Rodinný rozpočet. Jak to máte Vy?

katynka1989
22. kvě 2020

Ahoj, mám dotaz, hodně z vás asi neodpoví a ja to plně respektuji, jen mě zajima jak to maji ostatní protože nevím co dělam špatně. Klidne může někdo do sz.
At počítam jak počítam tak prostě to nedokázu snížit.
Tak my to mame takto vychazi to na výdaje 45.500,- mesicne.
Já jsem a ještě čas budu na rodičovské. Mám 7600. Muž není zrovna ředitel ale pracuje.
Benziny,jidlo,deti (mlika,pleny,ubrousky,jogurty,obcas oblečení),drogerie,spoření 20.000
hypotéka, splátka na auto, energie (plyn,elektřina,voda) 25.000.
Kdybychom neměli podporu od rodiču tak nevim ale strašně mě to štve.
Aua potřebujeme dvě není v obci nic, autobus jezdi s mnoha přestupama a jen párkrát za den vlak tu není.. Muž jezdí jen na okraj prahy a pak co jde tak mhd.
A to nemluvím když se to ojeté auto pos.. z čeho bychom to zaplatili, stací když máme jít na vymenu pneu :-/

summer2012
22. kvě 2020

Takhle rozepsané těžko říct..já když nastoupila na RD tak jsme sedli a sepsali pevné platby, které jsou dané (hypo, energie, pojistky...) a ty které jde ovlivnit...jídlo, benzín, drogerie, telefon, televize...tam se dá ušetřit....zrušili jsme kabelovku, stačí nám anténa, internet manžel potřebuje k práci, vyřídili si nižší tarify na telefon...benzín manžel neovlivní, ale já jezdila jen to nejnutnější, kde šlo jsme šli pěšky...a jídlo no, tam se dá ušetřit nejvíc...nakupuji kvalitní, ale s rozmyslem, dělám si jídelníček a koupím podle toho, abychom zbytečně nevyhazovali...úpravim podle akcí a sezónních věcí...eliminovala jsem vlhčené ubrousky...oba učila na nočník jak začali chodit...pro 4člennou rodinu teď máme jídlo a běžný provoz domácnosti (drogerie apod) cca 12000,-...dalo by se už míň, ale na úkor kvality potravin, jíme fakt zdravě...suma sumárum když to sečtu, výdaje za měsíc máme taky cca 40-45tis podle toho kdy vyjdou pojistky, servis aut a podobně...hlavní část dělá bydlení, ale brali jsme si hypo s ohledem na to, abychom to utáhli i když budu doma s dětmi a nebyli závislý na pomoci rodičů, naopak podporujeme my je...

areh
22. kvě 2020

@katynka1989 pokud výdaje nelze snížit, tak se poohlédni po brigádě. Být závislá na pomoci není dlouhodobé řešení.
Píšeš, že si spoříte, takže nějakou rezervu máte. Co hypo, máte nastavenou maximální splatnost? Nešlo by splacení prodloužit a tím snížit splátku?
My to máme tak, že každý měsíc, když přijde výplata, tak dáme stranou/do obálek peníze na které nechceme sahat a které máme na nečekané výdaje - spotřebiče, auto, věci pro syna, dovolená, rezerva, osobní výdaje apod. Ze zároveň nám odchází pravidelné platby - hypo a pod. A pak už víme kolik nám zbyde na provoz. Taky jsem na rd a ještě pár let budu, tak se to musí nějak udělat.

hojda
22. kvě 2020

Já bych viděla úsporu v tom jednom autě, ono se to dá zvládnout i s jedním, ale musí člověk více plánovat a lépe organizovat. Kam a jak často tím druhým autem jezdíte?

hezz17
22. kvě 2020

@katynka1989 já mám 2 děti, 2r8m a 3m. A za jejich drogerie utratim asi 90kc Za 3 mesice-za zubní pastu. Starší se odplenkovala v necelém roce a půl, plenky mají látkové, vlhcaky jsem nepouzila nikdy. Tohle je výrazná úspora.

zizlikova1987
22. kvě 2020

Já na RD 8500,- a manžel v práci.
Měsíční fixní výdaje ( auto, bydlení, pojistky, školka ) 22 500,-
Na jídlo,domácnost ( drogerie) pro 4 cca 10 000,- až 12 000,-
Telefony firemní tarif takže cca 500,- za 2 čísla

Momentálně nejvíc šetříme na benzínu který dělal i 3000,- měsíčně. Z daní jsme si pořídily koloběžky a muž jezdí do práce na brndě, má to 5 km po městě. Takže auto využijeme jen o víkendu, když jedeme na výlet.
Vařím podle toho co je zrovna v akci, dělám si jídelníček. jídlo nevyhazujeme. Vařím třeba na 2 dny když to jde. Zeleninu teda máme domácí, což dost ušetří.

Když má manžel nějaké premie v práci atd... tak ty celé odkládáme do obálky na nečekané výdaje, a výdaje kolem auta jako technická,povinné, a garančka.

summer2012
22. kvě 2020

Já bych se tedy druhého auta vzdala jen v opravdové krizi...manžel se bez něj do práce nedostane a nebo by chodil domů až večer...a já nechci být se dvěma dětmi někde odříznutá...šmejkat je nemocné někam busem, nebo nedej bože když se jim něco stane...už jsme o párkrát na pohotovost jeli...navíc pokud je blbá dopravní obslužnost, tak teď se auta se ztratou zbaví, aby ho za 2-3roky zas kupovali aby mohla jezdit do práce, do školky, nákupy, kroužky...my bychom to tedy s mužem nesladili, pracujeme každý v jiném městě, ale i kdyby ne, on odjíždí v 5 a tak brzy dětibdo školky budit nehodlám, když jsme tam autem za 15 min...řešení je určitě nějaká brigáda...já si taky při RD přivydělávám...

sudylichozrout
22. kvě 2020

@katynka1989 Cauvec, my mame jen fixni naklady, tedy to, co odchazi kazdy mesic stejne skoro za 30 tisic. Plus pak pripocti dalsich cca 20-25 tisic na provoz domacnosti. Jidlo, drogerie, benzin, obleceni, konicky... Jsme 2 dospeli a 3 pidata.
Tu druhou cast jen tezko srazim, to bych musela zacit kupovat uplne jine veci. Ale verim tomu, ze kdybych kupovala jen uplny lowcost, srazila bych naklady na ziti urcite minimalne na pulku.

drep
22. kvě 2020

My máme fixní náklady bez ničeho asi 16000, ale máme dvě auta a jíme fakt kvalitne, kosmetiku taky používáme spíš dražší, takže dalších 30000 minimálně měsíčně utratíme.

ah1234
22. kvě 2020

Mu budeme mat od juna cisto len fixne naklady 38 tisic (byt, skolka, opatrovatelka a najnovsie auto a upratovacka, lebo ten byt pucujem vzdy pol dna). Sme dvaja dospely, dieta a pes. Pocitam to tak, ze na drogerku, oblecenie, jedlo a najnovsie zase aj benzin padne okolo 30 tisic, my ale vela jeme mimo domov. Zvysok, co zarobime investujeme alebo sa minie na dovoleky, ci vacsie vydavky.

Zivot je o prioritach - tvrdis, ze 2 auta potrebujete, ale s tym nesuhlasim, dalo by sa to len s jednym. Ja tiez nepotrebujem realne pani na uklid, ale neplanujem luxovanim bytu stravit jedno cele doobedie, ktore mozem venovat synovi navyse. Ale keby chcem usetrit, viem, ze sa to da. Rovnako ako auto by sme nemuseli mat na operak 🙂 pozrela by som sa co mate za vydavky mimo, ale obavam sa ze usetrit na jedle clovek nie vzdy vo velkom moze, plienky deti tiez potrebuju. Preto ak naozaj potrebujes znizit naklady a ina cesta nevedia, tak je riesenie mat len jedno auto. Prajem vela stastia 🙂

P.S: este je moznost sa poobzerat po nejakom privyrobku z domu, ak su na to casove kapacity a nechcete obmedzit vydavky.

marketka_m
22. kvě 2020

ženy a jak vysoké máte hypotéky.. právě se rozhodujeme jak dál... díky moc!!!!!!!!!!!! je to dilema když mám nižší příjem.. ale na úkor dítěte do práce nechci jít... má jednou právo na maminku doma, tak proč mu to brat, budeme muset se ty 3 doky omezit 🙂

ah1234
22. kvě 2020

@marketka_m my mame splatku hypo 12.5 tisic

volodka162
22. kvě 2020

Hypotéka 5.600Kč, náklady na jídlo a drogerii max 7tisíc, energie (topení+elektřina) 1700Kč, máme dvě auta, jedno 6 leté dítě...no do toho pojistky...hádám, že na základní výdaje dáváme tak 20 tisíc., max 25, ale to bych přeháněla. Každopádně co nám zbyde, dáváme na mimořádnou každoroční splátku a v průměru pak nás hypotéka vyjde v průměru na měsíc 35% náklad z našich čistých výplat....ale pro hodně lidí by to byl extrém, ale já prostě nenakupuji zbytečnosti a nějaké sladké pro dítě, jupíky a brumíčky a čokoládičky, ani mu nekupuji hračky, max jednu dvě na vánoce či narozky atd. Jsme spořivý... Ono když se chce, tak to jde. Vařím obden, jak pro sebe tak manžela, syn se stravuje ve školce a hádám, že těch 6tisíc na měsíc to bude. Dřív jsem to počítala...a nejíme gothaje a další blafy, ale ani zase nekupuji předražené bio, hlídám si akce a kupuji ve větším množství trvanlivé zboží.

volodka162
22. kvě 2020

PS: Před 3 roky jsem byla na rodičáku (7tisíc měsíčně) a taky se to dalo....díky tomu jsem zjistila, že nepotřebuji kupovat aviváže a praci gely, ale stačí prací soda, mýdlo jelen a ocet a takhle bych mohla pokračovat. Pokud chceš uspořit, přijď do skupinky - šetříme nejen v naší peněžence. Třeba zjistíš kde utáhnout opasek pokud budeš potřebovat a zjistíš, že Ti to vlastně vyhovuje. Vím v okolí, že některé stejné rodiny (2 + 1 dítě) mají drogerii a jídlo za 10 - 15tisíc měsíčně a pak řvou, že nemají na oblečení a další věci, ale ono to jde....jen chtít, evidovat si výdaje v excelu nebo v mobilu a zjistíš kde máte finanční rezervu 😉

summer2012
22. kvě 2020

@volodka162 tedy jídlo a drogerii za 6-700, to obdivuju to si neumím představit...za tu drogerii taky nedám moc, to máme podobně...ale ty tři chlapy jsou prostě bezedný...milujou ovoce, zeleninu, sladké nekupuji, peču jim bez cukru a střídám různé alternativni mouky (to taky něco stojí), pijou jen vodu...salámy nejíme, ale šunku pod 90%masa jim nedám, hlídam i obsah soli, takže často dělám radši vlastní...necpu je moc pečivem, takže logicky sní víc toho ostatního (s pečivem bychom určitě ušetřili)...mít zahradu je to jiná, ale takhle fakt netuším jak při stejné kvalitě stravování ty náklady snížit a to fakt vařím a chystám jídlo z primárních surovin, všichni jíme doma...kvalitní jídlo je prostě něco z čeho bych slevovala jen nerada a jsem ráda, že nemusím...

zelenaesmolda
22. kvě 2020

@katynka1989 proc potrebujete dve auta?
Jinak muzes zkusit levnejsi mliko,misto jednorazovek latkovat,snizit castky na sporeni a treba i hypoteku.
Zkusila jsi kontaktovat financniho poradce?Treba by vam pomohl.

martt
22. kvě 2020

Jsme 2 dospělí a 2 děti (kluci 4-9). Měsíčně za fixní náklady (energe, hypotéka, pojistky, školka, škola, krouzek,Benzin ...) dáváme 18 000, za zbytek zhruba 6000 až 8000 tisíc což je jídlo, léky a maste pro syna, které potřebuje + automaticky dáváme min.1000 Kč stranou na spořící účet, kdy na nej sahame, když máme větší výdaj a nenáme na to na účtech. Třeba oprava auta, začátek školního roku,oblečení pro syny. Kosmetiku moc nepoužívám. Jinak máme u rodičů zahradu, takže tam se snažím na jaře pěstovat zeleninu a ovoce, které zavaruji uchovávam na zimu. Jednou ročně si bereme od soukromnika celé prase a vyzijime s masem cca trictvrte roku. My jsme jednu dobu žili jen z jednoho platu v tu dobu jsem si sedla a položku po položce co kupujeme jsem si napsala na papír a díky tomu jsem zjistila, že tak půlku věci nepotřebujeme a budeme živí i spokojeni bez nich.

nnnadja
22. kvě 2020

V první řadě by mě hanba fackovaka, kdybych měla 2 děti a rodiče by mě pravidelně dotovali. Řidičák můžeš zkrátit a tím se hned navysi. Ne, opravdu není třeba být s dětmi doma do 4 let veku. 20tis za jídlo a drogerku mi přijde strašně moc. Jak staré máš děti? Je mléko ještě třeba - od jisteho vekuje to jen dobře promyšlený business plán. Při plánování jídelníčku ušetřís Mega peníze, nezdá se ale opravdu ano. Už jsem ve fázi, že plánuji i večeře... A to šetřit úplně nemusím.

summer2012
22. kvě 2020

@nnnadja pokud dobře čtu, tak v těch 20tis je i benzín a spoření (záleží samozřejmě kolik)...jinak naprosto souhlasím

brunetka11
22. kvě 2020

@katynka1989 Upřímně - když jsem byla na rodičáku, tak přestože jsem u druhého dítěte pracovala, bychom si druhé auto nemohli dovolit. Teď jsem za něj ráda, ale jsme v diametrálně jiné situaci. Navíc počítej s tím, že se s postupujícím věkem se také navyšují výdaje na děti a provoz rodiny.
Na drogerii se dá velmi ušetřit - vlhčené ubrousky jsem ve skutečnosti začala používat, až děti povyrostly. Do té doby stačila s sebou navlhčená plena nebo malý ručník. Aviváž od narození dětí nepoužíváme vůbec. Oblečení pro děti jsem kupovala od kamarádky. Totéž tak dělám nyní - posílám o dům dál - za 1-3 igelitky oblečení (včetně zimních bund apod.) chci jen pětistovku nebo tisícovku, ty peníze potom dětem ukládám. Já to oblečení kupovala po kusech, ale je rozdíl kupovat trička za dvě stovky a za čtyřicet korun za kus.
To jsou věci z praxe...
Ale jinak zásadnější - sedněte si, rozepište si to. Zmapuj zbytné náklady.
Není to nic na psychiku příjemného. A jde o dlouhodobou záležitost - rázné škrty umí dost sejmout a odradit, rozmyslete si s mužem, co vám dává smysl a co ne.

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@areh to ja vim ze to neni reseni. A nema mi kdo hlidat deti takze s brigadou to neni lehke. Rikala jsem si ze mozna by mohlo klapnout roznos letaku. Sporeni je jen pro deti. Rezervu nemame. Ale dekuji za odpoved.

marketka_m
22. kvě 2020

Tak jsem si schválně otevřela excel - výdaje máme zapsané... a celkem jsem na to pedant.. protože pak se kdykoliv můžeme podívat za co se utratilo.. průměrně utrácíme 75 % příjmu.. takže 25% nám zůstává.. nevím zda to je moc nebo málo, ale jsem ráda že nejsme na nule 😀

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@hojda no muz odjede rano do prace vraci se vecer, nebo je dva dny pryc. Nekdy ma den rozlitany. Ja tu musim mit k dispozici auto kdyby se s detmi neco stalo za prve, a pak obstaravam nakupy a jezdim k lekari.. dekuji za odpoved

marketka_m
22. kvě 2020

@katynka1989 ono to auto asi zas taková pálka měsiční nebude, nebo jo?? pokud jednou za týden jede na nákupy.. a ta technická když se spočítá na měsíc také to není pálka .. já si spíše myslím že je problém který se seskupil z malinkatých problému.. prvně bych zapracovala nad jídlem... kvalitně ale levněji.. a pak když se to podaří tak jít dál...

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@hezz17 snazim se starsiho odplenkovat zatim se dari tak na 50% vlhcene ubrousky pouzivam levne a jen pro malou. A uspora by byla latkovat, uspora relativni pracka s praskem taky nejedou zadarmo. Usetrene 2tis. Nerikam ze to je malo.

blondynka400
22. kvě 2020

@katynka1989 přijmy, na to, že jsi na RD nemáte špatné přijmy na poměry v ČR. Mně osobně přijdou na Vaše příjmy hodně vysoké ty fixní náklady, víc než půlka přijmu mi přijde fakt hodně. Ale to už teď asi těžko změníte, jedině udělat něco s hypotékou. Nepíšeš, kolik z těch 20 tis je benzín a kolik je spoření, zda je tam prostor proto něco ušetřit.

marketka_m
22. kvě 2020

@katynka1989 ono 2 tisíce plenky, 2 tisíce jídlo, 500 prací gel, 1000 drogerie.. a najednou je to 5,5 tisíce... a o tom to je..

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@zizlikova1987 dekuji za podrobny popis. Je fajn ze ma manzel praci blizko. 👍🏻

marketka_m
22. kvě 2020

já za pleny utracím asi málo když to tady čtu 😀

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@summer2012 dekuji za nazor. Koukam ze dve auta jsou vetsine trnem v oku. Ale my je potrebujeme. Nejsou zadna luxusni. Jedno je nove z r 2017 kdy to jeste nejak fin. slo muz mel jinou praci, a dalsi veci. To je na uver. Prislo nam to jako nejlepsi reseni. Nez koupit ojete to nikdy neni zaruka dobreho stavu a pak platit opravy takhle je nove sice splacime ale vime ze min 5let na nic nesahneme krome bezne udrzby. A druhe auto teda je ojete od znameho a je to pracovni pickup muz ho vyuzival a jeste obcas vyuziva na praci. Tam jsou jen dve sedacky vpredu. Navic ja zajistuji nakupy, lekare, postu..

rebe
22. kvě 2020

@katynka1989 Myslím, že to druhé, zpochybňované auto, není to pro tebe. Když autem jenom dojede do práce a domů, je to prostě zbytečný luxus.