Jaký nástupní plat pro matky po rodičovské dovolené?
Po delší rodičovské řeším nyní pracovní nabídky. Malý průzkum, s jakou mzdou byste se maminky v dnešní realitě spokojily? Pro představu, mám VŠ, deset let praxe v účetnictví, do kterého ale po tak dlouhé době nemůžu naskočit v plném výkonu.Dekuji
@swan42 Ale všechny tyto věci, co uvádíte, tam naopak právě patří, tak jako u jiných zaměstnání. Osobní odměny, příplatky apod. Odpracované roky zohledňují stupně (v té tabulce, co jsem tu posílala), ale zařazení do platových tříd je pokud vím na řediteli - na základě vzdělání, schopností, zkušeností, atd. Plat vaší maminky samozřejmě do statistik pro průměrné platy pedagogů patří, stejně tak platy VŠ profesorů. Je to totéž jako pro jiná zaměstnání.
Jeden příklad z praxe (jak fungují ty tabulky). Moje maminka pracuje v MŠ jako učitelka. Má odpracováno více než 25 let. Ale její plat je nižší, než plat její mladé kolegyně, která teď nastoupila čerstvě po vysoké škole. Takže tolik k těm odpracovaným rokům 😎
@angelinie asi jsme se nepochopily.
Jeji plat tam samozrejme patri, ale jde o plat, ktery uz tabulkove vyssi byt nemuze (jen o to osobni ohodnoceni) a je v podstate dosazitelny jen s nejvyssim vzdelanim a par let pred odchodem do duchodu. Prumer zvysuje uplne jina prace. Prace na VS je fakt uplne o necem jinym. Ani ne tak o pedagogicky cinnosti jako o grantech, projektech a publikaci. To se proste s MS, ZS a SS neda srovnat...
A jejich platy navysuji ten prumer, ktery se ale vlastne realne rovna nejvyssimu moznemu u ucitelu mimo VS.
Ale asi to tu timto tematem nechci vic plevelit, kdyz zadavatelka v tomto oboru ani nepracuje...
A pokud ma.maminka taky VS, tak je nesmysl aby mela vyrazne nizsi plat s 25lety praxe navic. Leda by se nejednalo o státní sektor
@ninive211 nástupní plat minimálně 60 tisíc není pro vysokoškoláka nic neobvyklého. Nevím jaké máte vzdělání a vlastně mi to je i fuk. Já to vycucané z prstu nemám.
@veronicka89 Vím, že to je trochu mimo téma, ale k té pracovní době učitelů. Druhostupňoví mají u nás úvazek 22+1 třídnická, pokud mají třídu. Mít a nemít třídu je propastný časový rozdíl, řešíš vše okolo třídy: individuální vzdělávací plány (vypracovat, pozvat rodiče, projednat, nechat je podepsat). IVP ve třídě běžně víckrát. S rodiči řešíš klidně telefony večer (většina je rozumná), e-maily, zprávy - od omluvenek po hledání ztracené boty, různé dotazy... Řešíš klidně denně konflikty mezi dětmi (záleží na třídě, ale občas je potřeba pozvat na jednání rodiče).
Pak tu máme třídní schůzky, konzultační dny (4x ročně do 18:00).
U nás máme zavedené, že každou středu trčíme ve škole do 15:30. Povinně.
Každý rok se konají různé semináře, často se stane, že je prostě víkendový.
Pokud máš třídu ráda, organizuješ s nimi třeba přespání ve škole, 3denní výlet, každý rok s nimi jedeš kromě toho i na nějaký tematický kurz s přespáním.
A teď k učení, nově přibyla inkluze, v reálu to znamená, že musíš prostě dělat extra přípravu pro jednoho žáka, protože zatímco třída dělá souvětí souřadné a podřadné, onen žák se musí po tisící znova babrat ve vyjmenovaných slovech či opakovat spodobu znělosti. Věř, že tohle není už žádná rarita, ale běžná věc. Žádná jedna příprava, zapomeň.
Pak tu máme opravování, to se snažím minimalizovat, ale slohovky zkrátka dostkrát zaberou na jednu třídu 3 hodiny. A třídu člověk nemá jen jednu.
Čím dál větší pocit marnosti mám, fakt.
Tak to je opravdu směšná částka 🙁 to nemám ani já. Ale je pravda že jsem si musela počkat. Jinak toho že jsi z oboru x let bych se nebála. Já byla 14 let a po 2 měsících jsem na tom byla jako bych nikdy neodešla.
@knuffel jj, můj třídní je poprvé třídní a je to pekelně těžké. Strašně moc věcí navíc. Nervy. Dvoudenní projektová výuka, kdy téma dostaneš sotva týden předem. Co chvíli nějaký dozor ( modlis se, aby se nestal úraz), často suply, spojené hodiny,když někdo chybí a celá příprava jde do kytek. Stane se něco ve třídě a půlku hodiny věnujeme tomu. Třídnictvi není žádná sranda.
@mlynkova85 v soukromé sféře možná, ve státní ani náhodou….
@veroniquecz Asi tak, Veru. Ale v té soukromé...je to firma od firmy, malá rodinná firma do 20 zaměstnanců ti 60 000 fakt nedá, i kdybys byl v účtování Pánbůh...60+ možná mají ty hlavní účetní a daňoví poradci u velkých nadnárodních firem, kde mají pod sebou x "juniorů".
@ninive211 ano přesně tak ale přece s vysokou školou a praxí nepůjdu pracovat do nějaké malé firmy nebo do státní sféry. To se pak nemusím ohánět diplomem protože k tomu mi stačí střední škola. Tazatelka má diplom k tomu praxi tak by měla hledat obor kde toto uplatní. Je to třeba špatné přirovnání ale člověk který má maturitu také nepůjde hledat práci jako popelář nebo uklízečka ale bude si hledat práci která odpovídá jeho vzdělání.
@mlynkova85 teď jsi mě pobavila… takže v malých firmách a ve státní sféře stačí “plebs” co má “jen” maturitu…. OMG….
Asi žiješ v nějaké bublině mimo realitu.
On taky každý není kariérista ve velké nadnárodní firmě, někomu, div se, ta malá rodinná firma nebo jistota státní sféry (nehledě na specializaci kterou jinde než ve státním dělat nemůžeš) vyhovuje.
@ninive211 jj přesně jak píšeš. Dokonce jsem k tomu našla i srovnávačku. Takže mlynkova může být jedíně ráda, že má nadstandardní plat, ale rozhodně to není tak, ze by to byl “normální” plat.
@mlynkova85 Asi no komment. Překvapilo by tě, že v té hejtované státní správě je 50% min. úředníků s diplomem (celkově). Na na našem (specializovaném) odd. je jen jedna paní bez titulu a ta má 65 let, jedna má Bc., my ostatní máme Ing./Mgr./JUDr. Ono taky naopak ve státní správě je zvykem si ten titul dodělat, i ten, kdo nastoupil bez něj, protože prostě tím poskočil v tabulce a v rámci těch vcelku mizerný platů dostaneš pár stovek až tisíc přidáno, když máš titul, byť práce zůstane stejná.
Ségra dělá na MÚ. Má červený diplom z Bc. i Ing. stufus. A proč? Jednoduše proto, že v místě bydliště kvalifikovanější lépe placené místo ptostě nesehnal (nejsou), se 3 dětmi fakt brmůže dojíždět denně 40 km do Brna, to dojíždí švagr, který dělá dvanáctky, takže děti jsou komplet na ní.
(*Omlouvám se za chyby, už to nejde opravit)
@mlynkova85 Jinak zrovna ad ti popeláři- překvapilo mě, že se ke mně dostala informace, že řidič popelářského vozu prý bere 60 (bratranec manžela). Tak jsem říkala manželovi, zda nechce jezdit s popelářema, že by měl víc, jak mà teď na vysoce odborném mistě.
@mlynkova85 Jsem se zasmála. Já mám treba vystudovanou ekonomickou školu a titul Ing. A stejně jsem nakonec nastoupila do státní sfery. Požadavek na mou pozici na 13.platovou třídu je buď vzdělání Ing. nebo Mgr. Takže ano i lidé s titulem jdou do státní správy a proč? Máš jistotu, výplatu na účtě každý měsíc a neklepe se pod tebou židle jako v komerci. A to jsem pracovala v bance předtím, takže mám srovnání. A plat není vůbec špatný, s osobním ohodnocením to mnohdy dá více než někde v soukromé firme. Jo a nikdo s kolegů není bez titulu. Takže to co píšeš, fakt není pravda.
@nnnadja Jaký systém? Každý týden ve škole je jiný. Víc/míň se supluje, s tím jsou spojené další přípravy, píšou/nepíšou testy - to je nachystání těch testů, oprava apod. Do toho nějaká olympiáda nebo příprava projektových dnů na závěr školního roku. Já nemám každý den stejný, jak někdo v kanclu, kde si to "odsedí" a jde domů.
@arielka222 Podobně, titul Ing. ekonomka a po RD směr státní správa (zpátky do účetní firmy jsem se prostě vracet nechtěla, stresy šílené, jen 4 týdny dovolené, sick day žádný, doktoři se neproplácí, o každou pětistovku přidání jsem me musela handrkovat a doprošovat, že si ji teda jako fakt zasloužím...velice ráda jsem zdrhla na MD). Nabírali na místo s 11.platovou třídou, tak jsem to zkusila s tím, že jsem si ani šance nedávala (kdyby mě nevzali, holt bych hledala jinde). Jako na 10. a nižší třídu bych nešla (a že mě lanařil ředitel, že proč se znalostmi z účta nejdu na kontrolu - hůře placené místo, více práce, větší stresy, daleko větší vopruz...jasně, byla bych blbá!!!), přitom to má 90% "holek" (světe div se, dělají tu i chlapi) ve všech ostatních odděleních. A opravdu většina lidí zde nějaký titul má (akorát na podatelně/registru převažují středoškolačky a výšku tam má jedna, zástupkyně vedoucí). jako neříkám, že tu zůstanu napořád, ale momentálně jsem celkem spokojená (i za cenu, že jinde bych třeba mohla mít víc), nikdo neprudí kvůli týdnu OČR (jasně, kdyby to bylo každej měsíc 2x, tak by asi prudili), dovolená schválená, kdykoliv si řeknu (nejsem závislá najednom týdnu v měsíci jak v předchozí práci, protože začátkem měsíce se dělají mzdy a pak zase se podává DPH, takže vzít si delší dovolenou prostě nejde), domů s čistou hlavou...
@ninive211 přesně, máme 32 dní volna, OCR kdykoliv. 2 dny v týdnu HO. Takové benefity fakt moc jinde nejsou. Taky sem měla nabídku jit dělat jinam za 2krat větší plat, ale stres, cestování po ČR. Mám malé děti takže být doma v 15.00 z práce bych si na té jiné pozici mohla nechat jen zdát. Pro mě je teď hodnotnější čas než všechny peníze světa. A v tomto ta státní správa je fakt lepší.
@arielka222 U nás teda HO nejde, prý kvůli bezpečnosti, HO má jen opravdu velmi málo lidí, převážně na IT oddělení a možná ředitel sekce či odboru a je k tomu milion papírů a prověrky na kdeco. Ale ne že by se občas HO nehodil... 🙂
@arielka222 napsala jsi to úplně přesně 👍
@g_m nemyslim to spatne,ale jak to tady nektere popisuji prijde mi,ze ucitel pracuje 24/7. Takze nejaky system by pomohl. Kdy a jak veci pripravovat,predikovat dopredu apod..nemyslim to spatne,ale prijde mi,ze ucitelky delaji ze sveho zamestnani neco uplne neco echt…bohuzel se ale s kvalitni vyukou moc nesetkavam..
@nnnadja predikovat moc nejde. Sama jsem se za ty dva roky naučila velké improvizaci a flexibilitě ( a to se jen vezu, nechystám výuku). Samotná výuka je jen část učitelské práce. Kéž by šlo jen oducit a jít. Vždycky je to o spolupráci a snaze a zájmu všech. Může být ideální učitel a když nespolupracují ostatní části soukolí, nefunguje to.
@denski24 Co mám kamarádky se střední s maturitou .. zdravotní sestry - tak si vydělají v čistým to co mám já v hrubým a to mám na místní poměry hezké peníze.. oproti nim bez smen teda .. to ano.. ale zas mám VŠ …
@janule0123 tak taky asi záleží, kde dělají a jestli dělají na směny

Aby jim něco neuteklo? No to snad ne. Mnoho z nás si z finančních důvodů nemůže dovolit ,,ten luxus,, být 10 let doma. Já treba doma 10 let ani být nemůžu nejen kvůli tomu že po finanční stránce bych nám skodila ale každých 5 let obnovuji specializační certifikáty a tam se musí dokládat i prokazatelná praxe v oboru a tu při pobytu doma bych prostě nedoložila a veškeré úsilí by bylo ta tam.