icon

Rodinný rozpočet. Jak to máte Vy?

katynka1989
22. kvě 2020

Ahoj, mám dotaz, hodně z vás asi neodpoví a ja to plně respektuji, jen mě zajima jak to maji ostatní protože nevím co dělam špatně. Klidne může někdo do sz.
At počítam jak počítam tak prostě to nedokázu snížit.
Tak my to mame takto vychazi to na výdaje 45.500,- mesicne.
Já jsem a ještě čas budu na rodičovské. Mám 7600. Muž není zrovna ředitel ale pracuje.
Benziny,jidlo,deti (mlika,pleny,ubrousky,jogurty,obcas oblečení),drogerie,spoření 20.000
hypotéka, splátka na auto, energie (plyn,elektřina,voda) 25.000.
Kdybychom neměli podporu od rodiču tak nevim ale strašně mě to štve.
Aua potřebujeme dvě není v obci nic, autobus jezdi s mnoha přestupama a jen párkrát za den vlak tu není.. Muž jezdí jen na okraj prahy a pak co jde tak mhd.
A to nemluvím když se to ojeté auto pos.. z čeho bychom to zaplatili, stací když máme jít na vymenu pneu :-/

Strana
z8
blondynka400
22. kvě 2020

@marketka_m jojo, též si myslím že je to klasický problém. Berou stav, jaký je, ale už když se pak něco stane, MD/RD, nemoc, už to prostě nevychází....

marketka_m
22. kvě 2020

@blondynka400 jako ono nejde fungovat od vyplate k vyplate..ja nevim ze tak nekdo muze..jak rikam..my prumerne 25proc.prijmu odkladame na cobykdyby...a nedokazu si predstavit ze bychom jeli do koruny kazdy mesic..hlavne ten stres..muj samozrejme.partner by byl vklidu

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@marketka_m zatim jo ale kdyz to sectu jsou to 2000 za blbinky pro deti. Cokoladky, auticko... ale zase jsou to deti. Nemuzou "trpet" za to ze nam to nevychazi chci aby se meli hezky a meli radost. Zkusim jeste popremyslet. Napadlo me i stehovani tam kde bychom meli vse na dosah a druhe auto by nebylo potreba (pro muze) a ja mohla v dome mit neco-ulozenku... mohla dochazet pesky s detmi do skolky pak skoly, krouzky nebo az budou vetsi tak kousek busem. Ale ty ceny jsou tak vysoke ze jsem skoro tam kde jsme byli. V minusu. Ale jdi spat to je muj problem. 🤗

rebe
22. kvě 2020

@blondynka400 S tebou je obtížné diskutovat, když zvládneš obstarávat obě strany diskuse, bez ohledu na to, co píšu já 😀. Ne, nepíšu, že chlap vydělává málo. Píšu, že chlap vydělává málo na to, aby si mohli dovolit výdaje, které mají. Když máš výdaje vyšší než příjmy, jsou prostě jen dvě možnosti: snížit výdaje, nebo zvýšit příjmy. A je úplně fuk, jestli máš nadprůměrné nebo podprůměrné příjmy. Můžeš vydělávat miliardy, ale pokud to nestačí na tvé výdaje, je to málo.

sudylichozrout
22. kvě 2020

@rebe Helejt, asi bych nebyla tak prisna. Jestli ma dve prace, tak hakuje jak barevnej. Jsou obory, kde ty prachy proste nejsou. To by se musel zacit ucit neco jinyho a na to asi on nema prostor. To si muze dovolit zenska na RD, ze se preuci profesi, ale ne zivitel rodiny s malym ditkem.
Priznam se, take nam obcas vypomuzou rodice. U nas je to dane hlavne tim, ze mame nepravidelne prijmy. Vypomahaji tim, ze nam treba pridaji na veci detem, ktere jsou potreba. napr. autosedacka a tak. Ale je pravdou, ze my si o to nerikame, oni to nabizi sami jako soucast prarodicovske pece. Nicmene to obcas hodne bodne.

rebe
22. kvě 2020

@katynka1989 Já teda dopřávám dětem fakt hodně, blbinky, suvenýry, časopisy. Ale tisícovka na hlavu, to je masakr, to je šíleně moc. Ne, nebudou nešťastné, když to snížíš na dvě stovky.

rebe
22. kvě 2020

@sudylichozrout Ale pořád je tady ta možnost snížit výdaje 🙂

blondynka400
22. kvě 2020

@marketka_m já si to taky nedovedu představit. Ale možná to někdo neřeší a nebo to není jinak možné....

@rebe obrana je útok? S kým je pak těžké diskutovat? 😀 Z toho co píšu já si bereš jen co chceš, to samé z toho, co píše tazatelka. Krásná všeobecná definice, která ale tazatelce asi nepomůže. Navíc si fakt nedokážu představit, jak chlapovi řeknu, hákuj, vyděláváš málo na naše výdaje, budeš jezdit sockou a nebo se domluv se sousedem 😀

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@rebe bydlime jeste 4vesnice od Uval. Neni tu nic jen pole a domy. Klasicky satelit.

lennus
22. kvě 2020

@katynka1989 2tis. za blbinky je dost, co radši doma péct? Stěhování bych zvážila v takové situaci, Češi na to nejsou moc zvyklí, držím palce!

sudylichozrout
22. kvě 2020

@rebe No jo, to je vzdycky, ale ne uplne snadno. Kde muzes snizovat, aby se to nedotklo zdravi? U potravin ne, tam je jasne, ze lowcost je spis nez o jidle o pokusech petrochemickeho prumyslu. U obleceni se da, muzes kupivat v seku, ale zase clovek musi trochu vypadat, aby se citil jako clovek. Takze treba 60 procent sek a 40 procent nove hadry. Drogerie se da oriznout, ale take ne moc. Mam zkusenost, ze to nejlevnejsi je proste k nicemu. Tekuta mydla se nerozpousti, prasky spatne perou, levne jary malo mydli a podobne. Co dal? Dve auta. Komplet provoz toho druheho bude mesicne do tisicovky. To te nevytrhne.

mirin89
22. kvě 2020

Ja teda nevim, jestli manžel vydělá málo nebo dost, nikde jsem se to nedocetla, sectene jsou jen vydaje, prijmy nikoliv. Stejně tak nikdo nevime, zda rodice prispivaji 2 tisice nebo 10.

@katynka1989 A neni pravda, že můžeš mít rodicak maximálně 7 600 nebo kolik jsi to psala. Od letoska je maximum pro ty, co nemeli materskou nebo ji meli nízkou 10 000, takže to by vam mohlo pomoci, samozřejmě s vyšším rp se krátí počet měsíců, co jsi doma.

blondynka400
22. kvě 2020

@mirin89 u úvodním dotazu je napsáno, kolik mají celkový příjem a kolik má paní RP. Z toho se dí odvodit čistý příjem manžela.

rebe
22. kvě 2020

@blondynka400 Chápu, pokud finanční situaci řeší jen jeden člen rodiny, je to opravdu problém. Asi naivně jsem předpokládala, že nutnost půjčovat si peníze od rodičů je situace, kterou řeší oba manželé, tudíž i muž bude účasten hledání řešení.

rebe
22. kvě 2020

@blondynka400 Není, jsou tam pouze celkové výdaje 45 000, příjmy tam nejsou.

mirin89
22. kvě 2020

@blondynka400 Ja tam vidim vydaje 45 500, pak výši rodicaku a pak rozepsané výdaje. Nic vic, nic míň a nebo mozna blbě čtu, ale četla jsem to víckrát. Ale v podstatě je to jedno, jsou jen 2 cesty buď snizit vydaje nebo zvýšit prijmy, jinak to nepůjde...

blondynka400
22. kvě 2020

@rebe a opět, jak víš, že druhý člen rodiny to neřeší? Nikde jsem nic podobného nečetla. Ani to, že si od rodičů půjčují, tazatelka psala, že přispívají. Třeba to dělají rádi a dobrovolně, ale tazatelku to trápí. Nikde toto nespecifikovala.

mirin89
22. kvě 2020

Ještě mě napadá jak se stravuje manžel v práci to může být také velká položka.
@katynka1989

blondynka400
22. kvě 2020

@mirin89 máš pravdu, já si to četla jednou a pak už ne. Brala jsem to tak, že je to příjem manžela + RP. Ale uznávám, že v tom už může být příspěvek od rodičů.

rebe
22. kvě 2020

@blondynka400 Reagovala jsem na tvou formulaci o tom, jak by se manžel tvářil, kdybych mu řekla, že se musí uskrovnit. U tazatelky jsem totiž právě očekávala, že jí muž bude s hledáním řešení pomáhat. A jaký je rozdíl, jestli si půjčují, nebo berou, pokud to tazatelku trápí? Nejspíš hledá řešení finanční nezávislosti.

rebe
22. kvě 2020

@sudylichozrout Uvádí na benzin, jídlo, drogerii 20 tisíc. Je otázka, kolik je to zmiňované spoření. Ale přesto ještě je dost prostoru na cestě k low cost nekvalitním potravinám. Psala třeba o 2000 za blbinky pro děti, aby měly radost. To si pak člověk občas dopřeje i nějakou blbinku pro sebe, a najednou se nemůže dopočítat...

blondynka400
22. kvě 2020

@rebe ok, opět domněnky, a ještě z mé formulace 😀
Ten rozdíl už je jenom tom slovu, když si někdo půjčí, je to půjčka, když je to dar, je to v rámci rodiny a je to běžné a až to bude zase naopak, tak oni mohou rodičům na stará kolena pomoct. To je totiž v rodinách běžné. A není to v nesouladu s tím, že to tazatelku trápí, že nejsou soběstační a neznamená to, že se nemůže zeptat, jak to funguje jinde

katynka1989
autor
22. kvě 2020

@blondynka400
@mirin89
@sudylichozrout
@rebe
@marketka_m
Holky dekuji za vas cas, nechci aby jste se tu kvuli me (nam) dohadovaly. Muz ma druhou praci udrzbar a Hlavni praci pracuje na letisti (to ted od zacatku brezna nefunguje)
takze je "doma" na 60% ted misto letiste ma brigadu. Ja nemam hlidani pro deti neni to moje touha se doma valet a jelikoz se detem venuji + domacnost tak se fakt nezastavim. Vecer kdyz uspim tak bych mohla vkladat letaky a pres den s nima zkusit roznest po nasi vesnici to uz zjistuji. Do prace se chci vratit hned jak to pujde ale nechci driv nez za dva roky aby mi malou vzali do skolky a hlavne aby jsme se uzili. 🥰 mala je jen jednou. A jsou to nejkrasnejsi co me v zivote potkalo.. Vim ze byla chyba si poridit nove celkem drahe auto. V te dobe jsme na tom byli mnohem lepe, a muz je dost presvecovaci typ. Takze jsem souhlasila i kdyz obavy tam byly. S tim ted bohuzel nic neudelam cena auta pada koupi a i kdyby jsme ho prodali tak bychom se nezbavili cele castky pujcky. A jeste bychom nemeli cim jezdit. S hypo mam celkem nizkou sazbu resila jsem to minuly rok s fin poradcem. Hlavne az ty deti povyrostou a budou chtit chodit na nejake krouzky tak to bude porad vozeni sem tam nebo s tim druhym nekde cekat az prvnimu krouzel skonci.. Pak z prace je svazet domu protoze sami nedojdou. No je to na premysleni. Hlavne fakt zacnu psat i rohlik. A asi prejdeme na levnejsi pleny u dcery a kluk uz se snad zcela odplenkuje. Dekuju vam! Hned ma na chvili clovek pocit ze na to neni sam. 🤗

rebe
22. kvě 2020

@blondynka400 Ok, tak to asi ukončíme, ne? 🙂

sudylichozrout
22. kvě 2020

@rebe Tohle je fakt hodne tezke, protoze vybrat oblast, kde se da orezavat, to neni jen tak. Blbinky pro deti bych nerusila, ale treba snizila cetnost. Jo, vidim tam taky jeste nejaky prostor, ale tak maximalne 5 tisic dolu, vic ne. Je otazkou, zda to staci, nebo ne.

rebe
22. kvě 2020

@katynka1989 Katy, hlavně se tím nějak moc netrap teď. V tuhle dobu se nejspíš do různých problémů bude dostávat kde kdo. Jestli máte podporu od rodičů, kdy jindy ji využít než teď. Všichni teprve uvidíme, jak bude všechn vypadat po návratu do normálu. Spousta lidí si už nebude moct dovolit své domy, nikomu to nepřeju, ale radikální řešení bude muset volit spousta lidí. My měli našetřeno na základ hypotéky, chtěli jsme koupit dům, teď z těch peněz žijeme a dům zůstává snem. Bydlení vám bere víc než polovinu všech výdajů, takže tam se nejspíš prostor bude hledat nejsnáz. Fakt se nedá prodloužit doba splácení, a tím snížit splátka? Určitě v první fázi neřešte prodej a stěhování, ale možnost to prostě je. Spíš zkus začít od těch běžných výdajů. Já občas jedu pro dvě mléka a mouku a pak u pokladny platím 850, kdo to nezná.... 😀

rebe
22. kvě 2020

@sudylichozrout To je podle mě nejlepší cesta k úsporám - nerušit, ale snížit četnost. Ať už se to týká čehokoli...

sudylichozrout
22. kvě 2020

@katynka1989 Zkus treba brat treba Alberti plenky. Ne ty uplne nejlevnejdi, ale tu jejil lepsi radu (drive sovicky, ted jiny potisk). Ty jsou hodne dobre a nejsou drahe. To same u drogerie, v DM/Rossmann jejich privatky. U nas v Bertu maji treba privatni pomazankova masla od Chocne a ma to uplne stejne slozeni jako klasicka Chocen. A stoji o 12 Kc mene. A tak podobne. Hludej si u potravin slozeni, neber sracky, ale kupuj treba v akcich, nebo privatky, pokud to neni uolne chemicky koktejl. Vybodni se na sirupy, susenky a podobne nesmysly. Obleceni ber treba v Textil house a podobnych premium sekacich. A tak dale.

rebe
22. kvě 2020

Pro pobavení a uvolnění atmosféry přidám pár tipů z časopisu Joy, který u nás nechala kamarádka. Mají tam tipy, jak během 3 měsíců ušetřit 35 000. Vybírám například:
- Vařte si kafe doma, když si 3x týdně nedáte kafe ve Starbucks, ušetříte 3500.
- Zruště permici do fitka za 2500, když tam stejně nechodíte, a choďte do levnějšího.
- Neplaťte netflix, HBO i disney+, vyberte jen něco z toho.
- Každý týden proberte nově koupené oblečení a to, co jste ještě neměli na sobě, do 14 dnů vraťte. Ušetříte desetitisíce. Hlavně se nenuťte nekupovat žádné, pak byste koupily o to víc.
- Proberte oblečení a rozprodejte na vinted.
- Nechoďte do klubů a hospod, ale pařte doma.
A tak. Jistě to jsou pro mnohé rodiny velmi užitečné rady 😀

sudylichozrout
22. kvě 2020

@katynka1989 Jo a pardon za preklepy, uz na to nevidim.

Strana
z8