Jít do práce s malým dítětem? Rady a zkušenosti
Ahoj mám půl roční dítě, ale neví jestli jít do práce nebo ne spoustu lidí mi to rozmlouvá že nezažiju s malým pořadně jak roste a podobně ale finance nestačí takže prosím o názor pracovala bych 12 hodin cca15 služeb v měsíci jsem z toho zoufalá děkuji za odpovědi.
@brunetka11 Tak ne každý obor nabízí nadprůměrná platová ohodnocení pro muže, je hodně chlapů, co nemají ani 30 tis. A sestřičky v nemocnici (nebo doktorky-předpokládáme, že je sestra, ale autorka psala jen o nemocnici) vydělávají slušné peníze.
@somalicats jo takhle ahaa děkuji moc za vysvětlení
@ferda90 Nemáš zač. Takhle jsme to měli u RP s naší čtvrtou, jen obráceně - muž byl tenkrát za covidu bez práce, takže jsem šla do práce po skončení PPM já a rodičák si na sebe napsal manžel, čili čerpali jsme podle mého vyměřovacího základu (on jako tehdy OSVČ bez plateb nemocenského pojištění žádný neměl a tím pádem by tehdy bral jen 10 tis měsíčně).
Já jsem šla do práce na 6h úvazek (musela jsem), když dceři bylo 1,5 roku. Dcera to nezvládla, měsíc nejedla (hlídala ji tchyně u nás doma), byla traumatizovaná a je ještě o to víc na mě fixovaná...První dny byly nejhorší, když jsem byla v práci. Plakala, něco se v ní změnilo....Po měsíci jsem se vrátila zpátky k ní (odešla jsem zpátky na rodičák). Jedla jen ráno, kdy ji krmil přítel nebo ještě já a pak celý den nejedla, dokud jsem se nevrátila....Je možné, že jsem ji způsobila nějaké trauma....Ale musela jsem se vrátit, jinak bych přišla o práci (teď jsem zpátky na rodičáku a práci mám stále 🙏)...
Píšu svoji zkušenost. Od malého dítěte bych "nikdy" neodešla už...Každý samozřejmě máme jiný život...Teď jí budou 2 roky a přestává jí pomalu separační úzkost a dokonce ji už může i hlídat babička (to nebylo možné bez hysterie, slz...)...
Každé dítě je jiné ale...My máme takovou zkušenost....
@ferda90 ano 300 tisic. Ale castku maximalni jakou muzes pobirat urcuje tvuj prijem
@skarma007 synovi ted bude rok a pul a je se separacni uzkosti fakt na vrcholu. Zda se, ze jste se s tim nastupem asi trefila do toho nejblbejsiho obdobi. Mam nekojenou neter a vidim, ze je to uplne o necem jinem a je jine odejit od 6m a 1,5 roku ditete. Ona klidne prijede s tatinkem na vikend k babicce bez mamy na vikend a je v naproste pohode.
@mdch91 bohužel asi ano :( Dceru právě hlídala babička od narození, ale od 9. měsíce začal být obrovský problém (nezvykla si na ní do teď)...A kojila jsem dceru jen 2 měsíce...U dcery to začalo právě od toho 9. měsíce do dvou let (teď jí budou 2 roky) a právě až teď bych řekla, že se začíná měnit a separační úzkost se zmenšuje....Když je někde s tatínkem, tak je to v pohodě, ale když tam byla jen babička, tak to opravdu nešlo....
@ferda90
@boruvkovykoblizek
Kopiruji
Měsíční výše je závislá na denním vyměřovacím zá- kladu, který stanoví ČSSZ, případně příslušná OSSZ, PSSZ, MSSZ. Maximální hranici má každý svou vlastní – rodič může čerpat až do výše 70 % 30násobku den- ního vyměřovacího základu. Pokud rodič nepobíral peněžitou pomoc v mateřství, je měsíční maximum ve výši 13 000 Kč
@boruvkovykoblizek taky je spousta zemi sveta, kde se dite od matky nehne a vyroste z nej naprosto samostatny jedinec. Akorat nam se civilizace snazi vymyt mozek a ukazat nam, ze mame soupnout nekam dite a jit na 8 hodin k pocitaci vyplnovat tabulky (ano, zlehcuju to, umyslne to delam po tom kecu s chronickou zavislosti na matce)... Uz kdyz Matejcek natocil svuj dokument o jeslich, tak tim vymyvacum mozku udelal caru pres rozpocet a ve vyvoji mozku ditete se od te doby nic nezmenilo. Jen nas svet okolo bombarduje vsim tim, co musime mit ke stastnymu zivotu, abychom nahodou nebyli krecci, kteri vystoupi z kolecka.
Na plný úvazek bych nešla, ne s tak malým miminkem. Mladší má 5,5 roku, já mám úvazek 0,8 a nejspíš si ho brzy snížím na 0,5, mám toho až nad hlavu.
@matylda16 pracuji v nemocnici od 6 měsíců malé, ale dělám jen na půl úvazek, 8 12ti hodinových směn a přiznám se, že jsem ko. Teď bude malé 10 měsíců, takže už takhle fungujeme doma 4 měsíce.
Nemyslím si, že by mi s malou něco utíkalo. Užívám si jí u tak, ale po nočních jsem úplně hotová, unavená, podrážděná. Mám ještě 2 starší děti a jim se musím také věnovat.
Je to na vašem rozhodnutí, nikdo jiný to udělat nemůže. 🍀
@mdch91 ne, není. V těhle zemích se na výchově jednoho jedince podílí ona pověstná celá vesnice. Žije se v komunitě, o dítě se stará ten, kdo má zrovna volný ruce, případně ho matka má v šátku a jde s ním pro vodu a nakopat batáty, rozhodně se mu nevěnuje 24/7, aby ho dostatečně rozvíjela. Narozdíl od matky, která se vrátí z práce a většinou si pak péči o dítě mnohem víc užívá, protože dělala něco smysluplnýho (asi jsi někdy slyšela, že sestry tabulky moc nevyplňujou, ale třeba pečujou o lidi) a osvěžila si mozek. Což ale nic nemění na tom, že plný úvazek a směnný provoz a půlroční dítě podle mě není k životu, já měla přechodně plný úvazek před dceřinými druhými narozeninami (v režimu 24h služeb), po službě jsem nechodila spát, protože odpočinuté batole se na mě těšilo a bylo to tak strašný, že bych do ničeho podobnýho nešla ani za další pandemie.
@drep ano, ja jsem psala, ze to prehanim. Stara se cela komunita, ale nestara se instituce. To, ze my jsme "blbci" a zrusili jsme si siroke rodiny porad nic nemeni na tom, ze mozek ditete je stejnej. Nebo myslite, ze vyvojove ma mozek batolete mimo civilizaci a v civilizaci jine potreby? Nevim, treba jo, evoluce je mocna. Na kratky uvazek bych sama do prace sla velmi rada od ditete napr. Starsiho roku, ale ten prispevek mel ukazat, ze ten utek do prace, abychom poplatili vse, co musime mit, neni nekdy tak uplne nutnost a ze uplne vsechno taky mit nemusime. A ano, taky platime hypoteku a taky jezdime na dovolenou. Nejsem lepsi nez ostatni, ale aspon to vidim, do ceho vseho jsme casto tlaceni.
@mdch91 Kopie:
"taky je spousta zemi sveta, kde se dite od matky nehne a vyroste z nej naprosto samostatny jedinec. Akorat nam se civilizace snazi vymyt mozek a ukazat nam, ze mame soupnout nekam dite a jit na 8 hodin k pocitaci vyplnovat tabulky (ano, zlehcuju to, umyslne to delam po tom kecu s chronickou zavislosti na matce)... Uz kdyz Matejcek natocil svuj dokument o jeslich, tak tim vymyvacum mozku udelal caru pres rozpocet a ve vyvoji mozku ditete se od te doby nic nezmenilo. Jen nas svet okolo bombarduje vsim tim, co musime mit ke stastnymu zivotu, abychom nahodou nebyli krecci, kteri vystoupi z kolecka. "
To sice ano, ale člověk by si měl také umět spočítat, co si finančně může dovolit a co ne. P.S. Dříve se děti zase šoupaly kojným a chůvám. Tohle není výmysl aktuální doby.
@boruvkovykoblizek ne není to nemožné, ale někdo to bude mít jednodussi někdo složitější. Já se například na své původní místo vrátit po rodicaku moci nebudu. Žádná z mých kolegyň se po rodicaku nevrátila. A babičku mám bohužel už pouze jednu, dědečky sice dva ale všichni pracují a ještě dlouho budou. Prarodiče sice mám, ale ty už na malé děti opravdu nemají sílu ani zdraví.
@boruvkovykoblizek Manžel ma kolegy prevazne ze zapadni Evropy. Prakticky ve vsech pripadech zena zustava doma na nepacenem volnu, protoze to muz utahne nebo kolegyne pracuji z domu s miminkem treba 6-8 hod. tydne a jeste narazove, nemaji striktne dano od do. A pak maji moznost ruznych skolek/jesli, au-pair. Mluvim o kancelarskych profesich. Delnicke profese netusim. Takze sice nemaji rodicak, ale system jim umoznuje "vratit" (v uvozovkach, protoze to nevnimam jako plnohodnotnou praci z duvodu casove narocnosti jako pred ditetem) se do prace, aniz by je to nejak extra omezovalo v peci o dite. U nas je tohle zatim asi nepredstavitelny.
no pokud vim, tak na sníženej úvazek je dokonce legislativně nárok. ale málokdo to ví. snad do 6 let dítěte, nebo tak...
na celej úvazek a ještě takovouhle práci, a dvanáctky, bych určitě nešla.
když jste si brali hypotéku, tak jste přece věděli, kolik by znamenalo vypadnutí jednoho příjmu (a jakože v čr ani zaplaťbůh nejseš úplně na nule při rodičáku..).
Při fakt jó nouzi, kdy by partner opravdu nemoh najít líp placenou práci, bych kromě echt šetření asi zkusila nějaký hodiny brigády, a zkrátit si rodičák třeba na 2 roky s tím, že do tý doby si partner opravdu tu lepší práci najde, a jakmile to půjde, tak si hodit rodičák zpátky, případně pak bejt ještě doma s dítětem jako pečující rodič už bez rodič. příspěvku do doby, než bych ho chtěla dávat do instituce.
V ještě větší nouzi bych asi poprosila někoho z nejbližší rodiny o bezúročný půjčení. Pro mě by fakt bylo dítě na prvním místě. Ale asi jste moc dobře nepočítali, nebo máte možná vysokej životní standard..
@mdch91 Mohla bys prosím několik těch zemí vyjmenovat? Protože si myslím, že to, co máš v hlavě je tvá idealizovaná a velmi naivní představa.
Já mám celkem dost nacestováno a můžu tě ujistit o jednom - nezažila jsem zemi ani komunitu, kde by matky s dětmi trávily tolik času jako v Evropě.
Představ si to v praxi. Ta máma nemá jedno až tři děti jako je to typické v ČR. Má jich tak 10 a víc. Nemá čas být s každým z nich. Ne ne. O děti se starají starší sourozenci, nebo nemohoucí členové rodiny/komunity (nechodící, nemocní). Děti starší 6 let (+-) a rodiče domov opouští brzy ráno a jdou makat. Maximálně doma zůstává jedna až dvě starší dívky (dejme tomu 10-13 let), které vaří a pečují. Zbytek rodiny je na tržišti/poli/v lese a snaží se zajistit zdroje, aby ostatní přežili. Žádná romantizovaná vesnice, kde se děti motají kolem mámy, co vysedává uprostřed chatrče se nekoná, to je pohádka pro Evropany, kterou jsme si, notabene, nejspíš vymysleli my sami...
Mimochodem, vzhledem k vysoké úmrtnosti žen a rodiček obvzlášť, si ta rodina může gratulovat, pokud tu mámu vůbec má... A ještě poslední poznámka pod čarou, třeba v Africe je řada komunit, kde je dokonce zakázané, aby dítě vychovávali jeho biologičtí rodiče, a tak v průběhu života koluje po spřátelených domácnostech (vygoogli si Baatombu).
@mdch91 A aby bylo jasno - netvrdím, že takové komunity vůbec neexistují. Ale je to veliká vzácnost a celosvětově tak vyrůstá zanedbatelné množství dětí.
To se podle me neda fyzicky ani psychicky zvladnout ☹ nemuzes jit bydlet k rodicum nebo si najit spolubydlici?
Žila jsem nějakou dobu v zahraničí a pohádka jak ženy po pár týdnech po porodu se vracejí do práce je trochu jiná.Bud jsou na neplaceném volnu ,protože platy jsou tam vyšší než u nás a chlap to prostě utáhne.Nebo se vrací na částečnej úvazek ( rozuměj par hodin).A ne na 15 12- tek a ještě k tomu v nemocnici.Ja z nemocnice utekla.Večne chyběl personál.Neustale přescasy.Nejsem jejich otrok ,abych takhle pracovala.Vikendy , svátky,Vánoce ...Leky chyběli a chybí doteď ....a nikdo za to není zodpovednej....pan ministr si " kraluje" veselé dál.Už ho měli dávno odvolat když nemá koule odstoupit dál.Tech nadávek co jsem vyslechla když nám vratili na pohotovost,že nesehnali léky....
Milá autorko....vem pár služeb ať si přividelaš a máš doma chlapa tak ať se stará.....ať si najde jinou práci nebo dvě práce a Ty buď doma s miminkem ,které Tě potřebuje .
@zmrzlinka ano presne tak. Ty podminky a platy v zahranici jsou proste jine. Mam kamaradky v zahranici a 1 dala v roce do skolky, protoze to tak delaji vsichni, ale byla vesele doma a dite brala po obede, normalne je živil manzel a ona mely 8-12 volno, nebo druha au pair mela z Cech na výpomoc a vracela se na par hodin tydne v roce dítěte. Bohuzel zde krome mozna nejakych manazerek, ale tem zas nedovolí se vratit na par hodin, by nikdo na au pair nevydelal… a kdyby jo, utratí za to, co vydelal 😅
@zara11 jo to je česká realita....tady se pomalu v některých profesích nevyplatí chodit do práce.To je prostě tady špatně nastavené.Platy jsou bohužel nízke.Takže se nedivím ,že je někdo doma 4 roky a k tomu když se najde nějaká šikovná brigáda,tak to lepší než jít do práce a řešit OČR atd. když děti marodí.
Já jsem u druhého dítěte šla po půlroce ,ale fakt na pár služeb a na 15 🤦🤷To jsem po dětech nedělala nikdy.Žadnou babičku nemáme a dělat tolik služeb bez děti a s dětma je velikej rozdíl....
Já čekala kdy se tu najde osoba, která autorce poradí, ať si chlap najde jinou práci nebo ať má práce dvě 🤦♀️a je to tady! Někdy to s tou prací není úplně tak lehké. Za mě Teda, má snad i ten chlap nárok být a trávit čas s dítětem. Nevíme kolik partner vydělá, nikdo nevíme celkově jaké mají finance. Autorka jen píše, že finance nestačí, ale záleží, jak je člověk náročný. V okolí mám pár známých, kteří mají peněz docela dost a pořád vlastně mají málo... Někdo dost utrácí za nepotřebné věci, které si na nějakou dobu může odpustit a peněz by bylo víc. Za mě by bylo třeba fajn řešení zvýšit rodicak, sice bude doma kratší dobu, ale ložná by to finančně pomohlo a nebo si najít brigádu, ale fakt brigádu kde bude poměrně často doma než v práci. Navíc, o finanční situaci museli vědět před dítětem pokud se třeba náhodou něco nezměnilo. My si taky před malým tak trochu počítali, jaké máme výdaje, jaká výše rodicaku by byla fajn abychom v pohodě finančně vycházeli. Máme i nějakou finanční rezervu a na tu hold musíme občas sáhnout když je třeba.
@zmrzlinka nereálné to určitě není, ale asi ne taky úplně tak jednoduché. Záleží kde člověk bydlí a co by to bylo za práci,ale spíš mě udivuje, jak některé rádi, aby si chlap našel ještě druhou práci. On nemá právo být a trávit čas doma s dítětem? Jeho úkol a povinnost je být v práci celé dny od rána do večera? Úplně nevíme podrobnosti, jak to autorka doma má. V jejím případě u tak malého dítěte je hloupost jít do práce na tolik směn, ale jsou různé brigády, třeba ten úklid který je na pár hodin... Těžko radit někomu,když nevíme úplně v jaké situaci je. Někdy stačí se uskromnit, zbytečně neutracet, někdy ty finance fakt nejsou a hold maminka sáhne pro rodicaku po nějaké té brigádě

15 služeb měsíčně po 12ti hodinách si s malým miminkem představit nedokážu. Jsou to vlastně 3-4 služby každý týden. Ne, já osobně ani s nyní 5ti letou dcerou. Každopádně držím pěsti, můžete to zkusit a pak uvidíte. 🍀