Neplánované těhotenství a finanční situace: Jak to zvládnout?
Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale neustale potrebuji analyzovat financni situaci. Otehotnela jsem nahodou jsem na zacatku tak stale premyslim jestli do toho jit nebo ne. Jeste ke vsemu si pripadam jeste mlada ikdyz uz vubec nejsem (30)
Takze proste dle vsech propoctu by nam po zaplaceni pujcky na bydleni zbylo neco kolem 30 tisic. A mam ztoho vitr jestli to budem zvladat v dnesni dobe zdrazovani. Nikdy jsem nechtela chodit po obchode a pocitat jestli muzu koupit pleny ☹ a ted po vecerech brecim ikdyz manzel me ujistuje, ze to zvladnem, ze si najde i lepsi praci atd. Ale ja jsem proste ztoho proste v haji.
@skarol ne každý má na mateřskou nárok, na to bacha.
@nat no tak tyhle řeči pomůžou jako čemu - ničemu. Jediným cílem je, aby se dotyčný cítil ještě hůř. Mám problém, trápí mě to, nevím si rady. Odpověď - a proč ses do tý situace dostala, nad tím si měla přemýšlet dřív než k situaci došlo, protože si ji mohla předpokládat. 🤦♀️ asi těžko každej plánujeme a předpokládame všechno, vždycky se najde situace, se kterou si rady nevíme, až pak si mnohdy uvědomíme, že kdyby se tenkrát udělalo to a to mohlo to být jinak atd.
Hlavně!!! buď v klidu, zvládnete to, nevidím nic, z toho co píšeš, že by to tak být nemělo. Mimčo je na cestě a jít to prostě musí 😉 nenech si to zkazit, osobně si myslím, že za to můžou i hormony, zažila jsem to dvakrát, pokaždé trochu jinak, ale bylo to tam, strach, fakt že jo. A to byly děti, jak jsem psala, plánované, na první jsme čekali rok. Stejně jsem byla v šoku ze všeho. Bude to dobrý, uvidíš. 🍀
@levandule_k Ne, nesouhlasím, vždy je to o hospodaření. Koupím si domácí kuře za 400,- a uvařím vývar, čínu, stehna na houbách a ještě rizoto. Zavařování a pěstování ani nezmiňuji, pravda, ne každý má zahrádku. Ale každý má někoho se zahrádkou - rodiče, prarodiče, kolegy v práci a ti mají přebytky, které mi darují a já je zpracuji. Nedovedu si představit, že bych nevařila, to bychom možná ve čtyřech těch 15.000 projedli.
@veroniquecz předpokládám, že vzhledem k věku zakladatelka nárok mít bude 🙂
@1pomnenka 4 jídla z jednoho kuřete?😮 A my teda máme se zahrádkou moje rodiče, pratetu a to je vše. A fakt nikdo nemá žádný přebytky aby nám něco dali. Letos jsem si teda u rodičů mohla vzít rybíz na domácí džem, to jo. A doma si na terase pěstuju papriky a rajčata. Ostatní si kupovat musím. Není to o hospodaření ale o tom kdo má jaké možnosti. A fakt nebudu jako jedna známá co vymete všechny příbuzný a známý a syslí co by kde mohla dostat 🤦♀️ Hanba by mě fackovala.
@klokanka31 teda tady musím souhlasit. U nás pěstuje dost lidi, ale teda pro vlastní potřebu. Zavařují, dělají marmelády a prostě si to zpracují sami. Nikdo netahá košíky zeleniny a neříká vemte si já už nevím kam s tim. Až na cukety teda. A upřímně jedna věc je zpracovat věci jako vývar a druhé jídlo. Ale udělat z toho tři jídla, tak si říkám jaký asi to rizoto bude, když dvě stehna jsou na houbách, pak zbývají už jen prsa a křídla a je z toho ještě cína a rizoto ? A kolik se z toho naji lidi ze dvou pacek na houbách ?
@klokanka31 Ono i záleží jak je ten se zahrádkou štědrý k ostatním. Moje babička z jedné malé zahrádky podarovala sebe, moji mamku, strýce a ještě mě. Celkem jsme společně zavařili přes 80 sklenic okurků, nějaké lečo, celé leéo nekupujeme rajčata, okurky, papriky ani salát.
Sestra má velkou zahradu na vesnici. Jsou sami s chlapem a mamce nedala ani misku rajčat nebo švestek na koláč. Vůbec jí nedochází, že když má přebytky, tak by to místo kompostu mohla nabídnou vlastní mámě za odvoz. 🤷...ale to už odbočuju od tématu. Minimálně samosběr na polích se dá využít. Jasně, není to zadarmo, ale ušetříš na tom.
@skarol tak nejde o věk, jde o to jestli a jsk je zamestnana 🙂
@alice180 Právě to mi nejde s tím kuřetem do hlavy 🤔 A jak píšeš, většina lidí si svojí úrodu nechává pro sebe, obzvlášť v této době, a nebo jak vím z okolí, někdo dá někomu misku rajčat, ale on za to dostane zase plato vajec nebo kapra, med...
Ale jsou pak i takový lidi jako ta známá, co chodí všude možně a fakt žebrá, např."jéé to jsou krásný maliny, můžu si natrhat že jo? A jéé to jsou hezký rajčata, můžu si pár vzít že jo?" No a většině lidí by bylo blbý říct že nesmí. Takovým se to pak hospodaří no...😂
@klokanka31 4 jídla z kuřete uvařím, ale to je tak max pro 2 lidi (nebo jen pro mého muže, ten je při chuti) 😀. Pro nás 6 bych musela ta kuřata zpracovat regulérně 3, hlavně ty dvě nejmenší žerou jak kyseliny.
@1pomnenka To je vtipný. Já znám se zahradou jen tchánovce, od kterých máme občas tašku jablek, když se urodí a krabičku rybízu. A v práci někomu na zahradě zbyde max nějaká cuketa. Jinak mi nikdo nic ze zahrady zdarma nedá. Tohle je fakt podle sebe soudím tebe.
Tak holky ono je kuře a kuře. Takové to pořádné selské bude mít jinou výtěžnost než ta "vodňanská holoubata". 🙂
@eviicka Tak já jiná než farmářská nekupuju. Ale pro 6 lidí z 1 kuřete 4 jídla fakt neuvařím. A že zrovna ta kuřata vytěžuju na maximum.
My si žijeme docela dobře, na zdejší poměry velmi dobře, mimino (vlastně oba) vyrostli na bio stravě, oba měli vždy eko-bio jednorázovky, téměř nejdražší z nabídky, oba byli oblečení vždy moc pěkně, značkově, ale na 10 tis. za měsíc jsem se nikdy nedostala 🙈 promiň, ale to je fakt hloupost.
Jako jo, když musíš kupovat speciální léky, speciální mléko, obíháš terapie a já nevím co, tak s nemocným dítětem to lítá, ale to není standard a asi to nebude ten případ co popisují tvoje kamarádky
@1pomnenka my máme dvě malé děti, kolik dám za jídlo přesně netuším, ale na těch 15 to dost odhaduju. A to máme teď hromadu věcí ze zahrady od rodičů. Ten roční mrňous jí mnohem víc než já. Ok, bereme hodně bio/farm věcí, kvalitu řešíme dost, ale tím, že právě vařím, se dostáváme do vysoké částky. A není to o hospodaření, ale o tom, že to nejlevnější kuře z marketu odmítám kupovat
@klokanka31 4 jídla z 1 kuřete naprosto v pohodě, extra jen pro 2 dospělé.
My to dáváme i u 2+2. Kuře naporcuji - takže z kostí a drobů vývar, z části obraného masa rizoto nebo směs na bramboráky, či náplň do pečených lilků.
Stehna a křídla - oběd.
Kuřecí prsa - buď směs nebo kuře na paprice.
Z domácího kuřete to je i na dva chody.
@klokanka31 když ono poradny domácí kuře vydá za ty tři mrzaky co prodavaji v obchodech 😎
Jinak já zastávám názor, že je lepší otěhotnět ve 25-30 letech přirozeně (klidně i s menší fin. rezervou), než dalších 5-10 let čekat a pak ve 35-40 zjistit, že to nejde a všechny ty úspory utratit za doktory a IVF s nejistým výsledkem a zničeným zdravím.
@veroniquecz Já si to stejně nedovedu představit, babička měla nefalšovaný, pořádný domácí kuřata, a stejně jedno kuře bylo pro 4 lidi k obědu 🤔
@skarol Navíc v mládí má člověk i víc elánu na to malý dítě...
@klokanka31 Tak on je dost rozdíl prostě jednoduše upéct kuře vcelku a naporcovat ho a nakombinovat s různými přílohami.
Ale to už jsme tak trochu mimo původní téma ,-)
Nežijí v ČR a mimino drahe není - drahé je to pak od těch 3.let výše - podle toho jak žijete a jo určitě nás stojí 2 děti měsíčně více než 10.000 😀 i 1 dítě nás stálo ...
Jídlo ,kroužky,zábava , škola, školka , lyže, přijde mi že každý měsíc se kupuje něco nového typu kolo , brusle , koloběžka, kvalitní oblečení ...

@sophie736 přeji Ti odvahu místo obav. 💪🏻 Za své dítě bych bojovala, i kdybych měla jíst jen chleba (což vám nehrozí). Máš na to věk, peníze i manžela, co Tě podporuje. Lepší podmínky už asi nikdy nebudeš mít (hlavně co se týká věku). Navíc to dítě už je tu, takže lepší než uvažovat “jestli” je přemýšlet “jak”.