Kolik utrácí tříčlenná rodina měsíčně za stravu?
Zajima me, kolik zhruba utracite mesicne na stravu? U nas, tri clenne rodiny je to odhade asi 5000 Kc, je to akorat? :D niekdy je to o neco vic.
@cherie24 Ty alergie nebo intolerance dělají hodně, stačí kupovat bezlaktózové výrobky anbeo bezlepek. Taková bezlepková mouka 60 Kč/kilo...šílené ceny. Já mám intoleranci laktózy-částečnou, tak často kupuju bezlaktózové věci (snažím se vychytat, když je něco v akci), ale ne úplně 100 %. Vše je tak oo min. 10% dražší jak "běžné" potraviny.
zhruba okolo 4000-5000 Kč za týden, ale pořád máme nějakou zásobu v lednici, mrazáku, špajzce, takže záleží co dojde, co se kupuje, kolik mám času vařit a péct. Ale když to zprůměruju je to cca 20 000 Kč, 2 dospělí a děti 9 a 6. Mám domácí maso v 3/4 případu, vajíčka, brambory, kompoty, džemy, zamražené ovoce. nevím jak to dělají jiní lidi, ale když si vezmeš že 4000 Kč na týden je 1000 Kč na osobu tj 142 na den - 35 kč je školní oběd, manžel má buď z domova, nebo si kupuje, tak se mi to nezdá tak hrozný, když z toho má člověk snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Ke každému jídlo máme všichni ovoce, zeleninu, šunky, sýry, lučiny, jogurty, ořechy, prostě se to naskáče.
Nechodíme do restaurací, kaváren a v práci máme levné dotované obědy (39 Kč za porci). I tak to je tak 11-12k za 2 dospělé. Hodně nám to vzrostlo za poslední rok, nejenom kvůli inflaci, ale začala jsem objednávat rohlík a zkrátka si dopřáváme bio potraviny, maso z českým farem, nebo speciality typu kimchi. Kdybych chtěla, jsem schopna to stáhnout tak na 8 tisíc.
Uz zase... 😆To je vzdycky zabavna diskuze.
Prosim vsechny nejen o castku a pocet clenu s uvedenim veku, ale take upresnit obedy pres tyden... deti i rodice, pricist vikendy u babicek, veskere domaci zdroje i "strejda nam da jednou za rok pulku prasete" a zdravotni komplikace, diety a sport. Protoze jinak je ta castka nic nerikajici a neni mozne srovnavat.
Asi tak: My 4, jeden dvoumetrovy boxer, trener a blazen do posilovani, zdrave deti 8 a 7 a jedna zena "proste chci jist zdrave, pres to vlak nejede".
Do prace si varime, deti obed ve skole (za cca 1.500,-). Nemame nic sveho, k babicce jednou za mesic, restaurace jen pri oslave. Pres tyden do obchodu nechodime, 1x za tyden prijede velky nakup pres Tesco a rodinka je zvykla, ze kdyz si neco sni, maji smulu a daji si neco jineho. Nesnasim zasoby, takze doma zakladni vybava trvanliveho. A cca 4.000,- uz je tradicni nakup jidla... kdyz jsem pod tak zkoumam kosik, co jsem zapomnela. Jime tak z 80% zdrave (mysleno hlavne dostatek bilkovin, zeleniny atd., ne polystyren na sto zpusobu pro me a chleba s rohlikem pro deti), nekupujeme vody, alkohol, prasarnicky ci slany mor... Manzel ji za dva bezne chlapy...
A ted k cemu tohle nekomu je?
@kvetyjsoubarevny tak my jsme 5 členná rodina a měsíčně se pohybujeme někde kolem 20-25 tisíc jen za jídlo. 8 tisíc mi přijde i na 3člennou rodinu hodně málo na dnešní ceny.
@anyyyn Moc poprosim o kompletni jidelnicek na jeden tyden. Treba tady vsechny, co tuhle castku davame za tyden a slavime, prozreme a omezime nase obzerstvi... a budeme Te srdecne verejne oslavovat a dekovat.
Za me to neni mozne.
I kdybys nepocitala chlapuv dotovany obed v praci a prisun domacich surovin ze vsech stran, spolu s krabickami hotoveho jidla.
@anyyyn píšeš že nejite maso a jeho náhražky jen výjimečně..co tedy opravdu jíte?
U nás je to tak 10.000 měsic z nutností ( mzda a RD ,dvě děti 2 a 5, let,kde obě děti mléčné výrobky,ovoce atd ní každý den i když je starší ve školce,tak odpoledne prostě jogurt/tvaroh,ovoce večeře...
@chrystyanna kdo vi, zda nelovi treba toulavé kocky, kdyz utrati tak malo 🤣
Cca 20000 za dva sportující dospělé a jedno šestileté dítě. Ovoce a zeleninu jíme na kila, maso kupujeme jenom libové, vaříme obden, dcera má obědy ve školce. Do restaurací jdeme s mužem tak jednou měsíčně, jinak já si na oběd dojdu tak jednou-dvakrát týdně když jsem po službě a nechce se mi vařit a většinou si nevyberu s knedlíkovo-gulášových meníček, tak ryba, salát se prodraží. Alkohol a limči a blbiny nepijeme, sladkosti jíme minimálně, z dobrůtek si dopřejeme tak jednou týdně dobrý arašídy. Plus já si ráda dám venku dobré kafe. Něco kupujeme v biokvalitě, milujeme dobré mléčné výrobky. Vlastního nemáme nic, obědy od babiček nebo u babiček máme minimálně. Pracujeme dost, vyděláváme dost a kvalitní jídlo je naše priorita
@misha31 Nestraš 😮 jako nikdy člověk neví, jednou jsem takhle venčila našeho psa, a šel chlap s holkou, ta ukázala na našeho psa a říkala "to bych si dala s kaší" 😳
@enoli můžu napsat příští týden?😅 Je pravda, že třeba vajíčka většinou nekupujem, máme od mojí mamky (týdně 10 vajíček) a tchýně nám vozí nějaké ovoce a zeleninu (ale ne velké množství). A manžel má často oběd zadarmo (pracuje v dílně u svého kámoše a jeho manželka vaří tam u nich v hospodě). Ale fakt, když se koukám na výdaje za jídlo, nejvíc to bylo 5 351, jinak do 4000 a manžel toho moc nekupuje.
@anyyyn 3500 nemam ani na tyden 😅 u 2+2deti
@enoli Jj, to tak sni za mesic muj chlap. To nemuze byt plnohodnotna strava nebo chybi podstatne informace...
Nebo ty deti vubec neji a ta castka je plus minus jen za ni, to by i sedelo... Chlap se naji v praci, doma drzi pust... No ale vikendy jsou treba u nas nejdrazsi.... Tak mi to porad nevychazi.
@chrystyanna myslim, že máme dost vyvážený jídelníček. Místo masa máme prostě víc tý luštěniny (třeba do omácky k těstovinám dávám červenou čočku, dělám cizrnové placičky, fazolový guláš....). Dcera jí skoro každý den jogurt, většinou k snídani s vločkami a marmeládou nebo sirupem. Ovoce a zeleninu kupujem sezónní (teď je to prostě nejvíc jabka, hrušky, mrkev...)+ okurku, kterou dcera miluje. Navíc penny u nás má většinou 20% slevu na mlíko.
Nikdo nemůže říct, že by jsme trpěli hlady, dcery prospívají, manžel má dost energie, aby stále jezdil na kole. Prostě se jen musíme vejít do 25 tisíc na měsíc i s nájmem a energiemi, a tak nekupuju co nepotřebujem.
Hele já nevim, co kupujete. Nikdy jsem neměla pocit, že máme málo jídla. Dávam pozor na to, aby jsme měli dost potřebných živin. Zkuste to skousnout, a jestli nevěříte, můžu za týden napsat, co jsme všechno jedli a co kupujem🙄. Do teď by mě fakt nenapadlo, že nakupujem jen za jednoho člověka😅.
Každopádně to jde nahoru . Ještě docela nedávno to bylo 10 000 na měsíc. Potom jsme to zvedli na 12 000 a teď jsme na 15 000 a stejně někdy nevyjdeme a sáhneme do rezerv.Všechno je drahý.
@anyyyn já nevím, za jedinej opravdickej jogurt na trhu považuju bílou hollandii, všichni ji snídáme a/nebo večeříme. Půl kila denně sníme jistě, někdy víc. Půl kila stojí 29, krát 30 dnů, jsem na 900,- jen za jogurt. Jablka sníme tak dvě denně, na rohlíku stojí 10,- kus, to máš dalších 600,-. Okurku sníme nejmíň jednu denně, stojí 25,- za kus, to je 750. A máš 2200 jen za tři položky. Ne, fakt nevím, jak se dá bez vlastní zahrady a kravičky na ní utratit měsíčně 5000,-x
@anyyyn Teda tak to klobouk dolů.
Já počítala že jen za rohlíky dám 600 měsíčně 🤔
Netuším, platím manželovou kartou, takže přehled nemám a asi ani nechci mít 😁 Ale divila bych se, kdybychom se do 5000 vešli týdně.
Z vlastní zkušenosti vím, že někdo je extra nejedlík. Když se to sejde v celé rodině, jsou to ušetřené tisíce.
Byly jsme s kamarádkou na chalupě, obě stejný počet dětí stejného věku. Naše děti zbouchaly každé 2 hambáče, tedy 6, její snědly dohromady 1,5. A tak to bylo se vším.
Myslím že pod 20 tisíc se nedostanem. 2 dospělí, 2 děti 4+7. Děti mají obědy ve školce a skole. Já jídlo hodně řeším, neříkám že nezaprasime ale na kvalitě mi sejde dost. Objednávám prakticky jen rohlík, nemám nervy na lidi v obchodech a přijde mi to jako ztrata casu, takže určitě nějaká prirazka za online obchod je taky. Denně ovoce zelenina, nám s manželem vařím obedy, snažím se na dva dny ale někdy vařím i denně. Chleba pecu kvaskovej a někdy vezmu dětem i ty rohliky ve vecerce. Snídaně máme hodně pečený sladký, vajicka taky jíme skoro denně. No když to tak vezmu tak víc než ty peníze mě někdy sejri kolik času strávím pripravou jídla pro nás vsechny, ale prostě mi na tom hodně záleží... A pak nechodim v práci po čokoládě 😂 maso denně nemusíme, mám ráda i luštěninová jidla. V restauraci jime většinou 1x o vikendu když sme na výletě, já většinou tak 1-2 x týdne dám nějaký oběd nebo snidani v kavárně s kámoškou.
Teď jsem třeba počítala, že domácí pizza nás stojí zhruba 70 Kč (z 0,5 kg mouky jsou u nás 3 pizzy), k tomu třeba tzatziky, to je třeba 30 Kč, k večeři česnečka, to je tak 20 kč, k snídani ovesná kaše (jako dneska😄) to je i s jabky taky tak 20, svačina pro dceru jogurt (nám chutná pilos = 21,90/500g) s marmeládou třeba 10 kč, manžel jí chleba se sýrem, to je cca taky těch 10 kč. Takže 160 kč za jeden víkendový den.
Pracovní den k snídani jogurt s vločkama a datlovym sirupem (ja a dcera) 20 kč, k pití čaj s mlíkem 5 kč (čaje nám vozí babičky, takže jen za mlíko😄), k obědu pohanka s mrkví a balkánem cca 30 kč, k svačině jabko (ty co kupujem jsou zhruba 5 kč/ks, jsou v 2 kg balení) to je 10 kč, k večeři těstoviny s omáčkou (pasírovana rajčata, mrkev, čočka, česnek) zhruba 50 kč. Manželova svačina (chleba, jabko, sýr) tak 20 kč. To znamená 135 kč.
Já nevim, mě to celkem vychází. Ale asi fakt nám pomáhaj ty vajíčka a ovoce a zelenina, co vozí babičky. A hodně využívam ty slevy. Např rajčata, papriky, salát, pomeranče, mandarinky teď v zimě kupujem jen ve slevě, sirupy a lepší oleje (např dýňový) celoročně jen ve slevě.

Jako 8 tisíc měsíčně nebo týdně? 😀 My 4 členná rodina, já alergie, mladší alergie a 5 tisíc padne za týden stoprocentně.