icon

Mám nebo nemám šetřit rezervu na miminko?

adelkaaa
13. dub 2016

Rádi bychom s manželem začali pracovat na miminku, ale teď jsme si koupili nové auto ( nutné), a tím pádem jsme bez peněz. Je rozumnější počkat pár měsíců, něco našetřit a pak začít? Nebo začít a nešetřit? Jaká je Vaše zkušenost? Trochu se bojíme, že to také hned nepůjde a proto bychom neradi čekali dlouho... děkuji za vaše zkušenosti

Strana
z7
astyna
29. črc 2016

holky, paragrafy jsou hezká věc, ale skutečnost je mnohdy jiná. Já jsem do 34tt pracovala jako skladník 😠 a fakturantka v jedné osobě, kdy jsem každý týden odtahala cca 1 tunu zboží přes rudl 😖 od 7.měsíce, kdy jsem přes pupek neviděla papuče, jsem dostala pomocnici holku, která za týden odešla s tím, že je to otročina, a že si mají hledat někoho jiného. Na konec jsem našla záskok týden předtím, než jsem odešla na mateřskou. Dokonce přišla i kontrolal z inspektorátu práce a z bezpečáku, haha. Prostě já na jinou práci jít nemohla, jsem jediný zaměstnanec, když nepočítám uklízečku na půl úvazku.

K té výbavičce - základ je kočárek, postýlka (ale ani tu někdo nechce), základní oblečení (plno jsem stejně dostala), kosmetiku z porodnice a takový ty věci jako dudlík, odsávačku, lahev, nějaké knížky, no moc peněz to nebylo. Přítel je navíc student, tak jsem vše táhla z platu já. Vše jsme kupovali, až když bylo těsně před porodem. Mám sousedku, která má jen šátek, oblečení a taky žije.

Autorka mi trošku připomíná mou dobrou kamarádku, která tak dlouho řešila, jestli mají mít miminko, až je to letos už 5 let, kdy nemohou otěhotnět. Ten pravý čas není nikdy, to by člověk nemohl mít děti, kdyby čekal na tu správnou dobu. Šetřit? Jasně, my měli taky rezervy a pak se nám pokazila během jednoho měsíce pračka s ledničkou a peníze padly 🙄

elu
29. črc 2016

nadsázka: až se ti narodí mimi, zjistíš, že už nepotřebuješ spoustu věcí z drogérie a modní oblečení, tepláky a mast na hemeroidy ti postačí, že nebudeš mít peníze na restaurace a víněčka?, no nevadí, nebudeš mít hlídání, chlap bude chodit sám a tobě postačí kojící čaj 🙂, dovolená??? až zjistíš, že to děcko řve a řve a řve nebudeš vycházet z domu....nešetřila bych, kromě plen nic extra potřeba není 🙂

astyna
29. črc 2016

@elu

Tak já se pořád teda pěkně oblékám, ikdyž tlačím kočárek, což, když tak koukám kolem sebe, plno holek na mateřské/rodičáku háže za hlavu, chápu, že tepláky jsou ležérnější a pohodlnější. Na víno chodíme každý pátek, kdy zapneme hlasitý odposlech na 2 mobilech a jdeme do restaurace. A na dovolenou jedeme do babyfriendly hotelu, kde mají i hlídací tety 🙂 mast na hemoroidy taky není vždy potřeba 🙄

elu
29. črc 2016

@astyna právě proto je před tím nadsázka....jen tak vyjadřuji svůj názor na to, že panika, jestli budu žít na úrovni, když budu mít dítě mi připadá zbytečná a hlavně nesmyslná

astyna
29. črc 2016

@elu

také si myslím 🙂

broccolka
29. črc 2016

@adelkaaa rezervu si muzes udelat i pri tehotenstvi, je to preci jen 9mesicu, kdyz zjistis ze jsi tehotna jeste budes urcite chodit do prace zhruba do toho 12.tydne jestli bude vse v poradku, tak z tehle 3vyplat bych nic neporizovala a snazila se toho co nejvic dat na stranu, pak si vypocitej kolik ti zbyde z nemocenske a to si davej taky bokem a postupne uz zacni nakupovat v akcich, kdyz to bude postupne nebude te to tak bolet 🙂

lajla
29. črc 2016

@elu to je sranda ne?😉 Mateřská neznamená konec života. .

lajla
29. črc 2016

@elu jo vidím .. ale to je teda dooooost velká nadsázka😉

broccolka
29. črc 2016

@elu takhle presne dopadnout nechci a proto jsem pro rezervu, nesnasim ty matky v teplakach s mastnou hlavou rozmazanou rasenkou a hnusnyma odrostlyma gelovka od vietnamcu 🙂 zadne kino zadna vecere s manzelem to urcite ne :/

miselinka2
29. črc 2016

@martiniquest tuhle pojistku ma mamka a ted kdyz potrebovala dostala kulovy!

karlajasmine
29. črc 2016

@adelkaaa já třeba vydělávám o dost víc než 10.000 a přesto mi tech 11.500 od státu přijde úplně super. Tak se člověk holt omezí, ale krásný věci pro sebe i miminko seženeš za pár kaček na bazarku..mě kolikrát přijde, že si lidi myslí, že by nám měl stát dávat 30.000 měsíčně za každé dítě + Octavii kombi + dovolenou na Maledivách, a ještě nám pro jistotu hlídat děti, abysme si vyrazily s manželem... Myslím, že Mateřská a rodičovský příspěvek jsou super věc, a že to moc řešíš.. Pokud máte rozumně nastavenou hypotéku a další půjčky nemate, a jste schopni něco ušetřit, tak bych do dítěte šla a proste od teď nad každým výdajem hodně přemýšlela.

elu
29. črc 2016

@broccolka no ale to co píšeš ty, není o penězích...ale o tom jestli jsi špindíra nebo ne a jestli máš vkus nebo gelový nehty 🙂

adelkaaa
autor
29. črc 2016

@kaaacaaatkooo ono to nrni jiste... asi pridaji ucitelum, taky si to zaslouzi... takze uvidime :D a ta poradkyne si od nas neveme ani korunu ale zaplati ji banka za to ze nas prihrala.. z tohi bude mit penize. Nikomu to nenutim... a jen tak mimochodem... o me a dite se postara manzel, ale co ty chudery samozivitelky??? Jak maji vyjit z tak male materske od statu... tak se omlouvam ze to nazyvam almuznou, ale vidim to tak...

adelkaaa
autor
29. črc 2016

@karlajasmine urcite o dovce na maledivach opravdu neuvazujem :D, a na bazarku urcite nakoupime... nemusim mit vse nove, jen me pripada ze misto toho aby si politici navysili plat o nekolik tisic mohli ty penize pouzit lip... chtela bych videt je jak by z toho prispevku vyzili... jsem urcite rada ze nam stat pomuze, jen to vidim trochu jinak asi...

adelkaaa
autor
29. črc 2016

@broccolka ja bohuzel dnem zjisteni dvou carek musim jit na PN,

adelkaaa
autor
29. črc 2016

@astyna my uz se snazime :D, 2 mesice... mam take zkusenosti u kamaradek ze cekaly az se nedockaly jak dlouho... tak jsme si reklu ze radsi budem chudi ale stastni s rodinou

adelkaaa
autor
29. črc 2016
adelkaaa
autor
30. črc 2016

@astyna mam dobrou kamaradku, ktere doktori rekli ze asi nikdy nebude mit dite, po 6 letech stresu a vysetrenich a vseho mozneho skrz IVF porodila holcicku, za ty teplaky je dnes vdecna... nechodi na vecere, na gelove nehty, proste jen miluje sve vymodlene dite a s manzelem jsou nejstastnejsi rodice.... o tom to urcite neni...

martiniquest
30. črc 2016

@miselinka2 Asi ji nedostala z nějakého důvodu. Pojišťovny jsou potvory, ale druhou stranu je dost neobjektivní napsat, že tuhle pojistku měla tvoje mamka a nedostala nic a přitom nenapsat důvod.

broccolka
30. črc 2016

@adelkaaa a to sis rekla ty sama? Nebo doktor? Nebo zamestnavatel?

kaaacaaatkooo
30. črc 2016

@adelkaaa Banka jí přihraje ale víc peněz za "lepší" smlouvy... můj manžel a mamka taky chvilku dělali fin.poradce, tak vím, jak to funguje. Jenže mamce i manželovi šlo o ty lidi a trošku přivýdělek pro sebe a ne jenom o sebe, tak s tím praštili, protože nechat se buzerovat od někoho nad nimi - "Jaktože jste tento týden neudělal novou smlouvu??? Kolik máte obvolaných kontaktů? Kdy hodláte mít další schůzky?! Proč nemáte s nikým uzavřené kapitálové životní pojištění?!" , bylo nad jejich síly a odmítli to dál dělat.

Almužnou to nazývám taky, nesouhlasím s tím, že mi "velkorysý stát", do kterého padají moje tisícové daně a kterému přivedu na svět dalšího plátce daní, "dá" 200 000 a já bych mu měla líbat nohy?! Za 7000 měsíčně? Z toho se přece nedá žít. Mám to tak jako ty, o nás se bude muset postarat hlavně manžel, ale jak říkáš - mamky samoživitelky z toho prostě nemají šanci vyjít... A ať jdeme do práce po roce mateřské? Co z těch dětí jako pak bude? Dám ho do jeslí za 8000/měsíc a bude mi ho vychovávat někdo cizí? A co to dítě bude mít ze mě? Vystreslou matku, která si ho v 5 odpoledne vyzvedne...To by se Komenský a všichni dětští psychologové v hrobě obraceli, kdybychom to tak dělali. Takže jsem s tebou zajedno. A je dobře, že už se snažíte. 🙂

lajla
30. črc 2016

@kaaacaaatkooo tomu se říká solidarita...když se vám to nelíbí můžete jít bydlet jinam a pak teprve uvidíte...ano třeba v Rakousku na naše dostávají pěkne peníze,ale když si Spočtěte kolik tam stojí bydlení atd tak jsou na tom mnohem hůř než my tady, my se máme sakra dobře
Ad třeba placení zdravotního pojištění...na MD neplatite nic, ..a stojí to všechno sakra moc...a to platí stát...kdybyste onemocněla vy nebo děti či manžel vážnou Nemoc, tak to zaplatíme my ostatní, ne vy z vašich pár tisícovek co jste kdy poslala...a jak by vám bylo kdyby to tak nebylo a musela tu léčbu platit ...nemáte peníze tak klidně umřete....
Manžel vydělává sakra hodně peněz...a kdybyste viděla ty odvody...tak se vám panenky protočí...taky se nám nelíbí že ti co mají min tak odvádějí min, dostávají přídavky a další peníze...taky by se nám líbila rovnost!!! Proč my máme platit desetitisíce když ostatní jen pár? To je v pořádku? Není, ale je to solidarita a hlavně zakon
Všechno stojí peníze, a nejsou to jen daně co se platí... já už mám 4 poplatníky daní doma a nedostáváme ani korunu navíc...vyjma že si je může odečíst😉

kaaacaaatkooo
30. črc 2016

@lajla Prosím vás, nemůžeme přece srovnávat Rakousko a Česko, to je jako bychom srovnávali hrušky s jabkama, ten příměr je naprosto neadekvátní.

A nezlobte se, ale lékaři bijí na poplach, že je čím dál tím více třicetiletých prvorodiček, ale kdy si ty holky na to mají stihnout vydělat, když chtějí studovat, skončí v 25, potom si potřebují zajistit bydlení, našetřit na dítě a ještě ho stihnout do 30? Vždyť to ani jinak nejde, když se o vás potom nikdo nepostará a jste odkázáni jen na své úspory.

Mně to prostě přijde směšně málo, a to jsem pravičák jak Brno, kdy opravdu zodpovědně můžu říct, že na všechno jsme si s manželem vydělali sami a ctíme pravidlo - když něco chceš, tak se snaž a vydělej si na to sám. Bohužel bez toho to prostě nejde.

marketa11112
30. črc 2016

s tim co pak clovek potřebuje a co ne.. holky ja s e vidim ve všech.. doma mi staci tepláky/kratasy, sportovni podprsenka c i tilko. když jedu do města 🙂)) , tak se oblekam pekne. opet jsem na vaze, kterou jsem mela v 15, tak dokonce nosim i stejnou sukni, jako tehda.. moderni maminka , no...ja proste nic nevyhodim, tedy dokud se to nerozpada. tim chci rict, nepotrebuji ani nic nového, skrin mi i ted praska ve svech modernima vecma, do města jezdim jednou za tri tydny.. a nerada, udelam obri nakup vseho potrebneho a pak na to zase dlabu a radeji travim cas s e synem, na zahrádce... není poteba s kamarádkou vysedávat na kafickach a dortickach, občas na pokec někdo prijede k nam , upeču buchtu , susenky a udelam dobře italske kaficko doma. nebo grilujeme ato je také super. na rodicaku nejsou potrewba velike peníze. my dokonce zacneme pristavovat k domu , ted. a budeme si brat malou hypo a zvladneme to ...výbavička pro dite je potřeba , ale sama vim, ze jsem koupila i věci navíc, které jsme bud nevyuzili vůbec nebo párkrát.....
jinak dane se platit musí, za zdravotnictvi dekuji bohu.. porad lepsi nez jinde...socialni byt musíme.. hlavne k nemocnym a postizenym.... na matky samoživitelky koukam trosku jinak... kdyby stta nedaval nic, bud by se vice snazili a fungovala by rodina nebo by proste chodili do práce a nevalely si sunky doma i s desetiletyma detma a milionem vymluv.. i takove znam. ja třeba jsme s malym doma a i s adlsim prckem budu do trech let... ale zivi nas manzel + rodicak od státu a jde to. třeba v anglii mají nejaky příspěvek do pul roka a pak hura do práce chte nechte, jinak jsou bez koruny....u nas rodicak na tri roky je luxus. na 4 mají jen ti, kteří nepracovali, takze .. dobře jim tak. jinak rovnost v placeni dani preci je....jde o procentualni vymer, takze kdo vydela vic, také zaplati vic... je vice solidarni.....spravedlive to není, jasne. ale proste nelze, aby lide platili stejne z 5000 a stejne z 50000.... podpora manzelstvi a rodin je v nasem state minimalni, ale alespoň vraceni dani za manželku to malicko podporuje, odecet dítěte ma každý at je v masnzelstvi ci není...... ja jsem třeba presvedcena o tom, ze stta by nemel davat nic... tim myslim, zadne socialni davky, rodicak a pod. deti by měli jen ti, kdo by je chtěl a uzivil, dobře by s emel jen ten, kdo by pracoval a nemakacenka by proste chcipli hlady pod mostem. socialni systém by mel fungovat pro nemocne, pro invalidy, kteří s ekolikrat snazi vice nez ti zdravi. kazdopadne i ja jsme za rodicak a predeslou mateřskou rada, ale na rozdil od jinych jsem před planovanym tehotenstvim pracovala 12 let....ale na zásluhy s e zde proste nehraje. 🙂))

marketa11112
30. črc 2016

jinak jaky koli rodicak je super, je to něco navíc, něco, co by stat dat nemusel a da, je to obrovska vypomoc rodine..a zadna koruna není malo... 7000 je dost. navíc zadna samoživitelka nezije jen z toho.. mají další podpory na bydleni a pod.. a ze je samoziviotelka? kdo ji za to muze? někdo ji nutil mit dite a ne chlapa? někdo ji nutil mit dite s blbcem nebo, aby se sama chovala jako strevo a o chlapa prisla? kdyby nedostavala nic, také dobře. za tohle muze stat a jeho socialni davky .... kdyby nikdo nedostal nic, rodina by držela pohromadě daleko vic, nebylo by tolik rozvodu, ba naopak mladi lide by se vice brali, rodiny by s e tolik nehadali a bylo by to....stat by mel podporovat ,,rodinu,, coz je muz, zena a deti... ....jen sporadane rodiny prinasi něco státu a zemi ....

lajla
30. črc 2016

@kaaacaaatkooo co byste navrhovala?😉
Je to vše o životním stylu, prioritách,narocich na život...
Kdysi se rodilo v 18 a to si myslíte že peníze měli a zajištěné bydlení také? Často běží takový dokument,ktery ukazuje mladé lidi ze 70 let jak se kdysi žilo , děti měli mladí a poté po 20-30 letech jak s tím vším nalozili, možná by nebylo od věci to skouknout...
Ad lékaři..ti si pořád na něco stěžují jako zemědělci a jiné profese😉
Ad cesko Rakousko...srovnávat lze vše, když tu nejste spokojena, ať vidíte že jinde může být hůř...nebo Německo? Anglie? Jejich zdravotnictví, USA? Vše se dá srovnávat...
Kdysi lidí dělali i rukama. Dneška sehnat šikovného je kumst a když seženete tak platíte víc než advokátovi..nikomu se dělat nechce...kamarád má problém sehnat brigádníky, má jednoho a toho aby si udržel tak mu platí i bydlení a stravu😂 a to je placený velmi dobře
Stát se malo stara?znám x lidí co raději napravují protože na dávkách se mají lip...vše jde ruku v ruce
Máme se velmi dobře!
Co byste navrhovala? Jaké změny?

kacca11
30. črc 2016

@adelkaaa ja treba vydelavam mnohem vic nez 7,5 tis. a presto mi to prijde jako uzasna castka, kterou dostanu jen za to, ze jsem doma. Na vyziti to samozrejme neni, ale tak ja to ani nevnimam, je to velmi prijemny bonus, ktery dostanu jen tak.

Kdo to nazyva almuznou, mel by si dat par facek.

kacca11
30. črc 2016

@adelkaaa ono jeste aai bude rozdil v tom, ze ja rodicak vnimam jako velmi prijemne prilepseni k tomu, co s muzem vydelame. Pokud ty to vnimas tak, ze z toho mas/mate vyzit, tak chapu, ze ti to prijde jako mala castka, ale to uz je bohuzel problem tveho pristupu k veci, be statu.

kaaacaaatkooo
30. črc 2016

@lajla Můj manžel se taky živí rukama, byť je to stavební inženýr, je šikovný, zručný, u práce přemýšlí a potřeboval by naklonovat, protože stejně jak říkáte, takových je málo a zakázky nestíhá plnit tak, jak by si přál. A nechat si to řádně zaplatit? "A za těch pár čar (projekt na rekonstrukci domu, nad kterým makal x hodin, vstával ve 4 ráno, protože od 7 zase jel do večera pracovat jinam) chceš jako 4000???!!!" Vždycky si svou práci umí obhájit, protože je opravdu pečlivý, ale někdy je to těžké. :-/

Lidi jsou dneska prostě zvyklí na to, že dostanou všechno zadarmo, přídavky, socky, tak proč si nepořídit dítě? Ano, je pravda, že kdyby stát nedával nic, tak by si to mnozí rozmysleli, ale na druhou stranu by děti neměli ani lidi středních vrstev, vzdělaní lidi, protože ne všichni jsou ohodnoceni tak, jak by mohli být, a jak chcete dítěti zajistit všestranný rozvoj, když na to prostě nemáte? ☹ Jak si chcete pořídit bydlení, když na to nemáte? A na druhou stranu je pravda, že kdyby ty příspěvky v mateřství byly vyšší, rodili by o hodně víc lidi, kteří jsou tu... navíc...? Lidi, jejichž genetická výbava je...nežádoucí...
Víte co, já si myslím, že to tady asi nevyřešíme, hlavně my tu nejsme od toho, abychom státu radili, co má nebo nemá dělat 🙂 Každý má jiný pohled na věc, ale to je přece naprosto normální. Kdybychom se všichni na všem shodli, tak to by byl utopismus 🙂 Ale pokud roky pracujete, odvádíte poctivě daně (já třeba nikdy ještě neměla nemocenskou), tak si zasloužíte trošku víc než pár tisícovek. Kdo nikdy nepracoval, dostane taky tolik co my? A za co?

A já si v zásadě nestěžuju, mám práci, manžel taky, snažíme se, pracujeme od nevidím do nevidím, stavíme domeček. Komentovala jsem pouze výši příspěvku a za tím si stojím, že v dnešní době, kdy málem neseženete ani podnájem pod 7000, je to opravdu málo.

kacca11
30. črc 2016

@kaaacaaatkooo co se tyka podpory materstvi, ja jsem pro podporu spise formou treba ulev na dani apod, nez rozdavat kazdemu, kdo ceka, ze ho stat na rodicovske bude plnohodnotne zivit, statisice jen tak.

Strana
z7