icon

Jaký máte rozpočet pro 4člennou rodinu?

ancickahyksova
9. dub 2017

Ahojky.Chci se zeptat,jaký máte rozpočet pro 4 lidi? Máme dohromady příjem 28000,za hypotéku,splátky,paušál,elektřinu atd nám měsíčně jde dopryc 15500,- zbytek je na jídlo,benzín atd.Myslím si ze nějak extra neutracime,spíše naopak,ale prostě nejsme schopni nic nasetrit.Je teda pravda,že malou bohužel nekojim,takže 1-2x týdne kupujeme nutrilon a starší syn má stále ještě pleny.Na jídle se snažím šetřit jak se dá,oblečení máme většinou z druhé ruky,ale i tak žijeme od výplaty k výplatě.Máte to podobně? Manžel je pak na mě naštvaný,že neudrzim korunu,ale copak můžu za to,že je všechno tak drahý?A to ani nemluvím když potřebuju něco v lékárně.

Strana
z4
letadlo13
12. dub 2017

@kachnicky já mám práce tak na týden v kanclu a musí to delegovat na kolegy, mám miminko a dvouleté batole, spí na střídačku a v noci třeba 10x vstávám, nemám jedinou babičku ani hlídání a manžel taky dělá maximum, ale jen vytisknout 20 papírů, a dát je dokupy je nadlidské úsilí, když táta krotí nakvašené mimčo a dvouleťák mi v nestřežené chvíli rozebírá tiskárnu. Prostě zatím nějaká práce navíc není na mě. S jedním to ještě celkem šlo. Pro nás je i cesta na poštu jak výprava na Mars.

martinal08
12. dub 2017

@letadlo13 no,ono prát ve slizu,místo aviváže dát ocet a záchod vyčistit realem to už mi příjde trochu psycho.To jsou věci,na kterých nešetřím zase já.To raději oželím to jídlo.Ale každý to máme nastavené jinak.

anelamates
12. dub 2017

Tak zrovna tole já považuju za celkem rozumný způsob šetření. Protože si myslím, že třeba lít do záchodu savo je hnus a humus. Co to pak musí dělat v ČOVce třeba? Doma mám základ - to je jar, prášek na praní, obyč z Lidlu, aviváž nepoužívám. Pak ještě prášek na drhnutí a hotovo. Celá chemie. Okna myju octem, pokud už myju, ale častěji jen jar, voda a gumová stěrka.
Praní ve slizu - neznám nic lepšího na pleny a bavlnu než mýdlo a sodu. Ovšem já už dááávno pleny neperu, a navíc pro dva lidi jsem lenošná to připravovat.
Ale přijde mi rozumnější ušetřit na téhle věci, stejně jako třeba nepřetápět, zhasínat tam, kde nejsmě, vypínat spotřebiče, než šetřit na jídle nějakými hrůzami. To raději dám za to jídlo.

anelamates
12. dub 2017

Jo a ještě doplním - samozřelmě strašně moc dělá, že se vaří doma a s rozmyslem. Třeba kupovat obědy, pokud jste na mateřské, nezlobte se na mne, ale to mi přijde hloupost. Ano, je to úspora práce, ale pak si nemohu stěžovat, že neušetřím peníze. Je to logické - za cizí práci musím platit. Ale co si pamatuji a co vidím u nás u dcery i snachy, tak děti vaření milují. Dcera koupila prckům ve třech letech! normální nože, mají každý svůj ve své barvě, nepořezali se ještě a strašně rádi pomáhají. Ano jede to pomaleji, ale děti se baví, hrají si, učí se zároven pomáhat a pracovat a oběd je uvařený. Myslím si, že uvařit třeba jen čočku anebo cizrnu a zeleninu, nebo těstoviny nebo nějakou polévku není žádná dřina, dá se s tím potom počítat třeba k večeři a ten finanční efekt je obrovský. Nu ale každá máme jiné priority.

kachnicky
12. dub 2017

@letadlo13 Tak to plne.chapu, ja mam jedno dite a jsem rada ze si s nim vyridim maily a udelam cestaky (doma) ... Ono je neco jineho kdyz mam ochotnou babicku a pritele...

anelamates
12. dub 2017

@letadlo13 S tím rozprašovačem, to je dobrý nápad, díky za tip, vyzkouším. Jinak já používám - a tto jsem zapomněla uvést - na velký úklid v kuchyni, kdy se umývá třeba linka nahoře a tak, jednoduchou věc - Žabku(což je mýdlový prášek) a křištálovou sodu - tedy vlastně sliz. Z toho udělám poměrně silný roztok, vezmu rukavice a jednoduše umyju, bez sebemenší námahy a dření. Nejjednodušší prostředky a řešení bývají nejúčinnější.
A sama si myslím, že kupovat třeba dvouletému děcku umělé mléko je nesmysl. Protože pak půjde ve třech letech do školky a tam se s vámi o tom moc bavit nebudou.

letadlo13
12. dub 2017

@martinal08 to není šetření, prostě máme doma tak měkkou vodu, že není potřeba nějaké čisticě, záchod je bílý umyvadlo, vana i baterie taky a nedělají se tam žádné povlaky, bakterie mi zadek neohryzávají a mít doma chemii, je s tak malýma dětma dost nebezpečné. Důvodem nejsou peníze ani šetření, potíže s financemi vůbec nemáme. Jsem trošku ekolog a praktik. Nikdo nemá žádné ekzémy ani alergie a čisto doma máme. Já záchod čistím štětkou 😉 proč tam mám lít nějakou chemii? Reálem čistím, jen pokud je tam nějaký povlak (jednou za rok, když tam někdo napije něco mastného nebo vodu po malování 🙂)
Ten ocet je jen tak občas, vyčistí to dobře pračku, aviváže přímo nesnáším, ten smrad mi vadí, ocet není nijak cítit, kdo používá, tak potvrdí. Bavíme se tak o štamprli jednou za 3 pračky. Nikde nemám vodní kámen ani rez ani plíseň, bydlíme v domku.

gnozka
12. dub 2017

@kachnicky dobry den velice me zaujalo co delate jako privydelek . Můžete mi napsat do zpravy více ??? Moc dekuju

anelamates
13. dub 2017

Podle přehledů. který se dá nahledat i na netu, neexistuje v naší zemi ve vodovodním řadu voda velmi tvrdá. Vždycky se upravuje ve vodárnách. To jenom pro info.

petrasipkova1
13. dub 2017

@anelamates no nevím jaké tady máme hodnoty, ale všechny baterie máme hned orezlé a zatvrdlé, v záchodu musí neustále viset kuličky, jinak je ihned povlak, konvice je za 2 dny úplně potažená vodním kamenem. O ostatních věcech jako podlaha po vytírání apod, pračka, ani nemuvim ☹ Takže neustále drbu nějakou žiravinou a stejně je to tamhned zase ☹

petrasipkova1
13. dub 2017

@kachnicky Já právě žádné hlídání nemám, manžel je nonstop zaměstnaný, babičky hlídací nemáme. Přiznám se, že jsem na takové zajímavé práce co píšete nikde nenarazila, o většině nikdy ani neslyšela, nemohla byste mi do sz napsat jméno té agentury, třeba ten přepis bych zvládala když malá spí. Ostatní nevim, na ruce už taky nechce být, spíš někde lítat jako třeštidlo. 🙂

gnozka
13. dub 2017

@anelamates tak to se prijedte podivat k nam 🙂 jsme z jižní Moravy . Jak pise
@petrasipkova1 konvici musím čistit co dva dny kys. Citronovou . Na vane jsou hned mapy . Je tady strasne tvrdá voda . Ale tim je tento kraj vyhlášeny . Řešili jsme to i s Dr . Protoze mala ma chudák úplne supinky na kůži . Kdyz jsme u našich v Ústí ma hned plet jak kdyz se narodila .

petrasipkova1
13. dub 2017

@gnozka no přesný, já také kys. citronová nebo ocet, já bydlím u Prahy, obec má svůj vrt na pitnou vodu.

konik_mischel
13. dub 2017

ahoj, zaujala mě tato diskuze na téma rodinného rozpočtu a šetření. Měli jsme doma také pocit, že nám peníze pořád někam utíkají a nějak nevíme vlastně kam. Vyjela jsem si výpis z účtu, spočítala, za co utrácíme kolik peněz měsíčně a dohodli jsme se, kolik peněz jsme schopni dávat stranou. Tuto dohodnutou částku každý měsíc po výplatě dáme do kasičky - nemáme je tedy na účtu, ze kterého nakupujeme atd... a světe div se! Teorie se potvrdila a hlady ani špínou jsme zatím neumřeli, najednou ty peníze "nepotřebujeme" a můžeme je šetřit a je to. Nechápu, že žena doma na MD bere hotové obědy. Je spousta jídel, která jsou dobrá, zdravá a levná - ono, řekla bych, že drtivá většina jídel vařených doma je levná. @78marcela psala, že také šetří a ráda by si dala občas nějakou specialitu. Jde to, aniž by člověk sahal moc hluboko do kapsy. Ráda zkouším nové recepty a je opravdu hodně jídel, která jsou velmi levná a kvalitní. 1. Doma dělané polévky, vývary - když kouknete v místní mastně, najdete určitě kuřecí skelety - cca 15,-/kg + kořenová zelenina = kuřecí vývar, hovězí - kosti, kousky atd... + kořenová zelenina = hovězí vývar, kořenová a jiná zelenina = zeleninový vývar - zdravé a super jako polévka nebo základ dalších jídel. Vaření opravdu nemusí být o dlouhém stání u plotny nebo vysokých nákladech na kvalitní stravu. bramborové noky se smetanovou omáčkou a lososem( smetana, česnek a 1 balení uzeného lososa ( dá se koupit kolem 40 kč), případně špenát). Pečené kuře a rýže- cca 10 min. v kuchyni, náklady nízké, rizota - s mletým masem, se špenátem, smetanové, zeleninové, luštěniny (polévka z červené čočky - kořenová zelenina, červená čočka), maso se zeleninou a bramborami - vše nakrájím na kostky, hodím do pekáčku, případně přidám lučinu a příp. trochu smetany, koření, peču. Omáčky - taky docela rychlovky, guláš - ten se taky vaří v podstatě sám atd... U nás bylo v podstatě jídlo ta položka, na které jsme ušetřili nejvíce- ne že by teď byla redukční dieta, ale manžel už nejí v práci, vařím každý den (někdy ob den) a náklady, které byly původně jen na jeho obědy máme teď na jídlo pro oba vč. příkrmů. A rozhodně jíme daleko lépe- místo hospodských smažených jídel máme hodně zeleniny, luštěnin, masa, domácích vývarů, celkově polévek .. a jak už tu někdo psal, pokud jsou děti větší ( nad 1 rok), proč nezapojit formou hry do vaření, časem z nich budou opravdoví pomocníci. Další položkou je drogerie, neperu ve slizu, používám aviváže atd.... ale i tak jde celkem ušetřit - kupuji Lanzu - 70 pr.d./ 199,-, aviváže jdou pořídit taky dost levně. Plenky kombinuji látkové s papírovými / mám vyzkoušené babylove, teď z Alberta šmoulí, Happy mám teď koupené a chci vyzkoušet Tesco.... místo vlhčených ubrousků doma používám perlan - nastříhám na "ubrousky" přidám trochu oleje a vody a ejhle, vlhčené bio ubrousky jsou na světě. Opruzeniny žádné. Perlan používám taky místo separačních vložek k látkovým plenkám. Doporučuji dát peníze bokem hned z rozpočtu zakladatelky to klidně mohou být 2- 3 000 - zkuste to, uvidíte, že to jde. Napište si každý týden, co budete vařit, podle toho nakupujte, já to ještě uzpůsobuji akcím - např. vidím v akci fazolky, jsou místo rizota fazolky na kyselo, je v akci zelí nebo brynza, jsou halušky, mají dobré levné uzené maso? Je čočka s uzeným a z vývaru cibulová polévka ( výborná), mám domácí sušené hříbky- zdarma a bramboračka je z nich jak lusk, domácí marmelády, zavařené okurky, zeleninovou směs na topinky, lečo atd... když nevím co, nebo potřebuji utáhnout rozpočet, vyklepnu do leča pár vajec a s chlebem je oběd. Promyslete, co vám chutná a jak se k daným jídlům postavit více ekonomicky. Jíte ryby? Koukněte po místních sádkách, jestli neprodávají. Milujete hovězí? Poptejte se v místním kravíně - dnes nazývané biofarmy, prodávají maso za slušné peníze. Utrácíte peníze za sladkosti? Upečte nějaký moučník doma. Pokud máte větší díte na plenkách, je možná čas to změnit. dítě starší 1 roku může bez problémů jíst jídlo s dospělými, pokud trochu upravíte postup přípravy , případně jídlo osolíte sobě až po odebrání porce dítěti.Možností, jak šetřit je spousta, a většina věcí, které jsem zde uvedla nejsou přímo šetření, ale jen změna , která to ušetření přinese jako vedlejší produkt. 😉

letadlo13
13. dub 2017

@petrasipkova1 to neznám 🙂 za dva roky mám kolem baterie drobné rezavé kolečko a povlak z rychlovarné konvice setřu občas prstem, záchod je bílý, koupelnu u nás netřeba uklízet, občas tam utřu prach 😉
@gnozka jsme z Vyškovska, ale v Brně to byla katastrofa, a voda měla snad i pachuť.
@konik_mischel tak nějak, to není šetření, to je běžný provoz. Mě třeba ušetřila práci i peníze sušička. Ano, byla drahá, ale nemusela jsem kupovat tolik ponožek a oblečení dětem, ani těch míní lůžkovin, hned se to protočilo. Aspoň to unosí. Doma se nepráší, nevím, kdy jsem naposled utírala prach, prostě skoro není, je ho plný odpaďák u sušičky (mimo manželova PC stolu, ale to jde mimo mě😀), nevěším/nesbírám, to je úspora času jak blázen, u nás jelo za týden 7 praček, plenky jsou z toho teda minimum, prádlo je měkké a provoz nesežere skoro žádné peníze. Taky plíseň je pryč, zbavili jsme se odvlhčovače a sprejů na plísně (a další práce je pryč). Můžu vařit 😉
Letos jsme topili hodně krbem, zateplili stropy a ta úspora za plyn je šílená a komfort úplně jinde.

Kupované obědy vidím u našich, teda mají to v rámci zaměstnání za pár korun a určitě to není špatná kvalita, ale sorry, určitě se tam vaří s kopou kostí, když existuje Vitana, hehe.
Jestli dáš stovku za dvě porce steaku z lososa s teplou čerstvou míchanou zeleninou a dresingem, supr!!! Ale za koprovku, zapečené nudle nebo rizoto?

kristynatita
14. dub 2017

Jak uz tady bylo uvedeno, da se usetrit i na deogerii. Napr.mydlovy sliz je skvela vec a navic super levny. Doporucuji.
Dolorucuju si prvni mesic zkusit odlozit treba "jen" 500, a pozorovat, jak moc to pocitis. Dalsi mesic 700, pak treba 1200, atd.
Nakupovat i do zasoby veci, co pouzivate, kdyz jsou v super akci.

hanka_333
14. dub 2017

Chápu, že kupované obědy mohou spořit čas, i když nejsou moc zdrave, ale co to alespoň kombinovat. Třeba si v dovozu zajednat občas jídla typu španělské ptacky, která jsou nákladnější a pracná, a jinak vařit. Vařit obědy a občas i rychle vecere, bude to levnější a zdravější než salámy.

editah222
14. dub 2017

Neumim moc šetřit, ale když mám míň peněz tak s tím musim vyjít. Takže po každé výplatě hned vyberu obnos, který šetřim a se zbytkem pracuju. První měsíc jsem odložila 500kc a šlo to. Postupně jsem šetřící částku navysovala, dnes jsem na 5000kc! A to je nad stavební spoření, důchodové a životní (to jsou další 4 tis.)
První co jsem omezila jsou obědy z jídelny a zase začala pro mě a manžela vařit, tak jako na RD. Na oběd jdeme jen když jsem nestihla, což se stává 1x týdně☺. Dále jsem zredukovala dekorativní kosmetiku resp.nakupuji novou. No a dětem jsem omezila sladkosti, víc pecu, susim ovoce, vyrabim domaci marmelady...

anelamates
14. dub 2017

Dá se to jednoduše shrnout - bud budu šetřit svůj čas a svoje ruce, anebo budu šetřit peníze. Tedy bud budu kupovat obědy, marmelády, pečivo atd, anebo budu vařit marmelády, kompoty, obědy a péci buchty doma.
Odkládání peněz je dobrá věc - co člověk nemá, to prostě neutratí. A je jedno, jestli to dává na spoření nebo do prasátka. Jen ho nesmí hned zabít - to prasátko tedy.

editah222
14. dub 2017

@anelamates krátce a jasně řečeno vše 😊.

michelle_01
14. dub 2017

Vařím obědy každý den nebo ob den a jsem schopná se dostat i na 15, 20kč za porci a to nejíme žádné šlichty. Takže za mě je 57 kč za porci scifi, pokud nemám mořského vlka 😕

78marcela
14. dub 2017

@michelle_01 presne tak..ja to ted pocitala a 66kc mam na jidlo na cely den.

anelamates
14. dub 2017

myslím si, že to vaření dělá strašně moc. A když si člověk něco spíchne doma sám, aspon ví, co v tom je, jaké suroviny. A může si to ohlídat. Ono to už dávno není lítat půl dne po kuchyni. Existuje přece tolik dobrých a rychlých jídel, a když už ne rychlých, tak se mohou dělat bez dozoru. takové to vaření vrazím to do trouby a jdu si po svých, ideálně vrazím to do trouby večer a ráno je hotovo. Stejně tak třeba ty marmelády , každý se děsí, co je to za práci. Já dělám klasicky na sporáku, ale jde to jako po másle, vrazím do keramické pánve, nemusím nic míchat, nic se nepřipálí, prostě pohoda. A takto je to se vším.

konik_mischel
16. dub 2017

@letadlo13 tojo, po sušičce toužím, ale u nás na ni není místo, no třeba časem... každopádně, jak píšeš, sebelevnější a sebelepší jídlo koupené někde v jídelně není rozhodně o vývaru z kostí a myslím, že ani nikdy nebude a nemůže být levnější než doma dělané. Myslím, že hold každý si asi tu cestu k šetření musí prošlapat sám, dokud bude zakladatelka přesvědčená, že má obědy za pár korun, bude je brát. Jak jste psala o zateplení atd... je to tak, my po rekonstrukci také hned zateplili, daň za to je, že nábytek kupujeme postupně, jak našetříme, protože se hold udělalo podle nás to podstatné - zateplení, kamna, atd... a sedačka počká.. tyhle diskuze na téma rodinných rozpočtů, šetření atd... jsou pro mě hodně zajímavé, často tu objevím tip od někoho, kdo to dělá nějak, a řeknu si, hele to je dobrý, nebo recept na něco... tip, kde sehnat nebo jak udělat to či ono. 😉

ancickahyksova
autor
16. dub 2017

@konik_mischel já vím ze to asi vyjde levněji.Tady jde spíš o to,že je to pro mě ulehčení.Navíc mám trochu psychické problémy takže kolikrát jsem fakt ráda za to,že obědy máme A ze se s tím nemusím ,,patlat". Rozhodně to tak nebudu dělat pořád,hned jak se dám zase do kupy,začnu zase vařit 🙂

konik_mischel
17. dub 2017

@ancickahyksova jasně , že je to ulehčení, já vás nesoudím ani neodsuzuji, ale vaše otázka se týkala šetření .. a stejně jako mnoho ostatních tady si myslím, že právě vaření je jedna z významných, ne li ta největší úspora financí. Pro mě je to třeba i relax... ale to už je o nastavení každého. Je jen na vás, jestli chcete peníze šetřit a zkusíte vařit nebo ne. Ono to totiž není ani tak velký žrout času, jak si myslíte. Upřímně kuře v troubě a rýži v hrnci mám než vyběhnu s koupeným obědem 5 pater.

letadlo13
17. dub 2017

@konik_mischel pokud můžu vařit a manžel hlídá děti, tak je to jako dovolená 🙂

brunetka11
17. dub 2017

@ancickahyksova Jak už bylo uvedeno, na jídle se dá ušetřit hodně - ono stačí i obyčejné pečení, obzvlášť u kynutého pečiva.
Jinak další tipy - my teď zjistili, kolik se dá ušetřit na pravidelné aktualizaci pojistek, a tam jde o tisíce.
Stejně tak dojíždění - bydlíme za Prahou, auto používáme jen na nákupy a klasické cestování.
Elektrospotřebiče - sleduji hodnocení a hlídám si na vybranou věc akce - opět jde i o tisíce.
Drogerii nakupuji v DM - děláme jednou za cca 2 měsíce větší nákup, k tomu mi prodavačka většinou dá bloček s akcemi plus se slevou, to dělá několik stovek.
Jídlo povětšinou nakupuji přes farmáře a přes rohlik.cz - na tom ušetříme opravdu hodně - držím se svého klasického seznamu, plus dokoupení potřebných surovin - když jdu do klasického obchodu, nakoupíme spoustu pitomostí, které jsme původně v plánu neměli.
Některé potraviny kupuji zásadně v akcích - kupovat Panzani za 42,-Kč / balení a 24,-Kč, je dost rozdíl, podobně jako rýže, mléko...
Děti i já jsme naučené na vodu z kohoutku, max čaj.
Jsou to prostě dennodenní "drobnosti"...

konik_mischel
18. dub 2017

@letadlo13 to jo, to si užívám, jde to samo i s mimčem, jen to není tak "pohodlné", zákonem schválnosti totiž začne plakat vždy, když ponořím ruce do těsta, nebo začnu obírat kosti z vývaru atd... no prostě když se to nejmíň hodí, takže tyhle větší akce ponechávám na dobu spánku nebo až přijde chlap😉

andulind
19. led 2020

Jsem moc ráda, že jsem na tuto debatu natrefila, tak ji trochu opraším. Chci se zeptat jak máte řešené finance? Společně, každý své? Jsme 4, cca 40000,- měsíčně. Z toho já rodičák 7333,-. Já si z něj platím pojistku pro sebe a děti. 3x stavebko, paušál, rádio a televizi. A snazim se minimálně si říct chlapovi o penize. On platí el. a plyn, většinou školku a něco co je navíc. Peníze má své, takže o všechno si musim říkat. Sám má tedy pro sebe cca 20000,- (i vic). Ovšem vychází od vyplaty k výplatě. Prosim do mě, že jsem blbá? Jeho argument je, však když potřebuji mám si říct. Ale přeci není možné nic neusetřit. Je pracant, nepije, nechodí po hospodách, k...u asi taky žádnou nema. Není ale schopný říct kam peníze dává. Někdy platí větší platby (povinné ručeni, naftu, opravu auta atd), ale ať počítám jak počítám prostě tolik nemá šanci utratit. Nejsme manželé, nechci si nárokovat jeho penize, ale štve mě že není schopný ušetřit. Děkuji

Strana
z4