icon

Je možné ušetřit na jídle se 100 Kč na den?

12. led 2022

Dobrý den, je reálné v dnešní době vyjít se 100kč na osobu/den na jídlo? 2 dospělí (+ roční dítě, ale na to mám 3000 Kč na měsíc). Víc bohužel nemám, partner neustále omýlá jak nemáme, že musíme šetřit. Už opravdu nevím co mám vařit a nakupovat abych vyšla. Mám 1500-1600 Kč pro dva na týden a raději nejím abych nešla do mínusu.

Strana
z11
journals
22. led 2022

@zuzineckah Díky za tip, to je přesně to, co píšu - sehnat se asi dá - i když mě zaráží taková cena za "domácí" vajíčka - tolik u nás v samošce stojí ta obyč, ale když si přádám cenu za naftu, nedává to prostě smysl, protože jsem v tu chvíli na 10,-/kus tak jako tak...

journals
22. led 2022

@mourovatakocka Je to celé o tom, že kvalitní věci se sehnat dají, jen se musí připlatit. To, že někdo bere vajíčka ze známosti od kamaráda za 4,- a prémiové biovíno má za nákupku mi přijde irelevantní, protože takovou možnost prostě každý nemá a mít nebude i kdyby se na hlavu třeba stavěl. Takže rada jak ušetřit za kvalitní potraviny je to vlastně k ničemu.

brunetka11
22. led 2022

@journals Hele, není to bezpodmínečně nutné.
Primárně to chce plánovat, vytvořit si rozpočet, udělat si průzkum trhu. Tedy v opačném pořadí ,-)

Kvalitní suroviny lze koupit za rozumnou cenu. Spoustu si toho člověk může připravit sám. Postačí mít základní suroviny.

majanax
22. led 2022

dej mu ty peníze, které máš k dispozici na jídlo, napiš seznam a pošli ho na nákup

journals
22. led 2022

@brunetka11 Co jsou pro tebe kvalitní potraviny a co je pro tebe rozumná cena? 🙂

brunetka11
22. led 2022

@journals No, když si projdeš můj profil, většina příspěvků je o jídle ,-) U leckterých jsou i částky. Některé tam jsou pod hashtagem #uspora , některé #jedenzaklad.
Navíc mám intoleranci palmového oleje, což v aktuální době eliminuje většinu hotových jídel z obchoďáků, a to včetně pečiva.
Ad cena - viz klub, co jsem zmiňovala - většinu trvanlivých potravin z principu nakupuji v akcích. Z mléčných výrobků preferuji zn. Madeta, nenakupuji nic ze stáje bývalého premiéra. Ani jsem nevěděla, že Lídl zaměnil dodavatele masa - zjistila jsem to po opakovaném nákupu a zjištění, že kuřecí paličky jsou po upečení chuťově “hluché”, s krevními sraženinami.
Takže kupuji od paní, co má vlastní chov a tam mi není té stovky za kilo líto - kuře rozporcuji a je z toho min 4-6 chodů, a to pro 4-5 lidí.
Ad zelenina - loni jsem měla česnek za 50,- Kč/kg. Udělala jsem z něj mix česnek + sůl + olivový olej a bylo z toho cca 8 (?) sklenic, které postupně spotřebovávám doteď.

zuzineckah
22. led 2022

@journals ten pán chová jen slepice, není tam pořád, hala 22 to většinou avizuje na fb. Třeba jen není nenažraný a taky není zatížen žádnou nesmyslnou marží jako řetězce nebo i malé sámošky, které musí do ceny zohlednit i další více náklady (personál, energie atd). On si je chová sám, doveze sám, prodá sám. Pak asi i ta cena může být prostě rozumná.

drep
22. led 2022

@brunetka11 já teda musím souhlasit s @journals … stejně jako ty bojkotuju palmový olej a cokoliv, z čeho jde profit babišovi. A do diskuzí o jídle a šetření prostě nepřispívám, protože troufám si říct, že jíme kvalitně, ale za jídlo utrácíme nekřesťanské peníze. Se sítí mých kontaktů bych byla schopná zorganizovat jakékoliv vyšetření/operaci kdekoliv v čr během chvilky, zařídit právní zástup ať jde o sousedské vztahy nebo mezinárodní arbitráž, ale osobně neznám nikoho, kdo doma chová slepici a nebo krávu. Kupuju biohovězí, které dováží k mámě do školy a je drahé jako pes. Kdybych měla biofarmy objíždět osobně, tak při započtení ceny benzínu a ceny svého času by mě to vajíčko vyšlo sakra draho. Ano, dá se ušetřit tím, že trvanlivé v akci, ale za mě maso, masné a mléčné výrobky jsou buď kvalitní a pak drahé, nebo nekvalitní a pak levné, ale kombinaci levné a kvalitní neumím.

brunetka11
22. led 2022

@drep Hovězí přední pečeni Anguso jsem měla doteď za 199,- Kč, teď zdražili na 224,- Kč, kýta byla za 220,- Kč, teď bude za 280,- Kč.
Pro někoho tohle už bude dražší, ale jde o opravdu kvalitní maso.
Kachnu mám od paní (vesnice těsně za Prahou) za 150,- Kč/kg.

Chce to fakt jen se poptat kolem a FB je výborný zdroj.
Jedna holčina odtud z MK mi nabízela i králíky za rozumnou cenu, bohužel to je pro mne přes celou Prahu, a zatím to fakt nedávám.

trifani
22. led 2022

Já se vrátím k původnímu příspěvku, zakladatelko, píšeš: "Mám 1500-1600 Kč pro dva na týden a raději nejím abych nešla do mínusu." Je naprosto jasné, že při takovém rozpočtu se budete muset vzdát bio zeleniny, farmářského masa apod., zároveň mi to ale nepřijde jako částka, u které by člověk musel hladovět nebo nějak výživově strádat nebo nabírat na hmotnosti. Já v Penny nenakupuji a např. ta vajíčka beru z eko farmy, peču kváskový chléb apod., ale zkusila jsem vzít svůj jídelníček a zařadit tam věci z Penny letáku.

Snídaně - ovesná kaše s jablkem (9 Kč/porce)
50 g ovesných vloček (1,3 Kč)
200 ml plnotučného mléka (2,8 Kč) - akce Penny 13,90/l
velké jablko (4 kč) - akce 21,90/kg
skořice (0,50 Kč?)

Oběd - dhál z červené čočky (35 Kč/porce)
70 g červené čočky (3,5 Kč)
70 g rýže Basmati (2,8 Kč) - akce Penny 199 Kč/5 kg
1/3 plechovky krájených rajčat (5 Kč)
1/3 plechovky kokosového mléka (17 Kč)
olej, cibule, česnek, zázvor, koření (7 Kč)

Svačina (8 Kč/porce)
150 g bílý jogurt (3,90) - akce Penny
200 g mrkve - nastrouhat nebo jen tak (4 kč)

Večeře - míchaná vajíčka s chlebem (16 Kč/porce)
2 plátky kmínového chleba (2,9 Kč) - akce Penny 15,90/500 g
3 ks vejce (6 Kč) - akce Penny 59,90 Kč/30 ks
10 g máslo (1,5 Kč) - akce Penny 36,90/250 g
100 g červená paprika (5 Kč) - akce Penny 24,90/500 g

Náklady celkem: 68 Kč,
energetická hodnota jídelníčku 7 125 KJ (orientační ukazatel, nevím, zda nějak sportuješ atd.), obsah bílkovin cca 80 g, zahrnuto ovoce a zelenina. Jídelníček je tedy bezmasý, ale do částky by se dalo vejít třeba i s obědem typu kuřecí přírodní plátek + brambory + miska zelného salátu.

Samozřejmě energetická potřeba muže je vyšší, ale pokud máte těch 200 - 230 Kč na den, zůstává tam dost prostoru pro navýšení jeho porcí.

Co bych ještě v bodech doporučila:
1) Plánovat alespoň rámcově jídelníček dopředu, na nákup si brát seznam.

2) Přemýšlet u nakupování - využívat akční nabídky, ale v množství, které jste schopni sníst. Nenechat se akcemi zbytečně zlákat - to, že je něco výrazně levnější oproti původní ceně ještě neznamená, že se to vyplatí koupit (zelí za 20 Kč/kg bez akce je pořád výrazně levnější než rajčata za 60 Kč/kg v akci).

3) Udržovat pořádek v lednici, potravinovce - věci s blížícím se datem spotřeby dávat dopředu, aby byly na očích. Pokud víte, že něco nesníte, zvážit zmrazení. Snažit se nevyhazovat.

4) Vařit sezónně - hodně se v diskuzích setkávám s tím, že je nutné jíst dostatek ovoce a zeleniny, což je samozřejmě pravda. Jako nějaká mantra se ale objevuje trio okurka + rajče - paprika. Neradím nejíst tyto potraviny vůbec, ale myslet na to, že se dá vybrat i zelenina, která je zrovna tak výživově hodnotná a cenově úplně jinde (nyní třeba zelí, kapusta, červená řepa, mrkev, celer...), navíc se dá využívat do hlavních jídel i svačin (saláty, pomazánky), takže ten jídelníček může být nabušený zeleninou doslova za pár korun.

sarkoc
23. led 2022

@drep no, já sice přispěla pohledem, že kvalita jídla může být jednou z hlavních priorit rodiny (třeba nad luxusním zn.oblečením a drahými dovolenými atd), ale jinak to vidím úplně stejně...když nepočítám ta vajíčka od kamarádky za 4 Kč, což je jediný zdroj lepších surovin, co mám takhle výhodně, tak to kvalitní jídlo stojí šílený peníze a radši ani nemám přesnou představu kolik...a to teda ještě poslední dva roky máme zahradu a spoustu vlastní zeleniny, ale to je zase vykoupeno docela dost časem a ani finanční benefit v tom nevidím, to je opravdu jen o té kvalitě a dobrém pocitu 🙂 Ale zrovna sehnat zeleninu od malého pěstitele už dnes není problém snad nikde a tím méně v Praze a větších městech, vožení bedýnek tam funguje dobře a nijak drahé nejsou 🙂

levandule_k
23. led 2022

@trifani Třeba ta rajčata jsou v zimě dost nepoživatelná, já se divím, že to někdo kupuje. Ještě se dají vybrat nějaká cherry, ale cena je trochu jinde...

felixfelicis
23. led 2022

@trifani pro me by tohle byl hubnouci jidelnicek, a to jsem holka (stihla). Nevydrzela bych tak jist dlouhodobe, tim spis ne manzel. Jinak s principy souhlasim.

trifani
23. led 2022

@felixfelicis Zakladatelka na začátku píše, že má kila navíc a chtěla by je dát dolů, takže jsem to vzala tak orientačně podle svého příjmu při shazování kil (nevím, kolik váží, jak je fyzicky aktivní atd.). Zároveň píše, že pokud si dá kafe, tak je to na úkor snídaně, k večeři si dá rohlík a někdy jídlo vynechává - mně osobně ta částka nepřijde natolik malá, aby člověk musel žít takto, i když to není na vyskakování.

Chlap samozřejmě potřebuje sníst více, ale pokud by ona projedla třeba těch 80 Kč, tak pro něj by zůstalo 120 Kč na větší porce.

levandulovy_caj
23. led 2022

@felixfelicis me třeba ovesná kaše dokáže zasytit na celé dopoledne a když si k tomu dám ještě banán tak do oběda mám vystaráno 🙂 to samé vejce. Míchané vejce sním dvě plus krajíc chleba a nějaká zeleninová obloha, tak mám dost 🙂

felixfelicis
23. led 2022

@levandulovy_caj ja jsem zvykla na snidane-svacina-obed-svacina-vecere a ten jogurt s mrkvi bych si dala jako druhou veceri🙂. Kdyz se nebudu vubec omezovat (v ramci cca zdraveho stravovani), tak mam prijem tak 9 500 - 10 000 kJ, s 8 000 hubnu, 7 000 nevim, to bych si asi dalsi den dala ze soku cokoladu 🙂

trifani
24. led 2022

Tak ještě jeden Penny jídelníček - 9 900 KJ, 108 g bílkovin

Snídaně - mugcake s banánem, cena za porci: 11,5 Kč
50 g ovesných vloček (1,3 Kč)
1 vejce (2 Kč) - akce Penny 59,90 Kč/30 ks
banán (4 Kč) - akce Penny 19,90/kg
150 g bílý jogurt (4 Kč) - akce Penny
skořice

Svačina, cena za porci: 9 Kč
velké jablko (4 Kč) - akce Penny 21,90/kg
sklenice (200 ml) kefírového mléka (5 Kč)

Oběd - vepřová kýta v hořčičné omáčce s rýží, cena za porci: 22 Kč
200 g vepřové kýty (14 Kč) - akce Penny 69,90 Kč/kg
1 lžíce olivového oleje (1,5 Kč)
50 g zakysané smetany (2,2 Kč) - akce Penny 16,90/400 g
80 g rýže Basmati (3,2 Kč) - akce Penny 199 Kč/5 kg
sůl, pepř, kremžská hořčice (1 Kč)

Svačina - chléb s tvarohovou pomazánkou z červené řepy, cena za porci: 13,5 Kč
2 plátky kmínového chleba (2,9 Kč) - akce Penny 15,90/500 g
1/2 tučného tvarohu (6,5 Kč) - akce Penny 12,90/250 g
150 g červené řepy (3 Kč)
česnek, sůl, pepř (1 Kč)

Večeře - hrachová polévka, cena za porci: 14 Kč
70 g půleného žlutého hrachu (2 Kč)
1/4 mrkve (1 Kč)
5 g másla (0,7 Kč) - akce Penny 36,90 Kč/250 g
250 ml kuřecího vývaru (10 Kč) - odhad, cena se odvíjí od surovin, síly atd.
bylinky (majoránka, saturejka)

Cena celkem: cca 70 Kč

martiniquest
24. led 2022

@trifani Pises to pěkně. Stovka na den na jidlo sice neni na bio a farmarske jidlo, ale taky to neni na rohlik a kafe (tedy pokud to kafe neni take away 😁). Nejvetsim problemem zakladetelky je podle me absence sebelasky, sebeucty a hranic. Mam s chlapem 200 na den? Ok, tak nebudeme jist biftek, udelam cocku s uzenym, ale najime se toho oba.

kacenka1111
24. led 2022

@martiniquest ❤️🌹

felixfelicis
24. led 2022

@trifani nevim, kde na to beres energii, ale moc diky!🌸

Strana
z11