icon

Měla bych manželovi děkovat za finanční podporu?

17. led 2023

Ahoj, píši radši anonymně. Můj dotaz je, zda vyjadřujete manželovi díky za to, že vydělává.
Abych ujasnila situaci. Můj muž vydělává velice dobře peníze. Já jsem ještě na MD ale brzy budu končit a hledat si práci. Teď je mezidobí, kdy děti chodí dopo do školky. Já se doma opravdu poctivě vzdělávat, abych byla trošku pro potenciálního zaměstnavatele atraktivnější.
Mateřská mi chodí 7 tis. Do prosince jsem ještě měla i peníze na účtu, které jsem vydělala před MD, kde jsem 6 let. Platila jsem všechno dětem, běžně nakupy dle potřeby, občas vstupy někam na bazén, výlety vlakem, všechny dárky, prostě co bylo třeba. A neřešila jsem to. Manžel se me občas zeptal, zda mám peníze. A ano měla jsem. Teď ale už moje zásoby došly a já má 7000 měsíčně.
Manžel platí velké nákupy, byt, auto,benzin-ale z 90% jezdí jen on a větší výdaje. Před Vánocemi jsem ho požádala, zda by mi neposlal nějake peníze, že už nemám. Poslal 5000. Do koupila jsem dárky, nějakou drogerii, Mikuláše, zaplatila školku a byly fuč. To bylo poprvé co jsem si řekla. Manžel mi hned ale říkal, že bych bych mohla někdy poděkovat, že nás živí. Ok, řekla jsem, že jsem ráda, protože ano, můžeme jezdit na dovolenou, máme pěkné auto. Co jíst...
Od Vánoc jsem šla 2x na velký nákup. Z legrace jsem natáhla ruku a čekala na jeho kartu.A byly u toho trochu tanečky, že jsem nepoprosila.Tak jsem poprosila a on že mi jí rád dá.
Řekla jsem, že si teda beru kartu, kde máme společné peníze. Jsme manželé tak to neřeším. A on hned, kolik jsem tam já naspořila?
O víkendu jsem říkala, že se chci podívat kolik stojí ojeté brusle pro dceru a on na mě zavrčel, že to mám snad jedno když to bude platit on (jenže doposud jsem všchno dětem platila já).
Když se mně po Vánocích zeptal, kolik mám na účtě a já řekla, že 300, odfrknul usměsně.

Strašně mě o mrzí. Jsou to přece naše společné zažitky,děti, potřeby.
Pořád říká, že to vydělává pro nás...ale proč prostě to tak hrotí. Já taky chodila do práce a budu, doma dělám většinu věcí.
Říkala jsem mu, že by ně zajímalo, zda každý chlap dělá takové tanečky když má dát na nákup potravin ženě kartu. A on že by ho zajímalo, zda každá ženská nemusí řešit zda chlap vydělá. Ale já si nekupuju nic pro sebe. Ponožky když je na nich díra. Oblečení ze cekáče (což mi nevadi) ale že bych byla jak některé maminky ve školece(krásné věci, nové bundy, boty). Nic. On to nevidí a ještě říká, že mi koupí tam to a tam ono. Ale skutek utek. Prostě jen slova a nebo bych musela prosit a chválit jak vydělává a je skvělý, že nás zajistí...
A opravdu peněz na účtě má hodně a výplaty má veliké.

Strana
z3
journals
18. led 2023

Neděkuji, ale to neznamená, že nejsem vděčná za to, že díky jeho příjmům (na základě jeho umu, zkušeností a pozice) se máme opravdu dobře a já peníze řešit nemusím (myšleno nějak komplexně, neřeším jestli můžu/nemůžu koupit nové boty, dražší jogurt, udělat velký nákup, nebo si prostě jen udělat radost). Ani on "neděkuje" za to, že jsem v noci xkrát vstávala k dítěti. Ale oba víme, že to samozřejmost není a o to asi jde. Peníze máme společné i oddělené, takže si svobodně můžeme i utrácet za co chceme, ale fungujeme spolu. Jinak je u nás slovo "děkuji" standardem a tak to učíme i děti. Samozřejmé není nic, ale bereme se jako tým.

sylvka
18. led 2023

Ahoj,no vysloveně si jako nedekujeme 😅ale u nás držím kasu já,manžel by všechno utratil 😅takže zaplatí bydlení ,net a podle mi peníze na účet a já pak hospodářim.ono se to vysmívá,když má člověk 7 tis.... Já teda chlapovi často opakují,že na materske jsem s jeho dítětem ( on hlavně chtěl tu holčičku 😅)a že pokud mi sežene hlídání,ráda půjdu taky vydělávat .

ladyhacek
18. led 2023

Poděkoval on tobě, že ze svých úspor jsi doteď platila dětem vše sama?
Ví kolik jsi svých peníze utratila? Kolik stojí takové dítě??

Manželovi neděkuju, že vydělává a snad to po mě ani nechtěl. Kvůli penězům se chytáme často.
Mam poloviční úvazek a ne moc peněz. Žijeme od výplaty k výplatě, účet máme společný, dvě karty, oba vidíme kdo co a za kolik koupil. Občas prohodí, že musíme šetřit aby bylo na to a to, a že zbytečně utracim. Ale neutrácím za nic co nepotřebuje a účtenku mu s čistím svědomí můžu ukázat. Ano máme finanční starosti. Tak to řešíme jinak asi než vy. Otázkou je zda on ty peníze na něco neměl a teď jak je potřebuje rodina mu chybí???

kuliocka17
18. led 2023

Ne neděkuju a ani se neprosím a takový chování by mě uráželo... Dávám mu najevo, že jsem vděčná, jak se o nás stará, to ano, ale je to oboustranný.. účty máme každý svůj, výplatu mám svojí +chodí mi k výplatě koruny od muže..V internetovém bankovnictví mám přístup na jeho účet, i spořáky a libovolně si můžu peníze převádět, ale nedělám to ..Výčitky jestli něco kupuji neznám, ale jsem soudná a nerozhazuju..Sportovní vybavení, vitamíny,brýle- kvalitní skla pro syna, stacionář, kurzy angličtiny, plavání, kroužky, to jsou u nás vysoké měsíční výdaje, ale na tom nešetřím...

lvl16
18. led 2023

Manžel nás živí na 100 % a nikdy mi ani náznakem nic nevyčetl. Já mu samozřejmě občas říkám, že si vážím toho, že je tak schopný, stará se o nás, že je pracovitý, ale že bych mu vyloženě děkovala za to, že vydělává a on ten vděk po mně požadoval, to fakt ne. Když mi pošle na účet peníze, tak poděkuju, ale spíš za to, že nezapomněl a udělal si na to těch pár minut :D.

ale023x
18. led 2023

Já manželovi neděkuji za to, že vydělává peníze. On to dělá pro nás, protože chce, abychom jsme se měli dobře. Máme společný účet, ale manžel je podnikatel a peníze mu chodí na podnikatelský účet, ale o všem mám přehled. Máme spořící účty, kam nadbytečné peníze posíláme. Když na našem společném účtu nejsou peníze, tak za ním dojdu a řeknu, ať tam něco pošle. Rozhodně nemusím obhajovat co kupuji a proč ty peníze potřebuji. My jsme ale tak naučení. Když něco chci koupit nebo naopak on, tak si o tom prostě řekneme, ale není to na odsouhlasení. Já vydělávám o hodně méně peněz než manžel. Z mé výplaty by se v dnešní době nezaplatila ani splátka hypotéky. Stejně většinou když utrácím, tak je to za děti nebo pro nás všechny. Já sama si většinou moc nekupuji a to pak chodí manžel a několikrát mi musí říct, tak si to už kup :D. Nedokážu si představit mít každý svůj účet a řešit kdo co platí. V takovém vztahu bych být nemohla, protože já bych prostě jen se svojí výplatou nevyšla. Slovo děkuji, ale u nás doma jinak používáme. Jen finance nebereme jako důvod proč bych musela děkovat.

jerrabina
18. led 2023

Tomuhle by podle mě pomohla rodinná poradna. Jsou věci, kde manželka sama muži otevřít oči nemůže, někdo jiný ano. Obzvlášť když to třeba bude chlap terapeut. Uznání by mělo být oboustranné. A on doteď svým způsobem bral jako automatické že se "samo" nakoupí jídlo, jestli to chápu správně...
Můj muž je opak, sám chodí na nákup a až pozdě řekne, že výplata mu dochází a jede z úspor. Bere to tak, že já mám miň, tak je to na něm. A když někdo nemá, druhý ho zadotuje, přijde nám to úplně normální.
A když druhý zaplatí, někdy si poděkujeme, někdy ne.

nat
18. led 2023

Ne nedekuji,Vse mame spolecne, zaslouzily jsme se o to oba,tak proc delat takove caviky....Pri kazdem ditku jsem pres cele tehu pracovala ihned i po porodu,takze nevidim duvod dekovat,ja od nej taky necekam vdek za to,ze se staram o deti...

lucieevita
18. led 2023

@hojda já se starám o domácnost, on o peníze, máme se dobře. Máme to nastavené a žiju si fajn. Bez nás by vydělával také, nevím zda by bral i práci o víkendech navíc, nevím zda by si místo 10.000 Kč na mé školné raději něco nekoupil pro sebe. Já svému muži ráda poděkuji, co pro nás dělá. Jak nás obstará. A na mateřskou jsem šetřila ještě než jsme se poznali.. otěhotněla sem po ročním vztahu 😉

lucieevita
18. led 2023

@lauriak ano to jistě máme oba vztahový problém se sebevědomím. Víme to jeden o druhém, víme i proč to tak je.. a plně se podporujeme v tom, abychom se tak necítili♥️ myslím, že děláme jeden pro druhého, co můžeme. A snažíme se, aby naše dcera takové potřeby neměla. Ovšem my skoro ve 40 letech je už bohužel máme. Je fajn, že vaše výchova byla taková, že pochvalu nepotřebujete. Třeba k tomu také někdy dospějeme.. manžel pracuje na docela vysoké pozici, já také nejsem úplně hloupá (bývalý bankéř pro motivou klientelu) ale holt výchova je výchova.. 😉 Rozhodně nemám manželovi za zlé, že má potřebu být pochválen. Myslím, že zadavatelky manžel možná má také jen takovou potřebu a vůbec to nemyslí zle... To že by jí mít neměl je spíš práce pro terapeuta 😎

marketa11112
18. led 2023

vlastne ano, dekuji. ale ne proto, ze musim. muj duvod je takovy, ze sama kvuli peci o nemocne dite, deti, nemohu naplno pracovat. stve me to, nekdy mu i zavidim. na druhou stranu vim, ze se nas snazi zabezpecit i pres sve zdravotni problemy. vlastne i dekuji, ze nezdrhl, jak to delaji jini borci, kdyz zjisti, ze doma budou mit nemocne dite. on mi zase rika, ze se o vsechny dobre staram, co vse delam pro deti a tak.
jinak penize mame spolecne, nemusim si o ne rikat, koupim co je treba, manzel to nijak neresi.

slunecnice7
18. led 2023

Od prvniho dne, co jsme spolu mame penize spolecne, jen jeden ucet. Ano, finance rozdilne, ale nikdo si nic nevycita. Proste to tak je. A nedekuji za penize, spis reknu, ze je uzasny, jsem za neho rada, tak stejne je on rad za to jaka jsem.

llluckaaa
18. led 2023

Tak já už před dětmi prohlásila, ze když přestanu pracovat a budu s dětmi, ze předpokládám, ze nás bude živit. A to dobre živit. A jestli je proti, tak až to řekne rovnou 😀 My máme oddělené úcty, když na mem docházely peníze, požádala jsem ho, aby mi něco poslal. Přišli 50 tisíc, za které jsem přidělovala 🙂 Stalo se to opakovaně. Teď mám já příjem, ikdyz stále menší, platím, co je potřeba, když je to něco většího, dam to zaplatit manželovi. Když drží v ruce peněženku nebo peníze, schválně natahnu ruku a ptám se, kolik dostanu. Pta se, kolik chci. Plácnu nějakou cifru nebo všechno a dostanu to, když to zrovna má 😀 Je to spis taková sranda, nějaké přetahování o peníze se u nás neděje. Chování jako u vás doma by mě ponizovalo a byl by z toho vážný rozhovor.

lenatko91
18. led 2023

Můj muž mi taky neděkuje, že se nám starám o dceru a domácnost, tak proč bych měla děkovat já jemu? Oba to bereme jako samozřejmost, že když jsem na RD, tak mám logicky podstatně menší příjem než on. Navíc jeho egu to dělá naopak dobře, že se vidí jako ten živitel. Navíc máme společný účet a nikdy jsme neřešili moje/tvoje. Jednou jsme manželé, takže je to prostě naše.

2hanah
18. led 2023

On Vám děkuji jak často za full servis doma??? Že vaříte, uklízíte, nakupujete, perete a nejste v práci, protože pečujete o vaše společné děti a on by s nimi doma zřejmě zůstal jen těžko?? Myslím, že byste se měli domluvit na adekvátní částku, kterou Vám měsíčně pošle, abyste si nemusela trapně říkat o každou korunu a taky věděla, kdy co dostanete a můžete s tím počítat, případně si zase něco málo už zase na účtu nechávala jako spoření, když on je na tom tak dobře a Vy jste to vynaložila do rodiny, nechci vůbec malovat čerta na zeď, ale spoléhat se jen na manželův účet se nemusí vyplatit, a taky si přece můžete koupit aspoň občas něco na sebe, manžel vydělává takové peníze, tak třeba se rád podívá i na hezky oblečenou partnerku, ať nekouká později po jiných.

gabu6
19. led 2023

S manželem máme každý svou kartu .. víc kupuje a platí manžel .. děkujeme si průběžně .. ale vůbec nenatahuji ruku .. dohodneme se před nákupem a pak prostě zaplatí buď já nebo on .. a to má o podstatně víc peněz ..
ale funguje dobře domluva .. vědět na co ty peníze chodí a co teda ještě zbývá zaplatit ..

Strana
z3