icon

Řešení problémů s návratem do zaměstnání po rodičovské dovolené

23. črc 2024

Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost.
V září mi končí RD a od listopadu bych měla nastoupit do zaměstnání, no jo, JENŽE mi nepřijeli dítě do školky a tudíž se tam nemůžu vrátit. Máme prozatím zajištěnou dětskou skupinku, která ovšem zaprvé stojí nemalé peníze, zadruhé otevírá nejdříve v 7 hodin ráno a můj zaměstnavatel vyžaduje docházku od 6:25, což prostě nestíhám, otec dítěte chodí do práce na 4 na ráno, takže to už vůbec neexistuje, aby dítě odvedl on a nikoho jiného nemáme. Pracovala jsem ve státním zařízení. Na personálním mi řekli, že není možné, aby mi nepřijeli dítě, že to nechápou apod. Ale pokud vim, povinnost přijmout dítě do školky je až v předškolním věku, což mě dítě není. Nabízeli mi, abych já požádala pana ředitele o neplacenou dovolenou, budu si platit sociální zdravotní a budu Zadarmo s dítětem. Aha.... a z čeho jako budu žít, platit si to sociální zdravotní, jídlo, nájem apod. Ano mám doma chlapa, ale všechno neutahne sám. Pracovní dobu mi nepřizpůsobí, tak ještě mi navrhli, abych dala výpověď dohodou, JENŽE, od dvou zdrojů jsem slyšela, že ji dávat nemám, že mám počkat až, mi dají výpověď oni, jednoduše se mám nechat vyhodit já jimi, že pak dostanu odstupné, že je to taková "náplast" pro maminky v téhle situaci. Je to tak? Má někdo zkušenosti, nebo co mám vlastně dělat? Já přeci nemůžu za to, že mi do žádné školky dítě nepřijeli a tak nemůžu nastoupit do práce, ale nějaký příjem mít přeci musím, nebo to ten stát, je k nám opravdu tak lhostejný? Od 15let brigadnicim, v životě jsem nebyla na úřadu práce, vždy jsem od vystudování školky pracovala a teď tohle? Děkuji

Strana
z4
konidana
24. črc 2024

@merope jasně, obec ti místo ve školce najde, co na tom, že to bude o 50km jinde😅

andelka
24. črc 2024

Je to problém. Ale zkusila bych oficiálně ( ne jen se někoho zeptat, a s odkazem na příslušné zákony) požádat buď o neplacené volno, nahlásit se na pojišťovnu, nechávat dítě v MŠ jen do oběda a přitom mít brigádu jinde, nebo o úpravu pracovní doby posunutím třeba od 7:30 ( manžel by dítě vyzvedl) nebo o zkrácení úvazku. Anebo holt podat výpověď a najít si jinou vhodnější práci.
Mívala jsem ( naštěstí krátkodobě,ale jo) děti v 6h v MŠ a v 6:10 v družině, v 6:25 jsem byla v práci. A to už jsem měla zaměstnavatelem na žádost upravenou pracovní dobu, normálně jsme měli 5:30-13:45, já to měla o hodinu posunuté, takže děti byly v zařízeních 6-15h cca. Předškolák a prvňák.
Řekla bych, že už když si člověk dítě pořizuje, počítá s tím,že se může ledacos změnit. Že dítě nevzali ve 3 do MŠ bylo běžné už před 10-13 lety. Otevírací doba školek v okolí je taky známá. Jak pracuje muž taky víme, tušíme ( můj je technik, je jasné,že většina prací v oboru bude na směny. Proto já mám částečný úvazek, i když je to finančně slabší.), zda máme nebo nemáme hlídání taky víme. Změna je život no.

cherie24
24. črc 2024

Zajdeš na pojišťovnu, u které jsi registrovaná a eviduješ se jako žena pečující o dítě neboli žena v domácnosti. Sociální a zdravotní pak za tebe odvádí oni. Já se tam budu hlásit v lednu. Taky mi malou nepřijali. A ano, je to na prd, ale v případě polovičního úvazku a soukromé školky + doprava autem, bych byla finančně dost v mínusu a hlídání nemáme. Jestli jsem to správně pochopila, tak nejsi mobilní autem, takže ani žádná vzdálená práce a školka nepřipadá v úvahu?

andelka
24. črc 2024

Taky jsem od 3 let byla na pojišťovně. Dítě mi vzali od 3,5 a já jsem se stejně neměla kam vrátit. Na ÚP jsem šla až šel malý do MŠ,a práci jsem stálou našla až za rok. Představy a plány jsou pěkná věc, ale často se člověk musí zařídit jinak. V době " na pojišťovně" jsem měla brigádu, často o víkendu, a na ÚP podporu, potom zas občas brigádu. Děcka byly mezi 3 a 5 rokem často nemocné, byla jsem s nimi i 2x měsíc v ozdravovně. Před dětmi to člověk plánoval jinak.

autor
24. črc 2024

@cherie24 přesně tak, auto nemám, takže nemůžu dítě nikam dovážet, nic méně ani v okolních dědinách není místo ve školce, takže i kdybych dítě vozila třeba na kole, tak není kam 🤷. Za soukromou školku budu dávat 6000,- . Takže když se nahlásim na pojišťovnu tak mi platí i sociální i zdravotní? Já myslela že minimálně jedno z toho si musím platit sama

ninive211
24. črc 2024

@konidana Hlavně já bych ani nechtěla asi dobrovolně pracovat pod zaměstnavatelem, de musím být přesně 6:25 na značkách, ani o minutu dýl, jinak problém, bez ohledu na to, že mám doma čerstvě tříleté dítě, které se mi třeba budí s velkými obtížemi v sedm (příklad) a tak nějak "polomrtvé" jsem schopná ho dovézt do školky na 7:30 a v práci být 7:50 za ideálního předpokladu, pokud mám tu práci ihned u školky. Žádné "neumožní mi zkrácení" neexistuje. Má na to nárok a zbytek je jen o ochotě zaměstnavatele. Spíš ji prostě chtějí nějak vyštípat a stanovit jí podmínky takové, aby sama netrvala na tom, že chce nastoupit a podala výpověď. Al nesmí se nechat, pokud nastoupit chce, tak písemná žádost s jasně stanovenými hodinami od-do, kdy můžu dělat (samozřejmě aby to bylo nějak reálné, pokud doteď měla 8h úvazek a z ničeho nic žádá o úvazek 3 h denně, tak to jí asi jaksi nevyhoví).

ninive211
24. črc 2024

Hradit si sociální není povinné (jen se ti pak logicky nic za tu dobu nepočítá do případného důchodu), zdravotní ti platí stát, pokud se nahlásíš jako osoba pečující.

barulina
24. črc 2024

@somalicats v Ostravě berou normálně od 6hod. Jen pro info

ninive211
24. črc 2024

@merope Přesně tak, pokud má dítě 3 roky až v listopadu, tak je z hlediska příjetí do MŠ bráno jako dvouleté.

jajulin
24. črc 2024

@ninive211 nejsem odborník, ale není to tak, že do 4 let dítěte se to na důchod počítá? Náhradní doba nebo tak nějak se to jmenuje.

autor
24. črc 2024

@ninive211 před nastupem na mateřskou a rodičovskou jsem to měla tak, že jsem byla 2dny v práci 12 hodin 2dny volno, 2dny 12hodin v práci 2dny volno a tak stále dokola. Nyní by nebyl problém od pondělí do pátku chodit 8-16, ale jak píšete. Záleží jestli vůbec mají ochotu, zatím nemají, zkusím je písemně požádat a uvidíme. Já jim výpověď rozhodně dávat nebudu, pokud oni mi ji dají z toho důvodu, že jsem pro ně nepotřebná s takovou pracovní dobou tak hold musí dát výpověď oni s tím že ted už bych na odstupné nárok měla nebo ne?

ninive211
24. črc 2024

@jajulin Jako náhradní započitatelná doba joo, ale výdělek tam bude mít nulu, ne?

ninive211
24. črc 2024

No podle mě v případě, že jim písemně zažádáš o změnu pracovní doby a oni to shodí se stolu, že z vážných provozních důvodů to tak nejde, tak pak jsou problém provozní důvody a je problém na jejich straně, nemají pro tebe odpovídající pozici dle smlouvy a měli by ti to odstupné dát. Ale nejsem právník ani školený personalista.

eviicka
24. črc 2024

@jajulin ano do 4 let se to počítá jako náhradní doba.

jajulin
24. črc 2024

@ninive211 výdělek nula, ale je to vedeno jako odpracovaný rok, stejně jako při rodičáku. Ale jak píšu, až tak se v tom nevyznám a na státní důchod nespoléhám.

veroniquecz
24. črc 2024

@moudivlacek můžeš žádat o úpravu pracovní doby jak zkrácením, tak časovým omezením.

veroniquecz
24. črc 2024

@jija tak snížení uvazku bez posunu pracovní doby ti nepomůže. Můžeš mít místo 8 hodin 6, ale stejně třeba zaměstnavatel bude vyžadovat začátek v 6:00.

veroniquecz
24. črc 2024

Oni ti vypoved nedají, nemají důvod, oni pro tebe místo mají, překážku nastoupit máš ty. Pokud ti nevyhoví v úpravě pracovní doby, tak musíš buď nastoupit a nebo podat výpověď ty. Samozřejmě bez odstupného.

veroniquecz
24. črc 2024

Ještě mě napadlo s touto stridavou pracovní dobou - zařídit si někoho, kdo by ditko vodil do školky a odpo by vyzvedl manžel ne, když začíná tak brzy.

fifinka2020
24. črc 2024

Zkusila bych ještě tu školku... mám to podobné (dcera v září 3) a kolem je šílený přetlak, ale mestka část zajišťuje dětem od 3 let místo, byt ne v preferované školce třeba... takže bych v září zkusila obvolat skolky (I ty dal), zda nemají volne místo, podle mě se určitě něco najde.
Anebo zkusit se domluvit v detske skupině- u nás třeba otvirali od 7, ale měli na webu, že v případě potreby lze vzít dítě i driv

cherie24
24. črc 2024

Autorko, těžko něco radit. Já jsem počítala s tím, že mi malou do školky nevezmou. Máme u nás v okolí opravdu přetlak dětí (náplavy z města) a jen malé školky, které nemají kapacity pro nově přistěhované. Takže je to běžná záležitost, že se děti nedostanou. Někdo to řeší prodloužením rodičáku, někdo tím, že zůstává doma jako žena v domácnosti a někdo vozí děti někam dál, většinou poblíž práce. Nevíme, kde ale žijete. My třeba bydlíme na vesnici, kde bez auta je člověk úplně plonkový, takže 2 auta jsou nutnost. A zaměstnavatel ani stát opravdu není povinný řešit to, jestli se dítě dostalo nebo nedostalo do školky a jestli má člověk jak dojíždět do práce. Spousta mých známých a kamarádech podávalo výpověď z práce, protože jim nevyhovovala pracovní doba, když už mají doma děti. A dost často si pohoršily, ale zkrátka přednostně chtěly skloubit práci a děti. Nějak mě ani nenapadlo, že bych měla chtít od státu, aby řešil to, že budu 3/4 roku doma, ale je pravda, že s těmi školkami je to na hodně místě velmi zlé a to je záležitostí státu...

drep
24. črc 2024

Problém je ale na tvé straně, ty nejsi schopná nastoupit podle své pracovní smlouvy. Když budou argumentovat provozními důvody a ty máš pocit, že kecají, tak je můžeš dát k soudu. Nejspíš se to dlouho potáhne a nejspíš vyhraješ, je ale otázka, jestli to chceš.

knuffel
25. črc 2024

Jsi narazila na realitu...
Mám pocit, že zaměstnavatel se zařídil bez Tebe a moc zájem nemá, možná se cpeš někam, kde Tě fakt nepotřebují/nechtějí.
Realita je taková, že se musíš zařídit Ty. Prostě si najít jinou práci. A argument, že nemáš auto, je úplně mimo, pokud bydlíš v díře, je auto základní nutností, bez které se prostě do té jiné práce nedostaneš.
A pokud to nevychází časově, můžeš zkusit oslovit nějaké důchodkyně/maminky na mateřské z okolí na to odvádění/vyzvedávání dětí.
Ano, situace se školkami je blbá, ale ta už je blbá dlouhodobě, dnes už je aspoň možné sehnat ty dětské skupiny. Když jsem před 12 lety hledala soukromou školku na půl roku, můj 2,5letý syn jezdil s manželem 45 minut autem do školky, ve školce zůstával plnou pracovní dobu manžela a pak se vraceli zase 45 minut domů, tak si spočítej, jak to časově vycházelo.
Možnosti máš, jen nebudou podle Tvých ideálních představ. To je život.

michaela666
25. črc 2024

Tohle je bohužel realita. 🤷 Na tvém místě bych žádala písemně o změnu pracovní doby a když zaměstnavatel nevyhoví, tak prostě hledat jinou práci. Každopádně s odstupným bych se rozloučila rovnou, překážka je na tvojí straně.
Dostala jsi radu, ohledně osoby pečující o dítě - což vyřeší zdravotní a k tomu bych si našla brigádu podle toho, kdy má manžel volno. Střídali jsme se tak u dcery víc jak rok a na přechodnou dobu se to dá zvládnout. Jen si budete bohužel předávat dítě mezi dveřma a jako rodina trávit o dost méně času, ale nebudeš doma zadarmo.

nat
25. črc 2024

Ale překážka není na strane zaměstnavatele ale u Vás,takže odstupné nula a hlavně si myslím,že pokud máte dítko narozené takto chtělo to řešit trochu dříve a hledat řešení v práci..Možná kdyby jste přidal dříve ze by jste měly klid a čas hledat řešení ,ale zaměstnavatel má praci ale vy podmínky nechcete akceptovat hold dát sama výpověď a hledat práci jinde..

mia5344
25. črc 2024

Jinak proč by ti měli dát výpověď s odstupným? Prostě máš nastoupit, nenastoupis/budeš mít absence a vyhodí te na paragraf... Proč by si měli navyšovat náklady tvým odstupným když překážka je u tebe a ne u nich. Napsali ti, že nastoupit můžeš ale nevyhotovuje ti to 🤷 za to zaměstnavatel opravdu nemůže... Miluješ si to prostě moc ideálně a popravdě na matky s dětmi nikde až tak obrovské ohledy neberou, to je prostě realita a fakt. Musíš se zařídit sama, dítě jsi taky chtěla ty s manželem a jak to máte/nemáte s penězi taky nikoho moc netrápí... Je to vaše zodpovědnost tak netřeba házet vinu na stát

daisymaminka
25. črc 2024

A co kdyby ses autorko vrátila do práce a zaměstnání změnil manžel? I tato možnost existuje. Většinou i některé "chlapské" profese (nevím, ci manžel dělá) se hledají snadněji než některé ženské...
Já jen, že to není vždy jen o matce...

merope
25. črc 2024

@konidana Proto je tam ještě podmínka, že tam, kde zajistí školku, musí taky zajišťovat dopravu. Což typicky 50 km nebude. Ač teda někde prý takto šíleně zajišťují ZŠ.

eviicka
25. črc 2024

@merope ale ta podmínka platí pro děti starší 3 let, ne? Takže to zakladatelce stejně nepomůže.

merope
25. črc 2024

@eviicka Já nepochopila, zda jsou dítěti na podzim 3 nebo 4 roky.

Strana
z4