Mám nebo nemám šetřit rezervu na miminko?
Rádi bychom s manželem začali pracovat na miminku, ale teď jsme si koupili nové auto ( nutné), a tím pádem jsme bez peněz. Je rozumnější počkat pár měsíců, něco našetřit a pak začít? Nebo začít a nešetřit? Jaká je Vaše zkušenost? Trochu se bojíme, že to také hned nepůjde a proto bychom neradi čekali dlouho... děkuji za vaše zkušenosti
@kacca11 No jo, ale to by někteří "konkrétní" ty daně z příjmu museli platit, páč by jim to nebylo z čeho odečítat 🙂 Hm, taky řešení, nedostali by nic a nám by ten příspěvek zvedli 🙂 Vím, že to jsi tím nechtěla říct, ale mně se ta myšlenka líbí.
@lajla Idea je krásná věc, ale pokud ji někdo nevysloví nahlas, zůstane pořád jen ideou.
A jak říkáte - víte, já nevěřím tomu, že kdy dostanu nějaký důchod, možná se ho ani nedožiju 🙂 , v tomto opravdu budeme spoléhat sami na sebe. Ale maminkou se člověk stane pravděpodobněji než penzistou.
A bez přivýdělku si mateřskou nedokážu představit, proto i teď pracuju na tom, abych jej mohla mít.
@kaaacaaatkooo jasný ale když se ho dozijete nebudete chtít přežívat na vodě s chlebem. . Stáří lidé nemají možnost pracovat,mladi jsou mladí a mají tolik možností..
Na staré je třeba myslet, většina jich x let pracovala a zaslouží si úctu a péči... žádná strana nemá přednost
Druhá věc je že ty důchody fakt asi nebudou no😂 ale to je vše o lidech, nastavení a myšlení...vetsina radši všechno a zadarmo,ale udělat něco pro to fakt ne...
Něco je hodně špatně, ale to my nevyřešíme,nej je spoléhat se sám na sebe
Vše je to o standardu, jaký člověk žije. Já jsem dcerou samoživitelky, mě stačí málo - sukně za 200 Kč od vietnamců? proč ne, na co platit v HM za podobnou 3x tolik? To si raději koupím i boty a kabelku 🙂 Podobně i na mimčo - já teda nejsem zastánce bazarů a sekáčů - raději přidám 20 Kč a mám nové tričko pro synka (obchody Pepco - super).
A i když jsem matka - tak jsem pořád žena a chci se líbit - to, že mám dítě "na první šťouch" neznamená, že si ho nevážím, jako ta po IVF, ale prostě se chci pořád o sebe starat. Dělám vizitku i tomu dítěti, i mému muži. 🙂
@kacca11 presne. ulevy na dani pro pracujici , jsou daleko spravedlivejsi , nez zvyseni rodičovského prispevku.. protože to je plosne. ale každý zapomina na mateřskou. o te s enemluvi. tu uz preci tzv. nemakacenka ndostanou a ta nebyva uplne zanedbatelna....tu ma každý pracujici navic ..
@marketa11112 Kazdy ne. Ja jsem pracovala od pulky VS studia HPP a po studiu 5 let v kuse, pak jsem otehotnela, potratila v dobe, kdy uz se o mem tehotenstvi vedelo, zamestnavatel me vyhodil a ja mela horko co delat, abych, nez na me bude videt dalsi tehotenstvi, nasla praci. A to nepocitam to, ze me bylo opravdu zle a jit na nemocenskou jsem ve zkusebce nemohla, byla jsem rada, ze me zamestnali... No a samozrejme byla to prace s daleko nizsim prijmem a tudiz i o hodne nizsi materska.....Malem jsem skoncila na rodicaku na ctyri roky, jako zena, ktera nikdy nedelala....
@kaja2016 jo to mi nepřijde vůbec fér..
Já taky pracovala a odváděla několik let, pak měla super práci plat opravdu vysoky, leč první rok na dobu určitou s automatickým prodloužením...otěhotněla jsem, mateřská pouze u prvního dítěte, pak už utrum...jako studentka která v životě nedělala😭 přitom nárok na tu nejvyšší mateřskou...jo takhle si stát privydelava aby dal ostatním...nelíbí se mi to, ale stále těch pár tisíc navíc je ok
@martiniquest splnila všechno jak bylo uvedeno ve smlouvě a udělly z ní takovyho " blba" když o penize žádala hezky to nebylo že nesplnuje podminky apod , pritom vše jak je psao v podminkach splnovala
@lajla Jojo, fer to neni. Stat se snazi chranit, coz celkem chapu,ale zenu nikdo neochrani pred zamestnavatelem smejdem. To, ze te nemuzou vyhodit tehotnou, nestaci. Jo tyhle smlouvy na dobu urcitou, proc to tak asi delaji🙂 Kdyby jsme tu meli zapadni platy, tak bych materskou neresila. Ale 20tisic pro mladyho vysokoskolaka, to je tak na preziti a ne na setreni. Nevim no, ja jsem rada, ze nejake ty davky jsou a ze hlady tady opravdu nikdo neumre, mozna, ze diky tomu mame i tak nizskou kriminalitu,ze lidi co delat nechtej a nikdy nebudou vyzijou z davek a neprivydelavsj si na chleba prodejem drog, prostituci...no jsou i horsi veci..
@miselinka2 Pak je to na řešení přes právníky a ne na nadávání na diskuzi, bez urážky. Když si platím službu, na kterou mám opravdu národ, tak dělám vše pro to, abych ji dostala.
@kaja2016 počkat 20000 pro člověka, který nikdy nepracoval a teprve s praci zacina , nic vlastne neumi, je malo? tady v usteckem kraji lide delaji i za 10000 a jsou radi , ze praci maji... 🙂). a kolikrat mají dost let praxe a skoly... co by dnes mladi chteli? je zvlastni, ze my s manželem jsme usetrili i z mensich castek.... ono to jde, kdyz se chce....
@marketa11112 upřímně po studiu v zahraničí, vysoké škole, praxi už na VS...ano kvůli 10000 bych ani zadek nezvedla, pokud mluvíte o někom kdo má dokončené pouze ZŠ vzdělání a opravdu nic neumí...potom ano, v jakém kraji žijete to už je kazdeho výběr...nejen kvůli penězům se lidé jakéhokoliv věku a vzdělání stěhují jinam, a neznam jich opravdu málo, asi jste za tak málo spokojeni
@marketa11112 Tak třeba ano, u nás, v našem kraji je 20 tisíc málo i pro člověka, který nikdy nepracoval a teprve s prací začíná..Pokud bydlí u rodičů tak ok, pokud se chce ale osamostatnit, tak je to bída s nouzí..🙂
A jinak, že vy jste si našetřily i z menších částek...tak to už je na každém jak žije a jaký má životní standart..
@marketa11112 ja nevim, ale za 10 tis. si fakt nedokazu predstavit zit, to neni ani na bydleni tady u nas. To je spis privydelek nebo brigada, ne penize za hlavni pracovni pomer. Samozrejme mluvim o ukoncenem minimalne stredoskolskem vzdelani, ne o zakladni skole.
@marketa11112 Market promin, ale moje ocekavani od zivota jsou jinde. Myslim, ze clovek, ktery investuje 5 let sveho zivota do VS vzdelani ( a v mem pripade jsem po celou dobu studia se zivila sama), tak si zaslouzi vice nez 20tis mesicne. Ziju v Praze, najem garsonky je min. 10tis. Muj nastupni plat byl 23, tzn. 17 cisteho. Ano zit se z toho da, ale uzivat zivot se z toho neda a opravdu bych radeji nez jistotu podpory v nezamestnanosti a materskou trh, kde si clovek vydela tak, aby si zivot uzila aby nemusel byt zavisly na statu. Ale samozrejme respektuji, ze nekdo chce zit z 10tisic mesicne...
Tak dle meho i clovek ,ktery vyleze z vysoke skoly, nic neumi. Nezna praxi,ktera je vetsinou zcela jina nez skola. Musi se hodne ucit. Mluvila jsem o cistem,nikoli hrubem platu.a na rovinu....s manzelem zijeme spokojene a slusne diky tomu, ze ma lepe placenou praci nez je zde u nas heznee. A to presto, ze ja jsem v teto chvili na rodicaku. Dodelavame dum, na ktery jsme nasetrili. Vse delame sice sami,ale jde to. Je fakt, ze nelitame na dovolene,ale parit jsme chodili az az. Praha je jine, bydleni je vetsi problem. Jinak opravdu znam i vysokoskolaky, kteri pracuji za mene nez pisete, protoze lepsi praci bez praxe nesezenou. Ale nemyslim ,ze je to uplne spatne. Jen mam nekdz pocit, ze dvacetileti si nevazi fakt uz niceho. Ja az se budu po rodicaku vracet do prace, vezmu cokoli, jen abzch mohla dite ve tri vyzvednout ze skolky a budu rada jak za 15000, tak treba 13000 cisteho... pujde mi o cas. A to mam praxe dost.
@marketa11112 ve 20z vysoké školy opravdu nikdo nevyleze
Mi je sice přes 30 ale vážit si umím sama sebe a vím jakou práci bych dělala a věřte že praxi už jsem měla jakmile jsem s VS skoncila
@martiniquest nebojte vse je v reseni!
teď je ale jiná doba, máma taky ušetřila s tátou z výplaty 1400 a 1200 na nový byt za 200.000 Kč. Jenže za byt platili 200 Kč, jídlo od prarodičů, zbytek na zábavu a bydlení.
Dnes je vše neporovnatelně dražší, doba rychlejší, ale taky se vše odkládá, pak máme hypotéky do 60 let...
Mě je 28, první dítě v 27 letech, odpracováno cca 5 let, ale z toho asi 3 roky na dohody, takže regulérně jen 2 roky, což je nic. CV na nic...a proto makám na sebe, když mi z práce napsali, že už nemám pak chodit, začala jsem už na mateřské přemýšlet, co dál a podnikám sama na sebe a doporučuju. Přítel si bude hledat první práci, na RD i při podnikání nám hypo nedají, takže musíme počkat až po dětech, to nám bude cca 35 let a budeme začínat s vlastním bydlením....
Po vysoké jsem nerozvážně odmítla práci na mšmt, za což se nyní biju do hlavy, dělala jsem za 10000 hrubého, poté za 25000 hrubého, ale to byla práce od nevidimdonevidim, ale jinak bych si na nic, co mám, neušetřila.
Tak ja delam od 19. od dokonceni stredni skoly. Dalsi skolu uz jsem delala dalkove. Muj manzel pracuje od 19 let. I s ucnakem ma plat nyni vetsi nez je prumerna mzda, ale driv delal za mene. Po te, co zemrel majitel ...bzvaly zamestnavatel... byla firma tunelovana a platy se stale snizovaly.....ze 17000.. klesl az na 10000. Trvalo nez nasel neco jineho. Ja nastesti mela o neco vic. A manzel cca 4000 duchod. A zvladli jsme platit hypo, dodelavat dum. Ja otehotnela v 31 letech, manzel nasel lepsi praci...ale..varim,pecu, zavaruji, pestuji na zahradce, siju pro maleho i pro nas... hypo za dum doplacena.....ted si budeme brat jen mensi hypo na pristavbu k domu s malou splatkou....a opet to budeme zvladat pres to, ze jsem na rodicaku... a popravde.. neprezivame. Zijemespokojene....obcas jedeme na vylet, nas maly ma vse, spis nadstandart od hracek po jidlo, my jime opravdu hodne, radi a i drazsi veci.co moc nepotrebujeme kupovat jsou odevy apod. Vydrzi nam. Domacnost mame plne az nadstandartne vybavenou, nekupuji smejdske veci, nesnasim to....ale zase vse pak vydrzi roky. S manzelem ted mame 10lete vyroci, 3 roky jako mazele.... a to senastrada veci🙂. Proste to jen neni hned, postupne. Manzel ma i kdejake naradi, potreby na zahradu apod. 500 Sem ci tam fakt neresime.....ale neparime ted uz v hospodach, neresime dovolenou.. stejne seted porad nekde neco blbeho deje, snazime se nekupovat uplne kraviny, nakupujeme v akcich, do zasoby a pod. Jde take o financni gramotnost a proste snahu setrit. Ale jde to. Pravda je, zejsem dost dlouhou dobu mela i privydelek navic z domova a nakoupila jsem si tak treba celou vzbavicku pro prcka a nesahala jsem do bezneho rozpoctu...ale stalo me tovecery, cas odpocinku, cumeni na televizi a pod.
@marketa11112 tak to nevim, jak kdo, ale ja pracuji v oboru od svych18ti, financne nezavisla kdyz pominu to, ze jsem treba o prazdninach byla u nasich, mam dve vysoke skoly v mem oboru a na HPP jsem nastupoval myslim ve ctvrtaki, nebo pataku. Uprimne v me generaci (cca 30 let) neznam nikoho, kdo by nemel praxi uz pred vejskou. Jako to by ho nikdo ani nezamestnal.
Asi bych něco našetřila,pokud budeš doma ,na riziku,..50 tisíc je minimum,může se cokoliv stát/nemoc manžela/,potom to bude stres. A spoň peníze na všechno na 3 měsíce dopředu.Mohli by pomoci v případě nouze Tvoje nebo mužovy rodiče-to je taky možnost.
@marketa11112 Kolik jste platily hypo, jestli se mohu zeptat prosím?
@andreaandrejka měli jsme 6200. ted budeme mit 3700. ale ted jsou lepsi podminky, do hypo jde vkládat peníze a snižovat si tak platby ci zkratit delku.. to je super...to dřív neslo, clovek musel počkat na konec fixace..
@kaja2016 pokud je ti přes 30 a od 18 pracujes, tak preci uz jsi na tom lepe.. tedy budes mit byt/ dům, ac třeba na hypo, slusnou praci a pod...tedy predpokladam...... vim, ze praha je jina,. ale ceny jidla tam jsou stejne, opravdu jen najem a cena bytu je jinde. ostatní je srovnatelne.. vyska platu je lepsi nez jinde, tak po zaplaceni najmu s e to asi srovna s jinými kraji.. tedy to, co cloveku zbyde z platu...manzel zil v praze jako mladicky 5 let, vratil s e jen kvůli me..mel praci za hezke peníze a hodne si pohorsil , když se vratil do našeho kraje, co nadelas. vždy je něco za něco. 🙂.
@marketa11112 jasne a na strese mam zaparkovany triskovy letadlo🙂 holka ty fakt zijes uplne na jiny planete nez ja🙂 nechme te diskuze, nikam to nevede😉
@marketa11112 ahoj, od kdy jde vkládat peníze do hypotéky? nebo to máte nějakou special?? Mám u hypoteční banky a ráda bych něco "umázla" ale musím čekat na konec fixace (2018 tuším..) to se mi nechce
@jirinka1989 dela to jedna banka, da se k nim prevezt uz stavajici hypo. Nevim, jestli se tu muze napsat ktera. Kdyztak napis zpravu a pisnu ti😉
@jirinka1989 zalezi na tom, jake jsi mela podmínky při sepsani hypo.. u nekterych vlozit jde, u nekterych ne. nam to pujde az u této nove, u te stare nam to také neslo... pokud nejde, musíš cekat na fixaci...kdybys i třeba chtěla doplatit celou hypo před skoncenim fixace, napali ti banka penale.. to se stalo nam. bohužel. dřív hypo nebyly tak vyhodne jako ted... tedy podmínky jsou dnes o moc lepsi...

@kaaacaaatkooo stavební inženýr je Ing a to je úplně něco jiného než když přijde člověk podívat se na pračku třeba za jen podívání 500😉
Já jen reagovala na váš příspěvek...a vidíte sama nevíte, a prostě kritizujete...když kritizuji tak bych měla vědět co a aspoň mít ideu jak to změnit, my jsme stát a my si volíme
Výše md je dáreček navíc, nikdy nic není 100% fer a ani 90%... jsou lidi kteří umřou dřív než se nějaké dávky vůbec dočkají, viz stáří lidé a posudkovi lékaři...tam je potřeba zamakat a taky v ptipadech kdy se lidé musí finančně podílet na sbírkách pro domovy, nemocné lidi... protože na to nejsou finance
Přidávat maminkam na MD mi přijde jako nebetyčna pitomost, vždy se dá vydělávat když se opravdu chce...jen většina nechce a stěžuje si, stát klidně může ubrat a to bych pak chtěla vidět to točo😂 co by se nadělalo? Nic