icon

Jít do práce s malým dítětem? Rady a zkušenosti

matylda16
4. srp 2023

Ahoj mám půl roční dítě, ale neví jestli jít do práce nebo ne spoustu lidí mi to rozmlouvá že nezažiju s malým pořadně jak roste a podobně ale finance nestačí takže prosím o názor pracovala bych 12 hodin cca15 služeb v měsíci jsem z toho zoufalá děkuji za odpovědi.

Strana
z4
veroniquecz
4. srp 2023

@matylda16 to máte tak vysokou hypo, ze jsou potřeba oba plné platy?

marketka_m
4. srp 2023

Ne. Nejdi. Usmernete finance. Pokud tohle neni rozhodnuti koupim rohlik nebo nekoupim...uzij si obdobi, kterr uz nikdy nepujde vzit zpet. Na rohliky zkus vydelat roznaskou letaku (lze s ditetem) nebo chuva pro sousedy a podobne. Drzim palce

marketka_m
4. srp 2023

A co si navysit rodicak? Doted jsi mela materskou? Rodicak na maximum, treba na manzela...a aspon do roka a pul s prckem zustat...

bara88
4. srp 2023

Já Teda vůbec nechápu jak by ste se s manželem u dítěte střídali ,když by pracoval on i ty. Fakt Santo nedovedu v reálu představit.

zmrzlinka
4. srp 2023

Jako 15 služeb v měsíci s půlročním miminkem je sebevražda.Tak ať si chlap najde lépe placenou práci a Ty jsi na pár služeb.Ja ze špitálu utekla, prostě ty služby jako bezdětná jsem dávala v pohodě.S dětma už to nešlo.Po nočním jsem málokdy šla spát a před noční žádný oddych.Je to cesta do pekel....

vikinkav
5. srp 2023

A mas jinou moznost? To navyseni rodicaku na docasnou dobu mi prijde jako dobry napad. Nebo hledat nekde jinde zkraceny uvazek. Nebo bych do toho sla a uvidis, 12h smeny jsem delala pred mnoha lety v obchode, ale v podstate je to zabity cely den ze? Muj manzel dela 24h smeny ale jen 10 dni v mesici a deti si zatim uziva az az 😄 Rozhodne vic nez pri beznem uvazku po-pa.

marimanta
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek chronická fixace na matku?! Pardon, ale to je blbost non plus ultra, bavíme-li se tu o půlročním miminku, potažmo dítěti do tří let.
Kojenecké ústavy a dětské domovy jsou plné dětí, které měly to „štěstí“, že opravdu chronickou fixací na matku netrpěly. Moc jim to prospělo...

j.a.n.i
5. srp 2023

@marimanta Zas ode zdi ke zdi, ze. Miminko v pohodě navaze silny vztah se 2 ci 3 pečovateli, kteri se nemeni a maji na starost "jen" jeho. Takze prirovnavat to, ze nebude s matkou furt ke kojenaku, je dost mimo.

boruvkovykoblizek
5. srp 2023

@marimanta ale vzdyt TADY se nikdo nebaví o dětském domově, ale o nástupu do prace prokrista. Maminka s ditetem stále bude trávit spoustu času, ale nebude to 24/7, po case dítěti přijde přirozené, ze tráví čas i s jinými členy rodiny a není striktně upnutí pouze na maminku. Tzn. Nepropadá hysterickemu pláči, když na chvilku zmizí v kuchyni, za roh apod.
ale já vidím ze jsem se dostala do diskuze matek, které by byly nejradši doma s ditetem až do 18 let a manzela zamestnali ve dvou pracích naraz, aby se do prace vracet nemusely.

ilone
5. srp 2023

@matylda16 já se vždycky do práce vracel dřív, naposledy když malé bylo 10m, ale na částečný úvazek. Naposledy to bylo 3x týdne na 2-3 hodiny. 15x12h mi přijde fakt moc.

alice180
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek taková pěkná bagatelizace. Každá si bude obhajovat svoji cestu. Mně zase trošku poslední dobou připadá, že by se měl člověk stydět za to, že je tři roky na rodicaku. Na to, aby to bylo jako v jiných zemích, tak to tady není přizpůsobeny. Jak vezmeš děti do práce ve fabrikách, nemocnicích atd. Stejne zaměstnání neumožňuje homeoffice. A nám tu ve školkách bylo sděleno, že dítě vezmou od tří let a jesle tu máme jen jedny a plne pro velký zajem. To by se musel celkově přenastavit systém.

ninive211
5. srp 2023

@matylda16 Když máš malé dítě, tak máš na zkrácený úvazek nárok ze zákona, když o to požádáš, zamítnutí musí zaměstnavatel opravdu řádně zdůvodnit, proč to nejde umožnit. Kdybys nešla po MD do práce a zůstala na RD, tak tu tvoji práci stejně někdo musí dělat, ne? Od půlročního mimina bych na celej úvazek nešla ani zaboha, raději bych osekala nutné výdaje, zkrouhla pojištění a třeba oželela dovolenou, ale s půlroční na celej fakt ne. Neboj se oficiálně písemně!!! požádat o úpravu směn a max.poloviční úvazek.

ninive211
5. srp 2023

Navíc opravdu z okolí znám spoustu msminek -sestřiček a snad žádná se po dětech bevracrla hned zpět na dvanáctka do práce, většina si hledala pokud možno práci v ambulanci pouze na dopo. S dětma ty směny jsou fakt vražedné.

marimanta
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek ale do práce jít klidně může. To ovšem nemění nic na tom, že chronická závislost na matce je blbost a nic takového neexistuje.

@j.a.n.i viz výše, samozřejmě, že dítě se může zdravě navázat na jinou pečující osobu.... mě nadzvedla ta chronická závislost...

ferda90
5. srp 2023

@marketka_m ahoj, můžu se zeptat jaký je rozdíl, navýšit rodicak třeba na manžela? Co to vlastně je? To upřímně neznám. Na rodičovské dovolené jsem já a nevím, že by šlo něco takového.... Díky

ninive211
5. srp 2023

@marimanta Žejo. U půlroční miminka je "chronická závislost na matce" jeho biologickou přirozeností. Já teda když ne do 3 let, tak do roku a půl určitě bych se přimlouvala za to, aby miminko mělo možnost být s maminkou co nejdéle, ne ji vidět jednou za 2 dny (při směnách 6-18 mimino prakticky vidíš jen při večerním uspávání, dělat jen noční je zas vražedné pro matku-kdy bude spát a fungovat?) Ne, já bych do toho nešla, já jsem povaha, že radši bych jedla suchý rohlíky a nekoupila si nic na sebe, než bych od půlročního miminka šla na plnej úvazek pracovat...ty jedinečné okamžiky vám nikdo a nic nenahradí.
Jinak když mají tak vysokou hypotéku, že to neutáhnou z jednoho platu a navýšeného rodičáku (ten může být až do výše mateřský), to museli přece vědět dopředu a mít tedy našetřenou větší rezervu, kterou teď třeba šlo čerpat.

ferda90
5. srp 2023

@matylda16 ahoj v půl roce bych do práce fakt nešla. Ve světě je to normální, ale u nás na to nejsme tak,, zařízený,, mi přijde. Zkus si zvednout rodičovský příspěvek. Doma nemusíš být 3 roky. Můžeš si ho navýšit a být doma s prckem třeba rok a půl až 2 roky. To máš zase o nějakou tu tisícovku navíc v rodičovském příspěvků. Nebo si třeba najdi nějakou brigádu, ale fakt něco kde nebudeš trávit celé dny a budeš hlavně i doma. Třeba úklid, nebo nějaká výpomoc na pár hodin v obchůdků....

boruvkovykoblizek
5. srp 2023

@alice180 ano, já jsem to v komentáři zmínila. Že ty země jsou na to přizpůsobeny, což nám tady chybí. A taky jsem psala, že jsme jednání mála zemí, která nám RD umožňuje. To je pravda, každopádně jsem tím chtěla poukázat na to, že i tak to není nemožné a pokud životní situace rodiče do práce tlačí, do té práce se nastoupit i přes to všechno dá. Sama pocházím z rodiny, kde hlídání řešily u druhého dítěte babičky a c pozdějším věku já, protože rodiče si opravdu nemohli dovolit být doma s dětmi. Navzdory tomu všemu, jsme si vytvořili krásný vztah a i jako děti jsme byli daleko více samostatnější a zodpovědnější. Prostě chci tím naznačit, ze nic není nemožné.

@marimanta
@ninive211
Existují dva druhy fixace a to je fixace dítěte na matku a také naopak. Z čehož může v pozdějším věku vniknout nehezká separační úzkost u dítěte (zde se bavíme o pozdějším věku jako je např. nástup do školky/školy)
Bohužel jsou mezi námi maminky, které tráví na RD 4 roky, jen aby filtr nešlo do školky, adaptace je daleko náročnější pro dítě jelikož celé 4 roky až 5 let života strávili v přítomnosti matky a začlenění se do kolektivu vrstevníku je pro ně následně těžké a traumatizující. O obou případech zde píšu “z extrémního hlediska” a nenutím tady někoho odejít od půlročního dítěte do práce. Chtěla jsem jen paní říct svůj názor a také pohled do budoucna. Pokud si dítě začne pomalu zvykat na několika hodinové odloučení od matky v dřívějším věku, později z toho nemusí být pro ni problém, že si nezajde ani na toaletu bez toho aby měla dítě na klíně a zakřivením vytvoří jak sobě, tak dítěti větší komfort při následném odloučení.

S kojeneckým a dětským domovem bych tuto situaci absolutně nepřirovnávala, jelikož se jednal o absolutní výchovu bez rodinných příslušníků, pouze v péči zdravotního personálu/vychovatelů. To je ale absolutně jiné téma.

Vždy najdete 100 lidí/100 názorů a myslím, že byste se neměli rozčilovat nad tím, že můj názor je jiný než ten váš. Já respektuji vaše rozhodnutí a přeji vám to, že si můžete v dnešní době dovolit být doma s dítětem krásné 3 roky. Ale bohužel jste jedny z mála, kterým to finanční situace dovolí. Já sama za 3 týdny nastupují na MD a s partnerem jsme si dělali značné úspory, abych se nemusela vracet do práce brzy, protože se do takové situace dostat nechceme. Taky splácíme hypotéku na dům, máme dost výdajů ale i přes to všechno chceme dítě všelijak zabezpečit a vytvořit mu láskyplný domov, kde bude vyrůstat. Ale víme, že kdyby náhodou šlo do tuhého a do práce bych se vrátit musela dříve, němž je plánováno, tak se tím nechci stresovat a chci aby si třeba díté i “preventivně “ zvykalo, že bude trávit čas s někým jiným, než semnou. Babičky, tetičky apod. vždy rády pomůžou kdyby se nedalo svítit a budou míst i radost, když se svým vnoučkem budou moct strávit i nějaký čas navíc.

marketka_m
5. srp 2023

@ferda90 rodicak se pocita z prijmu... Muzes byt ty doma ale prijmy dolozit manzelovy... Tim padem bys treba mohla brat mesicne i 25 tisic... Samozrejme po materske bys takovou castku vycerpala presne do roka.ale dite by uz melo 1.5 roku a to uz je teda o dost lepsi nez to malinke pulrocni

somalicats
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek Tvoje teorie o separační úzkosti u dítěte je hezká, ale bohužel není pravdivá. Hodně záleží na povaze dítěte. Například můj vzorek dětí už je celkem velký (5 kousků), pracuju celou dobu, vždy minimálně na nějaký krátký úvazek, takže nikdy jsem nebyla jedinou pečující osobou. A 2 z mých 5 dětí zvládly vystřihnout hysterák, když jsem šla na WC nebo do koupelny a zavřela jsem se tam ještě v téměř 2 letech... To je o povaze těch dětí. Stejně tak nástup do školky - některé děti jsou na něj připravené dřív, některé později. A proč lámat přes koleno nástup do školky, pokud to není nezbytně nutné.

emillyhk
5. srp 2023

@matylda16 Tohle co plánuješ mi nepřijde dlouhodobě udržitelné. Návrat do práce ano, možná i ty dvanáctky, ale tak jednu, dvě týdně. Předpokládám, že budeš nějak střídat denní a noční. Ty denní ještě ok, ale přijdeš po noční, dcerka bude vstávat a celý den se nezastavíš, takže pojedeš nějakých 40 hodin v kuse, protože před noční se taky nepůjdeš prospat.
Když budeš v práci, s dítětem bude kdo? Manžel? Babička? Postarají se jenom v tom nejnutnějším (nakrmit, přebalit) nebo budou později dítě i rozvíjet tak jako bys to dělala ty, kdybys byla doma? Není potřeba se cítit špatně, že nebudeš s dítětem 24/7, ale chce to pojmout nějak realisticky. Pokud manžel vydělává výrazně míň než ty, zvážila bych, že on půjde na RD (plnohodnotně se vším všudy, ne že přijdeš z práce a doma se nezastavíš, protože chlap na nic nesáhl) a ty teda do práce na plný úvazek. Není to řešení pro každého, ale jsou rodiny, kde to funguje. A nebo teda do práce oba, ale ty jen na částečný úvazek.
Držím palce, ať to nějak rozumně vyřešíte. 🍀

boruvkovykoblizek
5. srp 2023

@marketka_m muzu se zeptat jak lze rodicak počítat z příjmu? Já mám pouze informaci, ze se MD počítá z denního výměru za posledních 12 kalendářních měsíců zaměstnání a poté je rodicak 300tis korun (při vicecetnem těhotenství myslím o 20tis nebo 50tis víc, teď přesně nevim) rozloženy do obdobi max 4 let, kde 3 roky je zaměstnavatel povinny držet místo v práci se stejným plastovým ohodnocením. Tak by mě zajímalo zda je tu nějaká výjimka o které třeba nevim nebo tak

brunetka11
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek Tak v zahraničí ani nejde o to, že by všechny dotčené země poskytovaly rodičům super duper zázemí. Prostě nemají tak vstřícný sociální systém.
Naší kolegyni jednoduše přijede maminka a bude se během nepřítomnosti mámy u dítěte o vnouče starat.
Je to v dané zemi zvykem. Po porodu se tam vrací matky do práce po 3 měsících.
Komu nepomohou rodina, zaplatí si chůvu nebo žijí z jednoho příjmu.
Prostě vůbec ani nemají možnost řešit důsledky separace. Fungují, jak musí.

ninive211
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek Správně píšeš, že dítě by si mělo pomalu a postupně zvykat...s tím souhlasím. Jít v půlroce na plný úvazek na směny ale není postupná změna, je to šok, pro mámu i pro dítě, které je z biologického hlediska na mámu prostě fixované (vidíme to tak i v přírodě u zvířata k separaci od matky dojde časem vždy úplně přirozeně, jen až v době, kdy je na to dítě i máma připraveno), o to jde. Miminko-kojenec patří matce a za tím si stojím. V západním světě je to zase extrém nechat párměsíční dítě na starost chůvě/"jeslím" a hybaj do práce. Nemyslím si, že to je dobře. Btw. i na tom západě je naopak velká část žen, které zůstanou doma třeba i zadarmo jako ženy v domácnosti a rodinu živí chlap. Tam bohužel si to mohou dovolit, příjmy mají jinde, u nás je opravdu v porovnání k platům extrémně drahé bydlení a z jednoho příjmu to utáhnout je často nemožné.

boruvkovykoblizek
5. srp 2023

@somalicats to chápu, mate pravdu, ze každé dítě je jiné a to co píšu je pouze teorie. Vycházela jsem spis ze zkušenosti mého okolí a jak jsem psala i ze zkušenosti zahraničních kolegyň. Školka není povinna od 3 let, to až poslední předškolní rok. Takže je to volba matky a pokud si to muže dovolit, ať jde do toho. Ale tohle není případ tazatelky, která se potřebuje vrátit do prace co nejdřív. Proto bych zůstala u aktuálního tématu. S tím, jak se její dítě bude chovat při případném odloučení můžeme pouze spekulovat, ale je lepší mít nezaujatý nazor vice lidi než pouze ten jeden a to, ze to nejde a ukamenujeme ji tady za to, že potřebuje jít zpět do prace.

ferda90
5. srp 2023

@marketka_m to ano, to je lepší varianta.
Rodičovský příspěvek je přece dany, je to těch 300 tisíc, tak jak se může počítat z příjmů? 🙂 nikdy sem o tom neslyšela, tak se omluvám za možná blbý dotaz

somalicats
5. srp 2023

@boruvkovykoblizek Jenže tazatelka plánuje plný úvazek, to je o něčem jiném, než začít pomalu rozjíždět práci. To bych opravdu spíš poslala chlapa na rodičák a pak teda ten plný, ale to by se chlap musel postarat opravdu o vše.

brunetka11
5. srp 2023

@ai30
@drep
Neříkám, že nesmím. Sama jsem měla yx let vyšší příjmy než mí partneři.
Neznám výši platů zdravotních sester. Jen mi přišlo zvláštní, že by zdravý mladý chlap musel vycestovat za slušnějším výdělkem do zahraničí než jeho partnerka.
Byla by zajímavá informace od autorky příspěvku, co její partner dělá teď. Jestli pracuje nebo jde o to, že jim dochází finance, protože je potřeba uživit 3 lidi.

somalicats
5. srp 2023

@ferda90 RP je 300 tis, ale maximální měsíční platba RP se odvíjí od Tvého vyměřovacího základu, pokud máš pracovní smlouvu. Zjednodušeně - pokud jsi měla nárok na PPM, pak můžeš mít měsíční platbu RP maximálně tak vysokou, jako byla měsíční výše PPM. Pokud chceš víc, tak je možnost čerpat víc přes denní vyměřovací základ otce dítěte - samozřejmě pokud ho lze určit, tj je-li zaměstnán nebo OSVČ s platbou nemocenského (nikoli sociálního) pojištění. Pokud chlap je zaměstnán a vydělává víc, pak přes jeho potvrzení příjmu můžeš čerpat RP rychleji.

boruvkovykoblizek
5. srp 2023

@ninive211 s tímto komentářem naprosto souhlasim. Mate pravdu - je to šok nastoupit ihned do prace na 12hod směnu. Postupným odloucenim by to nebyl problém, proto to třeba u nás v zaměstnání řešíme DPČ kdy třeba maminka dochází kdo prace na 6 hodin týdně i když je to v kojeneckem období věku. Postupně přechází na zkráceny úvazek a od postupného věku, kdy je dítě připraveno se třeba vrací na úvazek plný. Z tohoto hlediska to u nás funguje skvele a firma přispívá na hlídání/jesle.
Je už na tazatelce jak se tady k tomu postaví, zda zváží možnost zkracenych smen a nebo svěří dítě do pece někoho jiného po dobu nezbytné nutnou. Můj příklad byla ukázka, ze proste nekde ve svete to takto funguje někde ne. To je vše.

Strana
z4