Mateřská a finance. Máte společný účet?

marketanovakova14
28. čer 2022

Holky, prosím, poradíte, jak to máte s partnerem s financema? Máte společný účet nebo každý svůj? Co platíte z mateřské? Mám svého manžela ráda, ale tohle je pro mě bolavé téma. Platím z mateřské všechny nákupy jídla, většinu nákupů pro malou, telefon, spoření si, benzín a takové ty drobnosti, kterých se za měsíc najde hodně a na konci měsíce jsem na nule. Manžel platí výdaje za byt plus svoje věci. Plat má mnohem vyšší než já mateřskou. Nevím, co budu dělat, až budou Vánoce nebo budu potřebovat třeba zimní bundu. Partner to vidí tak, že hold teď mám menší příjem, tak nesmím utrácet…

ferda90
29. čer 2022

@marketanovakova14 Ahoj, s přítelem máme každý svůj účet. Máme společný hypoteční účet kde se splácí hypotéka + na něj posíláme každý měsíc nějakou částku navíc a tím si tam šetříme, pak máme ještě společně peníze co třeba dostaneme na Vánoce od rodičů, babiček atd. Já jsme nyní na rodičovské dovolené, takže z rodicaku platím hypotéku, něco málo na jídlo a zbytek je moje. Přítel platí elektřinu, plyn, internet a fond oprav, benzín a z velké části i jídlo. Dostávám 12 500 Kč a výdaje mám za 10 tisíc+když potřebuji nějaké peníze, tak mi přítel samozřejmě dá. Jinak, když jsem chodila do práce, tak jsme platili všechno na půl, kromě jídla, tam dává přítel víc peněz, víc sní 😁

ferda90
29. čer 2022

@marketanovakova14 a když potřebuji koupit něco pro syna ať plenky nebo oblečení, tak to teď většinou kupuje on. Přítel sám říkal, že počítá s tím, že teď to bude táhnout víceméně on, protože můj plat šel dolů o nějakých 10 tisíc a tak by to mělo i být když se rozhodnete, že budete mít rodinu

irmamala
29. čer 2022

Takových diskuzí tady pořád je, pro mě naprosto nepochopitelné. Takže když ti peníze nevystačí, tak mu jako nemůžš říct? S manželem máme svoje účty, platíme každý něco adekvátně ke svému přijmu, ale pokud on čeká, až mu proplatí faktury, platím vše já a když já jsem holá před výplatou, tak zase platí on,co je potřeba. Dovolenou na horách zaplatil on, protože jsem na to neměla, pak mi přišly hezké bonusy, tak jsem zaplatila letní dovolenou.

felixfelicis
29. čer 2022

Taky moc nechapu. Se tremi detmi jsou vydaje za ne a za domacnost prekvapive daleko vyssi nez muj RP. To je asi tak vse, co bych k tomu mela. Az prejdes z materske na rodicak, jak si to manzel predstavuje? Nevi, kolik stoji jidlo, pleny, obleceni?

sorboni30
29. čer 2022

@marketanovakova14 Vypocitej na mesic sve prijmy a vydaje a partner. Sednete si a proberte to. Jedine řešení..

emamaira
29. čer 2022

Nevím, kolik máš mateřskou, ale obdivuju tě, že to všechno dokážeš zaplatit. Chtělo by to uz teď se domluvit s partnerem, že až prejdes na rodičák, tak bude hůř a domluvit se, jak se kolik se bude podílet.
Jinak peníze máme společné. Nedělíme, co platím já a co manžel.

jirovapa
29. čer 2022

@marketanovakova14 máme s manželem každý svůj účet, ale dal mi kartu ke svému účtu a když na konci měsíce nemůžu vyjít, tak platím jeho kartou. Jinak když jedeme na velký nákup (cca jednou za 14 dní), tak to platí on a já ty menší nákupy. Jinak většinu platí manžel, máme 3 děti.

ferda90
29. čer 2022

@emamaira já měla třeba mateřskou 20 tisíc, jelikož jsem pracovala a šla na ni 8 týdnu před porodem. Nyní jsem už na řidičáku a ten je skoro o necelých 10 tisíc menší

kometkak
29. čer 2022

My máme peníze společné, ale každý svůj účet. když jsem byla na rodičáku, tak jsem platila jídlo pro všechny a oblečení pro sebe a dvě děti (největší výdaj byl boty). Ale u toho jsem pracovala z domu, tak výše mého přímu byl rodičák na 2 roky x 2. Co jsem neutratila (zbývalo mi hodně), využilo se na společné dovolené, na společné investice atd.. Manžel vždy platil hypoteky, inkaso, telefony, internet, netflix, poplatky, auto, pojištění, benzin atd.. Co mu zbylo se použilo opět na společné dovolené, výlety, investice, spoření.. Teď k tomu platí školku, školu, obědy dětem, kroužky, družinu.. Já už pracuju. Tak jsme si přibrali druhou hypotéku a tu financuju já. Máme to napočítané dobře a oboum nám peníze zbydou. Pokud ses na rodičáku, doporučuji u toho pracovat a přispívat do rodinné kasy a bude Vám oboum líp. A taky mít finance společné, tak aby Vám zbývalo podobně..

sebestka
29. čer 2022

@2hanah jednoduchý..nedal na pračku? Tak mu neper..., nedá ti na jídlo? Tak mu ho nekupuj, atd. Buď to pochopí a změní se nebo půjdete od sebe. Vůbec nechápu, proč tvoje starší děti mají doplácet na to, že je manžel chtivý, ba co víc..."obíráš je o jejich peníze pro manžela, aby se na*ral".

marketanovakova14
autor
29. čer 2022

@drep Zatím mám mateřskou necelých 20tis, tak se s tím dá vyjít. Co bude na rodičáku zatím netuším. Ale tím, že nejsem v práci jsem šla s výplatou výrazně dolu. Předtím jsem ještě dostudovávala peďák, pracovala jsem cca rok, tak jsem nestihla moc našetřit.
Navrhovala jsem model, že pošlu třeba 15tis na společný účet, manžel vyšší částku (má násobně vyšší příjem), budeme z toho platit vše potřebné - bydlení, jídlo, spoření, benzín atd. A co nám zbyde na svém účtu, to můžeme investovat / šetřit dle svého. To manžel nechce, prý na bydlení nemám nic platit, byt je jeho (kupoval ho ještě než jsme se seznámili). A na dceru prý cokoliv zaplatí, nemá problém. Nemáme se špatně, příjmy máme pěkné, hlavně manžel. Proto se cítím poníženě, že to vůbec musím řešit. Ohledně výdajů na dceru si už teď přijdu, jak kdybychom to řešili jako rozvedený pár. A děsí mě, co kdyby rozvod opravdu nastal…jak kdyby manželovi na mě nezáleželo. S ničím si do vztahu přišla, s ničím taky odejdeš…

sweet81
29. čer 2022

My máme sice účty oddělené, ale peníze moje i manžela jsou společné, jsme rodina. Já momentálně na RD, tak manžel posílá na můj účet určitou částku peněz. Z toho platím jídlo, benzín, případně oblečení. Jinak vše platí manžel.

versatilka
29. čer 2022

Absolutně nechápu.. Jsme rodina, máme společné finance. Je jedno, kdo je vydělal, kdo přispěl víc a jestli jsou na jednom nebo na deseti účtech. Platíme co je potřeba, větší výdaje řešíme společně. Co nám zbyde šetříme, investujeme. A to nejsme manželé.

krisstina93
29. čer 2022

@marketanovakova14 s dvackou jsi na tom ještě dobře, ale jestli se neplanujes vracet za rok do prace, tak rodicak bude tak poloviční. Já třeba beru rodicak jen 6500, protože mám zimní dítě a musím ho mít skoro na 4 roky, aby ji vzali do školky. Z toho bych nevyzila ani týden, nebýt muže.

andelka
29. čer 2022

@marketanovakova14 no 20 tis mateřská je bezva. Ale rodičak bude takový,jak si ho nastavis. A to záleží na mnoha věcech. Pokud budeš mít hlídání a budeš moct do práce dřív,tak bude vyšší. Ale pokud budeš "jen" doma do 3 let nebo déle ( než půjde dítě do školky,a třeba moje nešlo žádné dřív než ve 3 ,ani ve 3,ale později, nejpozději půjde nejmladší ve 3 a 7 měsících a to mi vyšel rp na 8 tis/měs.) tak to bude měsíčně max 10 tis a víc ani ťuk. Měli byste to řešit včas. Je nesmysl cítit se blbě,když nemusíš.

dashyyy
29. čer 2022

@marketanovakova14 tenhle poslední příspěvek vem a dej mu ho přečíst.. řekla jsi mu jak se cítíš??

chlapecektehu
29. čer 2022

@marketanovakova14 my jsme to měli od začátku nastavené tak že všechny peníze jeho i moje byly naše společné. Jak nám došli výplaty nebo i teď mateřská tak jsme vždycky vybrala všechny peníze a dali si je do obálek kde jsme prostě měli na auto na jídlo a něco na víc a zbytek co zůstal tak se z toho zaplatil nájem energie mobil atd... A když si někdo něco chtěl koupit tak ten druhý s tím neměl nikdy problém

lenatko91
29. čer 2022

Společný účet, kam chodí můj rodičák a manžel tam posílá vše z podnikání, taky z toho platíme vše co je potřeba. Pak máme každý svůj a peníze z brigád a z těch si kupujeme “kraviny”, rozuměj on traktory, věci do lesa apod, já oblečení pro sebe a malou, kosmetiku, kurzy a vánoční dárky.. Jen oddělené účty bych nechtěla..

somalicats
29. čer 2022

@marketanovakova14 Najdi si na netu, kolik dnes bere uklízečka, kuchař, pečovatelka o dítě - a nakalkuluj mu částku za měsíc. S tím, že jestli on hodlá řešit moje/tvoje (i když peníze jsou dohromady vaše, pokud jste manželé), tak Ty hodláš být taky placená za práci, kterou děláš, a ať pěkně solí. A když se mu to nebude líbit, tak si spočti náklady na dceru, vyděl to dvěma a tu částku po něm požaduj s tím, že si teda budeš hospodařit se svými penězi sama - ale taky ať on si nakupí, navaří, vypere sám...

petrasipkova1
29. čer 2022

máme s manželem každý svůj účet a když mi po 14 dnech dojde moje výplata, tak si beru na nákupy jeho kartu. Jinak všechno platí z platu, který je 6x větší než můj manžel, půjčky, poplatky, pojištění, naftu, dětem školkovné, tábory a kroužky, dovolená. Já mám malou výplatu, z toho platím ze začátku po výplatě jídlo, potřeby domu, oblečky dětem, květiny do zahrady, prostě co je potřeba.

andelka
29. čer 2022

@somalicats náklady na dítě když už,tak podílem příjmu. A péče. Je fakt ujeté,že žena vydá všechny peníze za nutné věci dvou lidí, z minimálního příjmu,a chlap na tom vydělá a ještě si honí ego.

somalicats
29. čer 2022

@andelka Tak samože je to vhodnější brát dle podílu příjmů, plus ideálně i dle podílu péče, to je už o schopnosti zakladatelky si tohle všechno spočítat.

marketanovakova14
autor
29. čer 2022

@andelka Obě babičky sice bydlí u nás ve městě, ale pracují a hlídat kromě navečer/večer nemůžou, takže do práce se jen tak vrátit nemůžu. Leda bych si našla nějakou brigádu. Malé bych se chtěla věnovat, takže
mi přijde zbytečné dávat ji do jeslí nebo někomu cizímu na hlídání jen proto, že partner nevidí potřebu určité finanční částky pro mě. A on dělá v korporátu a zatím tvrdí, že zkrácený úvazek mít nemůže. Zkoušela jsem si s ním o celé situaci už víckrát promluvit a zatím to
vždy vedlo jen k hádkám 😢

andelka
29. čer 2022

@marketanovakova14 no jo no, to je průšvih,když se tyhle věci neřeší dopředu,ale až s dítětem. Člověk se pak nestačí divit, s kým to žije..
Mně je to jasné, já taky trávím rodičovskou s dětmi. Nejdřív jsem šla na brigádu ve 2,5 letech a to díky babičce. Teď taky jsem v práci díky babičce a manželovi. Těžko sedět na dvou židlích. Nejde pečovat o dítě a k tomu adekvátně vydělávat jako chlap ( obvykle). Jste manželé, máte zásadně právo mít stejnou životní úroveň. Stejné možnosti moct si něco koupit, dopřát, šetřit byste měli společně nebo každý na něco,ale po domluvě a mít stejnou možnost.
RP je opravdu málo, jen takový příspěvek do rozpočtu. Není to standartní příjem, natož pro dva lidi ( ženu a dítě)
Já bych s ním prostě mluvila do zblbnutí. S argumenty. Teda vím,že snadno se to řekne a hůř dělá. Ale když to vzdas,tak budeš jen víc naštvaná, frustrovaná, zklamaná..a to vztahu a rodině taky nic dobrého nepřinese. Chlap musí prozrit.

2hanah
29. čer 2022

@sebestka jo, to je v pohodě, už to právě pochopil, tak prádlo si nosí zadarmiko vyprat ke svojí sestře, ta ho s tím nikdy nepošle do háje a jemu to nepřijde totálně nenormální a trapný, jídlo si koupí než dojede z práce nebo tady nejí a občas se jde vykoupat k rodičům, je to šikovnej vynalézavej kluk🤦🏼‍♀️ jo, prosím, vím, tohle fakt nemusíte komentovat, jen ať víte, co jsou všechno lidi schopný...

ellyem
29. čer 2022

Pritel plati byt, pojistky, telefony, internet, TV, benzin, ja vydaje pro sebe, syna, drogerku a jidlo. Pak mame spolecny ucet, kam odkladame penize na dovolenou, rezervy, kdyby se neco po…

tasimia
29. čer 2022

@marketanovakova14 máme každý svůj, můj mi posílá měsíčně na hypo, leasing, pak odejdou trvalým příkazem.
Pak každý posíláme určitou částku na spořicí účet.
Jinak teď mám výplatu + rodicak.
Každopádně u nás se neřeší, kdo co zaplatí. Kdo první vytáhne kartu, platí, jedu autem natankuji. Když jsem byla jen na RP hradil úplně vše on, ja jen hypo a to jsem si teda musela vybojovat, kdyby záleželo na něm, tak snad z toho nic neplatim - což mi neskutečnou žralo nervy. Co jsem potřebovala od zimní bundy, po boty, tak mi na to okamžitě posilal peníze.
Na rovinu nesnáším takový přístup o kterém píšeš.
Je jasný, je když ženě skončí třeba mateřská, klesne ji příjem. A prosit se o nějaké peníze, ja bych mu řekla jaký je skrblík, z tohohle mi rostou vlasy..

trzks22
29. čer 2022

Každý to má nastevené nějak. Mam známou ktera ma manžela 10 let. Dite nemají. Ale jedou ve vsem na pul. Najem, nakup, benzin. Po 10 letech manzelství😁 Mne osobne to prijde divný ale jak rikam, kazdemu vyhovuje neco jineho.
S pritelem mame syna a penize mame spolecne, nedokazu si predstavit ze by se to delilo na tvoje a moje. Prece jsme rodina, tak je to společné. Co pritel vydela, zaplati se povinne naklady. Co zbyde i vcetne me materske se da dohromady a z toho pak zijeme (vylety, nakupy atd) A nez se nam narodil syn, fungovalo to stejne. Nikdy jsme si nedelili finance.

veruuu_kubesovic
30. čer 2022

@marketanovakova14
Jaké svoje věci? Tak ty platíš téměř vše, ale manžel zaplatí nájem či hypotéku a ještě si může koupit něco pro sebe... hlavně ať mu ty zaplatíš benzín 🤦‍♀️
Máme společné peníze a každý máme svůj ucet😉

marketa11112
30. čer 2022

Mame několik uctu,jeden hlavni. Kazdy slouzi svemu ucelu. Penize mame společne. O malych platbach se predem neinformujeme. O velkych ano. Paragony doma davame do obalky, mame tak urcity přehled o rodinnych vydajich.