Porod pro cizinku, nehrazený pojišťovnou. Obrovská suma
Ahojte, damy!
Jsem puvodem ze zeme mimo EU, v Cesku bydlim 3 roky a mam manzela Cecha. Nemam tu trvaly pobyt, zatim na nej nemam pravo. Mam prechodny. V Ceske republice jsem nepracovala, jen studovala. Zivim se jako externi prekladatelka (prace doma). Planovali jsme dite a hned na poprve se to povedlo. Zacala jsem si zistovat informace ohledne porodu a dozvedela jsem se, ze v mem pripade ma pojistovna Maxima porod nehradi. Mam obycejne pojisteni pro cizince, ktere neni dobre. Tak jsem si zasla do nekolika pojistoven, jako je VZP, Ergo a jine a rekli mi, ze pokud nemam trvaly pobyt v Cesku a nikdy jsem tady nepracovala, nemam pravo na klasicke pojisteni, v pripade porodu si mam koupit komercni pojisteni na dobu 12 mesicu, ktere v ruznych pojistoven stalo ruzne, treba VZP ma balik pro tehotne a stoji 63 000, potom Ergo ma balik Baby Welcome a ten je za 54 000, Slavia ma za 50 000. Tyhle castky me vydesily. Nemam ted moznost zaplatit takovou sumu. Jeste tam je cekaci lhuta, ktera ma 8 ci 9 mesicu pred porodem, coz ja uz nestiham. Stejne takovou sumu nemam. Byla jsem za pravnickou a ta rekla, ze bohuzel je to tak a mam jeste jednu moznost - rodit bez pojisteni a pak nemocnice mi napise dluh, v ruznych pripadech se to lisi, ale vetsinou pro cizinku mimo EU to je 50 000 - 100 000 v zavislosti na vzniklych komplikaci a prubehu porodu. Tahle varianta je taky desiva. Chci se Vas zeptat, zda je tu nekdo ze statu mimo EU a mel podobnou situaci? Nebo mate nekoho ze znamych, kdo resil porod v Cesku? Premyslela jsem treba rodit v Polsku, logicky by to melo byt levnejsi, ale zatim o tom nic nevim a prijde mi to divna varianta. Dekuju za odpovede a mejte se hezky
@pandabox moje zkusenost s manzelem cizincem, ktery take mel tri roky jen zakladni pojisteni, jako ma Svetlana je takova, ze v 90% se jim vubec nechtelo nic kolem nej vyplnovat a osetrili ho zadarmo...ani nechteli jeho karticku pojistovny, nic (matne si vzpominam na kozni, na zubare a na bezneho praktika). Coz vsak nepredpokladam, ze by proslo u porodu...
@pandabox z Afriky.
@svetlanasvetlana a neslo by dojit primo do porodnice, kde chces rodit a zjistit si presnejsi castky, at mas alespon nejakou predstavu a pripadne se domluvit na moznosti ambulatniho porodu atd? Treba maji zkusenost a poradi.
@pandabox z Hradiste 🙂 je Cech
@pandabox pardon, ta otazka nebyla na mne 🙂
@nonnni zkusim pro predstavu. Diky
@svetlanalana Já tedy zkušenost nemám, neporadím, ale prosímtě (omlouvám se za travování bez zkušenosti), ale nenech se dotlačit financemi do domácího porodu! Ano může to být o.k., ale nemusí! První porod jsem měla bez komplikací u druhého se mi při pouhých poslíčcích urvala placenta doma a málem jsme vykrvácela, syn následkem přidušení zemřel pár dní po porodu...Je to šílené samo o sobě, ale mít ho na svědomí úmyslně bych neunesla vůbec!
Nečtu celou diskuzi -pece o dite bude plne hrazena státem. Matka non EU nemá jinou možnost než zaplatit -pokud nemá vyhovující pojištění. Predbezna orientační částka se dá zjistit na ekonomickém úseku zdrav.zařízení -body jsou pro cizince non EU dražší -upozorniji. Samozrejme částka je hrubě orientační a v případě komplikací se navyšuje. ..pojištění přes manžela apod.nelze.
@frndafrrr je mi moc lito, co jsi zazila, muselo to byt strasne tezke... ☹ Radeji se zadluzime, nez budu riskovat zivot obou
@svetlanalana a nemohla by pomoci rodina? myslim financne...
Myslím, že ta částka při standardním nekomplikovanem porodu nebude do statisicu. ..zavolejte si opravdu..predbezne kalkulace jsou zcela standardní věc ve zdrav.zařízeních.
@hz rodina ze strany manzele me neuznava, nebavime se a moji rodice maji duchod 1000 mesicne (na Ukrajine je to klasika). Takze rodina nic
@svetlanalana Děkuju, opravdu jsem tě nechtěla strašit, jen když jsem četla ten sluníčkový komentář na předchozí stránce, jak jsou dom. porody bezpečné, nedalo mi to, doma ti transfuzi(ani v sanitce) nikdo nedá kdyby byla potřeba a miminko třeba při vd. pl vody bude mít v nemocnici profi resuscitaci, při které bude řádně okysličen mozeček. Samozřejmě ti přeju ať je vše v nejlepším pořádku( a určitě bude)! 🙂
V rámci možností, které se ti nabízí (a které jsou naprosto jasně dané- tak, jak je popisuješ.. tady fakt nic nevymyslíš), je podle mne jedinou rozumnou variantou sehnat peníze a zaplatit si okamžitě odpovídající komerční pojištění. Ne všude se uplatňují čekací doby, naštěstí. Z těch pojišťoven, kde se neuplatňují, vycházela nejlíp právě Maxima (ale jiný tarif, než máš; zabývala jsem se tím loni, a loni byla ok.. letos nevím, zda nejsou nějaké změny.. snad ne), šla bych tam. Netvrdím, že nějakých 50 - 60 000 nejsou peníze. Je to docela balík. Ale je to řešitelné, podle mě, nejsou to miliony.. a budeš mít klid. Teď si s manželem popůjčujete, ale po zbytek těhotenství budeš mít čistou hlavu. Že kdyby něco, bude o tebe postaráno. . Částka za pojištění je vysoká, ale prostě si můžeš být jistá, že nedáš víc. A jste na to přece dva, když manžel mákne, tak takové peníze jistě dohromady dáte... Mimčo potřebuje, abys byla v těhotenství v klidu.. a to bys nebyla, kdyby ses devět měsíců v kuse jen modlila, aby byl porod v pořádku a nezadlužili jste se kvůli němu do konce života.. Částka za komplikované těhotenství a porod by oproti ceně pojištění mohla být téměř likvidační, kdyby se něco stalo.
@dareen a ty by ses na to spolehla, sama u sebe? prostě by sis řekla ,,můj porod bude standardní a nekomplikovaný, jistě se nic nestane a mega to zrovna u mě stát nebude", a celých devět měsíců bys byla v pohodě? Já teda ne. Rady tímhle směrem jsou podle mne fakt extrémně špatné... pokud si má Světlana něco zjistit, tak ať si naopak zjistí cenu toho nejšílenějšího scénáře, co může nastat, a zváží, jestli jí to za to riziko stojí... dle mého názoru.
@muhehehe problem je v tom, ze ted takove penize nesezeneme, jelikoz uz mame jednu pujcku s vysokou castkou. Ma prace je nepravidelna a zrovna ted nemam zakazky a pulka manzelove vyplaty jde na pujcku a najem, zbyva par tisic na zivobyti
Muhehe-Já ji jen rikam,kde sehnat informaci o cenách ve zdravotnictví. ..souhlasim s komerčním pojištěním a domácí porody a jine,, super ''rady už totalne nekomentuji...Já tady vůbec málo komentuji, ptz se akorát vzdy diskutuje mimo téma. Já mám velmi dobrou představu o tom,jak vysoka částka muže byt za jeden ošetřovací den na ARU apod.ale ona k tomu dojde sama už předběžnou kalkulaci -pouze pisi, kam se má obrátit a take si uvědomit,ze jako cizinec non EU bude mit drazsi body..A také že nemá možnost pojistky přes muže /ze zákonného pojištění /.tim končím.omlouvám se za příspěvky.
@dareen neomlouvejte se a dekuju za rady
@svetlanalana promin ze ti do toho kecam furt - můžu se zeptat odkud jsi? Resp. Kde ted bydlite? Mam par známych po různých vydavatelstvich, mohla bych se zkusit poptat po nejakem treba i minimalnim úvazku... Jestli to teda ode me neni nevhodný navrh. Vic hlav vic vi. 🙂 Jestli je to ale úplně mimo, tak se omlouvám a zapomen na to.
@odula poslala jsem Vam sz
@svetlanalana uz jsem odepsala 😉
@svetlanalana Pokud nemáš zakázky, tak šup na nějakou brigádu, dokud můžeš... přece nebudete sedět s rukama v klíně a čekat, jak to dopadne.. Info sis měla zjistit předem (ale samozřejmě chápu, že na to člověk třeba nepomyslel- pojištění ostatně jinak máš, nemusí hned každého trknout, že se nevztahuje na porod; rozumím tomu. a nechci, aby moje příspěvky vyzněly nějak agresivně; snažím se být věcná, ono je to lepší, než jen někoho utěšovat a litovat), ale nezjistila sis to, mimčo už čekáte.. no tak asi nezbývá nic jiného, než se ,,kousnout" a dát dohromady šedesát tisíc, no.. úplně nadoraz snad nejedete (to by pak asi nebylo z čeho živit dítě) a ten zbytek holt budete muset dát dohromady.. podle mne třeba do dvou měsíců ve dvou lidech se přece musí dát sehnat 50 000, když to fakt hoří. i normálně vydělat, nemusí to přece být hned půjčka. Píšeš, že vytížená nejsi, takže já osobně nevidím problém, proč nárazově neskočit na nějakou brigádu- dokud je čas. Měsíc před porodem už nenahoníš nic a splácet něco po porodu taky neni nic moc.
@muhehehe ve dvou lidech za dva mesice v nasi situaci 50 000 nesezeneme, to pojisteni ma cekaci lhutu, za dva mesice budu v tretim mesici a nedostanu ani moznost si to pojisteni poridit kvuli ty lhute. Nicmene, nejde o to. Zajimalo me, zda existuje nejake alternativa, prip. jestli jsou jeste nejake informace, ktere nevim a zajimaly me zkusenosti lidi, ktere byli v podobne situaci. Dostala jsem par dobrych poznamek, za ktere dekuju.
@muhehehe no... Zákonné pojištění se vztahuje právě i na cizince bez trvalyho pobytu, kteří jsou v pracovním poměru - ale jenom od doby nastupu do zaměstnání po ukončení zaměstnání. Nevím jak je to s placením soc zdrav na brigádě.... Jak je to vlastně s ukoncenim pracovního poměru pri nástupu na mateřskou? Může ho zaměstnavatel ukončit nebo ne? Já jsem v tomhle pole neorane.... 😲
@svetlanalana Už v úplně prvním příspěvku jsem psala, že ne všechny pojišťovny uplatňují čekací dobu- troufám si tvrdit, že to je taky dobrá poznámka k tématu 🙂 Minimálně Uniqa a Maxima to umí i zcela bez čekací doby (ale ta Uniqa byla vždycky drahá jak peklo.. nevím ale, jak je to teď). Resp. vím, že loni to uměly, nějaké hyperaktuální info k tomu nemám, takže by sis to musela ověřit. A když jsme u toho, s tou čekací dobou si to vykládáš špatně. Ta znamená (podle konkrétní pojišťovny) buď že těhotenství nesmí VZNIKNOUT dříve než tři měsíce po podpisu smlouvy (to je ti k ničemu úplně.. takhle to má třeba Slavia), nebo že plnění v souvislosti s těhotenstvím nemůže být dříve než po třech měsících od podpisu. V tom druhém případě je sice teoreticky fuk, v jakém měsíci těhotenství jsi, ale obvykle je tam zároveň čekací doba na porod 8 měsíců, takže v těhotenství by sice plněno bylo, ale při porodu už ne.. takže když to shrnu, tak tam, kde jsou čekací doby, ať už jsou pojaté jakkoliv, už je pro tebe pravděpodobně pozdě už nyní. Ale opakuji- ne všude ty čekací doby jsou, jsou tarify, kde se čekací doby neuplatňují- a tedy pokud byste začali teď honit peníze, bylo by jedno, že by se to podařilo ne za dva, ale třeba za tři měsíce.
@chris_n V začátku těhotenství podle mne žádný problém. Ženský, co v supermarketu normálně pracují, přece taky neseknou s prací ve chvíli, kdy zjistěj dvě čárky na testu... jinak - určitě nepíšu, že je to jednoduchá brnkačka.. ta situace je fakt blbá. To, co radím, je nepopulární a není to zrovna to, co by tazatelku potěšilo, když si to přečte. Dozvědět se nějakou fintu jak to obejít by bylo lepší. Ale myslím že je fakt na místě se k věci postavit pragmaticky a čelem, dokud je těhotenství na začátku, a ještě pro to sama může něco udělat. Zákonné podmínky jsou tu takové jaké jsou, neobejde je. Je lepší teď hýbnout zadkem (jsou na to minimálně dva- zatím) a rychle se zařídit, než riskovat, že se něco potentuje při porodu, a budu to splácet do konce života. Je to ale jen názor, ne slovo boží, samozřejmě ;) Uznávám že můj psaný projev může vyznívat trochu agresivně, ale nemyslím to nijak zle.. moc nejsem na takové ty soucitné kudrlinky, byť jsem v reálu člověk soucitný velmi 🙂)
@pandabox a jak jinak to udělat, když si zde cizinci neplatilo pojištění? To nemá žádný východisko... Leda jim třeba tyhle částky rozložit do splatkovych kalendářů, nebo tak. Jinak to přece nejde :-/ neřekla bych, ze se chováme tragicky k cizincům. V Americe si to plati každý a nemalé částky. Je to blby, ale tak to je ☹ (neutocim, jen pro vysvětlení 😀)
@odula netroufám si nějak dalece se v tomhle rýpat, abych nenapsala nějakou blbost. Jen jsem loni zkoumala pojištění pro cizince (tu komerční verzi), takže k tomu se vyjádřit můžu, k otázkám co jsi položila (ohledně pojištění cizince, který pracuje), raději ne. Ale Světlana každopádně píše, že zaměstnaná není. U brigády se platí srážková daň, ne soc. a zdrav. A ukončit pracovní poměr zaměstnavatel tuším nemůže do tří let věku dítěte (mám dojem). Ale nakousla jsi další věc, nad kterou se tu zatím nikdo nepozastavil (ani já), a totiž, že Světlana nebude mít nárok na mateřskou ani na rodičovskou, takže by si měla ujasnit ještě tohle (jak to půjde nebo nepůjde navlíct na manžela)

@svetlanalana je to zoufale, byla nekde petice..trena je jeste aktualni..fakt mi je to lito, jak se my cesi chovame k cizincum..tragedie