Po RD ještě rok doma. Co dělat, abych měla finance?
Ahoj maminky, nevěděla jsem, jak přesně pojmenovat tuto diskusi. Prosím o Vaše doporučení. Máme dvě děti, a již teď vím, že až bude mladšímu 3 roky, určitě ho nedám na celý den do školky a nevrátím se na plný úvazek do práce. (Prostě by mi ho bylo líto, aby tam byl celý den, nemá takovou povahu, toto tu ale nechci řešit). Zůstanu doma, než mu budou 4, a bude chodit jen 2x týdně. Práci na částečný úvazek zde na malém městečku ale neseženu. Finance nám s manželem nějak vyjdou, ale bude to těžké, peněz bude prostě málo. Co byste mi doporučovaly, abych ten jeho 4. rok alespoň nějaké finance měla? Rozdělit si rodičák? Že přijdu o místo, které mi drží zaměstnavatel, mi nevadí, protože je to místo v Praze, ale my jsme již na vesnici 150 km od Prahy v rodinném domě, takže tam se stěhovat nebudeme. Se zaměstnavatelem se dá ale na lecčems dohodnout (ne však nějaká práce z domu) nenapadá vás něco? 3. dítě nechceme. Jak by to bylo, kdybych byla hned po ukončení rodičáku nemocná? Děkuji.
@blahova_andrea ano, tak tak. 🙂
@hojda jsi hodna, avsak to byla moje blbost 😅 diky moc, jen si slevu schovej, kazda koruna dobra 🙂 ja se poucila a pri odesilani penez jsem uz pozornejsi 😉
@konidana clovek veci poridi tjn, ale pak nevyhodi, tak se aspon cast penez vrati. Pravda nejde to z toho pohledu brat jako cisty vydelek, ale alespon castecna navratnost investic 😅
@blahova_andrea Já vím, tak jsem začala prodávat až tak v roce male, a hodně věcí taky nakupuju přes net z Německa, z Anglie, ale i z ČR (třeba Tchibo) , tam si právě hlídám ty výprodeje. A když vidím v obchodě něco ve výprodeji, co je pěkný, ale mají jen větší velikost, tak to vezmu do zásoby za rok třeba vyndám ze skříně🙂, nakupuju věci o seźonu dopředu, tj teď nakupuju letní věcí na příští rok🙂.
@konidana Neměli jste jídelní židličku, postýlky, autosedačku, kočárek, vaničku atd. Prostě plno věcí, které se pak už nevyužijou a nejvíc se toho nakupuju tak do 3 let, od těch 3 let už je to většinou jen oblečení a nějaké to sportovní vybavení. Tyhle věci se dají prodat fakt celkem rychle. Beru to tak, že pokud bych ty věci vyhodila, tak nebudu mít nic a to je rozdíl, buď věnuješ čas a část té investice se ti vrátí, nebo to bereš jako nenávratnou investici.
@hojda jo, tak to dělám taky. když už se dostanu do obchodu a mají akce, tak vezmu na příští rok. ale je to zřídka, nejsme moc obchodoví 😅
@blahova_andrea Já taky moc ne, s dětma nakupovat odmítám a bez nich se dostanu někam málo.....
@hojda Kočárek jsem dostala (starý, šel pak na šroťák, protože ho nikdo nechtěl ani zadarmo) autosedačku a postýlku jsme měli půjčenou(od rodiny nebo kamarádů) a pak se to vracelo, vaničku za pár stovek nepočítám. Jo, tu židličku jsme prodali.. 🙂 Chůvičky a pod. jsme neměli. Oblečení schovávám, co dostanu od sousedů a vyhodím buď hned, nebo až to děti onosí. Takže výdělek, ale i investice 0 🙂
@konidana Tak to je samozřejmě druhá cesta, kterou se dá jít, u nás to moc nešlo, sešlo se moc dětí v rodině najednou a věci nešly půjčit, protože je potřebovat majitel, nebo to bylo oblečení pro opačné pohlaví, klučičí holce dám, ale holčičí klukovi ne 😀. Jen občas chtějí maminky ušetřit a nedojde jim, že ušetřit se dá i na kvalitnějších dražších věcech. Třeba jsem kupovala Manducu ve výprodeji stále nová 2.300,- a za 2000,- se pak prodala. Za 300,- bych nepořídila ani nejhorší nosítko a takto jsem měla za 300,- ergonomické nosítko.
@hojda do roka jsem pro synka oblečení moc neřešila, sem tam měl něco i růžový, spíš tedy na doma, ale třeba neoprenový boty jsem taky druhý nekupovala a holt měl jeden rok růžový:D a růžový ponožky po ségře, co dávno růžový nejsou, dědí doteď :D Spíš dceruška už po sousedovic klukách nic nosit nechce:D
@blahova_andrea z rodicaku jen 1500 za mesic... a to jsme z meho rodicaku platili jidlo a drogerku,moje a prckovo.obleceni. Ale j si na horsi casy sporila od 18,co jsem zacala vydelavat a poslednich 7 let pred prckem jsem ukladala kazdou volnou korunu.. diky tomu jsem si mohla koupit fotak a jeste si privydelavam trochu focenim..
@hojda já mám to štěstí, že kluk je první, takže dcera může dědit a holčičí jí vždy někdo koupí jako dáreček, takže chodí oblečená tak normálně 😅
@kamino aha, tak to jo. já právě na mateřských jedu z toho, co jsem naspořila do té doby. jinak bych si nemohla dovolit mít děti.
@lucka662006 Tak když jsi líná let někam 20!!!! km 😀 a nejsi ochotná dělat nic pod úroveň, tak prostě neplač, nestěžuj si a nechtěj dobrý rady 🙂. Bez práce zkrátka nejsou koláče. Já lítám do práce 100 km - pade tam, pade zpět a jezdím tam na 5h. Dostávám něco na benzin, to je výhoda. S takovými názory si ofoukni diplom a plač jaká je to tu hrůůůůůza 🙂.
@orchidis Ahoj! Já pláču a stěžuju si? A pro dobrý rady jsou právě tyto diskuse🙂 Promiň, že jsem se chtěla poradit, z Tvého příspěvku mám pocit velké arogance...nejsem rozhodně líná jet někam 20 km, jen jsem psala že nevím, jestli by se mi to vyplatilo, kdyby šlo o brigádu.
@blahova_andrea Já byla ráda, že prcek přišel později a stihli jsme něco naspořit.. rodičák a mateřská na náklady bohatě postačí, v tom je náš stát hodně štědrý oproti zahraničí, ale horší je to pak, když člověk musí zůstat doma zadarmo .. s tím se zkrátka musí počítat, že vypadne příjem...
@lucka662006 Máš-li vystudovanou VŠ, tak zcela jistě ovládáš základní matematické operace, tedy sčítání, odečítání, násobení a dělení. Takže si vem papír, tužku a případně kalkulačku, sepiš si všechny příjmy, které máte či budete mít, všechny výdaje, kolik vyděláš na brigádách vzdálených 20 km a kolik projezdíš. Příjmy mínus výdaje rovná se úspora nebo nutnost přivýdělku, příjem z brigády mínus výdaj za cestu rovná se smysluplnost brigády při dojíždění..
A jen tak mimochodem - já vystudovala dvě VŠ, obě patří mezi ty nejnáročnější u nás 😉 , ale ve chvíli, kdy bych nemohla dělat svou práci a musela se rozhodovat, jestli budu radši doma, protože je jiná práce pod mou úroveň, nebo jestli nakrmím děti, tak je volba myslím jasná 😉
@kamino mě teda mateřská docela stačila, ale s rodičákem absolutně vyjít u nás nelze ☹ u nás totiž není tatínek živitel rodiny, nedostávám od něj moc peníze, spíš mi dojde na účet rodičák a skoro dvojnásobek mi hned odejde na pokrytí bydlení 😅
@blahova_andrea A teď si vem, že to, co dostáváme v posledních letech jako rodičovský příspěvek, je luxus oproti letům dřívějším. Na svoji starší jsem po mateřské dostávala 3500 Kč/měsíc, neexistovala možnost si volit délku pobírání RP a tímpádem ani jeho výši, a neexistovala možnost přivýdělku.
@somalicats no na výši podpory státu si nestěžuju, tak to myšleno nebylo 😉 vím, že dostáváme víc než jinde v evropě. to je holt jistá situace přímo v naší rodině, ne celoplošný problém
@blahova_andrea Jj, já to pochopila, že to je zrovna vaše situace, jen mi tak vytanulo na mysl, že by to mohlo být ještě horší. My vycházíme (mám tu nejvyšší variantu), ovšem od ledna už budu muset kmitat, jinak bych byla bez peněz (i když já stále pracuji, i když méně a hlavně papírování se snažím dělat po večerech z domu, abych nemusela mladou dávat někam na hlídání).
@somalicats já teda nejvyšší rodičák nemám. já chci být s dcerou déle než jen do jejích dvou let. stejně by ji pak nebylo kam dát a kdo ví jak to budu mít po rd s prací.
@lucka662006 Flexibilní práce z domova je například vytváření studentských prací (referáty, seminárky, bakalářky, diplomky apod.), na netu je spousta firem, např. Referatyzababku.
@blahova_andrea Já počítám od ledna opět s částečným úvazkem, přece jen tady i na částečný úvazek vydělám dost na to, abychom vyžili. Na plný půjdu až později.
@somalicats a ten částečný budeš mít z domova nebo máš hlídání?
@blahova_andrea Budu muset dát hlídat, z domova moje profese bohužel vykonávat nejde. I teď se snažím alespoň 1x týdně, abych z toho úplně nevypadla.

@lucka662006 Zkusila bych se ještě zeptat zaměstnavatele. Dělat pro něj nějakou administrativu a pod. Já bych to brala. Ale pokud ví, že se tam nechceš vrátit, tak chápu, že se nepřetrhne☹ No já bych brala i zametání ulic, kdyby mi někdo pohlídal děti (a to mám taky VŠ 😀 )
@hojda Bazárek není výdělek, zvlášt', když většinu věcí (sice kvalitních) sháníš na bazaru a pak to děti dorasí. Ano, také jsme dobře prodali např.kola, ale na nová jsme stejně museli ještě připlatit. A všemožné blbosti pro děti do 3.let??? To jsme prostě neměli 😉