. nejsme tu všechny chytrý. jen už jsme trošku někde jinde. tebe omlouvá věc a to, co máš jak jsi popsala za sebou. dospělou z tebe dělá datum narození, ale bohužel zatím ne tvé životní názory, postoje (ty, které tu prezentuješ, opravdu tě neznám...) a kultivovanost vyjadřování. je jasné, že jsi měla asi špatné vzory a prostě tě to neměl kdo naučit ☹
@veronicka89 tak kdo má celý příjem těch 12000, tak to logicky nemůže ušetřit ani když chce 😉 ale jinak máš ve všem pravdu!
@veronicka89 : Jistě, že pujčila, co je na tom? Prostě to tak funguje, pujčila jsem si bezhotovostní půjčku od mé nařízené, sama mi jí nabídla, teď jí splácim.
A s tim děláním na černo? CO NA TOM NECHÁPETE? KDO VÁS ZAMĚSTNÁ NA PLNÝ ÚVAZEK PŘI STUDIU? Je to nereálné.
Kourim,
Kupuju si jizdenky,
Pausal nemam
Televizi mam tak 55ku
Vody nekupuju, piju vody z kohoutku,
Nejim v restauraci ani v MCdonaldu 😀
Za vybery a platby neplatim,
Nekupuji levne kramy,
Kupuju to, abych s tim vyšla na celý měsíc...
A ještě jedna věc: JÁ SE PTALA NA KONKRÉTNÍ OTÁZKU A OPRAVDU NEVIM, PROČ JSTE ZAČALI ROZEBÍRAT, ŽE MÁM HODNĚ, CO VÁM JE DO TOHO?...STAREJTE SE O SEBE, ZEPTALA JSEM SE NA TO MNIMUM, TO MĚ ZAJÍMALO, A NE TAKOVE ZBYTECNE KECY 😉

@superkousky Tak to je super, ještě nevím co přesně bude mít, ale teď má nutrilon.