icon

Prostě s penězma nevyjdu, jak to děláte vy?

kessien
2. lis 2015

Holky já už nevím. Ať mám na jídlo 7 tis. nebo 10 tis. prostě nevyjdu. Jsme tři, já, manžel a dcerka (7). Měla jsem na jídlo 10 tis, jsou dva týdny do výplaty a mám 1000 kč. To samé, když mám 8 tis, tak šetřím celý měsíc a stejně nevyjdu. Jak to děláte abyste prostě s tím co máte vyšli? Je půlka měsíce pryč a já mám na jídlo dost peněz a najednou je 10-14 dní do výplaty a já mám málo. Nechápu jak to dělám, to prosím neutrácím.

Strana
z7
kessien
autor
3. lis 2015

Jo a teplé večeře nedělám, zřídkakdy 🙂) Je pravda že mi kupujeme jak šťávy tak balené vody :(

kessien
autor
3. lis 2015

@zuzineckah Asi si nečetla příspěvky už ze včera. Ano, manžel mi nabídnul víc peněz když nevyjdu, ale mě to přijde zbytečné. Nechci prožrat ve dvou dospělých a jednom děcku 12-13 tis.
Jaké násilí? Já si přišla pro radu, jak to dělají i jinde. Takhle bych to chtěla vyřešit já a né zvyšovat rozpočet na jídlo.

jarkakr
3. lis 2015

Kdybyste byla z Třebíče nebo okolí, mohli bychom se sejít osobně a probrat to. Vy byste se podívala, jak to dělám já a já bych zase chtěla vědět, jak se dá reálně projíst tolik. Prostě mám opačný problém, i když mám peníze, tak neumím utratit víc jak 3800,-- + 500 na maso. 😀
@kessien

lenka5731
3. lis 2015

@kessien souhlasím s tebou. Taky mi přijde nesmyslné projíst hodně peněz i když ty peníze jsou. Přijde mi rozumné vždycky, z každé výplaty ušetřit, a tenhle přístup se mi mockrát vyplatil. Nedovedu si moc představit, kdyby u nás hospodařit muž podle svého uvážení, myslím, že by se nám výdaje na jídlo a bežné věci, co se kupují, tak ztrojnásobily 😀

kessien
autor
3. lis 2015

@jarkakr To by bylo fajn. Bohužel jsem z Varů! :D

zuzineckah
3. lis 2015

@kessien četla jsem ty příspěvky, ale pořád to nechápu. Těch rad tu padlo několik, tobě nevyhovují, tak jak to chceš řešit? Nemyslím to nijak špatně, aby sis nemyslela. Mě přijde těch 12-13 tisíc akorát. Ale zaujalo mě, co si napsala před chvílí, že kupujete balené vody - to bych třeba škrtla jako první. U nás vypadly z nákupů tak nějak pozvolna, radši kupuji kvalitní šťávy (nejlépe domácí, když se zadaří), když ne tak YO a pod. Je to mnohem lepší, zdravější a levnější, a to jsme dřív na minerálkách hodně jeli, v podstatě denně (magnesie, dobrá voda, mattoni...). Zkus to, třeba vám taky zachutná 😉

lenka5731
3. lis 2015

@zuzineckah které štávy kupuješ? A kde? Já jsem našla jen malé 300 ml lahvičky v Kauflandu, jsou bez připadného cukru (je z nich odpařená tekutina). O ničem jiném nevím. Proti cukru nejsem, ale vadí mi GF sirup a ten je snad ve všech šťávách, i v těch za stovku.

mysicka_lb
3. lis 2015

@zuzineckah S tím vším já naprosto souhlasím.

@kessien No tak ať Ti přidá těch 5 tisíc, Ty mu za to nakoupíš jeho dobroty, oba budete spokojení a problém vyřešen....

U nás je to tak, že máme peníze společné, ale každý má své kapesné a z toho si kupuje právě dobroty a nadstandardní jídlo (na kterém jsem se dohodli). Je na nás, jestli celé kapesné utratíme za dobroty, nebo ho investujeme do nečeho jiného. Ve finále ty čokolády (u nás uzeniny nefrčí), přispívají k duševní pohodě úplně stejně, jako třeba nová knížka nebo nové tričko, takže to není "rozežranost", ale kapesné investované do pohodového života🙂.

nick1234
3. lis 2015

My jsme třeba kupovali balené vody, protože to byla nutnost, máme opravdu hodně chlorovanou vodu, a nebyla dobrá (chuťově) na pití, a zničila nám nejednu varnou konvici, ale velmi dobrá alternativa je filtrační konvice, pořizovací cena je dnes pár stovek, filtry taky nejsou až tak drahé, a rozhodně je to lepší než se tahat s balenou vodou

somalicats
3. lis 2015

@kessien U nás to děláme tak, že já zařizuju nákupy, muž si zaznamenává všechny výdaje, takže vždycky další měsíc vím, kolik jsme utratili a za co. Na jídlo máme vyčleněno 7000 Kč/měsíc, většinou utratím tak těch 5000 Kč. Je ale fakt, že nekupujem žádné balené vody, občas džusy (ty má rád muž a kvůli nim neremcá, i když ví, že jsou relativně drahé), minimum uzenin. Standardně udělám jeden velký nákup týdně cca za 1000 - 1500 Kč a pak už jen dokupuju pečivo, případně ovoce a zeleninu, pokud spotřebuju zásoby. Maso nakupuju u řezníka. Doma nemůžu tvořit nějaké extra velké zásoby, máme malý byt, mražák pod lednicí s dvěma šuplíčky, takže tím jsem limitovaná. Nicméně v zásobě mám vždycky trvanlivé potraviny (mouku, cukr, luštěniny, těstoviny, zavařované - nemám sama vlastní zdroje, ale v létě si zajdu na samosběr jahod, koupím okurky, od ségry mívám meruňky - to zpracuju), takže před nákupem kouknu do spíže a co chybí, to doplním. Vařím denně, když jsem doma s mladší dcerou, starší má obědy ve škole a muž má obědy jen někdy, takže podle toho potom vařím. Většinou vařím polévku tak, aby vyšla aspoň na dva dny, a druhé jídlo podle toho, jestli si bude brát muž do práce oběd nebo nebude. Jíme prakticky vše, maso, ryby, zeleninu, luštěniny...

alkuska
3. lis 2015

No, pokud si chceš ověřit za co se ti ty peníze vlastně rozkutálí, nezbyde ti než si to jeden měsíc psát. Prostě bych vzala papír naležato, nadepsala bych několik sloupečků (pečivo, uzeniny, zelenina + ovoce, trvanlivé věci, voda, mlsky...), po každém nákupou to zaznamenala a hned uviděla, kde to mizí. Podle mě ti díru dělají například ty uzeniny, ty jsou dost drahé. A sice píšeš že všechno nejlevnější, ale pak přiznáš balenou vodu, taky je to podle mě úplně zbytečný výdaj. Takže kdo ví, co ještě máš za samozřejmé, ale na čem by se ve skutečnosti dalo ušetřit, ale to vážně jinak nezjistíš než si uděláš takový malý audit 🙂.

kessien
autor
3. lis 2015

@zuzineckah To není pravda! Jediná obálková mi nevyhovovala, psala jsem i důvod.

nevesta172
3. lis 2015

Ahoj, my máme s manželem jeden účet, kde posíláme každý měsíc peníze na jídlo. Pokud na kartě nejsou peníze, tak prostě nejsou a dojídají se zásoby. Do nedávna jsme jídlo vůbec neřešili a projedli jsme 6-8 tis. měsíčně - večeře v restauraci, vaření z polotovaru, apod. Teď jsme měsíčně na polovině 3 tis. Kč. Stálo to hodně námahy, ale jde to. Vařím na 2 dny manželovi obědy, vařím polívky, aby se opravdu najedl a nepotřeboval půl kila masa na oběd. Nekupujeme žádné minerálky a vody, výjimečně šťávu, hodně vaříme čaj. Naučila jsem se vařit - to byl asi základ :D Zabere to půl hodiny denně. Zní to blbě, ale je to tak. Pokud se nekoupí hotovky a člověk si to udělá sám, ušetří hodně. Koupím slepici, udělám vývar a z masa rizoto, to samé s kuřetem - kuře na smetaně, apod. Dělám si domácí těstoviny - tady je návratnost asi nula-nula nic, ale chuťově super. Na snídani manžel nemá každý den salám, ale udělala jsem domácí marmeládu a je spokojený. Samozřejmě máme rádi jídlo a nekupujeme určitě nějaké šunty. Máme rádi dobrou kávu, lepší sýry, apod. I přesto s penězi vycházíme.

crazynaa
3. lis 2015

Vařím na dva dny, nakupujeme po akcích doma máme mléko, brambory těstoviny , vejce pořád. Dokupujeme občas uzeninu, zeleninu, maso, pečivo. Hodně peču. Ted mám mega hrnec segedýnu a máme minimálně na 3 dny cena toho hrnce tak 150 kč i to je možná moc a máme to fakt na 3 dny... tímto se dá ušetřit hodně.

madrilena
3. lis 2015

Možná, že manžel moc jí? Musí mít uzeniny každý den? No, je to nezdravé... Asi bych si s manželem promluvila. Jinak v Lidlu mají spoustu věcí kvalitních a obvykle nejsou předražené.

madrilena
3. lis 2015

@kessien balené lahve a šťávy.... Tak třeba šťávy můžete vynechat nebo koupit jen občas a vody se dají třeba v Lidlu koupit za polovinu toho, co jinde

zuzana_ka
3. lis 2015

@kessien Jestli jsem to dobře pochopila, tak máte po výplatě zhruba 3 týdny a už jste stihli projíst 10 000kč????

kessien
autor
3. lis 2015

@zuzana_ka No ano, jak jsem psala, máme teda plný mrazák masa+zásoby. Jakože něco z těch peněz stále doma je, se snažím říct.

anniesfibis
3. lis 2015

@crazynaa 150 kc za hrnec segedynu? Ja tomu nerozumim, maso stoji kilo min. 150 kc + zelí + koreni...jak muzete udelat za 150 kc mega hrnec. Tzn. je v tom hlavně zelí a nebo nějaké mene kvalitni maso (vice tlusteho, nez masa tim myslim).

somalicats
3. lis 2015

@kessien Když máš plnej mrazák masa a zásoby doma, tak prostě nechoď na nákup a vař ze zásob... Nebo nevaříš? Já tu postřehla, že nevaříš večeře, a co obědy? Nebo jinak - jak vypadá váš jídelníček třeba na týden?

kessien
autor
3. lis 2015

Já vařím obědy, večeře máme studené. Píšu obědy do kalendáře, udělám si meny na týden a nakoupím dle toho. Třeba tento týden máme PO-UT-rizoto+ hovězí vývar, ST-ČT špagety, PÁ-guláš.polévka+sekaná s kaší, SO-kuře a brambor.No a večeře manžel jí buď párky, chleba se salámem, polívky. Malá polívky, jogurt s rohlíkem, rohlík se sýrem atp.

smekalovamo
3. lis 2015

Ahoj, tak my jsme zatím dva. A za jídlo dám měsíčně 6000 Kč. Kdyby nestačilo, přítel by na jídlo přispěl, ale vůbec nestrádáme. Snažím se vařit, jak už bylo psáno nahoře, tím hodně ušetříte. Taky jsem dělala v sobotu Segedin a měli jsme ho ještě v neděli. Jinak peču buchty, to máme k snídani nebo na chuť místo sladkostí. Snažím se nakupovat v akci,třeba i do zásoby a nekupuji vůbec kraviny, dělala jsem v Lídlu prodavačku, a když jsem viděla, za co lidi jsou schopni utratit x peněz. Nechápu, takových cukrovinek co kupují, třeba je Americký týden a oni nakoupí x burákových másel, sušenky, a koláč s polevou atd. (to si ho upeču doma a levněji ) prostě pro mě sračky, říkám, já si nic neodepírám, mám chuť na banán, koupím si ho, na pizzu koupím si jí,mám chuť jednou za čas na tyčinky, koupím si je. Ale abych tohle jedna několikrát v týdnu a nutně to potřebovala k životu a vykoupila akce s tímhle tím zbožím to fakt ne... Okolí o mě říká, že umím šetřit... Že to chtějí taky naučit, nevidím v tom nic zvláštního 🙂 Prostě se asi trošku uskromnit a ono to jde. 🙂 To potom když Vám nic jiného už nezbyde, šetřit se naučíte.

zuzana_ka
3. lis 2015

@kessien Tak hlavně, že jsou zásoby, ty jsou důležité🙂
JInak my utratíme za jídlo max 4tis ve dvou lidech, malá je víceméně na nutrilonu a jídlo má ve školce🙂
Nekupujeme žádné vody max kofolu či kolu a to jen tak 2x do týdne, nekupujeme žádné ty drahé parmské šunky apod. jen když je třeba nějaká oslava, tak na pohoštění. Maso kupujeme v akci a děláme zásoby do mrazáku(s tím, že kupujeme spíš kuřecí, krůtí občas levnější hovězí, né svíčkovou apod.), taktéž sýry, jsou drahé, takže kupuju třeba obyč eidam do mrazáku, kupujeme šunku v akci. Šunku používám spíše na vaření než na rohlík. Přítel má raději lovečák, tak koupím celou štanglu a má jí min na týden🙂
Chtěla jsem tím říct, že pro někoho je normální kupování toho nejdražšího masa, bio ovoce a zeleniny, kvalitní sýry ze sýrárny, sojové mléko apod. pak třeba ty účty za nákupy naskáčou

crazynaa
3. lis 2015

@anniesfibis natrefila jsem v reznictvi na plecko za 55kc/kg 🙂 jinak mastne odrezu nejime 🙂 pytlik zeli 17kc, koreni +-5 kc , jedna smetana 31% v Tescu momentalne 11.90 kc Takze uuplne v pohode. Nekupuji moc maso vakuovane, kde nevidim,jak cele vypada.

jitavrtule
3. lis 2015

@anniesfibis ale může. já dělala segedin o víkendu, z 800g krůtího stehna (cca 120Kč), když k tomu připočtu zelí za dvacku, trochu sádla, koření, zakysanku za deset kaček...nebude to za víc jak za těch 150,-Kč a taky jsme to jedli ve dvou tři dny v kuse ( a delší dobu zas nemusím segedin ani vidět 😀 ). Dělala jsem recept podle Vaňka, včetně těch gramáží, takže to opravdu nebylo samé zelí a tlusté maso.

Navíc na klasický segedin - vepřová plec je často v akci, klidně za 99,-/kilo, ani u řezníka nestojí o moc víc jak těch 120 Kč/kilo. A z kila masa je segedinu fakt kotel.

A je to prosím pěkně Segedin, ne Segedýn....

somalicats
3. lis 2015

@kessien A co snídaně? Obědy jí i manžel, nebo obědvá v práci?

Pomíjím nevhodnost rvát do sebe každý den uzeniny, ale řekla bych, že tady je hodně velká rezerva - navíc ty laciné uzeniny nemají rozhodně takovou výživovou hodnotu, jako třeba kvalitní šunka od kosti - párky, salámy, to všechno je nastavované. Pokud manžel obědvá v práci, tak toho k obědu navař víc a dej mu teplou večeři - zasytí ho to líp, jak x nožiček párků a hned máš úsporu. Rohlíky dnes a denně taky nejsou ideál - trochu to obměň, peč si pečivo sama. Pokud už teď děláš obědy i pro manžela, tak si i s večeří trochu vyhraj - studené večeře dnes a denně ve stylu chleba se salámem jsou teda masakr - zkus třeba zeleninové saláty s masem, zapoj trochu fantazii. U nás třeba frčí salát - zelenina na kostičky, zamíchám do toho bílý jogurt, nakrájím šunku nebo orestuju kuřecí nebo vepřové maso, nebo lososa či tuňáka (dle nálady), uvařím vejce natvrdo a rodina se může užrat...

kessien
autor
3. lis 2015

Chápu, holky nejhorší je, že mě se tohle fakt netýká! :D Nekupuji bio ovoce, ani nejdražší sýry a nejdražší maso. Možná chodim nakupovat příliš často. Třeba bych prvně měla počkat až se vše doma sní a pak jít teprve nakoupit.

kessien
autor
3. lis 2015

Manžel nesnídá, až v 10 v práci svačí. Já a malá snídáme sladký, buchty, koláčky, koblížky.
Jo, to zkusím taky změnit, aby každý den nejedl uzeniny i když bude asi pindat 🙂 Všichni obědváme doma. Já psala nemá každý den k večeři pečivo s uzeninou, má někdy polévku, vajíčka, někdy dojí zbytek od oběda. Ale svačiny to má denně to je pravda no nějaký salám, klobásu, párek někdy paštiku.

markyska88
3. lis 2015

@kessien určitě spotřebuj to maso z mrazáku a vrhni se na zásoby 😉 když je pár dnů před výplatou a já počítám taky každou kačku, tak vyluxuju špajzku a mrazák a vařím "co dům dal" 🙂

margot_ka
3. lis 2015

Jestli mate moznost jablicka od znamych (nebo klidne svestky, hrusky, merunky) tak zavarit anebo cerstve a k snidani vlocky podusene s ovocem (fajn recept maji kluci v akci)
Jinak moc nechapu,proc musi mit muz denne 15 dkg salamu? Vzdyt to neni vubec zdrave,tech sragor co v tom je...nereknu domaci,treba varit vlastni sunku, ale toto...leze to do penez,moc nezasyti a akorat mu to skodi 😉
Zacnete nahrazovat ppmazankama + zeleninou. Ono mu to fakt neuskodi a casem si zvykne 😉

Strana
z7