icon

Kolik si říct za bydlení s přítelem?

7. lis 2025

Ahojte. S přítelem jsme už téměř rok spolu a přemýšlíme nad společným bydlením. Já bydlím s dětmi v mém bytě a on by se přistěhoval. Když nájemné rozpočítám na osobu vychází to na 1500 Kč. Za stravu asi 2500 Kč? Čili dohromady 4000 Kč, které by mi měsíčně přítel platil. Je to málo? Hodně? On toho moc nesní, maso a vajíčka mi většinou přinese. Když chodíme na výlety, většinou platí on všechno jídlo nebo mi natankuje - jedzíme na výlety mým autem, protože je větší. Teď bydlíme většinou o víkendech u mě, přes týden jak nám vychází čas přijdu za ním já. Další věc, která mě trápí je jak překonat strach ze společného bydlení? 😀 Byla jsem 4 roky sama a nechci se nijak unáhlit, i když ho mám ráda.

Děkuji za názory

Strana
z3
eviicka
7. lis 2025

@anonym_autor tvoje částka se mi zdá nízká, na druhou stranu, některé návrhy tady jsou zase nesmyslně vysoké. Varianta jeden společný nový účet nezní špatně, zase ne každý touží mít x různých účtů (ani my s manželem společný nemáme a nepotřebujeme).

Pocitově bych to viděla kolem 5000-6000 (připočítala jsem drogerii a nejaky ten "servis" co dostane). Protože jeden "normální" chlap obvykle provozní náklady moc nezvýší, max. za jídlo a to jsi vysvětlila.

tereza0111
7. lis 2025

muj nazor je mozna trochu zpatecnicky, ale myslim, ze najem by se mel platit napul. Kdybys v tom byte bydlela jen ty, byl by levnejsi? Nebyl. Proto to bych to vzala na poloviny (sluzby uz ne, ty byvaji podle osob, ale byt se plati za byt - je jedno, ze od tebe je vas vic..)

eviicka
7. lis 2025
@tereza0111

muj nazor je mozna trochu zpatecnicky, ale myslim, ze najem by se mel platit napul. Kdybys v tom byte bydlela jen ty, byl by levnejsi? Nebyl. Proto to bych to vzala na poloviny (sluzby uz ne, ty byvaji podle osob, ale byt se plati za byt - je jedno, ze od tebe je vas vic..)

@tereza0111 zakladatelka píše, že bydlí ve svém bytě, takže předpokládám, že nájmem je myšlen pouze fond oprav+služby.

felis
8. lis 2025

@anonym_autor ahoj, ja se sestehovala s mym mužem před 3,5 lety. Mela jsem starší dceru (ted 18let) a máme už společnou dceru (3,5 měsíce).
Me to teda taky přijde málo. Btw co si nastavíš ted, tak budeš horko-těžko měnit pak. Možná jsem staromódní, ale úkol muže byt měl být, aby se jeho žena mela dobře anebo líp, nez pred nim a Ty to bereš matematicky. Děti škrtni, řekni mu o půlku nákladů na bydlení. Taky jsi nezohlednila, kolik vydělává... my to měli tak, vzhledem k tomu, ze muj muz vydělával násobne vic nez já, ze jsem za sebe a dceru platila 1/3 nákladů na bydlení.
Souhlasím s @martt i my to tak udělali. Máme společný účet a pak každý svuj/svoje vlastní účty. Kartu od společného účtu mam jen já od zacatku, protože si rada jidlo a drogerii nakupuju sama, ale o větších výdajích se bavíme společně.

petaov
8. lis 2025

Já bych po něm chtěla polovinu všech výdajů. Rozhodně bych bydlení a jídlo nerozpočítávala na osobu, když děti nejsou výdělečně činné a tudíž na domácnost nepřispívají. Není u tebe jako nájemník, ale jako partner, měl by se podílet půl na půl. Časem, až budete déle spolu a budete mít třeba i vlastní dítě, měl by přispívat více.

cherie24
8. lis 2025
@petaov

Já bych po něm chtěla polovinu všech výdajů. Rozhodně bych bydlení a jídlo nerozpočítávala na osobu, když děti nejsou výdělečně činné a tudíž na domácnost nepřispívají. Není u tebe jako nájemník, ale jako partner, měl by se podílet půl na půl. Časem, až budete déle spolu a budete mít třeba i vlastní dítě, měl by přispívat více.

@petaov ona má na ty děti alimenty, tak proč by měl polovinu za ně platit ještě i nový partner? Chápala bych polovinu nájmu třeba, ale polovinou všechno je celkem přehnané. Děti nejsou výdělečně činné, ale mají tátu, který se finančně podílí.

petaov
8. lis 2025
@cherie24

@petaov ona má na ty děti alimenty, tak proč by měl polovinu za ně platit ještě i nový partner? Chápala bych polovinu nájmu třeba, ale polovinou všechno je celkem přehnané. Děti nejsou výdělečně činné, ale mají tátu, který se finančně podílí.

@cherie24 Nemyslím si, že alimenty pokryjí všechny potřeby dětí. Nevím, jak je má vysoké, ale třeba z nich zaplatí jen kroužky, oblečení, spoření. Na nájmu a jídle by se měl podílet nový partner, když tam s nimi bydlí, tak bydlí i s dětmi. Nepřijde mi fér, aby si platil jen to svoje.

autor
10. lis 2025
@antoinet

Částku nevím, každý člověk má jinou životní úroveň, ale pozor na jinou věc. Ať to není tak, že on ti dá peníze a ty vše obstaráš. Snad i on bude kupovat jídlo a drogerii a prostě pečovat o váš společný domov. Jeví se mi jako vhodný společný účet mimo vaše vlastní. On tam bude posílat méně než ty, například polovinu, oba budete mít kartu a kupovat co je třeba. Časem uvidíte, jestli ušetříte nebo se vám nedostává. A ještě později ze společného platit další položky jako jsou ty výlety nebo benzín.

@antoinet díky za komentář, to se mi celkem líbí s tím společným účtem, kde každý z nás něco pošle. Přítel je i teď, co spolu nebydlíme, celkem schopný v tom, že mi zavolá, že je v obchodě a co vše potřebujeme - nakoupí opravdu všechno od potravin, přes drogerii a vždy něco i dětem, jen tak, pro radost. Tím, že bydlí s rodiči v domě a nakupuje v podstatě i pro ně (pomáhá jim s tím), má celkem přehled, co a jak by mělo být v košíku.

autor
10. lis 2025
@kakamila12

Možná bych na to šla i trochu opačně. Když si spočítáš, kolik po odečtení nákladů zbývá tobě - bude to podobné (alespoň částečně) tomu, kolik zbyde jemu? Aby jeden z vás nejel "na doraz" a druhému nezbývalo výrazně hodně. A asi bych i rovnou komunikovala, že nějaké nastavení uděláme teď, a po pár měsících by přišla revize, zda to odpovídá skutečným výdajům.

@kakamila12 je pravda, že tolik, co jemu, mně nezůstane...

autor
10. lis 2025
@anonym_dc0f00

Jsem ve víceméně podobné situaci, mám 2 své děti (alimenty na ně), teď máme s partnerem společné dítě, ale miminko, tzn stojí nás jen plenky - zatím samozřejmě. Nájem platím 9tis. Školku, věci pro děti a pro mě, atd platím já. Partner platí sobě věci kolem (jeho) auta, kupuje si věci sobě (oblečení, nářadí, atd) a mi posílá 10tis - na účet který je určen na jídlo. Až přejdu z MD na RD to budeme asi řešit, ale zatím je to takhle ok 😊
Výlety a nebo akce platíme jak kdy, jak kdo

@anonym_dc0f00 a těch 10 tisíc ti na všechno v pohodě stačí?

autor
10. lis 2025
@tereza0111

@tereza0111 byt je můj vlastní, ale už starý, po babičce (potřeboval by dost úprav, ale jsem za něj ráda...), takže tady máme hodně vysoký fond oprav. Neplatíme tedy přesně nájem, to jsem napsala v příspěvku špatně - měla jsem napsat zálohy na služby + fond oprav, úklid, atd.

autor
10. lis 2025
@petaov

@cherie24 Nemyslím si, že alimenty pokryjí všechny potřeby dětí. Nevím, jak je má vysoké, ale třeba z nich zaplatí jen kroužky, oblečení, spoření. Na nájmu a jídle by se měl podílet nový partner, když tam s nimi bydlí, tak bydlí i s dětmi. Nepřijde mi fér, aby si platil jen to svoje.

@petaov něco málo mi zůstane, ale není to například na nějaké naspoření na dovolenou, a to nemyslím u moře, jen prostě třeba u nás v ČR na pár dní o prázdninách... jezdíme spíše na výlety, jednodenní bez přespání. Nejstarší je v 2.třídě a dva další ve školce, tak kroužky ještě moc neřeším, jen výtvarku dcery, a to je pár korun, protože to mají ve škole v rámci družiny.

petrasipkova1
10. lis 2025

ty jo, já bych hlavně nebyla hloupá, přesně jak píšeš, byt potřebuje opravit, takže do plateb ještě započítej něco jako opotřebení, aby ti prostě ještě něco zůstávalo na opravy, ne abys chlapa dotovala. 4000 Kč na jídlo pro dospělého chlapa, spočítej si jeho stravovací návyky a co bude očekávat, je celý den v práci, z domu si nic nosit nebude ? Protože pokud by jedl doma každý den, tak pochybuji, že se dospělý chlap nají za 133 Kč na den. Takže prosím tě, mysli na svoje děti, ať je můžeš vzít k moři, a ne na to, aby se hlavně chlap nepředal. S tvými výpočty mi přijde, že jeho život budeš ještě dotovat. Pořádně si to propočítej s reálnými čísly.

autor
10. lis 2025
@petrasipkova1

ty jo, já bych hlavně nebyla hloupá, přesně jak píšeš, byt potřebuje opravit, takže do plateb ještě započítej něco jako opotřebení, aby ti prostě ještě něco zůstávalo na opravy, ne abys chlapa dotovala. 4000 Kč na jídlo pro dospělého chlapa, spočítej si jeho stravovací návyky a co bude očekávat, je celý den v práci, z domu si nic nosit nebude ? Protože pokud by jedl doma každý den, tak pochybuji, že se dospělý chlap nají za 133 Kč na den. Takže prosím tě, mysli na svoje děti, ať je můžeš vzít k moři, a ne na to, aby se hlavně chlap nepředal. S tvými výpočty mi přijde, že jeho život budeš ještě dotovat. Pořádně si to propočítej s reálnými čísly.

@petrasipkova1 díky za pohled a příspěvek. Je pravda, že kdybych si řekla více, můžeme společně něco i ušetřit a třeba si tu první dovolenou na více dní někde u nás užít. To by byly hlavně děti úplně nadšené!

Já jsem vlastně po dlouhé době fakt šťastná a spokojená a hlavně teda i vděčná, že mě někdo se 3 dětmi ve výhradní péči chtěl (snad se chápeme, jak to myslím), takže prioritně ano, myslím na děti, ale zase si nechci pošlapat štěstí, co je teď a hned na chlapa vybalit 15 tisíc! Padl tady návrh od pár holek vytvořit si společný účet, kam budu něco posílat já a něco přítel a to mi přijde na začátek jako dobrý nápad. Čili když si řeknu o 10tisíc, myslím, že to nebude po tom, co tady píšete zcela přestřelené.

klokanka31
10. lis 2025
@anonym_autor

@petrasipkova1 díky za pohled a příspěvek. Je pravda, že kdybych si řekla více, můžeme společně něco i ušetřit a třeba si tu první dovolenou na více dní někde u nás užít. To by byly hlavně děti úplně nadšené!

Já jsem vlastně po dlouhé době fakt šťastná a spokojená a hlavně teda i vděčná, že mě někdo se 3 dětmi ve výhradní péči chtěl (snad se chápeme, jak to myslím), takže prioritně ano, myslím na děti, ale zase si nechci pošlapat štěstí, co je teď a hned na chlapa vybalit 15 tisíc! Padl tady návrh od pár holek vytvořit si společný účet, kam budu něco posílat já a něco přítel a to mi přijde na začátek jako dobrý nápad. Čili když si řeknu o 10tisíc, myslím, že to nebude po tom, co tady píšete zcela přestřelené.

@anonym_autor Jaképak šlapání po štěstí? Měj taky nějakou hrdost, a pokud chlap za něco stojí, neodkopne tě kvůli penězům.

kakba
10. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor proto jsem ti psala, ze mininalne 10K si rekni, protoze chlap opravdu sni a pokud je byt tvuj tak odpada nejvetsi polozka najem, ktery je v dnesni dobe opravdu nejdrazsi polozka.

anonym_dc0f00
10. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_dc0f00 a těch 10 tisíc ti na všechno v pohodě stačí?

@anonym_autor já za to nakupuju pouze jídlo, plus tedy když jsem v supermarketu a v nákupu je kromě jídla i toaletní papír a plenky, tak to samozřejmě platím taky z tohoto účtu. A ano, to mi na měsíc stačí...

autor
10. lis 2025
@klokanka31

@anonym_autor Jaképak šlapání po štěstí? Měj taky nějakou hrdost, a pokud chlap za něco stojí, neodkopne tě kvůli penězům.

@klokanka31 já jen prostě nechci, aby to vypadalo, že jsem nějaká zlatokopka, která si řekne o balík peněz, který bude výškou přemrštěný. Ikdyž jak ho poznám, tohle by si asi ani na sekundu nemyslel, jen ve mně to prostě někde je... asi pozůstatky z předchozího vztahu a zacházení s mou osobou nebo nevím. Si to nesu asi z toho, když je člověk vyměněný za jinou, protože xyz důvodů, jaká jsem já ta špatná a vadná a nechápavá.

kakba
10. lis 2025
@anonym_autor

@klokanka31 já jen prostě nechci, aby to vypadalo, že jsem nějaká zlatokopka, která si řekne o balík peněz, který bude výškou přemrštěný. Ikdyž jak ho poznám, tohle by si asi ani na sekundu nemyslel, jen ve mně to prostě někde je... asi pozůstatky z předchozího vztahu a zacházení s mou osobou nebo nevím. Si to nesu asi z toho, když je člověk vyměněný za jinou, protože xyz důvodů, jaká jsem já ta špatná a vadná a nechápavá.

@anonym_autor a proc se s nim o tom nepobavis. Jste snad dospeli. Kazda z nas by si rekla jinou castku.

autor
10. lis 2025
@anonym_dc0f00

@anonym_autor já za to nakupuju pouze jídlo, plus tedy když jsem v supermarketu a v nákupu je kromě jídla i toaletní papír a plenky, tak to samozřejmě platím taky z tohoto účtu. A ano, to mi na měsíc stačí...

@anonym_dc0f00 a jak potom řešíte například nějaké výlety, dovolenky anebo dárky? Prostě věci mimo běžnou spotřebu?

autor
10. lis 2025
@kakba

@anonym_autor a proc se s nim o tom nepobavis. Jste snad dospeli. Kazda z nas by si rekla jinou castku.

@kakba zatím jsem na to prostě jen nenabrala odvahu :/ On ještě v podstatě žádný vážnější vztah neměl, takže je pro něj hodně věcí nových, ikdyž má kamarády, kteří jsou ženatí anebo mají děti a teda má určitě informace, co a jak chodí a stojí.... Vím, že na tu diskuzi přijde a budu muset říct nějaké číslo, takže tuto svou otázku na vás, holky, beru jako první krok, abych se osmělila a začala se o těch penězích bavit.

kakba
10. lis 2025
@anonym_autor

@kakba zatím jsem na to prostě jen nenabrala odvahu :/ On ještě v podstatě žádný vážnější vztah neměl, takže je pro něj hodně věcí nových, ikdyž má kamarády, kteří jsou ženatí anebo mají děti a teda má určitě informace, co a jak chodí a stojí.... Vím, že na tu diskuzi přijde a budu muset říct nějaké číslo, takže tuto svou otázku na vás, holky, beru jako první krok, abych se osmělila a začala se o těch penězích bavit.

@anonym_autor tak to ti preji hodne stesti, protoze pokud nemel zadny vaznejsi vztah, nema dite, nasel si tebe s detim a zil s maminkou tak mej oci otevreny. Mam takovou kamaradku a med to teda neni. At se mate dobre.

klokanka31
10. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To si o tobě určitě myslet nebude. Ale tak si o tom spolu popovídejte. Já manželovi v průběhu vztahu řekla moje představy, on s tím souhlasil, a bylo. Dodneška je rád jak hospodařím, a nikdy ho nenapadlo si myslet že jsem zlatokopka 😄

autor
10. lis 2025
@kakba

@anonym_autor tak to ti preji hodne stesti, protoze pokud nemel zadny vaznejsi vztah, nema dite, nasel si tebe s detim a zil s maminkou tak mej oci otevreny. Mam takovou kamaradku a med to teda neni. At se mate dobre.

@kakba med to teda není? V jakém slova smyslu? Jakože chce od ní ten servis mamahotelu, co měl u mámy nebo co myslíš?

Můj přítel by možná i nějaký ten vztah měl, akorát roky jezdil s kamionem a to nějak na vážnější vztah nebylo. Až minulý rok si našel práci tady v okolí, ale pořád dělá ridiče, jen už ne kamionu a je teda každý den v práci a doma. Potkali jsme na jedné akci, kde se dobře bavil s kamarády a nějak se stalo, že jsme se seznámili, celý večer si povídali, potom sem tam zašli na kávu, atd. Zatím jsem teda na něm nic divného nezaznamenala, tak jsi mě teď malinko znejistila...

levandule_k
10. lis 2025

Ono je úplně nejlepší se naučit bavit o financích otevřeně. Já bych se ho zeptala jak to vidí on s financemi, když spolu budeme bydlet. Řekla bych mu, že energie, fond oprav, poplatky stojí tolik, dále se platí drogérie, jídlo, že bych to chtěla nastavit tak, abychom v tom byli oba v komfortu. Tím získáš představu, co chce on, jak se staví k penězům. Klidně bych mu řekla, že nemusí odpovídat hned, ale může o tom v klidu popřemýšlet. Také bych mu řekla, že časem můžeme ten systém hospodaření měnit. Někomu vyhovuje společný účet, kam se posílají peníze na provoz, někom vyhovuje, že každý má jen své účty.

Obecně je fungování ve vztahu jiné, než když jsi sám a člověk musí umět fungovat ve vztahu. Některé věci si budete muset vykomunikovat, protože každý máte svoje zvyky. Zase nemá špatné zkušenosti z předchozího vztahu s bydlením😅

Já jsem také předtím nikdy neměla vztah, který by došel do toho, budeme bydlet spolu. Bydlela jsem na privátě, když jsem studovala.

Jestli jezdil s kamionem, tak to pořád nebyl pod drobnohledem maminky, byla bych v klidu. To, že někdo měl za sebou vážný vztah neznamená, že je super člověk pro vztah.

rebe
10. lis 2025

Když si srovnám všechny argumenty ve vaší situace, tak pro tebe musí být téměř nemožné si říct nějakou částku. Protože na jednu stranu není fér, aby dotoval cizí děti, na druhou stranu, pokud máte fungovat jako parneři, tak se prostě musí chtít o tebe a děti starat i finančně, jinak budete akorát spolubydlící. Takže já bych se pokusila spočítat co nejpřesněji reálmné náklady, které mi s ním přibudou - abych věděla, co je naprosté minimum, kterým má přispívat. A pak bych otevřela diskuzi o společném financování společné domácnosti a dala mu prostor na úvahu, kolik jemu připadá přiměřené. Tu svou spočítanou minimální částku bych mu neříkala. Nechala bych siskuzi plynout. Pokud by sám navrhl nižší částku, než jsou ty reálné náklady, bylo by třeba vysvětlit, že pak bude žít na tvůj účet. A pokud navrhne vyšší, přijde mi to tak správné. Nemyslím, že existuje nějaká objektivní hodnota, kterou by měl platit, protože když bude platit jen své náklady, bude na tom finančně výrazně lépe než ty, jeho partnerka, a to by podle mě normálnímu muži vyhovovat nemělo. Takže jde jejn a pouze o dohodu, v níž se vám oběma bude dobře žít.

anonym_dc0f00
10. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_dc0f00 a jak potom řešíte například nějaké výlety, dovolenky anebo dárky? Prostě věci mimo běžnou spotřebu?

@anonym_autor no, jak jsem psala - já si platím svoje + věci dětem (oblečení, školku a výdaje s ní spojené, hračky, knížky, atd) a on svoje (auto, věci kolem něj, hokej, nářadí, oblečení)
Když jedeme na výlet, většinou tak napůl nebo na střídačku, nemáme to nějak vyřešeno, naposledy on platil ubytování, já výdaje přes den, ale bez domluvy, to tak samo. Jak říkám, teď je to naprosto ok, ale za 4 měsíce přejdu z MD na RD a to všichni víme, jaká bídná částka to je, pokud chci být doma do 3 let, tak to uvidíme, jak to budeme nebo nebudeme zvladat a jak to budeme řešit

ai30
10. lis 2025

Ja chapu, ze je to slozite, promluvy o financich jsou vzdycky neprijemne.
Co by pro me jeste hralo roli by bylo, jak nalozi s bytem odkud se stehuje. Necha ho jen tak, nebo ho bude pronajimat? Pokud jen tak (predpokladam, kdyz pises, ze je to u rodicu), tak bych to spoluziti asi taky smerovala jen za naklady, ale teda rozhodne vic nez 4tis. Je blbost, aby se k tobe pritel nastehoval a tys ho jeste dotovala. Ale co mi prijde jeste dulezitejsi je rozdelit si praci. Proste spolecna domacnost, tak spolecna domacnost.

denisoki
10. lis 2025

@anonym_autor Nájem bych rozdělila na půl a jídlo na polovinu 🙂 Za mě to je normální, že Vás chlap občas pozve na jídlo a zaplatí výlet...

autor
10. lis 2025
@ai30

Ja chapu, ze je to slozite, promluvy o financich jsou vzdycky neprijemne.
Co by pro me jeste hralo roli by bylo, jak nalozi s bytem odkud se stehuje. Necha ho jen tak, nebo ho bude pronajimat? Pokud jen tak (predpokladam, kdyz pises, ze je to u rodicu), tak bych to spoluziti asi taky smerovala jen za naklady, ale teda rozhodne vic nez 4tis. Je blbost, aby se k tobe pritel nastehoval a tys ho jeste dotovala. Ale co mi prijde jeste dulezitejsi je rozdelit si praci. Proste spolecna domacnost, tak spolecna domacnost.

@ai30 bydlí u rodičů, v domě, má tam 2 menší pokoje, ostatní je s rodiči společné, je to prostě rodičovský dům, kde bydlel od mala a zůstal tam doteď. Než mě poznal, bylo to pro něj asi i výhodné z toho důvodu, že byl sám, často jezdil s kamionem na déle pryč a doma byl aspoň na pár dní s rodiči no. Mohl jim sem tam pomoct s něčím kolem domu nebo s nákupy, opravami, zařizovačkami, rozvážel je k lékařům atd. Ve zkratce, určitě nebude ty 2 pokoje nijak pronajímat a podobně...

Strana
z3