icon

Kolik manžel přispívá na rodinný rozpočet?

anonym30
15. dub 2023
Strana
z7
anonym30
autor
16. dub 2023

@martt bohužel to začínám pociťovat stejně....co jsme dříve měla nasetreni jsme dala do domu kde bydlíme ( zavesy, dekorace, vybavila detske pokojev) vše že svého ptz jsme chtěla aby jsme se cítili dobře. Naši rodiče mu uejste zaplatili svetla za cca 50k ( bohužel i oni mají pocit že si toho neváží ani ) vše nere jak osamozreimkst - je tak vychovaný. Taky si říkám že snad je normální aby mě podpořil a třeba mohl mít radost ze něco chci ještě dokázat abych se pak I měli líp, ale to on ve všem hledá jen problémy....hodně tovtum zklamal a to oč píšeš asi tsk bude....bohužel se o tom návin s ním stále dokola, ale on nepovolí. Hodně do něj verbuje i jeho rodina....

somalicats
16. dub 2023

@anonym30 Mě nepřestane udivovat ta naivita některých ženských. Doufám, že aspoň máš Ty i Tvoji rodiče doklady o tom, že jste do toho baráku investovali, ať nakonec neskončíš s holým zadkem.

anonym30
autor
16. dub 2023

@andelka tohle si přesně taky říkám....když jsme šli do toho domu, tak co jsem měla jeste nasetreno tak jsem tam vrazila- koupila jsem za své zavesy do pokojů, vybavila dětem pokoje, dekoracecatd aby jsmecse cítili jako doma, ptz by tohle neudělala sám od sebe...takže já když odejdu tak si můžu vzít věci co jsem si sem donesla i z dřívějšího bytu,kde jsem mela i postel, skříně atd....já mám jen obrovské štěstí že moje rodině me pomůže a mohla byhc jít so takového menšího bytečku. Jen teď přemýšlím co dál....máme dvě malé děti, které on miluje, ale na první místě u něj bude vždy práce a penize- je tak vychovaný čp se týče peněz.( to jsme dřív nevedela) ještě si říkám že jestli není lepší odejít dokud jsou děti malinký a jeste to tak nebudou vnímat.....a samozřejmě já sama s dvemi detmi ....snad se to dá zvládnout...? Bohužel mě dost mrzí je on není opravu moje opora v ničem.

martt
16. dub 2023

@anonym30 Tim pádem bych asi trochu bouchla do stolu a nazvala věci pravými jmény. Ze mas pocit , že s tebou chce manipulovat skrz peníze a pod. Možná bych zapatrala ve společných účtech jestli tam jsou nějaké věci, které si pořizuje jen pro sebe. Pokud ano tak bych přišla s tím, že pokud se máte uskromnit tak on musí taky a vyškrtala bych z "rozpočtu" věci , které jsou jen pro něj. Prostě bych se nechovala jen jak on chce. Protoze jestli to do teď tak děláš tak má pocit , že může všechno a ty nic.

anonym30
autor
16. dub 2023

@martt na tom společném účtu je jen ta částka co jsem psala....vím že jemu zbyde dost peněz na svém účtu co má, do které náhled nemám...ale on mi pak říká že za to splácí věci na jeho dům, a vše okolo domu....původně jsme byli domluvený na nějaké častce kterou bude posílat stejnou každý měsíc - jenže začátkem měsíce poslal o 2k min....jen proto že musí zaplatit 4k za elektriku...na to jsme mu řekla proč to nezaplatí normálně z jeho peněz a proč nám bere z peněz společných, kde v tom jsou hlavně děti...ono mu tohle vůbec nepřijde divný ba naopak ( ok kdbyy treba vydelaval 20k je to jina situace, lae on vydela opravdu dost)...takze se už bojím budoucnosti ptz se obávám že tohle bude dělat pořád....kdzy bude nějaký nedoplatek tak to ubere na rodinném účtu kam i já dávám celý rodocak, místo toho aby to zaplatil že svého účtu, kde má dost peněz....😒

anonym30
autor
16. dub 2023

@somalicats ano to máme, já bych se nenechala jen tak odbyt abych šla jen s igelitkou...to by mu nemohlo projít. Dala jsme do toho taky vše co jsem měla....jen mě to hrozně mrzí že musím bojovat s člověkem, který mi má být v životě ten nejbližší....je to na prd....

krisstina93
16. dub 2023

@blondynka400 tak nemusi vědět na korunu přesně, ale vědět jestli bere 20 tisíc nebo 100 by jako mohla.

blondynka400
16. dub 2023

@janule0123 tak tento případ je úplně špatně, to souhlas. Ale to je přesně o tom, co jsem psala výše...

laxesis
16. dub 2023

Dobře si to chlapec zařídil. Máš štěstí, že máš rodiče a můžou ti pomoct, tohle mi jako vyrovnaný vztah plný úcty a důvěry jeden k druhému fakt nepřipadá. Kdyby tě kopl do zadku, nemáš nic, max nárok na nějaké odškodné v případě, že to máš jak prokázat doklady. Jinak přesnou částku na koruny taky u manželovy výplaty neznám, ale vím kolik to je na tisíce, on u mě to samé. Hospodaříme společně, o penězích mluvíme otevřeně, máme každý svůj účet, ale přístupy máme oba. Já spořím sobě a platím jídlo a drogerii plus takové ty běžné výdaje typu lékárna, manžel spoří dětem i nám (na to přispívám taky) a platí větší nákupy nábytku třeba, všechny poplatky ohledně domácnosti, auta a kroužky. Dovolené atp. platíme ze společně uspořených peněz. Bydlení máme vlastní bez hypo, psáno na oba, platili jsme každý polovinu.

martt
16. dub 2023

@anonym30 Upřímně jestli se chová takhle a ty máš podporu rodiny a máš kam jít tak bych asi přemýšlela o odchodu . A rovnou bych mu to i řekla. Že přemýšlíš, že to mezi vámi nema smysl , když tě v ničem nepodpoří a ještě bere peníze společné i když jste se dohodli , že to bude platit ze svého apod.. A jsou dve možnosti bud se pokusí trochu změnit a najdete společnou řeč co se týká financí a nebo se vas vztah rozpadne. A podle toho co píšeš tak to stejně k tomu vztahu rozpadu směřuje. Ale nejdřív než o tom začneš mluvit tak si připrav už "zadní vrátka " k odchodu, aby jsi to pak neřešila " na rychlo" .

kryany
16. dub 2023

@blondynka400 ano je to o charakteru a divne neznat vzajemne zhruba sve prijmy a to se na me nezlob uz jen z titulu SJM (teda pokud nezijete zrovna na psi knizku a kazd deti z jinych vztahu a nebo nemate pradmanzelskou smlouvu) by toto o sobe partneri meli znat,jinak je takove partnerstvi o nicem,bez duvery a ohanet se tim komu co vyhovuje je tez mimo misu...jde o princip,ze neco nekomu a zrovna tomu nejblizsimu tajis, pak ti bude tajit i milenku a dluhy a ty budes vedet prd a pak cumet jak tele na nove vrata,ale jo nekomu to tak prece vyhovuje,ale psat o tom,ze to je normalni,tak prosim pekne neni a muzes to navliknout a nacancat do krasnych slov,ale takovy vztach bych mit nikdy nechtela...

kryany
16. dub 2023

@anonym30 nenechala bych si vycitat dojizdeni za rodinou ci do skoly,chtela bych znat vysi prijmu a vydaje na RD delila procentualne,za me ten clovek je zraly na vykopnuti...

lvl16
16. dub 2023

Manžel platí všechno, já žádné příjmy momentálně nemám. O peníze si obvykle říkat nemusím, posílá mi víc než dost. Osobně mi ale nepřijde, že by u vás byly jediným problémem finance… Tvůj partner se jeví jako sobecky manipulátor. Přijde mi naprosto uhozené, že nechce, abys jezdila za rodinou nebo si dodělala školu.

levandule_k
16. dub 2023

Tvl. Zírám, to je pěknej hajzlík, to se jinak říct nedá.

Tohle zavání domácím násilím.
Společný účet nemáte, ty máš svůj, kam ti přepošle pár peněz a kontroluje tě. To není společný účet. To je kontrola tvého účtu. Ke svému ti nechce dát přístup ani ti říct kolik vydělává, ty o jeho nemáš přehled.
Tváří se jako že ti dává milióny ale přitom je almužna, ze které platíš chod domácnosti.
Jsou to i jeho děti, mají nárok na životní standard svého otce.
Chce, aby jsi vše platila z rodičáku.
Vadí mu, že bys měla úspory.
V době zdražování, ti vyhrožuje tím, že ti bude dávat míň peněz. Tady bych se ho zeptala, proč s tebou vůbec je, proč si pořizoval děti. (To se jako zbláznil?)
Chce tě odstřihnout od rodiny - to je jeden z varovných signálů při domácím násilí.
Vadí mu, že se chceš vzdělávat.

Já nevím, jestli má jen debilní zvyky z domu a je pod vlivem svojí rodiny a dalo by se s tím pracovat, nebo je to tyran. Každopádně se za sebe postav, nenech sebou orat vláčet. Pokud si něco koupí, ať pěkně koupí i dětem. Žádná kontrola za co utrácíš, jdi si zařídit druhá účet, kam si necháš posílat rodičák a řekni, že na společný účet pošleš max. 2 tisíce, že aktuálně máš menší příjem, tak je fér, aby převzal roli živitele rodiny, že jinak je ti jako chlap k ničemu, když se nedokáže postarat o své děti.
Klidně bych mu řekla, že já tedy půjdu do práce, abych se uživila a on může jít místo mě na rodičák a financovat provoz domácnosti z rodičáku, že mu něco málo pošleš, podle toho kolik vyděláš a jestli nemá, ať sáhne do úspor.
Nenech se zadupat do země, za rodinou jezdi dál, pokud bude mít blbé kecy, řekni, že může jet s tebou.
Dala bych jasně najevo, že takto ne. Kdyby dál pokračoval
ve stejném rytmu a chtěl tě trestat tak, že ti sebere finance, byla by to poslední kapka. Začala bych se připravovat k rozchodu potají odvezla doklady k rodičům atp.

My máme každý svůj účet, přístupy nemáme, ale máme rozdělené, kdo co platí, ale není to striktní. O penězích se bavíme a rámcově víme kolik, kdo má, přemýšlíme jako o společných. Když já ušetřím částku xy, tak to neberu tak, že jsem já ušetřila xy a je to moje, ale my jsme ušetřili xy a pak částku xy můžeme použít na něco. Zatím nejsem v situaci, kdybych byla na RD, nicméně manžel počítá s tím, že v případě RD převezme víc závazků.

levandule_k
16. dub 2023

Ještě doplním, že kdybych nedělala ve financích a nechala se odbít, tak dodneška nevím, jak na tom manžel je. Rozhovory ze začátku začínali nějak takto, zlato, já se neptám, abych tě kontrolovala, nebo z tebe vydyndala luxusní kabelku, ale abych měla přehled, jak na tom jsme a mohli plánovat. Není tě cílem kontrolovat. Nebo jsem se zeptala kolik za to utratil, tak jsem hned vysvětlovala, že mu to nechci zatrhnout ani vyčítat, že si to koupil, ale že mě jen zajímá kolik to stojí a normálně tohle nekupuji. Manžel byl extrémně citlivý po svých zkušenostech na téma finance.

veronicka89
16. dub 2023

Máme každý svůj účet..máme rozdělení že on platí pravidelně měsíční věci jako nájem pojistky internet nezflix amazon elektřina skola a takové ty co se mu strhává pořád stejně...

Já platím jídlo a běžné věci denní plus sem tam vezmu hracky oblečení.. když dojdou oenize ba mém účtu další den beru jeho kartu a než mi zase peníze přijdou platím tou jeho...

Vím kolik kde má a co kupuje ( ne kazdy rohlík ale vetsi věci a normálně mluvíme kdo co koupil nebo co je třeba)....

Vadilo by mi ( jeho auto jeho dům....

Tak jak to máte je to úplně ponižující pro tebe ...

A hlavně takhle to ve fungujícím vztahu nejde ...

Proč spolu jste ? Proč s tebou je on ?

zrzinda
16. dub 2023

Mě je úplně špatně, když tyhle diskuze čtu, fakt je mi na bliti. Už jenom ten termín “jeho dům.” 😢 Jak to budete dělat, až budou děti větší? To budete platit všechno vy? Všechny kroužky a věci do školy? A on bude mít “svoje” peníze. Mě tohle přijde úplně ujety. Jste rodina, mate děti a řešíte, “co je moje, co je tvoje.” I to, ze nechodite nikam ke kadernici atd. To fakt zavání domácím násilím. Já jsem na rodicaku, manžel vydělává (a vždycky bude) několikanásobně víc než já. Ale v životě jsem od nej neslysela, ze je něco jenom jeho. Bere to jako naše. Protože on ví, ze moje práce je se starat o děti a domácnost.
Vaši situace je mi strašně líto. Pokud mate oporu v rodičích, využila bych ji a toho sobeckeho hajzla nechala v JEHO domě samotného.

te_reza
16. dub 2023

Takže s ním máš dvě děti, dům je vyloženě jeho, ty ušetříš nula prd, protože všechny tvé peníze jdou do provozu a on si platí SVŮJ domeček. No nevím nevím no. To jsi do baráku s vědomím, že tam nemáš a nebudeš mít ani kliku u dveří šla?

mirin89
16. dub 2023

Necetla jsem celou diskuzi, zatim jen ten tvuj prispevek a teda tvuj chlap mi prijde jako pekny vychcanek. Plati si hypoteku na svuj dum a ty mu delas servis. Dohromady davate na ucet 22 000, ty tam davas cely rodicak predpokladam tedy 8-10 tisic a on ktery ma vysoke prijmy tam da skoro stejne jako ty. Tobe z rodicaku nezbyde nic a jemu určitě vice nez 50% prijmu, kdyz pises, ze vydelava dost. Je to sobec, mysli jen na sebe a vy jste mu burt, bohuzel. Koukni se do tabulek, kolik by se svym prijmem zaplatil na alimentech, myslim, ze by to nebylo o moc min nez kolik plati ted. Moje rada schovavej si od vseho, co do domacnosti koupis uctenky, kdyby doslo na rozchod tak, at neodejdes s holym zadkem.

lauriak
16. dub 2023

Ja nerozumiem, ze mas s niekym dve deti a nevies ani kolko zaraba? Ani zhruba? Normalne ta vydeluje z penazi.
Ten rodicak neni tvoj plat. To je prispevok od statu. V tom case ked ho poberas by sa mal muz postarat o rodinu. Nie, ze ti dorovna kolko dostavas aby si platila vsetko a on si ostatne odlozi pre seba a na svoj dom. Ja som asi staromodna ale podla mna takto sa v rodine nehospodari 🤷🏼‍♀️

mirin89
16. dub 2023

Teď jsem docetla dal a jestli premyslis nad odchodem, tak bych si s nim sedla a vylozila karty na stul, at vi, co je ve hre a o co vse muze prijit, pokud nezmeni svuj pristup. Pokud hodne pracuje, asi doma moc neuklizi, moc nevari, neresi provozni zalezitosti - tudiz tohle vse by mu pribylo po vasem odchodu, naopak by se mu asi snizil cas s detmi, protoze s jeho pracovnim nasazenim asi stridavka moc neprichazi v uvahu. Jestli vidi jen penize a cisla, tak mu zkus vylozit kolik % ze svych prijmu davate na spolecny ucet, kolik % z vaseho prijmu vam zbyva pro sebe, protoze je rozdil kdyz ty das na provoz 10 tisic z 10ti a on 10 z 50ti, to by snad mohl pochopit i on. Drzim palce, at to dopadne pro Tebe s detmi, co nejlepe.

anonym30
autor
16. dub 2023

Všem moc děkuji za názor....musím říct že mě to i otevřelo oči, že je to tak opravdu spatne....je těžké udelat toto rozhodnutí, hlavně kvůli dětem, ale do budoucna by to bylo ještě horší, cítím to tak....děkuji🙂

hadruska
16. dub 2023

@anonym30 Ja se prijem manzela dozvedela az u soudu.Behem manzelstvi mi svuj prijem nerikal,duvod u soudu uvedl,ze mel kazdy mesic jinou vysi platu... Az tam mi doslo,jak moc mu jde o penize.Ja behem rodicaku brigadnicila,abych mu nemusela rikat o penize na pleny....Brrrr...Asi bych to doma vic rozkryla a nasla si na pritele vic casu.I na sebe

dixi86
16. dub 2023

My teda s manželem máme od prvního dne společné peníze, jeden hlavni ucet, dve karty a vim do koruny, kolik ma. Placeni a setreni je na mne, na vetsi vydaje se trochu poptam, jinak mam volnou ruku. Tohle je silenost. Tak to delejte aspon nejakym podilem. Nemuze jeden dat 100% a jeste mu chybet a druhy cca 10%, třeba. Držim pěsti, ale tohle co čtu je smutný.

blondynka400
16. dub 2023

@kryany právě, že je to naopak. Takto k tomu musíš mít k partnerovi mnohem větší důvěru. A fakt to není o tom, že něco tajíš. A ještě do toho plést milenku 😀 To je další klasika 😀 Kdybych chtěla, tak mi svůj příjem řekne, stejně tak jako bych mu řekla svůj. Ale my to potřebu prostě nemáme. Navzájem si totiž věříme a oba víme, koho jsme si vzali .-)

kryany
16. dub 2023

@blondynka400 naivita je vlastnost na prd, ale je hezke,ze svuj model obhajujes, jak jsem psala vyse, do toho bych nesla, tajnosti nejsou nic pro zdravy vztah ani nemaji nic spolecneho s duverou...

somalicats
17. dub 2023

@kryany Pleteš si zatajování a nemluvení o něčem. @blondynka400 nepsala nic o tom, že příjmy před sebou tají, ale že se o nich nebaví. To je rozdíl. U nás je to tak, že já vím, kolik bere manžel (jeho výplata chodí na můj účet), manžel nemá přehled o tom, kolik beru já - a já teda taky nemám potřebu mu každý měsíc hlásit, že jsem vydělala tolik a tolik. Ne že bych měla potřebu to tajit, ale nemám potřebu to hlásit, je to příjem do rozpočtu. Když se zeptá (a to on se občas zeptá), tak mu to řeknu. U nás hospodařím s financemi já, manžel neumí šetřit, proto to máme zavedené takto. Ale kdyby jeho výplata nechodila na můj účet a byli jsme dohodnutí, že mi bude posílat X peněz na domácnost, tak taky nebudu mít potřebu zjišťovat, kolik přesně bere.

kryany
17. dub 2023

@somalicats ale ja taky nepsala o tom,ze je treba vedet mesicni detail,jen zhruba prijem,ale ona jasne psala,ze ani tohle nevi...u nas ma kazdy svuj ucet,vyslech se nekona,ale zhruba ten prijem vim...

somalicats
17. dub 2023

@kryany Tak to asi nemá potřebu vědět. Taky psala, že když se zeptá, odpověď dostane. Tak kde máš to zatajování? Zatajování je, když Ti někdo nechce něco sdělit.

kryany
17. dub 2023

@somalicats to si mysli,ze dostane,kdyz se neptala,reakci vlastne vubec nezna...hele je to jedno,jeji vec,ja si myslim o tomhle sve...

Strana
z7