icon

Mám nebo nemám šetřit rezervu na miminko?

adelkaaa
13. dub 2016

Rádi bychom s manželem začali pracovat na miminku, ale teď jsme si koupili nové auto ( nutné), a tím pádem jsme bez peněz. Je rozumnější počkat pár měsíců, něco našetřit a pak začít? Nebo začít a nešetřit? Jaká je Vaše zkušenost? Trochu se bojíme, že to také hned nepůjde a proto bychom neradi čekali dlouho... děkuji za vaše zkušenosti

Strana
z7
marketa11112
3. srp 2016

@kaja2016 🙂).. na jiné planete? protože jsem schopna něco usetrit? ted je třeba prijem naší domacnosti kolem 40000 a jsme schopni usetrit 15000 bez toho, abychom si trhali od pusy... spis naopak. 🙂.... az bude hypo , pripadne az nastoupim na další rodicak , pokud se podari mimco, prijem nam klesne a vydaje stoupnou... tedy prijem klesne o 4000 a vydaje stoupnou asi o 4000.... ale porad bychom měli byt schopni něco usetrit...a to porad kupujeme něco na barak.. ted prevazne pisek a cement, kb-bloky apod.... když jsme měli prijem 30000, mela jsem brigádu s domova, abychom usetrili vic...

78marcela
4. srp 2016

@marketa11112
Se spoustou tvych nazoru souhlasim, ale tyto prispevky me teda vazne nakrkly:

"...na matky samoživitelky koukam trosku jinak... kdyby stta nedaval nic, bud by se vice snazili a fungovala by rodina nebo by proste chodili do práce a nevalely si sunky doma i s desetiletyma detma a milionem vymluv...."

Nepletes si samozivitelky s nekym jinym? Pochybuju, ze jich je tolik, co nechodi do prace, naopak, naprosta vetsina z nich maka a snazi se vydelat aby mohla aspon trochu slusne zit. Hodne jich ma taky problem vyzit, od chlapa alimenty nevidi, nebo jenom par stovek, tak se musi hodne obracet, aby vyzily. Osobne neznam zadnou, ktera by si valela sunky doma s desetiletym ditetem.

"....u nas rodicak na tri roky je luxus. na 4 mají jen ti, kteří nepracovali, takze .. dobře jim tak...."

Rodicak na ctyri roky maji ti, co nepracovali, nebo studenti, nebo osvc..a takova osvc, ktera se fakt snazi vydelat na sebe, rozhodne nechodi do prace na pouhych osm hodin denne. Ja na osvc prumerne mam prijem 15-17tisic mesicne, platim zdravotni a socialni, navic k tomu nemocenske ve vysi asi 150kc, vic to proste nejde, z toho je materska 4500 mesicne a na vyssi rodicak nedosahnou..navysit nic nelze a oproti zamestnanci s timto prijmem je osvc opravdu hodne bita.

"...navíc zadna samoživitelka nezije jen z toho.. mají další podpory na bydleni a pod.. a ze je samozivitelka? kdo ji za to muze? někdo ji nutil mit dite a ne chlapa? někdo ji nutil mit dite s blbcem nebo, aby se sama chovala jako strevo a o chlapa prisla? kdyby nedostavala nic, také dobře..."

Ja jako samozivitelka ziju jenom z rodicovskeho prispevku. Zadny dalsi prispevek nemam. Takze abych nas uzivila, pracuju. A pochybuju o tom, ze si vetsina samozivitelek zvolila dobrovolne mit dite bez chlapa. Ja treba ano, ale rozhodne jsem vyjimka! Dost jich chlap opustil, nasel si jinou, nebyl spolehlivy, atd atd..
Ted jsi spokojena, mas dobre manzelstvi. Mas ale jistotu, ze to tak bude za pet, za deset let? Moje mamka je skvela hospodyne, poradna, pracovita, rozhodne se nechovala jako strevo...a stejne si otec nasel jinou, mladsi..zustala s nama sama, nam bylo 13 a 15. Otec se nechal nakratko zamestnat u sveho bratra ve firme, ten mu napsal minimalni mzdu, otec na nas obe platil 1300..
A mamka se hodne otacela aby nas uzivila, bylo to hodne kruty obdobi..
Tak prosim nehazej vsechny do jednoho pytle. Nikdy nevis, co se stane, jestli se treba neocitnes nekdy na miste tech kritizovanych samozivitelek (samozrejme ne ze bych ti to prala.)

broccolka
4. srp 2016

@78marcela super koment skoro se vsim souhlasim 🙂 myslim si ze
@marketa11112 je mozna nekdy uplne mimo....

yelowangel
4. srp 2016

@marketa11112 takže milá zlatá zkuste to o těch samoživitelkách co si můžou za všechno samy protože si vzali blbce napsat leeenilka to by mě vážně zajímalo co vám na to odpoví. Je půl roku vdova, manžel jí zemřel při nehodě, tudíž je co? Samoživitelka! Ono se lehko soudí když v ty situaci nejste. A zdaleka není jediná. Připomínáte mě anděla Petronela z pohádky Anděl Páně - já jenom chci aby se lidi už na zemi jaksi předroztřídili na dobrý a špatný to je přece v tvojí moci.

lajla
4. srp 2016

@78marcela
@yelowangel
Holky naprostý souhlas,
@marketa11112 by se měla za některé své příspěvky opravdu stydět...

kaja2016
5. srp 2016

@marketa11112 Nechme toho, prijde mi, ze jsi ty me prispevky ani necetla. Je to zbytecna diskuze.

marketa11112
5. srp 2016

@78marcela ok, ok, brala jsi to doslova a hlavne osobne. .. bohužel , ja znam opravdu jen ,,samoživitelky,,, které nepracuji a valeji se na socialce a stezuji si., většina tak skončila vlastní vinou... doma sceny, podvadeli se s přítelem navzájem, nevzali se, doma ochlasta.. chlastal vždycky a presto s nim měly dite apod........ jiné opravdu neznam.... nebudu tvrdit, ze nejdou výjimky. 🙂)...
rodicak je opravdu luxus. mam kamarádku v anglii.. mají příspěvek jen pul roku a pak hura do práce , jinak jsou doma zadara.... a takových zemi je většina.. u nas je t o opravdu luxus.....
jinak muj bratr si nabrnknul maminu s jednim prckem, ta velmi rychle otěhotněla a pak uz ho nepotrebovala.. a ouha.. madam nikdy nepracovala(je ji 35), po letech valeni doma s prvním ditkem ji otravovala sociálka a hlavne pracak.. ze by jako uz mohla jit do práce, tak rychle chtěla další dite.. no a ted bude doma opet. bratr alimenty plati pravidelne, dite mu pujci, jen když koupi to, co si piskne navíc....jinak ma smulu. a bude doma opet par let a zit jen z rodicaku, prispevku ze sociálky a pod.. proc pry jit pracovat? takze tak... takovych je tady opravdu mnoho, bohužel....

marketa11112
5. srp 2016

@yelowangel ok, chápu .. ovšem umrti manžela je trosku jina věc...

marketa11112
5. srp 2016

@kaja2016
@lajla
@yelowangel
@broccolka ja preci nechtěla nikoho urazit. 🙂) i když jste to nektere vztahly na sebe... ale... ja opravdu neznam ,,samoživitelku, která by pracovala... a znam jich v okoli dost.. bohužel mostecko je proste asi jiné....bud zde je samoživitelka a sedi na socce a bere davky a vymlouva se, ze ma 10-lete dite, tak preci ještě nemůže jit do práce, nebo si zenska i s detma najde chlapa a tedy uz neni samoživitelka.....nic vic zde v okoli proste není......
to, ze by zadne socialni davky stat nemel davat, si opravdu myslim, at si o tom myslite cokoli. zvlastni prijem mají mit jen nemocni a postizeni, zdravi clovek muze vždy pracovat...a ze rodina nefunguje proto, ze ji stat nepodporuje, ze podporuje prave davkami lidi, kteří s e nevezmou, je bohužel smutne. mnoho tzv, samoživitelek jsou samoživitelkami na oko, berou davky a přitom ziji s muzi. kdyby stat podporoval manzelstvi a rodinu, bylo by to opravdu lepsi. navíc.. je jednodussi nemluvit spolu a jen se rozejit, nez se rozvest..... tam většinou funguji delší diskuse, mnoho paru tak sve problémy je schopne vyresit....

marketa11112
5. srp 2016

@78marcela jinak mas pravdu.. na osvc jsem trosku pozapomela, tem se omlouvam....zalezi, kolik si pak plati na soialni a zdravotni a chápu, ze každý plati co nejmene... sa mam mam zivnostak na vedlejsi pracovni a na hlavni bych asi ani moc nechtela...☹. ...muj otec podnika přes dvacet let, vim co vse to obnasi... 🙂)...

samozrejme nevim, co u nas bude za deset let, ale vim, ze budu delat cokoli, abych uživila sve deti, a nebudu cekat jen na to, co mi da stat.... a vim, ze doma na zadku bych jen tak nesedela...

kaja2016
5. srp 2016

@marketa11112 nejsem samozivitelka. prosimte, fakt si precti, co tu ostatni pisou, reagujes na neco, co tu neni. uz je me samotny za tebe trapne. nech to byt.

marketa11112
5. srp 2016

@kaja2016 reaguji na poslední příspěvky....me názory se ti libit nemusi, nevnucuji ti je...

marketa11112
5. srp 2016

jinak pokud se vratim k tématu diskuse 🙂)
urcite je dobře, mit něco nasetreno. nikdy clovek nevi, co se stane. ale mimco opravdu nemusi stat balik penez. mnoho věci jd ekoupit z druhé ruky, nebo třeba novych v akci. mnoho věci je spis navíc a neni ani potřeba. nektere jsou pro dobry pocit nas maminek nebo pro ulehceni práce... to uz zalezi na kazdem, co zvoli. někdo zase nechce věci starsi , jen nove.. výbavička muze stat 20000 , ale také třeba 100000. nas i s kocarkem prislo vse tak na 40000 a mame dost věci, které jsme ani mit nemuseli. ale zase vs e pouzijeme ještě pro dalšího prcka, který k nam snad dorazi. pak vse bud rozdam po kamarádkách nebo levne rozprodam nebo zbyle daruji třeba do kojenaku ci decaku u nas ve meste. obleceni pro mimca a treba plenky bere i nemocnice.
kazdopadne nikdy nevis, co se stane. ja třeba rodila o 9 tydnu dřív, zacatky byly krusne, chybelo nam malicke obleceni, leky navíc, které donosene deti neberou, museli jsme nakoupit plenky 0, ty jsme nakoupene nemeli apod. ja prisla rychleji o prijem z práce, rychleji nastoupila na mateřskou a ty korunky trosku chybely.....takze urcite je dobře mit rezervu. nemusi to byt obrovska castka, ale mit něco je dobre.

svobodpetika
5. srp 2016

podle mě strašně záleží o kolik vlastně rodina příjde peněz když žena je na rodičovské to je je zásadní,je pak rozdíl zda je to 2000 měsíčně nebo 20000.Nejde ani tak o to našetřit na výbavu dítěte to se pořídí levně a člověk se může uskromnit a dítě ze začátku pokud je vše v pořádku zase tak moc nepotřebuje ale z něčeho se musí platit plyn a elektrika ... a pokud ženy plat byl velkou součástí rodinného rozpočtu ( někdy bohužel i dost velkou) tak pak je to znát a je dobré našetřit.

blahova_andrea
5. srp 2016

@marketa11112 pokud budeš na děti sama a nebudeš mít zdarma hlídání či jinou formu pomoci, tak na zadku sedět budeš, protože nebudeš mít jak si jít vydělat. pokud teda nebudeš šikovná umět něco, co se dá dělat po nocích doma i s dětmi. soudíš něco, co jsi nikdy nezažila. nemůžeš házet všechny do jednoho pytle. každý má trošku jiný osud, prošel jinou cestou a má jiné výchozí podmínky, jiné vlastní možnosti...co je pro jednoho řešitelné snadno, to druhého může srazit na kolena. žij si dál svůj "dokonalý" život se svými názory, ale nebuď tak tvrdá na ostatní. jejich cestu v jejich botách jsi neušla 😉
jinak souhlasím...stát by měl více podporovat manželství a úplné rodiny jako takové. nebo ne přímo je...ale spíše jejich vznik a udržení 😅

78marcela
5. srp 2016

@marketa11112 nebrala jsem nic osobne. Sice jsem samozivitelka, ale jak jsem psala, sama jsem si to zvolila, mam jen rodicak jako jakakoliv vdana, o zadny dalsi prispevky jsem nezadala a zadat nebudu.
Mne se jen dotklo toto pausalizovani, nejspis to beres osobne podle sveho bratra, ale obcas si tady neco precti, pribehu je tu dost a dost, - nasel si jinou, neklape to, opustil me tehotnou- ...rozhodne to nemusi byt chyba jen na strane zeny, rekla bych ze vetsinou je to na strane muze.. A ja mam pochopeni i pro ty, co jsou mlade, zamilovane, nevidi neslysi, neuvedomi si, ze s tim chlapem stesti neudelaji..doufaji, ze se zmeni, ze ho zmeni dite...
Sama jsem byla taky naivni, kdyz jsem byla mladsi.
A jsem zastance toho, ze je lepsi se rozejit, nez setrvavat v necem, co nefunguje. Hadky, alergie na druheho partnera, napjata atmosfera...to dite vzdy vyciti a negativne to na nej pusobi. Takze za me lepe se rozvest a byt v klidu.
Nikdy jsem nikde netvrdila, ze rodicak je almuzna nebo ze se tu mame spatne. To urcite ne.
A kdyz nakouknes do skupinky matky samozivitelky, uvidis, jak se tam holky snazi, jak makaji, aby zabezpecily sebe i dite...a ze to neni jednoduchy, to je teda fakt, protoze s ditetem jsou na trhu prace znevyhodneny, castecne uvazky tady moc nefunguji, jak v jinych statech, najit praci tak, aby se stihlo vyzvednout dite ze skolky ze skoly do 16.00 je temer nemozne..a to nejsou vymluvy, to je proste fakt.

marketa11112
6. srp 2016

@blahova_andrea při malickych detech do trech let to chápu, ale u starsich uz ne. opravdu znam i takovou , která ma desetilete dite a pracovat proste nechce a nebude... smutne no.... práce z domova.. to uz je diskuse sama pro sebe... vim, ze je slozite ji najit, ale moznosti asi nejake jsou.. hlavne ve velkych mestech, tady u nas je to s tim také slozitejsi, to uznavam...... s hlidanim.. ja nemam hlidani ani ted.. a to mam obe babicky 10 a 20 kilaku od nas..nic desiveho. obe ve meste, kam jezdime.....takze ani ja hlidani vyuzit nemohu anikdy mt nebudu.. je to slozitejsi a sama budu muset hledat po rodicaku praci takovou, abych dite/deti mohla vyzvedávat sama... manzel mel ted pro me asi 2 nabídky, které jsem zatím nemohla prijmout, syn je maly. ale verim, ze nejaka práce bude. uz i tady u nas, kde je nezamestnanost velika, se objevuji nabídky práce se zvyšujícím se platem, nemohou najit lidi...oporavdu bud nechteji pracovat nebo uz nevim.. protože takových praci je tu cim dal vic...
@78marcela jasan, chápu, ze nekdy je to slozitejsi, ne kazda zenska si za to muze sama.. ale takove zeny se snazi postarat o dite, pracuji, buduji si novy život... mam třeba kamarádku, 3 deti, 3 chlapi.. ale , vždy pracovala, vždy si nasla nového partnera.. prakticky nikdy nebyla sama , nikdy nebyla na socialce a nebrečela, jak je na tom spatne.. a ze mela velke problémy a soudila s e o dite...kamaradime se roky a je to clovek, kteremu bych pomohla kdykoli..
je jasne, ze s detma je vse slozitejsi nez bez nich, ale proste to za to stoji...pokud mam deti, nemohu se proste jen vymlouvat a vse na ne svadet... vadi mi proste ten pristup takových mamin... a opravdu tady jich je tolik, které pracovat nechteji za zadnych podmínek... tedy nejen maminek...manzel třeba slysi v praci od 19 spratka,ktery zrovna vylezl ze skoly , ze za 22000 hrubého s e mu delat moc dlouho nechce, ze je to na houby, ale přitom neumi vůbec nic, porad ho musí kontrolovat, flaka s e az beda... ja za tyhle peníze klidne pujdu delat jakmile maly pujde do skolky z fleku....takze ten pristup lidi je tu fakt desivy...

radka8888
6. srp 2016

@marketa11112 Pro me jsou uplne desive Vase nazory. Manzel mel pro Vas dve nabidky, ktere jste nemohla prijmout. A. nekdo manzela nema a nemuze za to viz vyse prispevky B. nekdo treba nema vhodne vzdelani nebo obor, takze nabidky tezko prichazeji. Nebo v regionu kde prace neni. C. nemohla jste je prijmout, protoze dite je male. Takze asi nekdo jiny by je s malym ditetem a bez hlidani prijmout mohl? Asi taky ne ze. To ze je nekdo samozivitelka neznamena, ze jeji dite muze jit samo do skolky od pul roku.

Trochu empatie by neskodilo. Ja mam vyborny obor, schopneho manzela, hlidani, jak potrebuju, ale tohle me nastvalo. Omlouvam se za uprimnost.

blahova_andrea
6. srp 2016

@marketa11112 i to do tří let je dost zavádějící. čtyřleté nebo šestileté dítě taky ještě nemůžeš nechávat samotné. jako ano...pokud je řeč o desetiletém, to už je jiná situace, tam už jsou to opravdu jen výmluvy. ale mnoho maminek nemá šanci upíchnout dítě do školky, tudíž nemá šanci jít do práce a je doma s dítětem. co je na tom tak nepochopitelného? a ono vydělat třeba jen tak málo, abych pokryla soukromou školku nebo chůvu, to je teda dle mého taky na prd. ono je vše relativní, nedá se paušalizovat. co je pro jednoho královská výplata, je pro druhého almužna, za kterou se mu nevyplatí jít pracovat. a teď nemyslím kvůli tomu, že by neměli na značkové hadry a drahé dovolené. ale pokud si někdo od výdělku musí odečíst dopravu někam dál do práce, což je moře peněz i času, potom nějakou tu chůvu...tak se to fakt vyplatit nemusí. ano...pokud budu mít dítko ve státní školce a práci kousek od domu, tak mohu pracovat i za almužnu. pokud vydělám někde desítku, z toho trojku projezdím, nepočítaje tedy čas a dále z toho sedmičku zaplatím za soukromou školku...tak jaké máš počty? vyplatí se ti jít do práce? pak je to zase o člověku...jaký má obor, jak moc se v něm chce udržet, jak moc mu jde o praxi, jak moc je vázán na to být s dítětem...prostě příběhů a možností je mraky a mě se nelíbí, jak černobíle vidíš a prezentuješ svět. jako by jsi žila za vysokou zdí dokonalý život v dokonalém světě a vše za tou zdí bylo špatné a černé a nic mezi tím neexistovalo. působíš jako by jsi měla nedostatek všeobecného rozhledu a empatie.

marketa11112
7. srp 2016

@radka8888 ziju v regionu, kde práce pry není.. ale je.. práce zde není jen pro ty, kteří nechteji pracovat.. a to je velky rozdil....praci jsem neprijala proto, ze jsem na rodicaku, snažíme s e o druhé dite (abychom to měli z jednoho a pak do práce pujdu na stalo , navíc jsem stále zamestnana jinde). financne vse utahneme a mohu tedy byt se synem. a samozrejme nemam hlidani a syn je na skolku maly.....snazim se tedy přivydělat alespoň něco z domova...a doma se opravdu neflakam... 🙂)... od siti , pestovani na zahrade, po kopani zakladu, staveni plotu a pod.... 🙂
jinak chápu, ze nepracuji zeny s rocnim dítětem, ale me zere, když se doma na zadku flakaji s desetiletym dítětem a starsim a vymlouvaji se, ze nemohou pracovat.. to je rozdil...
@blahova_andrea ja myslim, ze spis jde o region ve kterem ziju , o lidi a jejich chovani kolem...porad se tvrdi, ze zde není práce.. ale uz ted zde firmy nabizeji dopravu do práce zdarma, mnoho bonusu a třeba i pro lidi se zakladnim vzdelanim...ale oni proste pracovat nechteji a proto je zde velka nezamestnanost...jedine, za co jsem rada, ze se zveda minimalni mzda a snad socialni davky budou stagnovat.. aby rozdil byl vetsi a lidem s e opravdu vyplatilo pracovat a donutilo je to...
jasan, soukroma skolka zde je také.. jedna, deti berou od roka , funguje celodenne a opravdu stoji 7000 kc. samozrejme chápu, ze toto si nemůže dovolit každý, jde spis o zarizeni pro maminky s vyssim prijmem , které se chteji brzy vrátit do práce.....nebo platbu pokryje třeba rodicak a plat zustane...je to moznost. ...
tvou odpověď chápu a prakticky s ni souhlasim. pribehy lidi jsou ruzne, to mas pravdu a duvody také....ja ale mluvim o tom, co vidim kolem sebe... bohužel...

kaja2016
8. srp 2016

@marketa11112 a proc te to tak rozciluje, ze nekdo nechce pracovat? Nejak te to ovlivnuje? Podivej se na to treba takhle, kdybys ten cas co stravis rozcilovanim se nad timto spolecenskym problemem, ci diskutovanim o nem, venovala necemu, co za to stoji, nebylo by to lepsi? 🙂 vis co, pokud budou socialni davky nastaveny tak ze se nekterym lidem nevyplati pracovat, tak proste ti, kteri po nicem vic nez prezivani netouzi a nechce se jim pracovat, tak proste nebudou. A takovy lidi proste existujou a budoi existovat a jestli se ten system da nastavit tak, aby pomahal potrebnym a zarovem nezivil prizivniky, to uz je pro me vyssi matematika ale rekla bych ze ne, jinak by to uz ask v nekterem state zacali praktikovat... nevim no, podivej se na svet, co se v nem deje, ja myslim, ze banda prizivniku je druhotna zalezitost, ted je potreba vyresit uplne neco jineho☹ a doufejme, v zajmu nasich deti, ze se to podari...

zaneta238
8. srp 2016

@marketa11112 promiň,ale přečetla jsem pár tvých příspěvků a fakt si mně zvedla ze židle.Kdyby nebyly dávky pro samoživitelky,tak bych ti teď nepsala,protože bych umřela hlady... Představ si ,že je brala moje máma na dvě děti,když nám umřel táta při autonehodě .... Mám kamarádku samoživitelku,její malá je od půl roku v jeslích,za které platí 15 tisíc!!! ,je mraky ženských ,které na tohle prostě nevydělají!!!!
A navíc má tu malou pořád nemocnou,tak neustále čeká ,kdy to zaměstnavatele přestane bavit a prostě jí vyhodí... Dle tebe by možná bylo nejlepší ty matky střílet ,ne?

magdalenax
8. srp 2016

@zaneta238 Co to meleš za blbosti? 15 tisíc za jesle? Ty jsi spadla z čeho?

magdalenax
8. srp 2016

@marketa11112 Těch tady je. Hlavně..., otec nahlášen v RL, přitom se po deseti letech narodí druhé a tomu samému otci, nikomu to není divné

lexikorka
9. srp 2016

@magdalenax Přijde na to, kde ty jesle jsou, vzhledem k tomu, že státní nejsou a i u nás se platí za soukromé 8.tis., věřím tomu, že v Praze to s klidem může jít přes 10.tis.

@marketa11112 Nechci nikoho pranýřovat, ale jak se píše výše...sama jsem nastoupila na mateřskou rovnou z VŠ, celých 5 let jsem pracovala na dpč, tedy odváděla zdravotní a sociální. Výsledek? Mateřská vy výši 1,650kč....z toho bych nekoupila ani Ň. Díky manželovi jsme to zvládli, ale za cenu toho, že jsem dlouho chodila do práce a měla zdravotní komplikace...
Jak píšete...kdo pracovat chce, většinou může, ale za jakou cenu...také znám vyžírky státu, nejen cikány...ale stejně tak znám případy, kdy ženy s dítětem - ne vlastní vinou, žijí z měsíce na měsíc...
A pro autorku...je fajn mít něco našetřeno, budete si moct vybrat dle vkusu a ne podle finančních možností. U nás byly náklady na výbavu +- 20. tisíc, takže žádná pálka 😉

radka8888
9. srp 2016

@magdalenax co to melete Vy? 15 tisíc to může být úplně v klidu. Podívejte se na ceník pražských skolicek a jeslí než začnete urážet.

marketa11112
9. srp 2016

@kaja2016 ja s e tim nijak zvlast nezabyvam, 🙂).. bylo to jen konstatovani.. proste mi vadi, když ostatní plati za vyzirky, to je vse...chápu, ze občas někdo je v situaci, ze proste jiné reseni nemá.. v tu danou chvili, ale urcite to tak neni napořád....a vždy se casem reseni a moznosti najdou...vadi mi spis, ty vymluvy a reci.... a tyka s e to vsechm socialni davky jsou placeny z odvedenych dani ....
@zaneta238

marketa11112
9. srp 2016

@magdalenax to je další věc. a jedna z nejcastejsich.. tatinek bydli ve spolecne domacnosti s matkou, ovšem není nahlasen, není napsan v rodnem listu...zena je vedena jako samoživitelka.... berou veskere přídavky, které jsou mozne, přitom tatka pracuje.. znam takto rodinu se trema detma.. a jak si to pochvaluji.. .. a brat se ještě opravdu nechteji... pry na co.. 🙂

kaja2016
9. srp 2016

@magdalenax 15tisic za jesleje v Praze normalno cena. Hodne vid?

kaja2016
9. srp 2016

@magdalenax jako chci tim rict, ze ja osobne bych dite do jesli kvuli peti tisicum rozdilu mezi mym platem nedala. A to ani nemluvim o tom, ze si myslim, ze dite do tri let ma bejt proste s mamou. A je mem jedno, jestli na to prispeju ue svych dani. Kdyz nepujdou tam, tak pujdou jinam. Vyssi ani nizsi nebudou.

Strana
z7