icon

Manželovy dluhy a rozhazování peněz. Jaké je řešení?

10. bře 2022

Ahoj holky. Předem se omlouvám za anonym...stydím se... Mám takový malý/velký problém. S manželem jsme spolu dva roky, z toho rok manželé, jsem těhotná, v létě se nám má narodit miminko. Teď k věci... Před svatbou jsem věděla, že manžel má nějaké dluhy...nikdy o tom ale příliš mluvit ani nijak jinak diskutovat nechtěl ( i přes mé opětovné naléhání)...vzali jsme se a dva týdny po svatbě jsem z něj dostala alespoň částku, kterou dluží... Takže mi bylo jasný, že holt to nebude žádná hitparáda ale přežijeme...nakonec se rozhodl pro insolvenci. Jelikož jsem těhotná a na neschopence, beru něco málo přes 4 tisíce... Manželovi po stržení zůstává 14 až 16 tisíc... S tím co je měsíčně potřeba zaplatit si moc neškrtáme, máme nějakých 150-170 Kč na den. Není to málo ale ani moc... Do té doby, dokud chodila jeho výplata na můj účet to bylo v rámci možností v pohodě. Věděla jsem co je potřeba zaplatit, kolik nám zbyde... nakonec po velké hádce v lednu jsem mu řekla, ať si tedy nechává posílat peníze k sobě, když nemá přehled a se*e se kvůli tomu...problém je v tom, že on prostě neudrží korunu a je schopný výplatu rozházet za pár dní za hovadiny...popravdě nevím, co si počít. Poslední dny přemýšlím i nad tím, jestli bych
se sama bez něho neměla líp... Dokonce ani nevím, jak popsat pocity k němu...navíc se mnou cloumaji hormony, to mi upřímně taky moc nepřidává...někdo nějaký nápad, jak z toho ven??? Omlouvám se za výlev ale nemám si o tom s kým pořádně popovídat...

Strana
z5
lachtanice86
11. bře 2022

Mi zase přijde nefér spoléhat na to, že ti finančně budou pomáhat rodiče a brat to tak, ze vlastně o nic nejde. Jde, neni to jejich starost, mela by sis poradit sama

veruuu_kubesovic
11. bře 2022

Vypsat? Vždyť jen spoléháš na pomoc rodičů, už to tak bylo jednou tak proč ne po druhe🤦‍♀️chlap total nemožný a ty doufas v co??? Že mu spadne cihla na hlavu a uvědomí si, že bude otec? Chlap který vůbec neřeší finanční situaci a rozhazuje nesmyslné peníze toho bych hnala...
Do této situace ses dostala sama, vlastní naivitou a vůbec se tvým rodičům nedivím, že jsou na nervy...

merope
11. bře 2022

@lenatko91 Já to k UM psala proto, že třeba já to tolik nesledovala - a to, zda žena kojí či ne (pokud se snaží), není často až tak v "její moci". Já kojila částečně a dokrmovala.

Látkové pleny jsem zkoušela, ale trošku záleží na situaci - zatímco papírové se nemusí přebalovat po každém "učůrnutí", tak látkové já takto přebalovat musela nebo se mi malý oprudil. Malý tím pádem pořád opruzený, protože jsem ho nechtěla pořád budit po hodině spánku (kdy už by to zase bylo potřeba). Pak jsem se ptala holek kolem a doporučily zkusit látkové pleny až tak od 3-6 měsíců věku. Už jsem se na ně vykašlala (mimo jiné i proto, že mi v obýváku pak pořád visel sušák s látkovými plenami a nedaly se usušit pod 2 dny - máme tu bez odvlhčovače extrémní vlhkost). Ale ano, je to způsob, jak se dá ušetřit, pokud je třeba.

Pro tazatelku:
Vlhčené ubrousky se hodí, až je dítě starší, na cestování a utírání šíleně upatlaných rukou. Já vypotřebovala za 3 roky několik balíčků balení po 10 ks a asi 2 balíky těch velkých.

Na zadek mimča určitě pokud možno vlhčené ubrousky nepoužívat vůbec. Doma je ideální naučit se umývat přímo pod kohoutkem. Já na to byla zpočátku nešikovná, tak perlan a voda. I na ven jsem nosila PETku s vodou a kupovala jsem nevlhčené z DMka (jak papírové ubrousky) - krabice za 29 Kč. Z těch vlhčených se neskutečně oprudil už v porodnici a tím jsme s nimi skončili 🙂.

Každopádně - manžel ať neposílá celou výplatu na tvůj účet s tím, že ty budeš hospodařit a případně mu něco dáš. Naopak - ať je z jeho účtu prostě trvalý příkaz na zaplacení nějakých konkrétních věcí - a zbytek ať si nechá. To jsou prostě jeho peníze. Že jich tam možná zbyde pětistovka na měsíc? No a co - prostě tohle je jeho a ať to klidně utratí první den po výplatě za blbosti. Chce si napsat jasně rozpočet rodiny, za co utrácíte, co jsou povinné výdaje, ty se domluvit, jak se poplatí - a ty si počítej, kolik peněz potřebuješ na den a on ať si holt ty svoje utratí hned.

Co se týče peněz a práce - nevím, za kolik pracuje, ale minimální mzda je 14 418 čistého měsíčně. Pokud tedy má plný úvazek a minimální mzdu a kdyby si k tomu našel brigádu, ať mi nikdo netvrdí, že by mu nezbyly žádný peníze navíc.

Pokud dluží 500.000 a má to zaplatit za 5 let, tak to znamená 100.000 ročně - to je méně jak 10.000 měsíčně. Čili kdyby měl příjem 14.418 čistého ze zaměstnání a k tomu nějakou tu brigádu i třeba za 6000, rázem je z toho 20.000 měsíčně - buď by tím vyplatil insolvenci za poloviční čas (a celou!!) nebo by mu zbylo i něco málo navíc.

Anebo jakmile se mimčo narodí, tak si brigádu najdeš ty a on se bude v době té brigády starat doma o dítě (chápu, že v pohraničí je to asi s prací dost komplikované, ale nějaké ty úklidy či jiné pomocné práce v domácnostech se snad pořád najdou, jen se teda musí fakt makat a trošku o to starat).

Rozhodně ale je potřeba si udělat pořádný rozpočet, vidět, kolik se za co platí - a vědět, kde se na to vezme.

rnika
11. bře 2022

NO takhle ... okamžitě bych chtěla výplatu zpět k tobě - pokud neudrží korunu, tak se z toho nevyhrabete. Jinak když jste manželé, tak má v domě u vás trvalý pobyt, dům je psaný i na vás nebo jen na rodiče? I když je v insolvenci - tak na vše doma měj papíry, snad bych ho donutila sepsat, že mu tam nepatří ani cihla. Dluhy jsou zlo. Tohle ještě není tak nesplatitelný, ale musel by se snažit. Já v tomhle vyrostla - hrůza - návštěva exekutorů byla u nás na denním pořádku. Drželi nás mámy rodiče, bydleli jsme v domě u nich - takže na ten nikdo nemohl. Ale ty nervy, i děti to sakra vnímají 😔

somalicats
11. bře 2022

@merope Co se insolvence týče, ta je daná, tam to není o tom, že si ji zkrátí na polovinu - principem insolvence je, aby dlužník zaplatil alespoň zákonné minimum, pokud bude mít vyšší příjmy, tak mu opravdu i víc seberou - ideální by bylo pochopitelně zaplatit dluh celý.

j.a.n.i
11. bře 2022

Já tedy nevím, ale já mezi vámi nevidím rozdíl, prostě jaký šla, takového našla, on má dluhy a neřeší je, ty máš mizerný příjem a pořizuješ si dítě s někým, kdo má dluhy a počítáš s tím, že ti rodiče zaplatí jak bydlení, tak potřeby pro tebe a mimino.

merope
11. bře 2022

@somalicats Jasně, ale pokud celkově dluží 500.000, tak tam by teoreticky mohli zaplatit všechno a za polovinu času. Teda nevím, kolik mu z příjmů zůstane a zda těch 500.000 není už jen zůstatek na nějakou krátkou dobu, ale pořád to není tak šílená částka, že by si člověk řekl, že kvůli tomu nevydělá víc.

somalicats
11. bře 2022

@merope Tak to bude záležet na tom, jaké mají životní náklady - těžko on dá vše, co vydělá, na splácení - žít budou z čeho?

michaela666
11. bře 2022

Nezlob se na mě, ale oba jste exempláře nesamostných a nezodpovědných lidí. Všechno už tady padlo.
Jsi máma, nemůžeš spoléhat na to, že tě rodiče budou živit. Pokud nemáš nějaké omezení, tak nechápu jak mohl být tvůj příjem pouze 9tisíc měsíčně. To bych brala jako brigádu, přece máš aspoň minimální ambice. Být uklízečka není nic špatného, ale mít to adekvátně zaplacené.

ele_nka
11. bře 2022

Já řešila něco dost podobného. Mám super muže, ale s penězi to prostě neumí. Došlo to k tomu, že jsem mu prostě dala ultimátum...buď budu řešit peníze já a nebo jdeme od sebe. Všechno řeším já už pět let, máme krásný vztah a všechno ostatní funguje. Chvíli se s tím pral, ale pak sám přišel na to, že je nám takhle líp oboum.

autor
11. bře 2022

@mydlova můj příjem před otěhotněním byl cca 13000,-. Neznáš moji minulost tak si prosím odpusť hloupé kecy. Malýmu tenkrát byly 4 měsíce, když mi jeho otec oznámil, že se na to necítí a utekl. Ano, jsem jedináček a nestydím se za to, že mi naši pomůžou. Mám poměrně mladé rodiče, ještě jim není ani 50 a mají takové příjmy, kde si můžou dovolit ledacos. Třeba vnukovi koupit bazén za 30 tisíc a podobně...zase kdyby nechtěli, nepomůžou. A to, že nás nenechají o hladu je podle mě normální. Kdybych byla rozmazlenej fracek a diktovala si co mi mají koupit za vybavení, oblečení a podobně, to bych neřekla půl slova. Ale když mi bylo 16, musela jsem se postarat sama o sebe a o barák a o všechno okolo, protože jsem po ruce neměla ani mámu. Ta totiž šla jezdit kamionem, aby měli na dluhy...naštěstí to všechno je pryč, teď se mají dobře a já jsem za to ráda, že to svinstvo, kterým si v životě prošli, že ho ustáli a že normálně fungujeme jako rodina. Víš, ono na starém baráku je spousta práce a je pořád co dělat, takže když jsou pryč, je to na mě...já se nemám proč propadat hanbou. Chápu že spousta lidí nemá to štěstí mít plnohodnotně funkční rodinu. Jenže je situace, jaká je a holt musím zastat i roli chlapa. V podstatě ve všem, jen teď prostě nemám kde vydělat peníze.

@syslounek tam byl problém ten, že jeho bývalá manželka se válela s kým mohla a on věčně jen seděl doma a hlídal holku...nakonec se ukázalo, že malá asi ani není jeho. Samozřejmě dlouho usiloval o to, aby ji mohl vídat, jenže ona dělala všechno pro to, aby tomu tak nebylo. Dokonce holce natloukla do hlavy (už po několikáté), že to není její táta, že táta je ten, se kterým teď je. Takže takhle už má malá tatínky asi 4. Navíc tam každý měl svoji výplatu a když si on tu svoji rozfrcal, měl smůlu, ale maminka bývalé měla denně uvařeno, plnou lednici, takže tohle nemusel řešit. Jenže u nás to tak bohužel nefunguje.

@lenatko91 tak to je super, určitě zkusím, díky za tip 🙂

autor
11. bře 2022

@lachtanice86 určitě mi nebudou platit všechno. Jen prostě jde o nějakou určitou výpomoc, jako je třeba jídlo do mrazáku (když dojde), nebo když už ke konci měsíce nebude na pečivo a tak...určitě mi nebudou dávat desítku do ruky, to ani náhodou....ale jde o to, že vím, že když nevyjdu, jsou tu pro mě
@veruuu_kubesovic
@rnika ano, má tu trvalý pobyt, dům je psaný na rodiče. On jinak nemá žádný svůj majetek.
@j.a.n.i to jsem takhle nemyslela vůbec ale to je fuk... samozřejmě že si hned po šestinedělí najdu nějakou brigádu, ale tady jde hlavně o princip myšlení chlapa, kterej chtěl mít se mnou rodinu ale není schopný ji finančně zajistit.
@michaela666 ono u nás v nemocnici zajišťuje úklid firma, která tě oškube jak může. Bohužel nic lepšího jsem v okolí nenašla. Nebo takhle, našla ale nemůžu si časově dovolit sedět od rána do večera v náklaďáku a hrkat na stavbě. Alespoň teď ne. Časem doufám, že se za volant vrátím, ale teď je to nereálné.

krisstina93
11. bře 2022

Ale vy jste teda oba negramotni. Když ti chodila jeho vyplata na účet a vedela jsi, že on platí insolvenci, tak si na to měla dát peníze bokem, i když ti zrovna nedal to číslo účtu a ne to utratit a za dva měsíce se divit, že na to není. To zas byl naštvaný právem, takže v tomhle si nemáte co vyčítat, ani jeden s těmi penězi neumíte hospodařit.

autor
11. bře 2022

@krisstina93 kdybych byla negramotná, asi bych nepořídila napsat žádné slovo a neměla bych hotovou snad ani ZŠ 🤦

aanisecek
11. bře 2022

Najdriv musíš být rozhodnutá co Opravdu chceš.
A jestli jsi schopna se s ním vůbec rozvest.
Podle toho co píšeš,tak ti bez něj bude líp.bydlet máš kde alimenty určitě taky budou až se malé narodí.
Říkala marodíš,tudíž asi jsi zaměstnaná...tak mi přijde že bereš dost málo 🙈
Takovej chlap pro život není..pokud se urazí jako dítě a nezajistí rodinu.

autor
11. bře 2022

@aanisecek zaměstnaná jsem byla za minimalku, šla jsem na neschopenku a na to konto jsem dostala výpověď. Pokud se rozvedu, jde tu v podstatě o tři až čtyři měsíce po porodu, než se finančně stabilizuju. Jinak nechci být odkázána úplně na pomoc rodičů. To určitě ne. Jen některé holky to berou asi tak, že prostě mě budou naši platit všechno a napořád. Ale tak jsem to nemyslela. Jen prostě do začátku mám tu možnost, že mě s dětma nenechají ve štychu

j.a.n.i
11. bře 2022

Jako sory, pokud mas uz jedno dite a prijde ti ok, ze beres 13 tisic a porizujes si druhe s chlapem s dluhy, tak jste a) financne negramotni pba a b) uz s jednim ditetem za tebe ppdstatnou castnakladu plati rodiče, tak se tu netvar, jak jde o 4 mesice po porodu, když jim visis na krku uz dlouho a jak te tak ctu, tak jeste dlouho budes.

fire85
11. bře 2022

Tak za prvé chlap hned na brigadu, ty se budeš starat o dítě. A on veškeré prachy at odevzdava tobě, když sam neudrží korunu. Se dvěma dětmi takhle závislá na rodičích je opravdu ostuda.negramotni jste oba dva. Dítě si moc nežije, ale to je bohužel jeho problém. A taky nějak nechápu že si s takovým přijmem a chlapem co má dluhy porizuje druhý dítě. Půl Mega dluh jen tak ...

elenabarbora79t
11. bře 2022

Nevím, co na to říct

autor
11. bře 2022

@j.a.n.i víš, já nedělala celou dobu za 13 litrů, dokonce jsem si zvládla vydělat i 50 za měsíc, a ukaž mi samoživitelku, která to má? Rozhodně ne každá druhá. Takže až to půjde, rozhodně hodlám pokračovat v původním zaměstnání 😉

autor
11. bře 2022

@fire85 řeším tu dobu neurčitou, než se srovnám a stabilizuju. Neptala jsem se tu nikde na to co jsem jak měla udělat ale na to, jak s takovým člověkem fungovat. Každopádně se mi dostalo odpovědi, jediné momentální východisko je rozvod, až se to trochu zklidní, zase se budu muset vrátit tam, co jsem dříve dělala, bohužel. Rozhodně to nebudou odnášet děti 😉 malej měl vždycky první a poslední, i hodně navíc, na tom nehodlám nic měnit. Ani po tom, co se narodí další, takže klid, určitě nehodlám živořit. Dokonce jsem krom rodičáku od socky nic nebrala. Na to máme ve státě jiný adepty.

journals
11. bře 2022

Nebrala jsi nic diky rodicum 🙊
Mas to vnimani reality nejake pomotane. Podle toho co pises maji i to prvni a posledni diky penezum rodicu, tak by bylo fajn se na to podivat trochu jinou optikou

autor
11. bře 2022

@journals bohužel to není tak úplně jak si myslíš, ale vyvracet ti to nebudu, nehodlám tu rozepisovat úplně podrobně soukromí 🙂

j.a.n.i
11. bře 2022

Jasne, 50 měsíčně, to ti tak verim... Proto mas nemocenskou 4 litry a dostalas výpověď.

autor
11. bře 2022

@j.a.n.i 4 litry mám proto, že jsem nakonec dělala uklízečku za minimalku = moje poslední zaměstnání. Ale když nechápeš, že člověk si může vydělat i víc 🤷 zjisti si na internetu, kolik si vydělává řidič kamionu

gracinka7
11. bře 2022

Jestli jsi měla měsíčně 50 tisíc, tak máš určitě nějaké úspory ne? Takže do nich můžeš sáhnout, když máš teď nízký příjem.

autor
11. bře 2022

@gracinka7 bohužel, ty už dávno nemám. Přestala jsem jezdit, abych byla doma. Ale za to jsem alespoň díky ježdění zvládla zrekonstruovat částečně byt.

autor
11. bře 2022

@gracinka7 každopádně jakmile to půjde, hodlám se za volant vrátit hned, jak to bude možné. Alespoň částečně. Prostě takový peníze člověk jen tak nikde nevydělá

michaela666
11. bře 2022

A děti necháš na krku komu? Pochybuju, že se o ně manžel postará. Vždyť nezvládá ani tak jednoduchou věc jako postavit se vlastním dluhům a makat, aby se rodina měla dobře. Starat se budou zase rodiče?

j.a.n.i
11. bře 2022

Vim, kolik si vydela ridic kamionu, ale taky moc dobře vim, za kolik je to hodin, takze tu nelakuj, jak samozivitelka ma 50 diky jezdeni kamionem... Jo, mozna jo, ale leda když bude mit deti v klokanku, nebo jsemopet u toho, hodi je na krk svym rodicum.

Strana
z5