Je možné ušetřit na jídle se 100 Kč na den?
Dobrý den, je reálné v dnešní době vyjít se 100kč na osobu/den na jídlo? 2 dospělí (+ roční dítě, ale na to mám 3000 Kč na měsíc). Víc bohužel nemám, partner neustále omýlá jak nemáme, že musíme šetřit. Už opravdu nevím co mám vařit a nakupovat abych vyšla. Mám 1500-1600 Kč pro dva na týden a raději nejím abych nešla do mínusu.
@martiniquest vsak jo, taky jsem rada, kdyz muzu usetrit. Ale smeju se, protoze se zase ukazalo, ze za tou nizkou utratou neco je. Coz nemyslim spatne, dobrou cenu za maso vam preju a vajicka mate urcite odpracovana staranim se o slepice, ale proste to dost vysvetluje (ted se priznam, ze uz si nepsmatuju jake jsi psala, ze mate vydaje).
@felixfelicis Psala jsem, ze utratime kolem 8tis vcetne plinek mimo manzelovy obedy a skolkoveho jidla,takze cca 10 tis (2 dospeli, petiletak, dvouleta). Takze jsem vychazela z nasich nakladu (pricemz se neomezujeme, jen mame asi ne uplne bezne nakupni navyky) a psala zakladatelce, ze za 100 kc/osoba/den vyzit podle me lze. Dal uz se tu rozviji debata jinam a uz me ciste zajimaji nektere komenty. Treba otazka, co lidi povazuji za kvalitni a co ne. A jak vlastne bezne jedi. Jake jsou jejich navyky.
@martiniquest já kupuji maso u řezníka, šunky, sýry v Lidlu a zbytek v Bille. V létě zeleninu, ovoce na trhu. Mám proste týdenní rozpočet a za ten kupuju proste co se mi líbí 😅.. jako deti jsme jedli na hulváta vše a ziju. Jsme všichni štíhlý a nemáme potravinové alergie. Akorat jsme jako deti měli sladkosti za odměnu. Rozhodne doma nebyli žádný zásoby. Takže sladký nee a to se snažím i u svých detí. Však si toho u babicek, na návštěvách atd užijí dost.
Jinak já radši odkladam peníze na cestování a zážitky, než aby utracela ve specialkach. Do Sklizena a farmarskych obchodů, farem chodím jen když se chci blejsknout před návštěvou. Takže mě třeba stojí maso z hovězí farmy na burgry 1000kc, ale máme to fakt jako svatek😃
My jsme vždycky za jídlo utratili hodně peněz, protože jsme pohodlní. Poslední dobou zkouším vyjít s 1500 týdně s tím, že dva dospělí v tom mají započítané i obědy, školní obědy (pro 7 a 11 let) platím zvlášť. Dohromady tedy 6000 na měsíc, 50 Kč osoba/den (bez toho školního jídla).
Takže - vařím skoro každý den tak, abychom měli všichni na večeři a my dva s manželem následně na oběd. Obvykle maso, zelenina, příloha. Kupuju jenom základní pečivo a opravdu jenom v případě, že ho budeme jíst. Sladké pečivo umím upéct. Nekupuju sladkosti - máme napečeno, když nemáme, vždycky doma něco je od nějakých babiček, návštěv, dárků. Prakticky tedy chodím nakupovat ovoce a zeleninu, maso, mlíko, potřeby na pečení. Moc nesnídáme, dcery obvykle hrnek mlíka, starší občas s kouskem buchty nebo rohlíku, mladší akorát mlíko. Hodně ale zasytí třeba vločková kaše, taky jsme jedli. Na svačinu dávám do školy ovoce, zeleninu pro mladší, navíc pečivo pro starší. Ja nesvačím, manžel pak chleba s něčím. Oběd máme včerejší nebo školní, na svačinu jak co - někdo banán, někdo buchtu, někdo jabko, ale obecně ne moc, protože večeři zase máme teplou.
Je to hodně o sebeovládání, ale v konečném důsledku ušetříme nejen peníze, ale i kalorie. Odpadlo nám večerní hledání něčeho na zub, protože večeře máme syté.
Do celkových výdajů rodiny se samozřejmě nezapočítává jenom jídlo - kapsle do myčky a pračky kupuju ve velkém na internetu a hledám nejlepší nabídky. Oblečení se mění sezónně, to je vždycky pálka, a další bomba jsou pravidelné roční platby kroužků, družiny, hudebky... Táborů, pobytových akcí, lyžáků... Lyžařských víkendů, kočičích granulí... Není to žádná prča ten dospělý život 😊
@loylii Tyjo, litr za maso na burgery je masakr 😃 ale jo, proc ne. My treba jeste pred detma zjistili, ze si radeji koupime nejake luxusnejsi suroviny a udelame bomba veceri doma (plus lahev super pozdniho sberu za nakupku 😆), nez bysme chodili do restaurace. Jsem hodne vybirava a radsi tu sumu vrazim do surovin, ktere si udelam po svem, v restauraci jsem se mnohokrat spalila (tedy az na indicke/nepalske jidlo, to mi porad nejde tak dokonale jako od domorodcu). S detma motivaci chodit do restauraci nemame vubec, je to zbytecny stres. Nejlepsi nobl vecere s detma je domaci pizza 🤣
@martiniquest ano, to mate stesti. Ne kazdy ma tu moznost
@journals vis, ja myslim, ze se ty moznosti daji hledat. Asi ne kazdy ma luxusni vino pausalne stovku za lahev, ale k dobrym cenam masa se dostat da. Staci prestat kupovat v obchodech a trochu patrat po netu a taky rozhodit site po znamych. Domaci vajicka jsou taky celkem bezna vec a co vim, tak je lidi prodavaji za ceny 3-4 kc/kus. Aspon v nasem okoli.
@martiniquest tak já když jsou ve slevě, tak samozřejmě jich taky koupím víc, ale tak na těch 15 průměrně mi to vychází (většinou ty BIO lidlovský nebo při nejhorším Sunárkový, ale tam mi přijde, že člověk platí akorát značku...ale tak cukr tam není, to je hlavní a zase jsou větší no)...jinak obecně mám taky hodně ráda Lidl, tam mi přijde dobrá kvalita u ovoce a zeleniny (to, co zrovna nemáme svoje), to v BIO kvalitě tam mají i za dobré ceny (dost často třeba stojí banány 29.90 a 39.90 BIO, tak to pak beru BIO, když jsou obyč ve slevě za 14-19, tak většinou sáhnu po nich, to už je pak celkem rozdíl)...pak tam kupuji od Pikoku šunky, ostatní uzeniny téměř nejíme, když od jara do podzimu občas opékáme buřty, tak ty beru na Scuku a fakt koukám na složení, když to dávám i dětem, párky atd, to nekupuju vůbec...stejně tak nekupuju hotový saláty, pomazánky, ty dělám dost doma, aspoň vím, co v tom je...sýry a takové také kupuji většinou v Lidlu, eidamu třeba máme neskutečnou spotřebu a to bych od farmářů nedala a zase mi moc nedává smysl koupit 200 g občas u farmáře a jinak jíst klasiku, to si radši občas objednáme nějakou chutovku, které se nesní moc, typu nakládaný sýr, nějak zajímavě ochucený atd...co je ještě v Lidlu dobrý poměr kvalita cena, to jsou mléčné výrobky typu zakysanka, smetana atd...dřív jsem to takké objednávala farmářský, ale v tom množství by to bylo fakt hodně náročné, tak to jen třeba kdy vím, že budu dělat lívance, tak k tomu vezmu dobrou zakysanku z toho Scuku, ale jinak do buchet atd kupuji v tom Lidlu. Tvarohy taky jak kdy. S čím my musíme hodně bojovat a tam máme fakt rezervy je, aby se všechno sdělalo, občas se nám to nepovede a to už ted vážńě zabolí vyhazovat...jo a ještě je v Lidlu a občas se dostanu do Alberta dobré, jak zlevnují zboží, co bude brzy procházet...třeba v den spotřeby nekupuji, ale když je to 3-5 dní do data spotřeby, vůbec s tím nemám problém, když vím, že too sděláme, too třeba hodně dělá rozdíl u těch jogurtů apod...takže u nás je asi hlavní priorita a největší pálky fakt to maso...co se týče pečiva, někdy peču, někdy kupujeme, pro mouku jezdím do mlýna, včera mi přišel nový ceník, pšeničné hl, plhr, hr, 22,50/kilo, žitné okolo 30, celozrnné 32, ale vím, že podpořím malou místní firmu a na těch moukách je to znát. Vejce máme od kamarádky domácí za 4 Kč/kus, takže velké štěstí, až postavíme, chceme svoje.
Jo a ještě mě napadá - letáky slevové neprocházím a neplánuji nějak nákupy dopředu, když to je potřeba, prostě to i bez slevy, třeba ten eidam, šunky atd, ale mám pocit, že se vždy dá vybrat tak, aby to bylo za rozumnou cenu (třeba jiný typ jogurtu, který zrovna ve slevě je atd), ale v čem mám blok, to je máslo, to bych prostě asi bez slevy koupit nedokázala :D Vzhledem k tomu, že peču jedině máslo/sádlo, tak když je ve slevě, koupím jich prostě třeba 5-7, tam už mi to pak přijdou velké rozdíly, kupujeme Tatru nebo Madetu a to je rozdíl okolo 10-15 Kč na jednom.
@martiniquest jinak jo, biosauři jsou děsná konina, ale my denně podnikáme něco s dalšími dětmi a maminkami a holky se chtějí také podělit, když dostanou něco od ostatních a co si budeme povídat, to domácí tolik nefrčí jako ty šustivé obaly :D Máme ale takové "pravidlo", že doma jim prostě podobné kupované předražené blbiny nedám, to mají domácí věci...stejně se toho pořádně nenajedí, tak když přijdou s tím, že mají hlad, tak první k svačince je bud ovoce a buchta/sušenky/krekry, když je pečeno, nebo pečivo s něčím, aby se najedly, křupinek se nenají, ony je mají na výletech atd místo mlsání (to nekupujeme vůbec)
@martiniquest ja treba domaci vajicka mam, ale v okoli Prahy to je fakt nekdy nerealne. Cena za domaci vejce je 8-10,-/kus a domaci, farmarske maso tu levne opravdu nesezenes. Ano, sehnat se da, ale musis pocitat s prirazkou “farmarskeho”. Levne opravdu ne. Jestli bydlis na vesnici, mensim meste, je to lepsi, ja tuto moznost nemam a to jsem po ni patrala. Tady v okoli si lide takovych potravin ceni a tak si je farmari nechaji prirozene zaplatit 🙂
@journals Vajíčka za 5,- Kč, kuřecí farmářské za 100,- Kč / 1 kg.
Pro dva dospělé ano. Ale chce to vařit na 2 dny, vařit i bezmasá jídla. Dělat pomazánky domácí na 2 dny, nebo k večeři udělat smaženky z chleba co jste nedojedli. Obcházet akce, hodně přemýšlet co budete vařit. Z kuřete udělat třeba jídlo na 4 dny - rozporcovat a udělat z kostí vývar, něco použít třeba na těstovinový salát 🥗 něco třeba na kuře na paprice. Kolikrát jsme se ocitli v situaci kdy jsme měli 100kc na den pro 4 lidi. Ale je to těžké
@sarkoc Ja mam lidl taky rada. Presne, sunky, syry, kysanky, smetany, jogurty, tvarohy...za me to nema konkurenci. A je to jediny obchod, kde me ta sleva az tak nezajima. Ovsem kdyz zlevni Granu padano nebo strouhane syry, tak tam pro to utikam. Mam tam rada i testoviny, mouky (kupuji spaldu), lusteniny (maji tam i lusteninove testoviny), bezkonkurencni rajcata v plechu, protlaky, nakladane okurky...ja mam prostě lidl rada a mit ho u baraku jak albert, jinam ani nechodim. Maji tam super i drogerii do domacnosti.
@sarkoc Ad Biosauri, jo tak to rozumim. Na srazy je taky beru (nebo seminkove krekry z Lidlu, jsou skvele- takove ondelnicky, stoji kolem dvacky, najdes nad toustovym chlebem, jestli neznas), protoze co jsou nektere kamaradky schopny detem dat, z toho se mi dela zle - zcela bezne chipsy 😑
@journals Tak na Hane je to jine, nastesti
No ono taky záleží kdo má jaký obchoďák po ruce. Já třeba nejblizsi Lidl mám 25 km, alebrt taky, takže tyto obchoďáky moc neznám, tam zavíráme náhodou jednou za půl roku když jedu kolem. Ve spádovým městě máme Kaufland, jenže ten od jisté doby nesnáším a ty masy lidí taky, Penny, jenže tam to vybrakujou důchodci a večer jednu jetou ředkvičku v bedýnce fakt ne a Billu, ta se mi zatím osvedcila nejvíc, jenže má aspoň u nás hned po Kauflandu druhou nejvyšší cenovou politiku. Ale není na výběr, tak to kombinuju. Ale já nakupování nesnáším a teď ani nezvládnu,takže když je muž ve městě nakupuje on. Co se týče domácích věci jsme ve zvláštním vakuu, tady nikdo slepice nemá a když hospodaří tak za dotace tahá maso jinam, navíc není eko hospodářství jako eko. Krávu, nebo kozu co se pase na louce s prosaklym fekalem z ústí splaškové kanalizace fakt nemusím. Takže zase jdu do obchoďáku. Občas zhřešime a koupím nějaké specialialitky nebo kvalitnější potraviny z různých farem, co mají e-shop.
@brunetka11 o tom si tu muzeme nechat jen zdat…
@martiniquest Právě proto to píšu, protože to opravdu není o tom, že každý má možnost levné farmářské volby.
@journals no, jsem Praha - západ ,-)
@brunetka11 já ne, ale kde nakupuješ? Já v okolí opravdu nic takového nemám. Ani farmáře velké, ani malé. Hledala jsem poctivě...
Vajicka tedy kupuju uplne obycejna za 34,90, ale i kdybych za stejnou cenu mohla mit domaci, tak neco zaplatim za dopravu, nebo za benzin, a uspora je fuc, ne? Vzhledem k tomu, ze zrovna tohle nejde nakoupit do zasoby. Pak budu totez resit u kureciho, u hoveziho, u brambor atd atd. A pak taky resit uskladneni toho, co ve vetsim mnozstvi vzit musim. Takhle bych asi nakupovala, jen kdyby mi to vic vyhovovalo chutove a v beznem obchode jsem si nevybrala. Usporu penez, pokud by byla, by mi vyvazily jine nevyhody.
@felixfelicis J8 bych domácí brala jen v případě, že je to třeba od souseda z chaty (brambory) anebo fakt někdo známý, který mi to má možnost dovézt domů. Abych si pro 60 vajec jela někam 20,30 km, abych měla "domácí", tak na to se můžu...maso bohužel domácí nemáme možnost vůbec (jedině snad možná králík a to my nejíme).
@felixfelicis Pokud máš farmáře v místě, pak to je super řešení. Jinak přemýšlím stejně jako ty - abych pro vejce/maso jezdila půl/třičtvrtě hodiny, nedává mi to vůbec smysl. To to raději objednám z košíku, rohlíku a vyjde to možná i levněji.
Možná se to ještě vyplatí když má někdo obr mrazák a dá si do něj půl krávy, xx kuřat a já nevím co dalšího. Pak asi ano, ale u normálních domácností to smysl nemá.
@journals Hlídala jsem si místní skupiny na FB. Ale vajíčka mívám od kolegy, maso od paní z vedlejší vesnice. Když tak pošta ,-)
@brunetka11 Tak super, tady v okolí vůbec není možnost mít nějaký chov a ten kdo rodinný chov má, ten to má samozřejmě pro sebe (já osobně neznám v našem místě bydliště nikoho, kdo by něco choval, max. ty 4 slepice). Švagrovci bydlí na druhé straně Prahy, mají farmáře hned pod kopcem, ceny ovšem farmářské - a to jde o malou, rodinnou farmičku. Mléko 35,-/l, vejce 8-10/ks, maso - různé, ceny za farmářskou potravinu. Spíš máš kliku, že jsi někoho našla, nepovažovala bych to za standard.
My jsme objížděli farmy dříve, jedna kuřecí, jedna mléko a vejce, jedna hovězí...sice vše v okruhu do 15 km, ale bylo to náročné...proto mi tak vyhovuje Scuk, vše na jednom místě a to, že to je o pár Kč dražší (a něco ani ne, třeba to hovězí než byla ta farma), tak vyváží to, že mi to dovezou všechno v kupě na jedno místo a k tomu si tam přihodím věci z Country Lifu atd, který je tam má za stejné ceny jako na svém eshopu...ale jo, musí se vybírat no, třeba za ty vajíčka mám radost, že mám ted od kamarádky za ty 4 Kč, protože 10 Kč/kus, to už je teda dost...Ale mléko za 30 Kč třeba se tam najít dá, takže stejný jak někde na trhu/od farmáře a leckdy i jako čerstvá v obchodě (v Coopu, který mám nejblíž mají za 29, tak to už radši podpořím přímo tu farmu než velkou firmu)
@journals já kupuji v holešovické tržnici domácí od pána, L za 6,-/ks👍 Najdeš ho před halou 22 🙂 Fakt vynikající, M má za 5,-/ks. Já si tam co 14 dní zajedu, i se sousedkami (takže dopravu střídáme) a nakoupím si různé čerstvé věci, včetně třeba i masa. Ale většinou zelenina, brambory atd. Jinak citrusy už zásadně beru jen z www.italska-domacnost.cz, jsou u Kobylis, mám to tam kousek a lepší mandarinky jsem v životě nejedla. Citrony, pomeranče detto. Mají i rozvoz. Malá rodinná firmička, vše vozí od tchánů z Itálie, kteří mají vlastní pěstitelskou farmu. Ta chuť je neskutečná👍
@felixfelicis Jasne, zalezi i na dostupnosti. My mame vajicka od tchanu, ktere mame 5 km od domu. Hovezi a vino mame diky manzelovi, ktery dela ve firme se zemedelskou technikou, takze denne jezdi po cele Morave a vozi od zakazniku.
Co se te chuti tyce, tak u vajicek vidim rozdil. Kdyz mi nahodou dojdou a beru z obchodu, strasne mi to vadi. Ale driv jsem je kupovala taky.
Akce na mandarinky za 69,-- kilo, to jsme tady od levného malinko odbočily 😁

@felixfelicis Hele podle me je to o celkovem pristupu k nakupum. Vyrostla jsem v rodine s dost omezenym rozpoctem a převzala jsem urcite zpusoby chovani a nakupovani.