Jaký máte rozpočet po dobu RD?
@pavla555 Můj muž je na biologické léčbě. Myslela jsem to tak, že kdyby žil třeba v Karviné, tak ji mít prostě nebude, nebo rozhodně ne od začátku onemocnění.
Já třeba pracuju ve zdravotnictví. Naši nemocnici mám moc ráda, kolektiv a vůbec celkově jako pracovní prostředí. Ale řeknu ti, každý den si říkám, díky bohu, že jsem zdravá a že tam nemusím ležet. Je to strašné! Pokoje po šesti, věčně něco rozbitého, nefungujícího, v zimě zima, jídlo katastrofa, málo personálu...
@budouci_maminka Promiň, ale teda oslovování typu "milá zlatá" by sis mohla odpustit, stejně tak jako osobní útoky, že jsem zapšklá. Já mimochodem pracuju ve státním, takže nemusím dávat nic do kalkulačky.
Reagovala jsem čistě na to, že podpora mateřství tady není lepší než v zahraničí (jak to tu padlo), dokonce bych řekla, že ve srovnání se Západem je o dost horší. Zrovna třeba dobrou síť školek a jesliček tak nějak od státu požaduji, co chtít ještě méně? To, že v něčem kritizuju náš stát neznamená, že jsem zapšklá, nechci tu žít nebo se mám nějak blbě.
@aneta15 fakt?To chci taky kde pracujete?Nemáte volně místo?
@marion2017 naši jezdí na hory za turistikou, nic pro mě.. Cestovala jsem až dospělá.. A ne fakt z toho tříletý dítě má kulový
@bayt vetsina tech, co podle nich cela evropa zavidi ceske zdravotnictvi a rodicak, nemaji vubec prehled. Tady kolujou urban legends o tom, jak je ceske zdravotnictvi nejlepsi, porodnost nejnizsi na svete a rodicak nejdelsi a nejstedrejsi. Srovnavaj to s kamoskama, co se provdaly do xxx a vypichnou jen to, co se jim hodi, samozrejme. Tady je jasne dany, na co si muzes stezovat (na nizke platy, na leniveho manzela, na zivot na vesnici, kde nic neni) a na co ne (na ceske zdravotnictvi a rodicak, a na toho lenivyho muze taky ne, protoze je “jinak hodnej, chodi do prace, nebije me”). Nad to se prenes, at se tu klidne uklovou. Kazda zeme/system ma svoje, hotovo.
A co to je zase za hemz ze trilety/petilety dite z dovoleny nic nema :D zvlast me z pobytu na horach... omg. Jediny, cemu bych nevystavila vlastne ani dospeleho, jsou letni poznavaci zajezdy (autokar a pruvodce), jako poznavat Rim nebo Pariz v nejhorsich vedrech s tisici turistu je fakt super napad.
@bayt žiji v BE, jak to vypadá jsem popsala v této diskuzi na stránce 3, znova se mi to vypisovat nechce, ale je to tu fakt bída. Jinak se tu znám s lidmi z UK, US, Australie, NL, AT, CA, Brazílie atd. Třeba tady v BE si prostě z jednoho běžného platu rodinu neuživíš, platy jsou sice vysoké ale náklady na život taky.
Jako to není jen 200tisic. Ale i mateřská, placení zdravotního pojištění, rd se ti počítá do opracovaných let kvůli důchodu, zaměstnavatel ti musí držet místo.
@fifina86 Tak jako znami z USA taky zavideli, kdyz jsem rekla, ze tu mame triletej rodicak a jeste placenej. Ale tak musi se jim taky rict B - treba ze prumerny plat je tu tak trikrat nizsi a pritom zbozi kolikrat dvakrat drazsi. Ze statni jesle neexistujou a soukrome stoji pulku prumerneho prijmu. To cekani tri roky se taky obchazi jak muze. Pak jim to uz tak super neprislo. Mne se moc libi jak to maji ve Skandinavii.
@bayt tak nevím, ale třeba z US znám holčinu, vědecká pracovnice, a ta prostě, když najde nádor u člověka, tak první, co s ním řeší je prostě jakou má pojistku, tak takovou dostane léčbu, to je prostě šílené.
A ty náklady v ČR nejsou tak hrozné, to přeháníš ;) A třeba tady státní jesle též jsou minimálně, běžně za ně taky dáš velkou část svého platu protože dítě chodí do soukromích a jsou tam 2 učitelky na 12 dětí, hrozné. Kamarádka v Kanadě museli odložit snažení o druhé dítko, protože si prostě nemůžou dovolit platit 2 jesle a to jsou oba vysokoškoláci a mají dobrá pracovní místa.
Všude je chleba o dvou kůrkách, ale v ČR opravdu není tak zle, je tam naopak velmi dobře.
Vždy je to o přístupu, měla jsem kolegyni, která měla s přítelem dohromady příjem okolo 110 tisíc...on strašně chtěl miminko, ale ona žila v přesvědčení, že by to neutáhli! Nutila ho, at si najde ještě částečný úvazek, aby měl víc atd...no jo no, jenže když někdo chodí oblíkaný pouze v Pietro Filipi, každý měsíc kadeřník za 2500 atp, tak pak není divu, že i to, co pro většinu je až moc je málo 🙂 Nedřív se chce reálně a obejktivně zamyslet nad tím, co opravdu potřebuju, co by šlo rochu omezit, když na to zrovna není nebo je období, kdy je příem nižší atd...a to nemyslím nejezdit na dovolený, kupovat levný svinstva k jídlu atd...já třeba zjistila, že dávám naprosto šílený sumy za smoothie a freshe v Ugo baru, zdá se to jako blbost, ale bylo to cca 2500 až 3000 měsíčně, tak sem si koupila domů smoothie maker, sice pět tisíc, ale za chvíli se to vrátilo 🙂 A takových blbostí by člověk našel víc 🙂 Tím chci vším říct, že nedřív by se měl člověk zamysalet nad tím, proč třeba neušetří tolik, kolik by chtěl a mohl a nevinit kohokoli za to, že mám málo 🙂
@bayt kdyz uz chces hodnotit objektivne tak si dohledej statistiky a nebo treba zebricek health index, potvrdí ti kvalitu naší zdravotní péče..jako zakládat hodnocení zdravotní péče v zahranici na základě konverzace se známými když jsi tam žádných služeb nevyužila ani dlouhodobě v dané zemi nepobyvala mi prijde fakt k smíchu. Zajímavé je že všechny co máme svojí osobní zkušenost díky pravidelnému cestování, dlouhodobým pobytů a ziti to v zahranici, svorně tvrdíme to samé. A vy, které máte zkuswnosti jen zprostředkovaně pres "co jedna pani povidala" jste v opozici..velmi zajímavé a pro mne je to impuls nesmyslné konverzace
@fifina86 ano zrovna zdravotni Amikum nezavidim, zlata Evropa. Ale treba Norske jesle za pet tisic ceskych korun, o tom si tu muzeme nechat zdat. Jako kolik stoji jesle v Kanade a jaky maj prumerny prijem? Tady ma zenska 20 tis. a je rada a za soukrome jesle dam v Praze 12 tis a jeste mk seberou rodicak. Ja sem tu nechtela zahajit nejakou soutez, proste jen chci rict ze mi to tu zase tak super neprijde. Jo a to nemluvim o skolkach, kdy je normalni mit na 30 decek jednu ucitelku. No podpora materstvi jak Brno.
@fifina86 ukazu ti plno zemi, kde se matky s detma maj lip, nez v be/cr/*dosad si*. A taky plno, kde se maj hur. To neznamena, ze nemuzu byt kriticka k systemu, pokud mi nevyhovuje, zvlast kdyz ho ma nekdo za uzasny. Kazdymu vyhovuje neco jinyho, hotovo, nekdo je rad za zaruceny flexibilni pracovni uvazky pro rodice nebo za dostupnost jesli, nekdo se trese na to byt 3 roky doma. A kdyz jsem psala, ze vetsina matek primou zkusenost nema, tak jsem tim “urcite” myslela tebe, neasi.
@budouci_maminka :D dobre, jak je libo - tak teda health index - CR pekne za celou zapadni evropou. Moje zprostredkovane zkusenosti jsou 12 let zivota mimo cr v 5 evropskych zemich a pak treba podileni se na vyzkumu prave podpory rodicu s detmi ze strany zamestnavatelu, statu, atd. Takze netaham info z wiki nebo expacticy. A jeste jednou: pokud vam cesky system rd vyhovuje, tak super. Pokud ne, tak na ten nazor mam pravo a nedela to ze me zapsklou, nevdecnou, trapnou, taksesbslaodstehuj, atd.
@budouci_maminka ja nejsem v zadny opozici, naopak retoriku typu "jsi zapskla" si tu zavedla ty...jediny co rikam je to, ze dle meho nazoru tu moc dobra pece o rodiny neni a ze bych nechtela lezet v moji nemocnici
Tak se mi zdá, že se tu opět začíná projevovat typické české "držet hubu a krok" - nedej bože, aby si někdo na něco stěžoval a buďme hlavně rádi za to, co máme. Ale někdy zkrátka ten vděk není až tak na místě a pokud bychom byli pořád vděční za všechno, co tu máme, nenastane nikdy žádný progres a posun k lepšímu. Určitě je tady spousta věcí, které jsou v tomto státě fajn a funkční, ale když se mi něco nelíbí, nemusím se kvůli tomu hned stěhovat (to bude až další fáze :D). Někdy je dobré projevit svůj názor na systém i ten negativní, může z toho vzniknout něco lepšího ;) tak to jen tak pro zamyšlení...

S těma dovolenýma si myslím, že rodiče musí tak nějak odhadnout své dítě, zda a v kolika letech mu to něco dá nebo ne...my s manželem poslední roky preferujeme sami za sebe cestování po ČR a SR, protože ciziny jsme tak nějak nabažení a momentálně nás to tam netáhne...loni v létě jsme ještě s dcerkou byli na dovče, ted v lednu na horách taky a pro léto jsme usoudili, že je zrovna ve věku, kdy bychom si s ní dovolenou neužili ani my (třeba restaurace, to je momentálně za trest a absolvovat to 2x denně rozhodně nehodlám; neujde tolik, abychom něco viděli a tahat skoro 3letý dítě v kočárku taky nic moc atd atd) a ani ona, protože jí je prostě jedno, jestli chodíme po přírodě v okolí bydliště a sem tam zajedeme na výlet a nebo jsme o pár stovek km dál a chodíme po přírodě tam...pokud to bude příští rok lepší a bude, určitě zase vyrazíme 🙂