icon

Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?

21. bře 2023

Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏

Strana
z7
ai30
22. bře 2023

@ai30 Tech 12 tis proste ted reflektuje to, ze jeho jedina pece je platebni prikaz a navsteva co druhy vikend.

somalicats
22. bře 2023

@ai30 Tak to ale měli řešit už na začátku vztahu. Tohle je takový coby kdyby. Plus je otázka, kolik tomu jejímu manželovi vlastně je, to tu zatím nepadlo - co si máme představit pod pojmem starý.

j.a.n.i
22. bře 2023

@ai30 jelikož nevime jeho prijmy, tak ani ja, ani ty nemuzeme rict, zda maji nebo nemaji... Ale paušálně tvrdit, bze se prvnim detem nemohou snizit alemnty, je proste mimo.

ai30
22. bře 2023

@j.a.n.i No vzdyt to taky nikdo netvrdi. Jenom tvrdim, ze chtit, aby teenager mel stejne naklady na zivot jako sestimesicni mimino je proste blbost. Takze tohle 'kdyz na starsi 6 tis tak na mimino taky 6 tis', aby netrpelo, proste neplati. Zase v dobe, kdyz starsi uz bude samostatne, tak mladsi bude jeste muset financovat.

j.a.n.i
22. bře 2023

@ai30 Tak já netvrdím, že mají mít oba 6tis. ale je prostě blbost tvrdit, že to co jim platí je málo, či adekvátní, když nevíme, kolik bere, ano, může to být málo, může to být adekvátní, ale zároveň to může být i příliš, což tak trochu vypadá na tento případ, pokud fakt nemají další úvěry a je pravda, že jim zbývá 4 tis. na jídlo. Protože ať se to komu líbí, či nelíbí, ty mladší děti nejsou druhé kategorie, takže pokud má otec malý plat, tak holt dostanou méně všichni... A stejně je myšleno zamožřejmě se započtením veku a péče.
Nivméně pokud má otec plácnu třeba 40 tis. (což by dle popsané mohl mít), tak nové tabulky výživného určují těm původním dětem baj oko 4200,- každému.

autor
22. bře 2023

@j.a.n.i tak nové tabulky neznám, nicmene má cca 42tis a ty starší děti dle mého výpočtu na netu mají nárok na cca 13, mě děti by měly nárok na cca 10 (dohromady)
Jinak k příspěvkům zde.... Budu hledat brigádu, nicméně ne teď hned, ta mladší zatím bez prsa nevydrží, tak uvidíme jak vyjdeme první měsíce a pak se uvidí, kdy bude třeba brigáda. Případně pak dětí drive do "ústavu" a já zpět do práce. Sepsala jsem znovu výdaje, znovu propocitam....

hojda
22. bře 2023

Já to vidím na to sáhnout teď do té rezervy (kdy jindy než v této situaci) a pak se, co nejdříve nějak zapojit a začít vydělávat. Bohužel si ten luxus, že bys nepracovala dovolit asi nebude moct.

autor
22. bře 2023

Možná někdo rýpne že když má 40 tis tak jakou bídu řešíme
Máme "velké" příjmy, ale taky velké výdaje....
Chtěla jsem zde tipy a rady a jsem překvapená, kolik matek prostě musí do práce, opravdu jsem žila v doměni že být doma s dítětem do 3 let není nedostupný luxus....🤷🏼‍♀️

autor
22. bře 2023

@hojda ano, rezerva je v podstatě plánována na rodicak, takže snad jen neodejde lednicka a jiné věci hned tak 🙏👌

j.a.n.i
22. bře 2023

40 tis není nic moc, když má někdo 4 děti a ženu na rodičáku... ale holt prostě v téhle konstelaci být 3 roky doma fakt luxus je.

klokanka31
22. bře 2023

@ai30 Tak náklady pro teenagera...hlavní je snad ať má co jíst, ať má kde spát a v čem chodit. Různé kroužky, tábory, značkové oblečení k životu snad důležité nejsou. A i to oblečení se snad nekupuje každý měsíc 🤔

ai30
22. bře 2023

@klokanka31 O znackovem obleceni nkdo nemluvil, to sis tam pridala, aby to bylo jakoze mnohem vetsi drama 😂 A samozrejme, ze na tabory deti jet nemusi. Vzdyt klidne si muze tatinek vzit pres prazniny ctyri tydny volna a zabavit je doma zadaco. 😀

exbordelar
22. bře 2023

V dnesni dobe 40tis neni zadny zavratny plat. S tvym rodicakem ted budete mit plus minus 50. Minus cca. 10tis hypoteka, minus 5-10tis energie, minus cca 1500 telefony + internet, minus 12tis alimenty, minus dojizdeni do prace cca 3tis. To se dostavame na plus minus 12tis - a z toho poplatit vse ostatni - jidlo, drogerie, osaceni… plus spoustu dalsich skrytych polozek (napr. zradlo pro zvirata apod.). To proste je jasne, te pojedete fakt nadoraz 🤷🏼‍♀️
Bohuzel, doba je takova, ze byt s ditetem 3 roky doma, je opravdu luxus 🫤

exbordelar
22. bře 2023

@klokanka31 to uz je asi hodne dlouho, co jsi byla teenager, co 😄 i kdyz ja teda uz taky naky ten patek nejsem, ale ty pocity a potreby si zive vybavuji jeste ted. Jasne, ze nechces chodit jako nejvetsi looser party v hnusnych obnosenych hadrech, jasne ze chces jet s kamarady na tabor, jasne ze chces na dovolenou, jasne ze si chces sem tam i neco koupit a jasne, ze chces provozovat i svuj oblibeny sport, jezdit na vylety a se tridou na lyzak 🤷🏼‍♀️ pokud nechce mit rodic frustrovaneho teenagera, tak by mu mel aspon neco z toho doprat. A to proste stoji vic, nez zabavit ťrilete batole…

ilonne
22. bře 2023

No, docela mazec. Myslím, že se prostě budeš muset co nejdřív vrátit do práce. 6m mimo už taky nemusí být kojene co 2 hodiny.

klokanka31
22. bře 2023

@exbordelar Joo to už je tak sto let...🤔 Ne vážně, člověk mohl chtít to a to, ale když na to nebylo, tak jsme se mohli postavit na hlavu, a stejně jsme to nedostali 🤷‍♀️ A nebo by i bylo, ale byli jsme vychováváni skromně že nemůžeme mít vše co chceme. A kdo chce dětem dát co může, tak musí myslet na to zda na to má, jestli na to vydělá. Zrovna tuhle jsem se bavila s kamarádkou, ptala jsem se jí jestli plánuje druhý mimčo. A odpověď byla logická - že ne, její partner má dvě děti z minulého vztahu, a kdo by tolik dětí živil a šatil. Ona chce svému synovi dát co nejvíc, a proto teda zůstane jen u něj.

brunetka11
22. bře 2023

O nedostupný luxus se nejedná. Ale příjmy tvého muže prostě neodpovídají jeho potřebě nasekat si při jeho věku a zdravotním stavu 4 děti.
A to není kritika tebe. Je fajn, že to řešíš v době, kdy se dá ještě použít záchranná brzda.
Na jeho tendenci jednat podobně impulzivně - svou nezodpovědnost překrýt dalším potenciálním průserem v podobě půjčky na běžné rodinné náklady - bych si dala fakt pozor.
Co ti předložil jako záložní plán, když by onemocněl nebo byste z jiné příčiny přestali být schopni splácet jím navrhovanou půjčku?

P.S.
Jako upřímně - v jeho případě bych si sakra dobře ohlídala, aby si tu půjčku nevzal za tvými zády.
Tohle smrdí - normálního člověka sotva napadne, že by si vzal půjčku, když má reálně v záloze 100 tis. rezervu.

ver_ver
22. bře 2023

Je to složité, zatím bych prostě brala z rezervy a jak to půjde s kojením, šup na brigádu. I kdyby jen ten víkend, kdy jezdíš k rodičům. Nechat děti na hlídání a jít do práce. Jen se zeptám, prosím, neber to nijak zle, je to jen čistě moje zvědavost. Jak můžete zvládnout pokrýt jídlo za 4 tisíce měsíčně? To snad ani nejde, ne? Nedovedu si to vůbec představit a obdivuji každého, kdo v dnešní době dokáže pro 4 člennou rodinu pokrýt jídlo za méně než 12 tisíc, možná i vic

dvm
22. bře 2023

Tak jste měla šetřit z toho co navíc jste měla protože jste sotva nastoupila na rodicak a už jste byla těhotná, to se pak člověk namlsá, když má ani ne na rok 300 tisíc místo na 2,5 roku 🙃 já nevím, ale to lidi nepřemýšlí, že budou jednou na rodicaku a bez peněz, když si berou hypotéku? 🤷‍♀️

pavlinar
23. bře 2023

Caoko. Mně to taky nedá si nerypnout. Věděli jste, jaké máte příjmy a výdaje, tak jakepak překvapení, že rodicak není na vyskakování?
Ale k věci..v mojí bublince ženské jdou do práce dřív, než ve 3 letech, úplně normálně. S těma malýma dětma, co máš teď, si to neumím představit (já bych to nedala ani s 1, ale když člověk musí...) Ale tak za pár měsíců třeba něco nárazove, třeba budeš i rada, že vypadnes z domácího kolotoče. A pak třeba od 2 let mladšího nějaký pravidelný přivýdělek.
Na peníze starším dětem bych nesáhala, to mi přijde fakt hnusný. I když to říkám jako pozorovatel z venku. Kdyby šlo pak o moje nebo "cizi" děti, asi bych mluvila jinak. Ale už jen vztahy mezi sourozenci by to nejspíš narusilo.
Máte rezervu, šla bych do ní. Pár měsíců to vykryje a pak nějaká ta brigoska.

jahodi
23. bře 2023

tak jinými slovy na provoz vaší rodiny přinese muž 30 tis. (odečítám ty alimenty) To je poměrně na hraně a tou hypotékou a dvěma dětma no...

jahodi
23. bře 2023

já si myslím že to s 4000 na jídlo napsala tak, že přechází z MD na RD a když si odečetla všechny ostatní fixní výdaje, tak na to jídlo jí v těch počtech vyšly 4000.

janule0123
23. bře 2023

Jako prijem nemá spatny a dle toho co píšeš, tak ani ty si neměla spatny prijem před detma … ale problém jsou ty výdaje k vašim příjmům, pokud si na třetinovym prijmu, ještě za poslední rok ceny všeho vyletely… je to málo … je to bohužel neco, s čím musíš počítat dopredu, ze budeš doma tři roky ..nebo 5… my jsme si třeba uver na bydlení nastavili na Max do 68let; ať je splátka co nejmenší ..: nepočítáme ze do skoro 70 budem platit bydlení… udělali jsme to kvůli minimální splatce- kdyby se něco pokazilo… s předpokládem, ze budem dávat peníze do mimořádných splátek …

autor
23. bře 2023

Nestíhám na vše odpovídat....
Hypotéku muž už měl, než jsem si ho vzala.

A nakonec jsem se dopočítala nějakých cca 14 tis na měsíc na vše - jídlo, benzín, léky, drogerie, oblečeni, boty - což není každý měsíc, vím, nicméně prostě na život...pro nas 4 (ano, to nejmladší zatím jen pije mléko, ale to taky nebude pořád) a plus na 2 víkendy v měsíci a prázdniny pro ty starší 2 děti

bara88
23. bře 2023

Hele já Teda nevím ale to ste nevěděli předtím než ste si udělali to druhé dítě,že nebudete vycházet?jako víš o kolik se ti zvýší výdaje když děti porostou?vy ty problémy tím pádem budete mít pořád. Ty sice začneš něco vydělávat ale děti te budou stát mnohem víc, aktivity pro ně taky a manžel už mladší nebude

exbordelar
23. bře 2023

@bara88 ale minulost zmenit nejde 😄 takze resme to, co je ted 🙂 a otazka znela, jestli je pujcka dobry napad a pripadne co s tim. Ne zda mela pred X lety delat neco jinak 😌

Vis co, vse je jen docasne. Reseni je spousta, bez tveho navratu do prace aspon na par dni si udrzet stavajici komfort pujde blbe.
Az zacnes chodit normalne do prace, bude to jine kafe 🙂 spousta rodin na rodicaku obraci kazdou korunu, nejste v tom sami 😉

klokanka31
23. bře 2023

Asi nějak nechápu, ale on sám zvládal platit hypotéku, alimenty, něco taky jíst musel, to samé benzín atd.,tak jakto že teď to nejde?

ai30
23. bře 2023

@klokanka31 Ja nevim, treba proto, ze zivit jednoho dospeleho cloveka a zivit dva dospele lidi + dve male deti je rozdil? Mohlo by to byt ono? 😅

dvm
23. bře 2023

14 tisíc je hodně slabé pro 4-členou rodinu, budete si muset rozpocitat těch 100 tisíc na 30 měsíců a šetřit trosku z daní každý rok za dvě děti 37500 plus hypotéka když platíte 18tis tak by vám na daních mohli cca těch 12tis vrátit takže to mas dohromady cca dalších 100tis a z toho už se něco dá, nebude na vyskakování, ale půjčku bych si nebrala na 100000000000% !!! To by bylo jen z bláta do louže ☺️ (PS těch dalších 100 tisíc myslím dohromady za ty dva roky) 😃

pajii25
25. bře 2023

Minulost nezměniš. Za mě byla chyba děti takhle brzo po sobě . Kdyby nepřišla tahle krize, přijde jiná, je to běžný vývoj ekonomiky. Ale fakt je potřeba řešit co je teď, ne řešit co nezměniš . Snad sis ho brala z lásky ne ? Tak v dobrém i zlém.

Já bych sáhla do rezervy a jen co to půjde, najít si brigádu. Nevím co jsi původně dělala za práci, ale já se třeba mohla vrátit kdykoliv do své původní na výpomoc . U dcery jsem chodila o vikendech uklízet a sbírat kámen na pole. Mapuj pravidelně možnosti a ono se určitě něco najde ☺️ prcek na tobě taky nebude závislí do nekonečna.

Vždycky je světlo na konci tunelu, ale rozvést se hned nebo vzít si půjčku je trochu nešťastné řešení .

Strana
z7