Jít do práce s malým dítětem? Rady a zkušenosti
Ahoj mám půl roční dítě, ale neví jestli jít do práce nebo ne spoustu lidí mi to rozmlouvá že nezažiju s malým pořadně jak roste a podobně ale finance nestačí takže prosím o názor pracovala bych 12 hodin cca15 služeb v měsíci jsem z toho zoufalá děkuji za odpovědi.
Když musíš tak musíš, se nedá svítit. Kdo bude hlídat?
Kojis/nekojis? Máš/nemáš hlídání? Jako tam je dost ale. Dvanáctky nejsou pár hodin týdně/denně a půl roční dítě je furt malé mimino.
A jsi sama nebo mas partnera?
@matylda16 Jak roste s malym zazijes, protoze budes i tak 15 dni v mesici doma. Ja vim, ze u nas je ten etos 'uzivani si ditete' a potom maji matky trauma, kdyz to nejde. Dlouha rodicovska je mozna v situaci, kdy si to clovek muze financne dovolit. Kdyz to neni mozne, tak to proste neni mozne. Sve dite uvidis vyrustat i tak a vas vztah to nemusi narusit, nemej z toho strach. Vcasny navrat do prace je realitou pro miliony zen na svete.
Jít do práce není špatné, ale teda 15x12h za měsíc mi přijde dost šílené s půlročním prckem. Ani ne tak kvůli dítěti, ale kvůli tobě. Spíš bych zvažovala těch směn míň nebo zkusila zažádat o nějaké kratší, pokud to jde. Popř. uvažovala zkusit to jinde.
Souhlasím s holkama, s takhle malým dítětem, domácností a tolika hodinama v práci, tě brzo dožene vyčerpání. Nešel by kratší úvazek?
Já chodím na poloviční od roka a 3/4 dcerky a musím říct, že občas je to sakra mazec. Dítěti je jedno, že jsi přišla v 23 hodin z práce, něco uklidíš a do postele se dostaneš po půlnoci. Prostě v 5 ráno vstává a mámo funguj.
Já teda práci maminek extrémně fandím a sama jsem pracovala, ale plný úvazek na dvanáctky mi přijde hodně drsný. Je otázka, kterou si ale musíš zodpovědět ty sama, jestli opravdu finančně potřebuješ celý úvazek nebo jestli by bylo reálné pracovat jen na menší úvazek a stačilo to i tak. Ale jinak mantra “tři roky doma” platí jen v čr, ve zbytku civilizovaného světa maminky pracujou a jde to.
Takové směny s tak malým dítětem si nedovedu představit. Kdo by s dítětem byl ?
Kdybych musela, tak treba od roka, ale ne pul mesice, treba 5,6 služeb ano,ale uprimne, nedokazu si to predstavit fyzicky + spánek, malemu diteti nevysvetlis, ze potrebujes spat atd…
Jak už tu bylo, není to jen o práci. Na kom by byla třeba domácnost? Úklid, vaření apod. Co by dělalo dítě, když budeš v práci? (jestli by se mu někdo věnoval aktivně, nebo jen nutná péče)...
Za mne ne.Tak 6-7 směn.Vic ne.A můžu se zeptat o jaký obor se jedná?
Pokud musíš, tak musíš, pokud ne, tak bych váhala, určitě bych nešla do plného úvazku. Taky pracuju 12ky, vím, jak to chodí a jaké to je, respektive před dětmi. V roce a půl dcery jsem na pár měsíců šla pracovat, ale domluvila jsem si třeba 3-4 služby měsíčně. Nemusela jsem, chtěla jsem. Bylo to fajn, ale náročné, pořád jsem myslela na to, co je doma, co dcera dělá, volala jsem manželovi 😄 On teda se umí postarat, všechno proběhlo úplně v pohodě, pak jsem tedy měla jeden celý víkend, kdy jsem dceru viděla naposledy v pátek večer před spaním a pak až v pondělí ráno, protože při odchodu a příchodu spala. Hrozné to bylo a to byl můj poslední pracovní zážitek na dlouhou dobu. Pak jsem tedy otěhotněla a říkala si, že v půl roce druhého dítěte bych šla opět pracovat, jen bych nebrala celé víkendy. No, synovi je 8 měsíců a ještě jsem s tím nezačala, najednou se na to necítím. Finančně to potřeba není a říkám si, že pracovat budu ještě hodně dlouho. Vracet se do práce po druhé rodičovské tedy budu dřív, kolem 2 let syna, pravděpodobně na půl úvazek a postupně na celý. Záleží taky na tom, jak vyjde dětská skupina atd atd.
Držím palce, ať se dobře rozhodneš, každý to má jinak a někdy ani plány úplně nevyjdou, jak vidíš 🙂
Já jsem začínala na úvazek 0,3 ve směnách v nemocnici ve 2letech mladší dcery.Teď mám úvazek 0,5 občas dle potřeby vezmu nějakou 12h směnu navíc.Plný úvazek na 12h směny si neumím představit.Ale jsme bez hlídání už by to s mužovou prací nešlo poskládat.Uvidíme jak to bude letos se školkou.
Jsme jeden z malá států, který dovoluje byt na rodičovské dovolené. Pracuji pro mezinárodní firmu a mám nespočet zahraničních kolegyň např. v Holandsku po mateřské nastupují ihned do práce, pokud nevybírají neplacené volno. Příklad z praxe: termín porodu červen, rodička v jde v květnu na mateřskou a srpen/září se již vrací do práce. Pokud zůstane doma, nemá nárok od státu na finanční pomoc.
Je pravda, že co se týče hlídání a soc. zařízení pro malé děti, jsou na tom daleko lépe, protože to tam mají takto nastavené, ale nemůžu říct, že by ty maminky o něco přišly. Pracují cca 8h 5dní v týdnu a zbytek času tráví se svým dítětem. Je to hodně o kultuře a mindsetu. Bohužel pokud tem finance tlačí a nemůžeš si dovolit být doma na plný úvazek, tak se nic nedal dělat a budeš muset řešit hlídání. Ale dítě nebude alespoň trpět chronickou fixací na matku a bude se ti i lépe adaptovat později ve školce. Navíc u s větším příjmem, budeš schopna dítě lépe zajistit.
Má to své pro a proti, ale rozhodnutí je čistě na tobě a nikdo by tě za něj neměl soudit.
@matylda16 Počkej, jakože vyděláš víc než tvůj partner?
@brunetka11 1) Nechapu, proc by nemela? 2) Pise o tom, ze potrebuji dva platy.
@efa1 ta období se střídala, teď je taková sesterská krize, že jí budou líbat ruce i za půlůvazek prakticky kdekoliv.
@brunetka11 to se nesmí? Spousta našich sester vydělává lépe než jejich partneři/partnerky…
@boruvkovykoblizek co to jenže kravinu - chronická fixace na matku? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ to je pro miminko snad přirozenost 🙏

@matylda16
12h smeny si s pulrocnim deckem fakt neumim predstavit.Spat budes kdy?