Jaký nástupní plat pro matky po rodičovské dovolené?
Po delší rodičovské řeším nyní pracovní nabídky. Malý průzkum, s jakou mzdou byste se maminky v dnešní realitě spokojily? Pro představu, mám VŠ, deset let praxe v účetnictví, do kterého ale po tak dlouhé době nemůžu naskočit v plném výkonu.Dekuji
U nás malé město do 10 tisíc obyvatel účetní s praxí a vysokou školou minimálně 60-80 tisíc. Jako vedoucí nebo manažerka je ten plat také někde úplně jinde.Ale také záleží jak jsi šikovná. Můžeš u nás nastoupit i za 25. Tohle je totiž hodně obecné. Není účetní jako účetní není firma jako firma není město jako město. Nejlepší je se podívat na nabídky u vás ve městě a podle toho se rozhodovat a také záleží na jakou pozici. Na MK jsme z různých částí republiky, jsou tu i holky co žijí v zahraničí. Nějaký průzkum na MK ti stejně bude k ničemu. Ale můžeš počítat v rozmezí 25-100 měsíčně v hrubém.
Nechci být škarohlíd, fakt Ti přeji, abys našla to pravé s adekvátním ohodnocením... Jsi ale z oboru 10 let. To Ti i ta VŠ je celkem na nic. Vždyť se za tu dobu změnila hromada zákonů desetkrát. U nás ve firmě chodí účetní na školení minimálně třikrát ročně právě kvůli aktuálně platným předpisům. Z pohledu zaměstnavatele bych tak raději brala neznalého absolventa, kterého si vycvičím nebo SŠ s malou praxí než VŠ a 10 let nezaměstnaného. Promiň 🤷♀️
@rebe co jsi učila?
Je fakt, že všichni vidí jen oducene hodiny nebo to, jak dlouho jsou učitelé ve škole. Já jako AP opravdu obvykle bývám od 7:45 do 13h, oběd a domů. Učitelé 2 stupně většinou chodí na 8, prvostupňové učitelky jsou tam dřív. Když teď máme plavání, sraz je v 7. Učí se do 13:30, někdo má odpoledka nebo doučování. Milion dozoru, každý týden porady, co chvíli nějaké projektové vyučování, akce a kde co všechno. Můj třídní dřív jak v 15h domů nejde, přípravy dělá doma. Na minulou projektovou výuku to dělal 8h, kdyby neměl zrovna nemocenskou,tak to dělá v noci a o víkendu. Výhledově asi budu učit, a docela se bojím, jak to dám. Bude to výzva.
@mlynkova85 Asi se přestěhujem do Lanškrouna, kde účetní prý bere 80 tis 😀 Minimálně...jakého že tak super zaměstnavatele, co tak velmi nadstandardně platí, tam máte?
@prostenika85 To je fakt, že v tomto oboru předchozí praxe 10 let, pokud následovalo 10 let na RD mimo obor, se jaksi jakoby maže a to i čerstvý absolvent (s čerstvě nabízeným znalostmi-byť teoreticķými-ze školy) má větší šanci...a ještě nebude bývat na OČR...
@ninive211 Tak zrovna učitelé ale mají v průměru více než 130% průměrné mzdy, to není zas tak malý plat...zato znám účetní s celoživotní praxí, která ještě loni brala 20 tisíc hrubého, protože jí minimálně posledních 10 let nikdo nezvýšil mzdu.
Abych odpověděla na dotaz autorky, brala bych tak 40 tisíc (za plný úvazek) ☺️
@mlynkova85 ja tu ze zahranici , kdo by se tu porovnaval s platem nevidim... nedava to ani smysl ...
Ja si akorat spocitala ze jak tu bylo uvedeno ten plat 26.000 v hrubem za hpp tak ja teda v zahranici mam vic v cistem za 16h uvazek tydne ... bez vs , s 2 detma ... nabizeli mi taky min- nesla bych
Ale ve skolce platim 5€ za 1 obed - jen jako priklad 😅
@angelinie Tak se zeptej učitelů, jak těch 130 % "v průměru" se tvoří...z čeho je těch 130...ze základu z předloñského roku. A těchv130% to být mělo dle slibů, ale reálně se myslím na to nedosáhlo. V reálu těch 140% průměru dosahuje pár tak vyvolených učitelů převážně v předdůchodověm věku s více jak 25 lety praxe.
@rebe tak to úplně chápu. To jsou náročné obory. Dějepis je moje aprobace,ale k tomu mi dají spíš výchovy, tak si říkám,že tam přece jen tolik příprav, zkoušení, písemek, úkolů atd není. Výuka dějepisu se proměňuje snad každý rok.
@angelinie nemají, to zas někdo naletěl na sliby, aneb čím déle to budeme opakovat a všude cpát , tím spíš tomu lidé uvěří.
@prostenika85 vždyť ja netvrdim,ze chci dělat nutne účetnictví a pokud dnes neplati,co platilo pred 2lety, tak mi prijde uz jedno,jak dlouho jsi mimo. Nezlob se, ale nebyla jsem nezamestnana,ale na rodičovské..to je sakra rozdil😆
@sowelo26 No tak učitelé mají tabulkové platy, takže to je dané, až budu v práci, najdu vám k tomu relevantní tabulku. Navíc těch 130% průměrné mzdy (takže něco tuším přes 57 tis.) je PRŮMĚR učitelů - záleží, kam jsou zařazeni podle odpracovaných let a schopností...úplné detaily jsem nezkoumala, ale toto je fakt. Samozřejmě jsou tam počítáni i vysokoškolští učitelé i učitelé v MŠ, takže je to průměr skrz na skrz celým školstvím.
@kakba já vás trochu vyvedu z omylu. I když švadlena má 30 ještě neznamená že vysokoškolák bude mít 2* tolik. V 2.nejvetsim městě, ve velkém zahraničním korporatu, vysokoškolák s praxí, na pozici kde potřebujete specializované certifikáty, je tam mrak stresu, jste permanentně jednou nohou v kriminále kdy se to zvyšuje při špatném rozhodnutí nebo chybě jiných jsem 60 tis rozhodně neměla. Měla jsem o něco víc než vaše švadlena. Když jsem chtěla po roce přidat +-5 tis. dost se cukali.
@angelinie já vim, jakou máme tabulku... a fakt to 130% není... To jen ministerstvo rádo říká... Že zaručí, nezaručilo... Vtip je v tom, že ani to přidání, o kterém mluví, s tím nic neudělalo... Protože to nešlo do tarifů... Jednoduché, že? i samo ministerstvo řeklo, že ne každý pedagog to bude mít, bude záležet na řediteli... A ředitel nedá nikomu, protože na to nebude mít... Protože z toho balíčku jdou nově neschopenky a bude muset doplatit nepedagogy atd. Takže ne, nemáš pravdu, protože do tarifů, tabulek, se nic nepřidalo, tedy ani ten průměr nemohl vzrůst...
@sowelo26 Tady je to celkem jasne popsano: https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-z...
Prumerny plat pedagoga je 130% prumerne mzdy roku 2022 = 52 412Kc, takze tam jsem trochu prestrelila 😀
A tady hned ten prvni odstavec uvadi presnejsi cisla: https://www.kupnisila.cz/platy-ucitelu/
(cit.: Učitelé ve školkách vydělávají průměrně 39 579 Kč hrubého měsíčně. Na prvních stupních základních škol se výdělky pohybují kolem 49 900 Kč. Platy ve vyšších ročnících, ve středním a vysokém školství oscilují nejčastěji mezi 50 000 a 59 000 Kč.)
A posledni dodatek z me strany...jasne, ze to nemuze mit kazdy pedagog, je to PRUMER, tzn. nekdo ma mene, nekdo vice 🙈
@angelinie no jak je v tabulce videt, tak tech skoro 50 sice ano, ale az od 28 let praxe pokud beru maximalni tridu pro ucitele na zakladnich skolach, coz je 14.
Stupen 15 a 16 bych do toho moc netahala. A to je prave to, co ten prumer naprosto nesmyslne zvysuje a pak ma verejnost zkreslenou predstavu
No a hlavne je ten prumer vcetne osobniho ohodnoceni, ktery je dost nepruhledny a nespravedlivy
Z pohledu zaměstnavatele to rozdíl není, prostě 10 let nepracuješ. Mu je fuk, jestli k němu přijdeš z pracáku nebo z rodičáku, i kdybys měla 3 VŠ.
@prostenika85 ano,ano..proto ma vetsina max jedno dítě a ještě ho soupnou ve dvou letech do školky,aby jim náhodou neco neuteklo 😀
Nahodou neco neuteklo? Myslis treba aby mohli splacet hypoteku a jeste zbylo na krouzky, dovoleny, setrit na stredni/vysokou, duchod a jeste mit rezervni polstar? 🤔
@swan42 Opravdu se tu nechci s nikým hádat. Údaje, co jsem uváděla, jsou z českého statistického úřadu, pokud nevěříte jemu, nemá smysl věřit ani průměrné měsíční mzdě v ČR. Nicméně upřímně doufám, že učitelé na to nejsou tak zle, jak vypadá na tomto fóru. Pro mě je to jedno z nejdůležitějších poslání a všech dobrých učitelů si velmi vážím 🩷
@angelinie tak se nehadej, statistika je fajn, ale realita jinde... Viz trena to, co pise MSMT, total mimo... Ucitele jsou na tom presne tak, jak vidis v diskuzich tady... Nebo se podivej do ofiko ucitelskych skupin na fb, tam se teprve setkas s realitou z praxe, ne tou, co prezentuje ministerstvo a media...
Mezi 'nahodou neco neuteklo' a '10 let doma' je jeste dost manipulacniho prostoru, ve kterem se vetsina rodicu pohybuje. 10 let na rodicaku te proste z kariery vyradi, nemuzes predpokladat, ze se rodicak bude brat jako nejak profesne relevantni. Na druhou stranu zase uz mas nejakou praxi a treba reference z drivejska, to se pocita. Ja byt tebou ted najedu na intenzivni pripravu a prihlasim se na relevantni skoleni, abych tu hodnotu na trhu prace (a tedy i ten nastupni plat) trochu zvysila. To, co muzes pozadovat se potom bude odvijet od toho, jak dobre budes pripravena.
Pauza nehraje roli na ocenění jako ucetni s VS a praxí, jelikoz svuj ukol budete “muset” zastat… ja jsem ucetni, mlada boleslav, na hpp bych uz pod 55 cisteho nesla, to mam ted jako osvc u meho minima prace pri materske. Věřte si a drzim palce
@angelinie ja netvrdim, ze to tak neni, jen ze jsou cisla spatne interpretovana a je do toho motany neco, co tam nepatri.
Staci se do tech tabulek podivat. Proste tech 50 ma moje mamka s nejvyssim stupnem (36 lety praxe) a nejvyssi (14.tridou). Je nejlip placena na celym 1.stupni.
Prumerny plat pedagogu umele zvysuje celkovy objem osobniho ohodnoceni a platy akademickych pracovniku na VS
@angelinie tabulky jsou dané. Potom jsou příplatky navíc. A odměny. Můžeš dostat 15 tisíc ale taky 40 tis a aspoň u nás se neví přesně za co, něco se řekne,že spadá do běžné činnosti, za něco peníze navíc jsou.
Můj plat je taky složený z tabulkového platu, osobka a občas odměn. Zaručený je leda tak tabulkový plat, jinak je vše proměnlivé.

@veronicka89 Hele, já když jsem učila, tak mi příprava na jednu hodinu trvala cca 3-4 hodiny, v paralelních třídách míň, ale bylo to celkem cca 50-60 hodin týdně. Nevadilo mi to, brala jsem to tak, že po dvaceti letech praxe mi to půjde líp plus ty volné svátky. Ale že by učitel pracoval do dvou a měl všechny svátky a prázdniny volné, to je fakt hodně mimo realitu. A jo, poměr mzdy k odvedené práci byl významným důvodem k odchodu.