Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?
Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?
@lenka5731 ani vysoká hypo do 65 neni problém, kdyz jsou prijmy na jeji splaceni.
Bylo by fajn, kdyby nerozdával moudra ten kdo dostal od rodicu pozemek/byt/penize/nebo moznost setrit. To je dost pokrytecke a podle me i malinko pritazene. Neni na tom, samozrejme, nic spatneho. Ale je divne, kdyz takovy človek zacne udelovat rozumy, ktere zcela zjevne prokazuji, že nema sajn, o cem vlastne mluvi (situace,kterou nikdy nezazil).
Jinak s tim souhlasim,taky patrím k rodicum, kteri svym detem radi ulehci start do dospelosti, nebo rodinneho života. Nevidím na tom nic zle. Nám se taky dostalo pomoci od rodicu a nepripadame si proto o nic horsi, či nedejboze jako vyzirky 😉 Nebylo to totiz o tom,že bychom zili na jejich úkor, či účet a sami pritom stradali do puncochy. Rozhodli se nám venovat penize, kdyz jsme rekli, že jdeme kupovat dum a budeme si brat hypoteku. Díky jejich daru jsme si mohli vzit o tretinu min 😉
@zuzineckah a jak můžeš/můžou vědět, že za 30 let v 65 budou příjmy na její splácení? Ono asi záleží na tom, kdo si takovou hypo bere. Jestli třeba zubař a nebo člověk snadno nahraditelný v podstatě bez kvalifikace, který má to štěstí, že MOMENTÁLNĚ má tokovou bonitu, že mu tu hypo vůbec někdo dá.
@lenka5731 ano, presne tak jsem to myslela. Vzit si hypoteku predpoklada určitou financni gramotnost,takže delnik by nemel pomyslet na dum za 5 mega, kdezto advokát i za 10. Ale vystihla si to zcela presne - psala jsem vlastne o nás. Do hypoteky bychom nešli (ne do tak vysoké ), kdybychom si nebyli jisti znacnym progresem prijmu, který je dnes, po 2 letech, jiz na 2nasobku toho,co pri podpisu smlouvy.
@orchidis Zdá se mi, že z tohoto příspěvku cítím závist, nebo nezdá a je to tak?
Ne, nám není co závidět 😀. V zemědělství, resp. službě a sportu se zemědělstvím úzce souvisejícím lehce podnikáme, ale v malém, tam na žádné dotace nedosáhneme. Manžel je k tomu obyčejným řídícím zaměstnancem středně velké zemědělské firmy (lépe by znělo "manažer", ale na to si na poli v kombajnu chlapi nehrajou), kde sice dotace tečou, ale ne do naší kasičky 😀.
Takže když to shrnu, manželovi kouká sláma z bot, já jsem zahrabaná v hnoji den co den. Makáme jak mourovatí fyzicky i psychicky, peníze za to máme zasloužené jen a jen vlastní prací. S námi by málokdo měnil, to mi věř 🙂.
Mě se jen nelíbí, jak se tu opíráte do @xbohu. Její názory na finanční gramotnost jsou fajn. Ani já nesouhlasím s tím, že hypotéka je zlo (taky jí máme, i když malou), ale ani se mi nelíbí vaše ne zrovna milé komentáře na její život. Žít s rodiči, než se člověk osamostatní a pak, až je na tom lépe, za to rodičům dát do kupy dům přeci není vyžírkovství, ne?
@78marcela Tim bych si nebyla tak jista. Ona si totiz mirne protireci. Chvili bydlela u rodicu a dokonce investovala do jejich domu, chvili odesla v 18. Chvili si na vsechny mozne lidi v okoli zalozila stavebka a za chvili zase ne nebo se vyhyba odpovedi. Kazdopadne neni mozne si vydelat a usporit na ten vycet nemovitosti a pozemku, ktery tu uvadi. Tskze nejspis troll 😉
@nov777 nevim, zas tak pozorne jsem to necetla. Hlavne nevim, kde presne zije, mesto, vesnice, nevim o jakou lokalitu se jedna, neznam ceny dotycnych pozemku, jejiho bydleni ani neznam jejich mzdy, takze bych si netroufala rict, jestli to mozne je nebo neni. Pokud to beru jen podle sebe, rekla bych, ze to mozne je. Sama mam pozemek asi 10 let a nasetrila jsem si taky na svuj byt, hypoteku nemam. Ano, mela jsem stesti, co se tyka pozemku, koupila jsem velmi levne, ted ma mnohem vetsi hodnotu. Na byt nasi mi pujcili 30 tisic, ktery jsem jim splatila, byt jsem rekonstruovala. Vsechno za svy a byt byl jen 2+kk. A to jsem na vsechno byla sama a nasetrila sama. Byt dva, nasetrilo by se treba vic.
Ano, do 25 let jsem bydlela u nasich, neplatila jsem jim najem, pouze stravu a podilela se na inkasu. Pak jsem tri roky bydlela u babicky, spise z nutnosti, protoze deda byl velmi tezce nemocny a ona potrebovala s nim pomahat. Oba jejich synove jsou pryc a nebyl nikdo jiny. Po jeho smrti jsme se sestehovali s pritelem spolu do podnajmu. Jako vyzirka si nepripadam.
@nov777 no my bychom to s pritelem treba meli taky. Doted jsem mluvila o tom, co jsem mela jen ja a jen za svy. Pritel ma taky svuj byt, bez hypotéky. Pres tyden v nem bydli, pracuje tam, na vikendy jezdi sem. U nas praci ve svem oboru nesezene, ma pomerne uzkou specializaci a ja tam jit nechci, mam dobrou praci tady. Pokud by to bylo jen trochu mozne, prodal by byt, a bylo by treba na ty pozemky atd..ale to je jedno, to sem zase az tak nepatri. Jen se mi nechce nekoho soudit nebo pochybovat, kdyz neznam vsechny okolnosti. Ale ja jsem nekdy zase az prilis duveriva 😉
Osobně si myslím, že tu nic nevyřešíme, pač vždycky se najdou lidi kteří budou tvrdit že hypotéka je zlo a lidi, kterým nevadí.
Moje tchyně je taky proti hypotékám, ale neuvědomuje si jednu věc a to, že kdyby nedostali byt od vojáků, který si po několika letech odkoupili za velmi výhodnou cenu, tak nevím kde by bydleli.
Malá se mi narodila v pětadvaceti a jsem za to ráda, i když jsem nestihla nic našetřit tudíž hypo je pro nás jediná možnost. Raději budu mladá matka než se chvástat tím, že mám nasysleno a mít první dítě až v pětatřiceti...
@xpila ano, je to hrozne teoretizovani, protoze nezname presne okolnosti. Tak nevim, proc bych mela hned nekoho odsuzovat nebo neverit. Je mi to vicemene fuk, jestli to pravda je nebo ne. Nektere jeji myslenky se mi libily, zaujaly me, souhlasim s nimi a nebudu resit, jestli je pravda vsechno, co pise, protoze o tom nic blizsiho nevim.
Ach jo - občas sem nakouknu, abych se dozvěděla, na čem lidé šetří a inspirovala se. Ale zse se tady jen dohaduje :-/
@zuzana_ka jojo, právě jsem chtěla nakouknout pro inspiraci 🙂.
My jsme dost ušetřili s finančním poradcem, který nám refinancoval hypotéku, zaktualizoval pojistky na byt, povinné ručení, životka. Ušetřili jsme měsíčně po změnách 6 tisíc, což mi přijde opravdu hodně. A nemuseli jsme se v ničem omezit
@leeena_4 mas pravdu, takze bez hadani napisu, na cem setrim ja. Asi pred tremi ctyrmi lety se mi zacalo v praci docela darit, osamostatnila jsem se a bylo najednou vic penez, nez jsem byla zvykla a pritom jsem setrila porad stejne, nic moc nepribyvalo. Tak jsem si asi pred rokem, mozna dyl, psala peclive veskere vydaje, ale fakt vsechno, at se jednalo o kafe z automatu nebo nove boty. Na konci kazdyho mesice jsem si sedla a vyskrtala to, co bylo zbytecne. A to jsem pak mela docela soky, ha co utracim! Prestala jsem chodit do restauraci na obedy, prestala jsem si kupovat knihy, zapsala jsem se misto toho do knihovny a obedy jsem si nosila z domu, prestala si kupovat boty a obleceni, kdyz jsem je nepotrebovala..a za rok jsem usetrila o hodne vic nez predtim. Za blby kafe z automatu to taky byla suma, kdyz se to secetlo.
@xbohu Především chci říct, že se mi líbí zodopovědný přístup k financím a neber to prosím jako rýpání, ale chtěla bych se zeptat, jaké máš vzdělání a zaměstnání? Vystudovala jsem vysokou, během toho jsem bydlela na kolejích a jeden rok spolubydlela na bytě a opravdu si nedokážu představit, že bych chodila na plný úvazek do práce a zároveň studovala. To by se nedalo organizačně vůbec skloubit. Ty roky na vysoké mě museli živit rodiče a za to jsem jim opravdu vděčná a ačkoliv jsem čas od času sehnala brigádu (a že to byla potíž najít něco, co se nebude krýt se školou) nedokázala bych se uživit sama, natož něco našetřit. Chtěla bych se teda zeptat, v jakým oboru se tohle dá? Třeba bych se ještě "na starý kolena" dala na studium. 🙂
@leeena_4 no me fakt pomohlo si to komplet vsechno zapisovat. Ja si totiz porad pripadala, jakoze prece moc neutracim. A pak jsem mela soky. Kdyz si zajdu na obed treba jen na menu, k tomu se da nejaka voda, stovka v haji jen to fikne. Pak jsem zjistila, ze ja sama dam jen za tyto obedy tu stejnou castku, za kterou se ted oba zivime cely mesic. Ale nebyt toho, ze jsem si to vsechno zapisovala a na konci mesice secetla, tak by me to nenapadlo doted. Taky jsme zrevidovali ucty, prevedli do bank bez poplatku..
@lamberta a ty mas co za vysokou? Ja teda jen pedagogickou MU, ale obe dve jsem delala pri zamestnani. Zvladnout se to dalo, byl to teda zahul, kolikrat jsem si rikala, ze bych chtela jen studovat a ne pritom chodit na plny uvazek do prace..byt jsme byli dalkari, nebylo nam odpusteno vubec nic,jedna kolegyne mela dceru na dennim a museli jsme delat uplne vsechno co denni. Oni to mozna meli lepsi,meli vic vyuky, my jsme si to museli vsechno studovat sami doma.

@xbohu Tak ono ne každý má žaludek a nervy na to, aby využíval "mama hotel". Spoustu lidi se totiz radi postavi na vlastni nohy a staraji se o bydleni sami - prave tou kritizovanou hypotekou a třeba nejezdí vícekrát na drahé dovolené. Nehledě na to, ze i rodiče mají po těch letech nárok si odpočinout a ne ještě živit dospělé děti, které by už měly být samostatné.