Je rozdělení financí v domácnosti spravedlivé? Zkušenosti a názory
Ahoj holky.chtela bych se vás zeptat jak máte nastavené finance v domácnosti.Mam přítele 10let.Od samého začátku máme každý svůj účet.Nikdy jsme neměli společně finance ani teď když máme syna.Moje výdaje před mateřskou byli za jídlo +příspěvek na vodu a samozřejmě výdaje pro moji vlastní potřebu.On platil hypotéku,elektriku a veškeré opravy a věci kolem baráku.Ted sem na rodicaku a na mě jsou výdaje za jídlo a za malého(oblečení,hračky atd.).Přítel platí veškeré výdaje co se týče baráku+ mi dává 3000 Kč na jídlo každý měsíc+malému platí dětskou skupinu kam chodí 2 x týdne.Prijde mi to fér i když se občas stane že s penezma nevyjdu chodím 4x do měsíce na brigádu k nám do práce.Dovolenou si platíme každý sám + on platí za syna.Rozdil co bude chybět mě,mi prý doplati.Ted nastala situace kdy si přítel bude kupovat nové auto a já si to jeho původní od něj budu kupovat.Stejne bych za 1-2 roky musela řešit nové a on by tohle prodal o 60 000 ký dráž než mě.Byla sem s tím v pohodě do doby,než do mě začala hustit mamka a lidí z rodiny že auto by mi měl spíš dát že je to hnusný když ho chce zaplatit a že by mi měl zaplatit i dovolenou atd.Jsem z toho teď v rozpacích a trochu špatně zda to máme nastavené správně.priznavamcze přítel je trochu sobec co myslí jen sám na sebe a samozřejmě by se mi líbilo kdyby mi autodadaroval,ale asi bych se cítila trochu trapné.Co si o tom myslíte?😔je to takhle fér?
Z toho, co píšeš, mi tvůj muž opravdu nepřipadá jako zmetek, který tě zneužívá. A nastavení financí ve vztahu je tolik, kolik je vztahů, a spoustě lidí vyhovují i velmi nestandardní modely. A spousta lidí žije v tom, co viděli v dětství u sebe doma, a nenapadne je zamyslet se nad tím, jestli to tak má být. Ty sis teď otevřela oči. Ale ne, nemusíš kvůli tomu muže opouštět. Chlapa totiž jde předělat. Když tě má rád a stojí o tebe, rád si poslechne tvůj pohled na věc a bude se snažit hledat řešení. Takže, ten důvod, proč se v manželství považují vydělané peníze za společné, je ten, že po narození dětí se zpravidla jeden z rodičů vzdá svého výdělku, aby se staral o dítě. Takže "pracuje" a vydělává jen jeden, ale pouze díky tomu, že mu to ten druhý umožní tím, že se stará o dítě. Proto není fér, aby ten vydělávající investoval penze do investic, které jsou pouze jeho, a ten pečující musel chodit na brigádu, aby měl na základní potřeby. Spravedlivé nastavení je takové, kdy oba pracují podle svých možností, starají se podle svých možností, podílejí se na nákladech podle svých možností a ze společných přebytků společně budují společný majetek. V případě rozchodu pak samozřejmě každému zůstane to, co měl před začátkem společného života, nicméně to z dob společného života má být společné - tedy i investice do jeho domu by v případě manželství byly společné.
@zanett prave proto je na case, by si sedli a komunikovali, u autorky vidim jistou sanci, ze by to mohlo padnout na urodnou pudu, pokud partner nema problem neco doplatit, zaplatit, treba mu to nedochazi, meli do doma jinak, cokoli, jen ne mlcet
Taky bych předpokládala,že se nebude hrát na moje tvoje,peníze jsou společné i když máte každý svůj účet,já jsem na rodičovské,máme každý svůj účet a hooodne toho platí manžel i jídlo a když na účtě má málo, přidám mu na nákup a dovolenou platí většinou manžel,já zase na dovolené taky něco zaplatím jako jídlo,pro děti něco na památku ( hračky,náramky atd.),a jestli by prodával svoje auto a mě by se líbilo,tak bych neměla problém ho koupit,ale manžel by mi ho možná i dal ( to si nejsem jistá) a to ještě platí manžel hypotéku,půjčku na zahradu jsem něco dala,ať už ji máme splacenou,jako půjčku na auto jsem taky přispěla a auto je na manžela a když je třeba dá mi i peníze,když jdu s kámoškou na kafe a taky se ptá jestli chci něco přispět
Vy jste rozvedený anebo spolu žijete? Podle toho co píšeš, jste spíš kamarádi, co si omylem spolu udělali dítě. Než, že by jste byli pár.
Mate opravdu zvlastni vztah 🙈 mne tohle rict muj, tak nestaci pocitat schody🤣🤣 Mela by sis zacit sebe vic vazit..
S manželem když jsme neměly děti, jsme měly účet společný. Pak se narodila dcera a vzaly jsme si hypotéku a přestěhovaly se do vlastního. Manžel chtěl abychom měly účet pak každý zvlášť pro případ kdyby se mu něco stalo, nedostala bych se k financím, protože účet byl psány na nej. Ale nerozdelujeme moje tvoje. Ikdyz máme každý účet svůj, tak to bereme jako naše ať to platí kdokoliv. Manžel platí hypotéku, a poplatky okolo bytu a auta. Já zase jídlo plus vše okolo děti a psa. Když mi pochybi, tak mi manžel pošle peníze. Někdy platím výlety já a neke zase on. Ohledně toho auta by manžela teda hanba fackovala kdyby po mě chtěl za nej peníze. Ale jak už bylo psáno výš, každý to má nastavené tak jak mu to vyhovuje.
Auto bych chtela darovat a navrhla, ze si radeji tu sumu pujcim a zaplatim nam napr lepsi dovolenou, kdyz uz mne nuti vydavat v me situaci takove sumy... Treba by ho trklo, jak je to cele absurdni...
Tvůj muž nezní jako sobec a ty nezníš jako blb, jen to prostě v tomhle nemáte úplně ideálně nastavené a chtělo by to si promluvit. Já s ex jsme měli taky oddělené peníze, ale jednak jsme bydleli v nájmu, takže tam odpadl problém, že by si jeden z nás investoval do bydlení, ale byl to prostě regulérní výdaj. A když došlo na nějaké výdaje, kde to nebylo rozdělené (dovolená, nákup auta, pračky, sešlo se toho hodně na děti), tak jsme probrali, jak to zaplatíme. Ty jsi se teď vzdala možnosti vydělávat, projeví se ti to i na důchodu, nejspíš i na dalším výdělku - to byste oba měli vzít v potaz. Promysli si to, připrav si, na čem by ses chtěla dohodnout a argumenty, sedněte si a v klidu si promluvte.
A tobě to vyhovuje? Jestli ano, neřeš naše názory a žijte si tak, jak se vám oběma líbí.
A jestli ne, je to tvůj partner, s kým jiným by si svůj názor na rodinné finance měla probrat.
My s manželem máme rozdělené účty. Máme i rozdělené platby, on řeší hypotéku, auta, vodu. Já elektřinu, potraviny a děti. V době RD mi posílal potřebnou částku na zaplacení všeho. Větší nákupy spolu probirame, chceme si vyjít vstříc, zároveň nejsme zrovna boháči, takže s rozmyslem. On je asi víc setrilek, já jsem schopná víc utratit. Takže i přes dva účty považuji naše peníze za společné. Stejně jako naši rodinu.
No tak si to přečtěte jrště jednou, protože spoustě uživatelkám to rozdělení příjde v pořádku a rozhodně nepíšou že jste blbá. Musíte filtrovat ;)
My vyděláváme stejné peníze. A vše jedeme zhruba 50:50. Týdenní výdaje za jídlo se vydělí dvěma, jídlo v restauraci, tam jednou platí chlap, jindy já, složenky i nájem 50:50.
Mějte to nastavené, jak to vyhovyhovuje VÁM.
Co se týče auta...pokud by jej prodal, měl by z toho peníze- které by použil pro vás. Tím že jde auto tobě, tak ti udělal cenu ( určitě zvýhodněnou). Tečka. Asi není žádný milionář aby se zbavoval auta zadarmo, peníze potřebuje na hypotéku a jiné výdaje. Co je na tom nepochopitelného? Kdo chce auto, tak si za něj zaplatí. Nebo ono někdo očékává auto zdarma? Proč?
Nebo jej taky múže prodat za normální cenu. A ty si můžeš koupit v autobazaru. On by tak měl v kapse víc peněz a ty...daleko míň 🤷♀️
Máte normální rovnocenný vztah 🤷♀️ Jak to máte nastavené je ok, jelikož vám to funguje. I to že nejste manželé po deseti letech je naprosto ok probůh. Přece se nenecháš rozhodit škatulkujícími a odsuzujícími komentáři...Spíš se trochu obrň. Nenech se tolik rozhodit názory okolí či tvé mamky a pokud vám něco funguje, tak to nepitvej 🙂
Pokud ovšem ti to začlo vadit, že chce po tobě peníze za auto, tak si s ním o tom prostě budeš muset promluvit 🙂
@reeeza No to je prave ten problem. Ty to vidis tak, ze on by se zbavoval auta zadarmo, kdyz potrebuje penize. Spousta z nas to vidi tak, ze ty penize jsou proste v domacnosti a je jedno, na cim jsou uctu. Bud ty penize chybi, tak si nekupuju nove auto, nebo nechybi, tak si nove auto koupim. To stare auto je evidentne jeste ve vybornem stavu, kdyz ho chce prodat sve zene, aby v nem vozila jejich dite, takze koupe noveho neni zadna akutka. Kdyz potrebuje penize na hypoteku a jine vydaje, mel by odlozit nakup noveho auta, aby ty penize nemusel chtit po sve zene, ktera je s jejich ditetem na rodicaku.
Jak jsem ale psala driv, mne ten preprodej auta neprijde az tak blby, kdyz by jim slo o zmenu vlastnictvi a meli to tak k oboustranne spokojenosti nastavene. Ale v kontextu vseho ostatniho, co tu zakladatelka napsala, mi prijde blby dost.
@ai30 já teda primárně moc nechápu prodej v rámci rodiny, byť nejsou manželé. Taky teď budeme kupovat auto od mého táty (napsané bude na muže kvůli zvýhodněnému povinnému ručení a jezdit s ním bude tchýně, protože jejich auto už se rozpadá), ale to mi přijde v normální, ale že bychom si s mužem přeprodávali aut?! Nebo bysme si je mohli třeba navzájem pronajímat. Že bysme si vypisovali cesťáky. To je nápad, to zkusím mužovi navrhnout😀
@nektarinka123 Tak vyšší rodičák znamená kratší rodičák, jestli se nepletu...a ne každý chce šoupnout dítě v roce a půl do dětské skupinky, aby mohl do práce, no. Já si teda na rodičák nestěžuju, dáváme ho na spoření, podle mě by na něj rodiče neměli spoléhat a mít ho jen na výdaje navíc (např dovolené, bez kterých se dá žít případně), ale ne každý to tak může bohužel mít, to naprosto chápu.
@drep :D :D Cestaky do kazde domacnosti! :D
Ale jo, je fakt, ze je to divny. Mne to asi prijde ok, pokud by to bylo z jeji strany, ze proste chce, aby to auto bylo jeji a nemela pocit nejakych milodaru, z tech jejich textu mi prijde, ze takovy pocit ma.
My si teda taky s muzem normalne nepreprodavame veci, ale zkusim ho dneska zkasnout za veceri a uvidim, jestli to klapne. 😅
Doma máme každý svůj účet + jedno společné spoření, kam posíláme přebytky z výplaty na konci měsíce nebo extra peníze co dostaneme třeba k narozeninám od našich atd.
Nikdy. Upřímně nikdy jsme ale neřešili co jsou moje peníze a co jeho. Jasně, z chlapovy výplaty se strhává hypotéka na barák a splátka za auto. Z mého účtu se strhává elektrika, voda, školka.
Jsem na rodičáku a máme dvě děti. Jsme spolu 7let. Upřímně si nedokážu představit, že když jsme letos kupovali nové auto, že by bylo jako chlapovo a já si od něj měla koupit náš starý krám :D omg, žijeme spolu, máme spolu dítě, tak jsou snad obě auta NAŠE. Vždyť v nich jezdíme na výlety na dovolenou (tu platíme taky jak se podaří, kdo se prostě zrovna nachomejtne a má peníze, nikdo neřeší kdo platí za koho, jedeme jako rodina tak platíme za rodinu a ne za osobu). I když ho splácí chlap, i když půlku jsme zaplatili z našetřených financí (kam přispívá převážně chlap), tak je naše a né jeho ani moje...
Když jsme spolu začínali, on ještě studoval a já pracovala. Normálně když jsme byli v nákupaku, koupila jsem mu košili, triko, cokoli a nenapadlo by mě chtít po něm peníze.
Stejně tak fungujeme teď. Někdy platí on, někdy já a je jedno jestli se platí nafta, jídlo, oblečení, výlet... nikdy si nic nevyčítáme, vždyť spolu žijeme propána 🙈
Ale jestli máš pocit, že to takhle má fungovat a do smrti se tak budete dělit... No, hodně štěstí 🙂
@reeeza vy vyděláváte stejné peníze - v tom už je rozdíl oproti autorce. Ona se stará o dítě a bere rodičák. Já to beru, že ten chlap má třeba pocit, že už dělá gesto, že jí to auto prodá za míň než by dostal jinde, ale to může fungovat ve vašem případě, ne tam, kde se jeden v podstatě vzdá příjmu, aby se staral o společné dítě. To, že on investuje do bydlení, z kterého jí nenáleží nic, je druhá věc. Za mě za téhle situace fungovat každý na svém nemůže - leda, že ona by mu taky vyčíslila hodinovou sazbu za péči o domácnost a dítě. A nevím, úplně by mi nepřišlo OK, aby si můj životní partner a otec mého dítěte žil na vysoké noze, zatímco já mám co dělat, abych vyšla s penězi 🤷♀️
@suzanna123 no ono tu nezaznelo ani za kolik, padla tu castka auto za 300tis,to predpokladam nove, pak je otazka, kolik by realne ten partner chcel (ta amortizace je silena u aut), zda by autorce nevysel levneji automobil od cizich/bazaru....
@reeeza Jen tak mezi řečí - kupovat od sebe auto v rámci rodiny nebo blízkých umí být taky pěkný průser - toho původního se prodejce chce zbavit z nějakého důvodu, tzn. něco na něm nefunguje, něco mu nevyhovuje.
A kupec pak platí opravy. A právoplatně přijde pocit křivdy, do čeho ho blízká osoba namočila.
V tomto případě chce dokonce otec dítěte zaplatit za auto, které slouží k přepravě jeho dítěte, navíc od jeho partnerky, která je aktuálně závislá díky jejich vztahu = mateřství na rodičovském příspěvku a on jí přispívá částkou na jídlo, která nepokryje náklady na jídlo (a drogerii) dospělého muže. Na náklady na stravu dítěte, drogerii atd. opět nepřispívá.
Fakt si nedovedu představit, že by mi můj životní partner prodával jeho vlastní auto. Tvoje máma má pravdu, tvůj přítel je vychcánek a váš vztah nebere vážně. Což je dost zvláštní, když spolu máte dítě.
@anonym
Ptala ses, co bys měla tedy konkrétně dělat. My ti u vašeho stolu nesvítíme, takže těžko radit.
Napíšu (a už se tu na MK opakuji, zkus si když tak dohledat podobné diskuze) za sebe - začala jsem prostě zapisovat náklady a vést rozhovory se svým partnerem. Řekla jsem mu na rovinu, že mi stávající model nevyhovuje, že mi nepřijde fér. Vylezlo z toho, že i muž cítil křivdu, že mu přišlo, že toho platí opravdu hodně.
Dohodli jsme se po dlouhých a ze začátku ne moc příjemných diskuzích, že jsme začali používat společný účet, kam posíláme dohodnuté částky v poměru toho, kdo má jaké aktuální příjmy.
Když jsme nevycházeli, víme, že v tom lítáme společně nebo je potřeba upravit výši přispívaných částek.
Oba máme i své účty / peníze. Na dovolené a větší výdaje máme jiný účet, kam chodí přebytky plus máme samozřejmě i jiné společné spoření.
Takže základní krok - nečti a neposlouchej ostatní, sedni si a popřemýšlej, v jaké situaci jsi. A pak se ho zeptej, jak by se cítil on na tvém místě a jak by rozdýchával, že je jeho partner možná i v pohodě, když on žije ve velkém diskomfortu a strachu o budoucnost. A jestli byste se mohli dohodnout na změně a způsobu její realizace.
Protože teď už není “já a ty”, teď už máte spolu dítě, žijete spolu, vzájemně o sebe pečujete, máte se rádi - teď už jste “my” - rodina.
P.S.
Nenech to ale jen ve fázi rozhovoru, ty dohodnuté kroky realizuje.
@brunetka11 My si v rodině přeprodáváme auta, ale musí u toho být férové jednání. Tzn. nezamlčovat závady, že auto je bourané, apod. Ano, i v rodině se nám stalo, že nám někdo chtěl prodat auto v podstatě "před smrtí" za nepřiměřené peníze. Tak si prostě na tohoto člověka dáváme pozor... Jinak my jsme se zbavili jednoho auta, když jsem si našla práci v místě bydliště. Nebyl v prodeji auta žádný zlý úmysl.
Ahoj. Já jsem s přítelem rok a zatím oba bez dětí a my máme vše dohromady, neřešíme "moje" nebo "tvoje". Věci "navíc" kupujeme po domluvě s tím druhým, nikdy s tím problém není. Dokonce i s bývalým manželem jsem to tak měla a vždy na pohodu. Žijeme spolu, tak nevidíme ani jeden důvod, proč by to mělo být jinak. Máme jeden účet, který je sice na moje jméno, ale hospodaříme s ním oba, máme k tomu účtu dvě karty. Příteli se teď vrátilo něco z daní, chtěla jsem mu ty peníze nechat, ale nechtěl o tom ani slyšet a sám mi řekl to, co jsem psala výše, tudíž že žijeme spolu a jsou to ne jeho, ale naše peníze.

@moudivlacek njn, je to tak v ceske spolecnosti holt nastaveno; ze se od ceny ocekava skoro az sebeobetovani (nejen financni), kdezto chlap si sakra hlida svoje zadni vratka a chran buh, kdyz tohle nekdo chce zmenit (vetsinou zena), tak je hned nazyvana zlatokopkou, karieristkou, coz jde vetsinou prave z ust muzu. Pracovala jsem roky v muzskem kolektivu a mam o ceskych muzich nevalne mineni (ne vsichni jsou stejni, samozrejme); spousta takzvanych zodpovednych tatu od rodin zcela vedome odkladali penize, casto bez vedomi te zeny, a mysleli jen na sebe, ackoliv vedeli, ze zena jede na dren😖 Kdepak, panove jsou na sebe sakra opatrni! Vinim z toho biologii; zeny jsou nastaveny pecovat hlavne o potomky, potazmo o sve zivitele (manzely, partnery), kdezto chlap je nastaven myslet hlavne sam na sebe a taky to spousta panu dela a neni jim trapne, ze po rozvodu zenska s ditetem skonci v garsonce, kdezto on se rozvaluje v dome/byte 4+1 a druhy byt pronajima (pripad z meho okoli).