Kde a jak šetřit - rodina se dvěma dětmi
Ahoj holky, máme doma dva špunty a jsme trošku ve finančním presu a tak přemýšlím jaké výdaje bych mohla ještě seškrtat. Asi jako všichni máme největší částku měsíčně za bydlení (nájem, energie, voda...). Stěhovat se asi nechceme - školka, doktoři, babičky, však to znáte, ale přemýšlím jestli se nedá nějak šetři na tý elektřině a tak. Na čem se vám daří nejvíc šetřit? Díky za tipy.
@klpoiu moderní elektronice ale často nedělá takové vypínání dobře, takže to ušetřené pak třeba budeš muset dát na dřívější pořízení nové :-/ nehledě na to, že se ti mažou různá nastavení.
@kamino necetla jsem presne podrobne,co se vam stalo,ale Partners jsou jen banda zmetku. Od nikoho jsem na ne neslysela nic dobreho. Makleri,kteri vi uplny prd a jde jim hlavne o to,aby uzavreli pojistku a meli provizi. Je jim fuk,zda to pro klienta je vyhodne... moje mamka by mohla na tema Partners napsat roman. Pracuje uz 25 let u Allianz a mela spousty klientu,co se nechali ukecat od “super maklere” a prevedli si nejake pojistky s tim,ze ty,co maji od mamky,jsou spatne... no a pak mamce jen s placem volali,ze se stalo to a to a pojistovna jim nic neda,protoze jak jim zmenil makler pojistku na “lepsi a vyhodnejsi”, tak zmenil i nejake podminky a samozrejme to bylo tak,aby klient dostal co nejmene...
@fire85 Ale to tu přece nikdo nenapsal, že si nesmíš nic dopřát, proč bys nemohl? Právě díky přemýšlení u nákupů a držení každodenního rozpočtu na uzdě, na to máš prostředky. Jestli je pro tebe dopřávání šampon za 3 kila a nový hadry pro dítě, kup si to, pro někoho jinýho je to večeře v restauraci, wellness víkend, dovolená, masáž, kino, divadlo, koncert, vyžití s dětmi atd. někdo oželí tohle někdo ten šampon.
@reza1986 Lidi obvykle mají vysoké a zbytečné poplatky za paušály, případně domácní internet a televizi. Mobilní data nepotřebují ale platí za ně, TV běží jako kulisa a platí za 80 programů. Pak dále různé pojištění, nadhodnocené (riziko, že to pojišťovna vyplatí pouze do částky ní určené), nebo i podhodnocené (to pak pojišťovna nevyplatí vůbec nic). Dále bankovní poplatky, pořád to mohou být 2-3 stovky měsíčně a dnes jsou na trhu jiné banky. Dále se hodně plýtvá potravinami, kosmetikou a čistícími prostředky. Potraviny nakupovat raději častěji a méně, nevyhazovat, nákupy a vaření si plánovat, kupovat menší (často fakt výhodnější balení, jelikož neplatíte za vzduch a nevyhodíte, to co nespotřebujete). Klidně i podle letáků, když např. konzerva tuňáka ve vlastní šťávě stojí běžně 49,90 ale ve slevě jednou za čas je za 29,90, tak jich na pomazánku nebo do těstovin koupím víc. Elektřina hraje taky roli. Spotřebiče jsou běžně zapojené pořád. Proč nevytahovat nabíječky ze zásuvky když se nepoužívají, (mobily, notebook, hračky, lampy), mixer nebo toastovač na lince taky být zapojen pořád nemusí. Hodně spotřebičů nebo nabíječek vydává vysokofrekvenční tóny, které slyší jenom zlomek dospělých (sluch už něco zažil a neslyší) ale všechny děti (chudáci), to pípání mají doma 24 hodin denně. (osobně to taky slyším a večer, když domácnost utichne, tak slyším pípat manželovu nabíječku v zásuvce a musím ji vytáhnout). V koupelně večer pokud si neděláte manikúru, není nutné mít stropové světlo, já si vždy zapnu malé nad zrcadlem a to mi stačí. Myslím, že je mnoho dalších nápadů, člověk to musí přizpůsobit pouze vlastní domácnosti.
@barchen souhlasím, že plýtváme všichni. jen prostě každý třeba trošku v něčem jiném. nesouhlasím s nákupy. to jde tak možná ve městě, ale kdo je někde dál od obchodů nebo na vesnicích, tak to pro něj fakt řešení není. to se fakt musí nakupovat ve větším a třeba zamrazovat.
@xxx3d to souhlasím. umět vařit dobře, levně, zdravě a tak, aby mi to rodina jedla...to by byla výhra pro každého 🙂
Tak my setrime tak nejak ve vsem 🙂))) po rekonstrukci bytu mame vse na elektrinu 🙂)) za levnejsi tarif-platim vetsi zalohy-timpadem mi pak vraci-coz vrazim do dane z nemovitosti a do pojisteni domacnosti 🙂))) jinak mame setrici spotrebice,setrici zarovky apod. jinak jsem zavedli obalkovou metodu na jidlo-muz mi da po vyplate 7 tis. jeden odlozim bokem (cely rok jsem setrila na utratu na dovcu-jedeme na dve dovci v cr,tak at mame na vstupy apod.),ten zbytek mame rozpocitano 1500na tyden-uz vim,kolik ceho za tyden spotrebuju-mame tydenni nakupy (napr.3slehacky,4 tvarohy-vim,ze detem udelam z jedne slehacky a tvarohu tvarohacek-mame z toho 6 tvarohacku-k tomu piskoty a svacina je hotova, dalsi dva dam do buchty-pecu co dva dny a mame to na snidani, jeden do pomazanky 🙂)) ) , pecivo mame zamrazene-vzdy vytahnu jen,co se spotrebuje ten den 🙂)), ovoce,zelenina-vyuzivame sezonni-je levnejsi 🙂)) ted nam zbyly banany-nevyhodim-upotrebim jako sladidlo do buchty-perniku,nebo na zitra jsem uz prichystala testo na livance 🙂))....ted jsme zavarovali maso na dovcu .-)))abychom tam zbytecne neutraceli-jako na jidlo si nejake zajdem,to zas jo 🙂)) no z gulase zbyla stava-nevyhodila jsem-udelala jsem z toho gulasovou polevku 🙂))) proste zpracovavame zbytky......kdyz se vari testoviny-udelame vic-na veceri smicham se zeleninou nebo s tunakovou konzervou a je hotovo 🙂))) navic jsme stridmi i v jidle-jime mensi porce-k obedu polevka a druhe-ale vse tak trochu 🙂)) takze treba uz nemame ani tolik mista na maso 🙂))) takze v jidle se da usetrit hodne-kupujeme zakladni potraviny a ja z toho varim,pecu a vytvarim jidlo pro nas 5 🙂)) jo a nekupujeme piti-pijeme vodu z kohoutku, chipsy nebo sladkosti (to dodavaji babicky 🙂))
drogerie-taky malo-na vanoce dostanu od tchyne prasek a vydrzi mi cely rok, mam cistice v kuchyni,koupelce a na zachode-kdyz jeden dochazi-koupim-coz neni velka polozka......do restaurace chodime jen obcas-spis malokdy, zmrzku detem koupim-u nas jeden prodejce ma velky kopecek za 15 a ten se da rozdelit na dva za 7 jeden (takze misto 30 za 2 kopecky-maji deti dva kopecky za 15 🙂))
hracky-dostavaji na vanoce a narozky-od nas,babicek a je toho i tak dost
obleceni na deti kupuju ve slevach-v hm,ca,pak v pepcu,kiku apod.-pak prodavam na fb bazarku 🙂)) neco dedi dcery po nejstarsim synovi-napr-vesty, teplaky, pyzama nahradni....gumaky,nahradni tenisky do skolky apod.
veci na mimino-neco jsem meli rodinne po predcich,kocar kupovan novy -odvozil vsechny tri deti 🙂)) proste to jde .-)))) ale uvazovat a promyslet uz dopredu 🙂))
jo a jeste setrime treba tak,ze jedeme do aquace v dobe,kdy je snizeny vstup,coz u nas v okoli jeden aquac nabizi-takze na 1.5 hod peticlenna rodina 150-coz jde 🙂))
totez vylety-autem po okoli-mame tady dost nabidek 🙂)) nebo vlakem-ted pojedu s detmi a mym brachou vlakem na Cvilin a pesky na rozhlednu do Uvalna-super 🙂)) a za malo penez 🙂))
kosmetika-jsem tmavy typ,takze se nemaluju-mam jeden krem na rok,chodim co dva mesice ke kadernici-mam kratke vlasy za 300,vytrhat oboci za 50-taky co dva mesice .-))) jsem nizkonakladova.....parfem mi vydrzi rok-ten si preju bud k vanocum ci narozeninam....ale utracim za hadry na sebe-haha-orsay to je moje 🙂))se priznavam .-)))muz zas na hadry neni-takze tomu jen k vanocum neco.......
telefon plati muz z firmy nizky tarif-na mobilu internet nemam-mam cudlikovy .-))) takze setri se i tak 🙂)))vyuzivame zamestnaneckym prispevku na dovolene -jezdime a budeme jezdit po kempech v cr 🙂)))
Tak my nejvíce utratíme za jídlo a dárky. Je teda pravda, že opravdu šetřit nemusíme, ale zase mi je líto zbytečně utrácet. Zlepšilo se to s náma od narození dítěte. Přestali jsme chodit do restaurací. Vařím doma ze základních surovin, partner přestal kouřit, oblečení nakupuji na vinted, kosmetiku dostáváme o vanocích a narozeninách, takže vydrží celý rok, zeleninu a ovoce máme ze zahrady, hodně sbíráme houby a nekupujeme minerálky (pijeme čaj, vodu nebo vodu s domácím sirupem).
Kazdy mesiic si rikam, ze zacneme setrit, ale nejak nam to nevychazi 😀. Jinak u nas by se dalo hodne usetrit na jidle, manzel je masovej, takze denne je maso, jednou do tydne ryba (deti mi sni jen lososa nebo tunaka, takze tam se setrit neda), milujeme kesu orisky, takze za ty se taky utraci hodne, deti je jedi ve velkym. U nas se bohuzel jidlem plytva, neumim varit v malem mnozstvi, takze se toho za mesic dost vyhodi, jak uvareneho, tak peciva. Za piti take dame dost, manzel si hodne kupuje monstra, deti miluji dzusy, takze to je jeden az dva dzusy denne. Na benzinu bychom take mohli setrit, ale manzel pracuje 44 km daleko, takze do prace to ma tak dve a pul nadrze a tak jeste min. dve nadrze projezdime bokem (na vylety, na nakupy a k pribuznym). V krame jsem vetsinou s detma, takze pro ty se nakoupi kravinky (at to jsou nejaky dobrutky nebo drobne hracky). Manzel i dost proji a propije v praci (2 az 3tisice za mesic a to mu delam doma svaciny 😀). Ty jo, kdyz to tak sepisu, tak by se dala skoro tak desitka usetrit 😀. Obleceni kupuju taky celkem dost, ale posledni dobou kupuju hodne v pepcu, do skolky to bohate staci a posledni roky jsem se naucila kupovat ve slevach, takze kdyz je v Kiku, Hm, Ca...vyprodej, tak nakoupim klidne i dopredu. Dal se da usetrit na energiich, mame doma spotrebice A++ a A+++(krome bojleru, to je snad B a trouby, ta je A+), vsude led zarovky, i kdyz mame celkem dost velky barak, tak se vejdeme do 800kc za elektriku a to nejvic sezere bojler (tak pulku, jelikoz nemame nocni proud, musime predelat casem ve zbytku baraku elektriku). Pokud vyletite, tak se tam da usetrit taky dost, misto placenych hradu a zamku muzete treba na neplacene tvrze, rozhledny, vodopady.... Misto plne vany si muzete dat sprchu. Kosmetiku i potraviny kupovat v akcich. Jsem zjistila, ze jsem dobry teoretik, zreba to nekdy prevedu do praxe 😀
@petronelka20 taky jsem dobrej teoretik 😀 teda já se snažím to dodržovat, ale už mi to nejde tak striktně jako dřív. Docela by mi pomohlo, kdyby tu byla dovazkova služba. Takhle když jedu do města na nákup, tak právě utratim mnohem víc, když nakoupím mimo seznam. V tom si porucit nedokážu.
Každý utrácí za něco jiného, ale zkus se třeba zamyslet, které věci z těch co kupuješ, opravdu potřebuješ a které ne. Ušetřit se dá téměř všude: co se týče jídla, co třeba sladkosti, na tom se dá hodně ušetřit a ještě uděláš něco pro zdraví. Nejlíp kupovat z jídla opravdu jen věci, které jsou na "hlad ne na chuť." Co kosmetika? Balzám na vlasy, tři druhy krémů, maska na obličej...opravdu to potřebujem? (nemluvím o tobě, koukám do své koupelny, ty třeba najdeš zas jiné věci). Nebo telefon, není nutné mít dva drahé se všemi vymoženosti, nestačí jeden, kterým se dovoláš a napíšeš sms? (opět jen celkové zamyšlení). Co oblečení, opravdu toho potřebujeme tolik? S lítostí zjišťuju, že to stejně ani neunosím, v práci mám pracovní oděv, do společnosti moc nechodím a na doma nepotřebuju nic extra.
Co koupání? Musí být napuštěná vana, nestačí sprcha? Tak se dá ušetřit dost vody.
Jsou to jen věci k zamyšlení, neznám tě, třeba se tě nic z těchto věcí netýká, takže moje rady jsou k ničemu, ale tvoje otázka mě přivedla k zamyšlení, co všechno člověk k životu opravdu potřebuje. Samozřejmě je potřeba udělat si občas něčím radost, ale záleží, jestli nás tyhle všechny věci opravdu dělají šťastnějšími.
Největší pomocník je seznam, napište si ta co vše utrácíte a kolik. Nějaké položky odeslat nejdou ( právě nájem, zálohy za vodu.... ) Ale u vody a elektro se šetřit dá a můžou vám pak něco vrátit ( tyhle peníze bych dala stranou na nečekané výdaje- když se něco rozbije,my kdybychom neměli rezervu na domácnost jsme v háji - nedávno pračka, před tím ještě něco... )
Ušetřit se dá hodně na jídle, a nemusíte být nutně na těstovinách. My třeba kzpujemeada u řezníka a zeleninu a ovoce v zelenině - Aleně moc dopředu, rozvrhnete si jídelníček na týden a podle toho si nakupte. Pak docílíte i případnému vyhazování potravin ono když koupíte 2kg hroznů a pak na ně třeba nemáte chuť ( koupili jste byli v akci) tak třeba půlku vyhodíte to jsou peníze ven - chce to se opravdu zamyslet co kupujete a proč.
To samé sladkosti.... Tam padají velké peníze lepší je jednou z,dne upéct
@78marcela ja teorerik v setreni jsem fakt dobrej, vim, na cem by se doma daly usetrit tisice, ale nejsem schopna to prevest do praxe. Deti jsou zeleninovy, moc ovoce do sebe nedostanou, Ela si ujizdi jen na bananech (ale tak narazove, nekdy sni treba tri denne, nekdy tyden zadny), Seba na jablickach, jinak ovoce moc nejedi (jedi i jine ovoce, ale to jen parkrat do tydne, vickrat to do nich nedostanu), takze jsem rada, ze piji aspon ty 100% dzusy a tak ty kupovat "musim". Dalo by se usetrit na kravinach v krame (tam jezdime tak dvakrat do tydne), to mas kazdymu dva donutky, ja mam rada pecivo s olivama, manzel s parkem, k tomu si deti vezmou kubika dzusik, manzel piti, ja piti a uz jsme jen na dvou stovkach za zbytecnosti 😀. Jsem rada, ze nastesti setrit nemusime (i kdyz by se penize meli kam davat 😀). Zase manzel mi rika, ze setrit by treba chtel, ale nechce se omezovat, nechce si odpirat a chce si v ramci moznosti uzivat a ne zivorit, kdyz to neni potreba. Neco malo nasetreneho mame (na to nesahame), co se nasetri vzdy navic (no, nasetri, spis kdyz jsou prijmy navic-13.plat, dane, preplatky, manzelovo prescasy...), tak se to pouzije na barak, mame stary, takze tam je stale dost prace, i kdyz se toho uz spoustu udelalo.
@petronelka20 my jsme tři, já a dvě malý děti. Ono se dá stravovat levně a relativně slušně a zdravě. Já to celkem dodržovala, když jsem byla doma, ale jak teď chodím do práce, je to horší. Celkem dám za jídlo tak 6-7tis měsíčně. Dost to dělají jogurty, které ji děcka ve velkém. Každý den na kakao padne taky litr mléka..a kde je zbytek, snídaně, obědy, večeře..
Dost jídla taky nespotřebuju, dřív jsem si psala seznamy a přesně si rozepsala, co a jak budu vařit a podle toho nakoupila..teď jak jsem v práci, tak to nestíhám..
Nevím, jestli to už někdo nezmínil, ale co třeba místo šetření až na krev zvýšit příjmy nějakou prací navíc? Berete v potaz ten čas, který musíte vynaložit, abyste něco ušetřili? (šití oblečení, pěstování, praní hadýrek a plen, atd..) Kdybyste tento čas věnovali výdělečné práci, nebyli byste na tom líp? Já když si vezmu třeba celou logistiku vaření oběda, tzn. od vymýšlení, co uvařit, kde to koupit... až po vynesení koše + energie, tak jsem na tom lépe, když jdu pracovat - oběd si koupím a ještě dost peněz zbyde. Taky jsem dřív hodně šetřila a pořád se snažím zbytečně neutrácet, ale člověk musí taky trochu žít a dopřát dětem nějaké zážitky, takže my si radši něco přivyděláme a pak si dopřejeme🙂
@jitulasek
@jitulasek
Ahojky byldim s manzelem na vesnic,takze moc moznosti tady neni.. k tomu mam tedy dve deti.. ktere smaozrjme nejakym zpusobem neomezuji ba naopak se jim snazime dat co nejvic muzeme 🙂 samozrejme kdyz moznosti jsou, tak vezmu co se da.. ale jelikoz nekde bohuzel moznosti nejsou.. tak si myslim, ze otazka kde a jak usetrit je na miste 🙂 samozrejme to nemyslim tak ani nikdo tady okolo, ze by svym detem brali neco od pusy.. 🙂 takze tahle rada mi je tak k nicemu a nesouvisi asi uplne z otazkou, na kterou jsem se ptala. Hezky vikend
@78marcela Mám děti 5 měsíců a 2,5 roku. Pracovala (učila) jsem odpoledne/k večeru cca 3h denně 3x, pak i 4x týdně od konce šestinedělí, děti hlídal manžel. Nebylo to úplně jednoduché, protože zatím jen kojím (a odsávám pro manžela), ale teď si už užíváme volna a našetřených peněz. Od září to bude snad jednodušší. Bydlíme v Brně, připravuji žáky na přijímací zkoušky a nemohla jsem je nechat na jaře ve štychu, těch 6 týdnů většina čekala, až se vrátím, a hodně mě doporučují dál, takže o práci nebudu mít nouzi🙂
Ale chápu, že na vesnici je to s prací asi složitější. Spíš jsem to myslela tak, že když někdo práci má/může mít, tak jestli nevzít občas něco navíc(pokud to tedy jde), než pak mnohem víc času trávit tím šetřením.
@jitulasek no ono i hodně miminek nechce odstříkané mlíko z láhve. moje potvora byla prsní závislačka a do roka nebrala v potaz ani vlastního otce. nemohla bych prostě odcházet. nic bych plnohodnotně nikde neudělala, protože bych myslela na ječící dítě doma :-/
@blahova_andrea Měli jsme v tomhle štěstí... Ale je pravda, že kdybych si nebyla jistá, že jsou děti v pohodě, tak bych od nich taky nikam nešla nebo je nikomu nedala, stejně tak když jsme začali dávat syna občas do školky... A s tím šetřením - hodně stojí léky, tak hlídat si, co máte v lékárničce, ať to nekupujete znova a pak nevyhazujete, ptát se po levnějších alternativách, v tom si myslím, že se dá dost ušetřit.
Děvčata a vy, které si vedete ty zápisky, co přesně kupujete. To si zapisujete jako fakt, že jste koupily třeba (teď budu plácat částky vymyšlené, nechce se mi přemýšlet 😃 )
10 rohlíků - 20 Kč
3 jogurty - 30 Kč
20 dkg salámu - 56 Kč atd?
Já si to chci taky na zkoušku udělat a nevím, kde se toho chytnout. Díky

@hejluc byla to firma Partners a pani uz tam nepracuje.. diky, moc.neverim,.ze.dodatecne.nam to vezmou,.poradkyne.sice.radi,.ale podepsala jsem to.ja.. to by.si.tam mohl.zpetne.kdokoli.cokoli.napsat, ale diky.za tip,.zkusim.tam zavolat