icon

Rodinné peníze na RD - jak to u vás funguje?

jahodi
24. říj 2016

Takový menší průzkum... Jak to u vás funguje s penězi když jste na RD.Zajímalo by mě asi toto... vydělává jen manžel a vy jste na RD - co z RD platíte..? (Při)vyděláváte si i samy? Takto vydělané peníze si necháváte na "svoje" útraty navíc, nebo to jde do rozpočtu na běžné potřeby?
U nás... manžel má teď práci a přivydělává si má vedlejšák, vše dává do rozpočtu a velmi hlasitě o tom mluví 🙂 , ale s tím že třeba rovnou z kšeftu jede do krámu a udělá "velký nákup" = koupí si v tom spousta "dobrot" co jí jen on a ne zrovna levné věci... Jinak platí asi vpodstatě vše, akorát mně z RD odchází fond oprav a splátka auta, já si taky přivydělávám a dosud většina šla do rozpočtu, a teď mám brigádu navíc a tu už chci spořit, takže od teď půjde ode mně do rozpočtu jen míň jak polovina mých přivýdělků a tak slyším spousta komentářů že on do rozpočtu dává vše... No, jdu vytírat podlahu, tak doufám že vás toto kecací téma zaujme a budu pak mít nějakou inspiraci jak to funguje jinde... 🙂

Strana
z3
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
nininka23
24. říj 2016

My máme dva soukromé účty, oba jsou na mě, oba od nich máme karty, jen já mám problém, že k nim nevím pin. Na jeden účet nám chodí rodičák (nakupuju z toho dárky, oblečení pro děti, kosmetiku, radosti), na druhý jdou peníze, máme vlastní firmičku, kde jsme jediní dva zaměstnanci, tkaže peníze z toho jdou na druhý účet. Když potřebuju, sáhnu tam.

ladyhacek
24. říj 2016

Ještě před RD > máme společný účet - nemáme moje tvoje, ale naše. na jednu stranu je to dobré, ale na druhé si připadám bez peněz > manžel je spořivý a já bych jen utrácela (né za zbytečnosti, ale něco navíc co se hodí a drobnosti. Ale teď já na RD a manžel již několik měsíců na neschopence a rozpočet je skutečně tenký > dríve jsem měli ,,kapesné´´ za to jsem si koupila něco navíc co jsem chtěla, ale to teď padlo takže proto si připadám, že nci nemůžu > nic mi nechybí, ale takové to jéé to je hezká šála > těch máš 10 je to zbytečnost (to je příklad - manžel je praktický > na jendu stranu mě to štve, ale na druhou vím že má pravdu 🙂 Dost mě za ty roky naučil šetřit a přemýšlet (i když si ráda občas rozšoupnu 🙂 )

mysicka_lb
24. říj 2016

Ahojky, my to máme tak, že máme jeden společný účet, na který chodí veškeré peníze a ze kterého se vše platí. 1000 Kč měsíčně si z toho každý necháváme jako kapesné a z toho si kupujeme, co kdo uzná za vhodné (sladkosti, oblečení, časopisy, kadeřnice apod.). Máme přesně domluvené, co se kupuje z toho kapesného a co ze společných peněz (např. léky a kosmetika se vždy kupují ze společných, i kdyby byly nakrásně jen pro jednoho z nás). Naprosto mi to tak vyhovuje - máme společné peníze, a přitom mám své peníze, se kterými si můžu dělat, co chci. Až budu opět vydělávat, půjde to zase na společný účet a zvýšíme si kapesné (stejně jako před narozením malého).

prostejina
24. říj 2016

Máme kreditku. Manžel ze svyho platu platí nájem+energie+internet, jídlo platime z kreditky a když přijde vyúčtování, tak to zas zaplatí on, a já svoji "polovinu" z mateřský (kterou bych jakoby zaplatila za jídlo - tak jsme domluveni, ze já platim jídlo+drogerii+oblečení) poslu na sporici účet. Tím pádem vlastně jde moje mateřska na "horší časy" a zároveň z ni platime splátky na auto. Vyhovuje nám to 🙂

verusky
24. říj 2016

@jahodi pises srozumitelne 🙂 nezavidim... jedine, co bych zkusila, je udelat presny rozpis, vcetne tech jeho pochutin. a pak to budes mit cerne na bilem... tzn. napr. na tyden mam bezne 1500kc, ale tento nakup byl o jeho veci o 350korun drazsi, byl vsak jen jeden za mesic, takze kvuli 350kc se asi hadat nebudeme a privru oko. nicmene ja si pro sebe koupim sezamovou tycinku za 10kc, dvakrat do mesice, takze bych si jeste trista mohla utratit, coz je za dva mesice na kadernici...

elielizabeth
24. říj 2016

Už chápu, proč může mít tolik chlapů bokem milenky, když má skoro každý doma oddělené finance... A zas nechápu, když jsem si vybrala partnera, se kterým chci žít, mám s ním případně i děti, tak jak můžeme mít oddělené finance. Slyšela jsem i to, že chtěla ženská na dovolenou, kam chlap nechtěl, tak jí řekl, že stejně nepojedou, protože ona na to nemá peníze. Nebo že nemá kupovat tak drahé plínky, aby měla na kosmetiku pro sebe... Máme od začátku s manželem (tehdy přítelem) finance dohromady. Jeden účet, kam chodí výplaty, kam chodila i "jen" rodičovská a nikdo z nás nikdy neřešil, kolik toho kdo sní, kdo co naházel do košíku v obchodě... Prostě se z účtu zaplatí náklady na bydlení, nakoupí se potraviny a když je něco třeba, tak o tom mluvíme spolu. Pak máme zřízený spořící účet, kde šetříme a zase spolu. Na začátku našeho vztahu jsem neměla příjem, vše platil on, pak jsme vydělávali plus mínus stejně, pak jsem byla 4 roky doma s dětmi a teď zas pro změnu vydělávám o několik tisíc víc než on. Ale vždycky to byly a jsou peníze naše. Když jsem si na rodičovské odskočila na manikůru, tak mi to manžel ještě pochválil a hned se zeptal, kdy půjdu zas, abych změnila barvičky 😀 místo toho, aby mě osočil, kolik to stálo a že on si tento měsíc pro sebe nic nekoupil. Oddělené finance ve vážném vztahu opravdu nikdy nepochopím ☹

svetlus_pepca
24. říj 2016

My máme každý svůj účet, ale každý kartu k účtu toho druhého. Když mně přijde rodičovská, nechám si na svém účtu peníze na trvalé příkazy (penzijko a telefon) a zbytek pošlu na manželův účet. Z toho pak jedeme celý měsíc společně. A to, co se nám povede ušetřit (pokud se povede) pošle zase manžel zpět na můj účet. Máme tak přehled, kolik za měsíc utratíme a kolik ušetříme, a zároveň máme rezervu, do které kdykoli můžeme, ale zároveň víme, kolik to je. Ale zpočátku jsem se tomu bránila. Ani nevím proč, asi pro ten pocit "moje peníze". Jenže pak to dopadalo tak, že jednou se zaplatilo z mého účtu, podruhé z manželova, pak jsme nevěděli, kdo odkud kolik utratil a občas se nám stalo, že jsme prostě vlítli do mínusu, aniž bysme to věděli. Takhle v tom máme pořádek a funguje nám to 🙂

martinka_33
24. říj 2016

@ladyhacek to máme podobně, já ráda utrácím a manžel by spořil, udělali jsme kompromis, já utrácim míň než bych chtěla (u hodně věcí si představim jeho kyselej obličej a přejde mě na ně chuť 😀 ) a on spoří míň než by chtěl (protože mu část peněz utratim)

martinka_33
24. říj 2016

@elielizabeth to s těma milenkama nesouhlasim, asi bych po finanční stránce nezjistila, že nějakou má i když máme společné peníze.. Nezkoumám kolik a za co utratí, v sezoně má vedlejší příjem za hotové, ty dává taky do společného, ale kdyby je tam nedal všechny, nezjistila bych to.. Ale jinak si taky myslim, že moje a tvoje do společné domácnosti nepatří..

blondynka400
24. říj 2016

@elielizabeth vidíš a já zase nechápu, jak někdo může mít společný účet. Jsme spolu už fakt dlouho, máme děti a nikdy by nás ani jednoho nenapadlo mít společný účet. V životě jsme se ani jednou o peníze nepohádali... Každý si jedeme na "své" , každý si platíme to "svoje", když je něco většího, domluvíme se kdo dá kolik, a vyhovuje to 100% a to i v tu dobu, kdy jsem byla na "RD".
A ta milenka? Jako sorry, ale to není o společném účtu, ale o tom, co chlap chce a nebo nechce .-)

martinka_33
24. říj 2016

@jahodi asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit, ale z toho co píšeš bych si nějaký peníze taky snažila ulít bokem, vypadá to, že tvuj manžel neumí moc hospodařit..
Za sebe třeba vim, že kdybychom museli s manželem omezit výdaje, tak se neshodneme v čem je omezíme, on podle mě utrácí hodně za jídlo, já podle něj kupuju zbytečně drahý kraviny (byť jsou to věci pro malou nebo do domácnosti)

nicol22
24. říj 2016

My máme s manželem každý svůj účet. Mně chodí rodičák 3800,- z toho zaplatím tak účet za telefon, splátku jedné půjčky a nemám nic. V podstatě všechno platí manžel. Teď jsme dostavěli dům, platí hypotéku, pojistku mě i synovi a všechno ostatní. Nikdy mi nedal najevo, že on vydělává tak on bude rozhodovat nebo že by mi řekl, že něco nemůžu koupit, samozřejmě pokud nám to finance dovolí.

tomikjoejoe
24. říj 2016

U nás má větší příjem samozřejmě manžel, já jsem na mateřské - cca 7 200 - z toho poplatím věci pro děti, školku a jídlo pro nás všechny než manželovi přijde výplata. Hypotéku atd. platí manžel, jenže kromě toho si když něco chce koupí z peněz, které se dávají stranou na auto a aby si mohl kupovat snídaně a pivo, případně někam zajít posedět má pro sebe také nějaké peníze. Já a děti se kvůli tomu musíme vejít do rozpočtu o který se dělíme i s manželem, kdysi jsem měla i něco extra pro sebe. ale to zmizelo se s narozením nejmladšího syna a manželovým každodením pojíjením piva. Navíc mi čím dál častěji vyhrožuje, že peníze z výplaty jsou jeho a já mám pro sebe a pro děti rodičák - z čehož bych měla i platit ideálně za sebe a děti nájem.

Doporučuji řešit situaci co nejdříve, mohlo by se stát, že to bude čím, dál horší a pak je to velice nepříjemné.

kacca11
25. říj 2016

@elielizabeth spolecny ucet neznamena nemoznost najit si milenku a naopak, oddelene finance tuto moznost automaticky nedavaji. A dalsi vec je, ze mnohdy si jeden "spolecny" ucet narokuje jen jedna strana, zatimco v pripade dvou uctu mohou byt spolecne oba. To je trochu nesmyslne tak, jak to pises...

No, my mame jeden spolecny ucet. Driv jsme mivali kazdy svuj, ale byla to zbytecna komplikace a zbytecne veci k reseni. Pro nas je jeden ucet pohodlnejsi a neresime nic, na financnim planu se shodneme, nevidim problem. Pro me je to nejlepsi reseni. Chapu oddelene ucty, i kdyz mi to pripada neprakticke, ale oddelene finance nechapu taky. Nikomu neberu, ze to tak chce, ale ve vaznem vztahu a v manzelstbi je to pro me nepochopitelnw.

katgatoo
25. říj 2016

Mimochodem tím, že máme společný účet ušetříme a máme lepší služby od banky, protože tam chodí víc peněz. Já třeba počítám s tím, že cca za 10 let manžel skončí v práci a bude se snažit rozjet podnikání. Tou dobou mu budu krýt záda zase já. Společné soužití prostě není jen o tom, že spolu dva bydlí.

kac_kac
25. říj 2016

Děvčata tak nějak mám pocit že v případě "jahodi" jsou peníze pouze zástupný problém, a v okamžiku kdy jich moc není je to první věc o které se začnou partneři dohadovat.
Znám z vlastní domácnosti. Vycházíme s příjmem fakt naknop a když se k ekonomické nejistotě přidá ještě cokoli dalšího (nemoc, únava, časový pres ap.) máme dohadovačku o prachy jasnou. ☹

markiiska
25. říj 2016

@mysicka_lb tohle přesně máme taky v plánu..od nověho roku chceme učet jeden společný a tak jak to máte vy, necháme si nějake kapesné a za to si mužu koupit co chci, pokud to utratim tak mam smůlu.. to je fajn 🙂

monasek84
25. říj 2016

Manzel ma prijem relativne nepravidelny (dobry,ale narazovy) a "na ruku" a to od svych 18 let, takze totalne neumi hospodarit, protoze zije heslem, ze penize budou a ja bych ho za to zabila 🙂 takze ted fungujeme tak, ze co dostane mi da, ja to rozdeluju tak, aby kazdy mesic bylo na poplatky, dluhy, jidlo, odkladam na drazsi polozky atd (mam obalkovou metodu). S tim ze on plati, ale ja mu rikam kdy a co. Muj rodicak mam sama pro sebe, ale stejne ho vetsinou utratim za jidlo, neco pro malyho atd.

78marcela
25. říj 2016

My teda ted uz spolu nejsme, ale kdyz jsme byli, meli jsme oddelene ucty, ja mela maly prijem cca 6tis, takze se podilel vetsi castkou. Na najem jsem mu davala 1500, on platil 4500, posilalo se to z jeho uctu. Platil vikendove nakupy,ja jen pres tyden pecivo.
Zbytekpenez kazdy pro sebe.

jamia
25. říj 2016

@verusky Protože jsem si takřka jistá, že jsem si nevzala pitomce.

maximys
25. říj 2016

Doma mám na starosti peníze já a bylo to tak vždycky, ať už jsem studovala a neměla příjem žádný, nastoupila do první práce za almužnu, teď když mám peněz relativně dost nebo až budu za chvíli na mateřské 🙂 Účty máme 3, ale chtěli jsme jen jeden 😀 jenže jeden je provozní, jeden patří k hypotéce (ale nejsou tam moc dobrý podmínky, abysme tam přešli úplně) a jeden je spořící 🙂 od všech účtů máme oba dva karty a jednou za čas si vyberem hotovost jen sami pro sebe (takový kapesný). Nám to takhle vyhovuje, já to stíhám sledovat, muž neremcá, menší výdaje každého z nás neřešíme, o větších se vždycky radíme. Nechápu úplně, když má někdo ve vztahu oddělené finance (neplést s odděleným účtem), protože to pro mě vždycky zavání tím, že ten, kdo bude mít v té chvíli míň, tak se bude cítit, že si o ty peníze musí "říkat" a mohla by lehce nastat situace, že se jeden ozve, že vydělané peníze jsou přece jenom jeho... Ale je fakt, že u společných financí tahle situace může nastat taky - záleží totiž vždycky na lidech, pokud žijete se sobcem (hulvátem, lhářem, chronickým utrácečem, atd...), tak takový bude, ať už budete mít finance dohromady nebo ne...

elu
25. říj 2016

u nas vše platí manžel, muj RD si nechávám na spořícím účtě....no i když, stejně z toho dost utrácím...i když je to na mém účtě, (máme kždý svuj z dob na VS), tak je to ale nás obou...je ale dobré, že manžel neví, že tam mám dost peněz, protože by je určitě hned na něco potřeboval 🙂...je to taková jistota v nouzi

verusky
25. říj 2016

@jamia gratuluju 🙂 ja prave to stesti (a asi ani rozum 😖 ) nemela... a pak resim porad ten vtip- bavi se chytry s blbym a po pul minute se bavi blbci dva...
na druhou stranu je ale mozne, ze blbce ma vedle sebe zakladatelka tohoto tematu 😉

konik_mischel
25. říj 2016

@jahodi aha, tak ono je to jiné, když máte třeba hodně napnutý rozpočet. Ale myslím, že to pak není téma na řešení tady, protože pokud máš doma chlapa, který nechápe smysl hospodaření s financemi, tak ti názory či zkušenosti ostatních, jak to jinde mají zařízené moc nepomůže. Možná bych tedy zkusila se dohodnout na tom, aby na jeho účtu zůstala částka na TP a k tomu třeba 1000 "kapesné" pro jeho potřebu a zbytek by ti posílal na nějaký spořící účet, odkud by se dalo brát v případě nouze. Ale to pak musí chtít a stejně chápat oba 😉

trolik
25. říj 2016

Ahoj,nečetla jsem všechno,ale my to máme poslední dobou také pořádně napnuté.Já RD 11.300,- a manžel jak kdy cca 17.000,-.Donedávna jsem neřešila když si koupil něco pro sebe má celkem drahého koníčka a já také.Nic moc nám po zaplacení hypotéky,popelnic,daň z nemovitosti,benzínu a je toho moc,nezbyde většinou těch mých 11000 na jídlo,drogerii,lekárnu,oblečení,boty,tel. a třeba kino nebo na dvě pivka a neušetřím skoro nic.Tak jsem začala chodit na brigádu a peníze z ní chci po domluvě dávat stranou na vedlejší výdaje jako je nová pračka,lednička,porouchané auto,dárky k narozeninám atd.Myslím,že je dobré mít nějaké peníze bokem-nechápu proč manžel nesouhlasí.

astyna
25. říj 2016

Ahoj, já mám rodičák 10 tisíc a z toho platím půlku nájmu (7tisíc) + věci na malého, když zapomene koupit manžel (sem tam nějakou přesnídávku apod.) + vlastní kapesné (knížky, časopisy, drogerka pro mě). V podstatě mi zbyde pár stovek za měsíc. Manžel pracuje jako doktorand a jeho příjem se odvíjí od jeho úspěchů v laboratoři, takže je to dost nevyvážené (od 7 tisíc za měsíc po 60). On teda moc neutrácí, jídlo kupuje to, co jíme oba, spíš ho musím napomínat, at občas koupí něco jen na "mls" nebo pro návštěvy (tyčinky, křupky, oplatky). Každý týden mě bere v pátek na nákup a vybírám, co je potřeba, co se bude vařit, co bude malý jíst. Také hodně chodím na farmářské trhy 🙂

andysebesta
25. říj 2016

My mame od zacatku spolecne peníze.Sice každý svůj ucet,ale koruny spolecne.Ja z materske platim jidlo,drogerku a co je třeba, posilam rezervu na dve konta(pro strejcka prihodu)a ještě pro sychr nechavam zůstatek na karte,kdyby bylo třeba nakoupit něco ve "velkem"(mleko,mouka,cukr,maso a zelenin do mrazaku,....).Manzel plati všechny prikazy a to "okolo".FKdyz jedem občas na nakup spolecne,aniz by něco řekl,u kasy se ujme placeni a me vysoupne bokem.Nenapadne ho třeba,ze bych cas od casu potrebovala aspoň zastrihnout konecky,ale když se domluvime ze bych ke kaernici potrebovala apon na to a aby pohlidal deti, da mi peníze a ještě "naridi",ze když uz tam budu,at si necham s vlasama udelat něco vic.At se mi to libi.Mozna se ted nekomu nebude libit co napisu,ale......jestli takhle nevycházíte s penezi,je chyba na obou stranách,u obou partneru.....minimalne v komunikaci

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Strana
z3