Rodinný rozpočet. Jak to máte Vy?
Ahoj, mám dotaz, hodně z vás asi neodpoví a ja to plně respektuji, jen mě zajima jak to maji ostatní protože nevím co dělam špatně. Klidne může někdo do sz.
At počítam jak počítam tak prostě to nedokázu snížit.
Tak my to mame takto vychazi to na výdaje 45.500,- mesicne.
Já jsem a ještě čas budu na rodičovské. Mám 7600. Muž není zrovna ředitel ale pracuje.
Benziny,jidlo,deti (mlika,pleny,ubrousky,jogurty,obcas oblečení),drogerie,spoření 20.000
hypotéka, splátka na auto, energie (plyn,elektřina,voda) 25.000.
Kdybychom neměli podporu od rodiču tak nevim ale strašně mě to štve.
Aua potřebujeme dvě není v obci nic, autobus jezdi s mnoha přestupama a jen párkrát za den vlak tu není.. Muž jezdí jen na okraj prahy a pak co jde tak mhd.
A to nemluvím když se to ojeté auto pos.. z čeho bychom to zaplatili, stací když máme jít na vymenu pneu :-/
@78marcela Bereš v potaz, že doporučíš a pak ti dotyční budou držkovat a nedržet se doporučeného? ,-)
@blondynka400 No, ale třeba ti to pomůže uvědomit si, co z tvého pohledu je základní věc a ono to tak vůbec nemusí být. Někdo vystačí s málem a někdo ne. Když chci ušetřit, tak něco prostě oželet musím, nebo ne, ale pak si na to musím vydělat.
@brunetka11 No ale to není její problém, že si s tím někdo neumí naložit. Ona jim může jen ukázat cestu, jak na to.
@blondynka400 😃 tak nejelo, no. U nás doma moc peněz nebylo, mamka s námi byla taky sama, když jsme dospívaly. A taky sladit chutě čtyř lidí asi úplně nejde. Takže jsme byli odmala zvyklí jíst to, co mamka navarila a hotovo. U mých dětí to dělám taky tak. Prostě jídelníčky plánuju předem. A když mám na něco chuť, tak to zařadim na další den třeba. To neznamená, že jíme suchej chleba, nebo že si tu pizzu nikdy nekoupime. Ale když plánuju, tak prostě se do těch 6tisic krásně vlezem.
@hojda
@brunetka11 v potaz to neberu, protože to dělat nebudu, nemám na to čas, i když by mě to moooc bavilo..ale jinak, jak říká hojda, je to jejich věc..můžeš přivézt koně k řece, ale pít ho nedonutis. Takže by to měli nastavené, záleželo by jen na nich, jak by se podle toho řídili
@blondynka400 Jinak věta A co z toho života pak člověk má.... Člověk má, přece na to na kolik na co si vydělá? Já třeba vůbec nechápu půjčky na Vánoce a dovolenou.....To si taky lidi řeknou, co z toho života mají, když si nedopřejí....a pak mají na krku exekuce.
@hojda to souhlasím, o tom žádná. Ale pro někoho je základní potřeba 2 auta a radši oželí jídlo a ušetří, pro někoho jiného je zase základ třeba kvalitní strava klidně se vzdá auta atd.... Není jednotný univerzální recept, který je vhodný pro všechny. Proto v tomto směru těžko někomu radit a vnucovat svoje postupy....
@78marcela u nás to právě taky kdysi taky bývalo. Ač já tedy byla od mala "protestant", když jsem na to neměla chuť, prostě jsem nejedla i za tu cenu, že budu o hladu. A nějak to ve mně zůstalo, že toto není správný směr pro mne. To samé plánování jídelníčku... Jen čistě ze zvědavosti, ty večer vaříš teplé večeře? Jestli ano, jak v ten daný den víš, že to stihneš uvařit? Já třeba občas plán též mám, ale musím to upravit dle momentálního času, což je vlastně dost často. Protože co mne maličko štve je to, že se u nás s jídlem hrozně plýtvá, dost vyhazuji. Nejde mi o finance, ty mne netrápí, ale přijde mi to škoda.....
@78marcela Jj, znám to ze svého oboru... danou změnu musí primárně udělat dotyčná osoba. A musí to doopravdy chtít a hlavně potřebné kroky reálně provést.
@blondynka400 Základní potřeba je to, bez čeho nemůžeš přežít. S jedním autem přežiješ, přežiješ dokonce i bez auta🙂. Co udělá zakladatelka, když se jí to staré auto teď totálně rozsype? Má peníze na opravu třeba 30 tisíc (tolik jsme naposledy platili za opravu auta my), nebo peníze na další ojeté auto?
@hojda ale to pleteš dvě věci. Přeci jídlo je jeden ze základních požitků života. A je potřeba si ho užít. Přeci když budu mít ten den chuť na knedlíky s vajíčkem, tak nebudu jíst rajskou, jenom proto, že byla v plánu. A nejde o to, že budu jíst humry, chodit do degustačních restaurací a mít přitom exekuci na krku (ač i takový lidé jsou).
S půjčkama souhlas, já je neuznávám vůbec, ne jen na to co píšeš. Buď na danou věc mám a nebo nemám. I s hypotékou mám osobně dost problém a dlouho trvalo, než jsem podlehla, že ano to je fakt minimální....
@blondynka400 nene. Já vaření zrovna dvakrát nemiluji, takže vařím na dva dny většinou nebo něco rychleho. Takže "teplá" večeře jsou u nás třeba topinky😃 dneska chleba s pomazánkou a kakao, někdy zbytky od oběda..
@hojda kdžy to vezmeš do detailu, tak když se budeme bavit o základní potřebě, tak je i 6 tis za jídlo moc. To se vejdeš na pár korun za den. Stačí kousek chleba, aby jsi měla nějakou energii. I to je "základ".
Moc soudíš základní potřeby podle sebe, ne podle jiných... Někde i ty dvě auta prostě základní potřeba jsou, když se jinak do té práce nedostaneš. A jsou rodiny, kde to tak prostě mají.
@blondynka400 Já myslím, že knedlík s vajíčkem za rajskou klidně vyměnit můžeš, to není problém, ale chce to promyslet ten celkový nákup, co kupuju a co z toho můžu uvařit a pak už se to poskládá podle toho na co máš chuť, čas, kdy třeba končí expirace potravin.... Nejdůležitější je nákupní seznam.
@hojda a jak to třeba vyměníš, když na nákupním seznamu nebudeš mít například vajíčka a doma nebudeš mít rohlíky, aby jsi mohla udělat knedlík? Nepůjdeš si ty suroviny koupit, protože je to mimo plán?
@78marcela tak to pak možná chápu, že to jde naplánovat. Já jedu na teplé večeře, potřebuji mít kvalitní plnohodnotné jídlo, děti závodně sportují, neumím si představit, že bych jim toto dala k večeři....
@blondynka400 Přeci nebudu jíst rajskou, když mám chuť na knedlík s vajíčkem?
Když zbylo z předchozího dne, tak ji prostě dojíme. A těšíme se na následující den na ten knedlík. Tím vetuji původně plánované jídlo.
Proč učit děti neuctivosti k mé práci a vynaloženému času na vaření vyhazováním jídla.
@blondynka400 ale to špatně chápeš. Já si taky můžu změnit jídlo podle chuti. Ale budu vařit z toho, co mám doma. Neznamená to, že teď mám chuť na neco, co nemám doma, letim to nakoupit, k tomu ještě prikoupim x dalších věcí, protože akce..a pak vyhodím to mletý maso, který jsem už vytáhla na tu rajskou..
Dneska jsem chtěla zapéct kuřecí prsa s paprikou a rajčaty. Už jsem to měla nachystaný, ale oči mi padly na sýr a smetanu, tak jsem je udělala se sýrovou omáčkou. To klidně můžu. Jen prostě to nezměním komplet, že bych nespotřebovala ty vytažený prsa a dělala třeba knedlík s vajíčkem. Tak knedlík s vajíčkem udělám další den.
@blondynka400 Udělám to tak, že když nemám chuť na rajskou, tak si vyberu z toho, co jsem nakoupila něco jiného na co mám chuť. Chuť na knedlíky s vajíčkem si nechám zajít, protože na to nemám suroviny.
@blondynka400 Ale vím, že hodně lidí by sedlo do auta a jelo by si koupit věci na ten knedlík...., protože přece na to mají chuť a by z toho života jako měli.....
Koukam, že to píšu se zpožděním..koukám přitom na Shreka 😃
@hojda @brunetka11
Přesne tak
@brunetka11 vidíš, v tomto jsme asi každá jiná. Já nebudu jíst dva dny za sebou stejné jídlo a když mám na něco chuť, tak na to mám chuť dnes a ne až zítra.... Tu neuctivost k práci tedy nechápu 😀 Jenom proto, že už podruhé něco nebudou chtít? A nebo že jim uvařím to, na co mají zrovna chuť?
@hojda a to je asi to, co já nechápu a moje myšlení je někde jinde 🙂 Máš pravdu, já jsem taková, že bych sedla a jela. Tedy když bych měla fakt velkou chuť a měla bych ještě energii 😀
@blondynka400 Na nákupní seznam si pak napíšu, to co my chybí, nebo na co jsme měli chuť a neměli jsme to doma.
@78marcela tak takto to už zní maličko lépe 🙂 Já bych taky nevyhodila maso, co jsem si rozmrazila (ač tedy já maso skoro nemrazím, nemám to ráda), jenom proto, že mám chuť na něco jiného. Tedy já bych to udělala tak, že bych zpracovala tu původní surovinu a vzala si to třeba do práce a k večeři bych udělala to, na co mám chuť a nebo třeba děti a většinou i za tu cenu, že bych pro něco dojela do obchodu 😀 I když já to dělám tak, že to vyřeším po telefonu po cestě domů a případně se v obchodě stavím, stejně tam jsem každý druhý den 😀
@blondynka400 Tak ja si treba zadny jidelnicek nepisu, ale ve vetsine pripadu je nas tydenni nakup sestaven stale ze stejnych veci -proste vim, ze za tyden spotrebujeme 2 tvarohy, 4 bile jogurty, vajica mam v lednicce porad (pecu), takze jen dokupuju, co chybi. A umim varit z toho, co mam v lednicce nebo mrazaku. A taky umi zpracovavat zbytky. Napr. zbydou testoviny-udelam muzi na svacinu testovinovy salat, zbyde rajska omacka, udelam druhy den rasjkou polevku, zhnednou banany? udelam bananove livance, zbyde ryze-udela se rychle rizoto .-) Zbyde zeli-udelam na veceri zelnaky atd. atd. atd. Malokdy vyhazujeme jidlo!!! Vse zuzitkuji 🙂
Ty jo, jak ja to tady ctu, tak my jsme teda fakt hodne punk. Vubec neplanujeme, na nakup chodime, kdyz je potreba, jidelnicky u nas nehrozi. Vetsinou si rekneme rano, nac mame chut a to uvarime a kdyz neco chybi, jdeme to koupit. Vydaje nepiseme, nemame zadne financni zaznamy. Drzim v hlave orientacni castky. Predpokladam, ze je to asi dle toho, co tu pisete, chyba, ale ja si ten "rezim" nejak nedokazu predstavit. Nemame na to s muzem bunky. Dneska jsme obedvali ve tri, protoze driv nebyl cas 🤪
@blondynka400 neúctu k moji práci bych cítila, kdyby se to vyhazovalo, že to druhý den jíst nebudou. To by mě štvalo. Tak jsem ráda, že jsem si děti naučila takto.
@blondynka400
@sudylichozrout no právě když se chodí do obchodu obden, tak se utratí více než když jdeš jednou za týden nebo dva.
@blondynka400 Ano. Jsme zvyklí jídlo spotřebovat. Pozměním třeba přílohu, dochutím jiným způsobem.
A ano, když už jsem navařila, očekávám, že se jídlo sní.
Svůj čas mohu věnovat i něčemu jinému než péči o rodinu.
Na stranu druhou, když se teď dcerka učila nám vařit kávu a než přišla na ten pravý poměr, také jsem ji nevylila. A vážím si toho, když mi mladší dcerka připraví svačinu do práce, tak ji sním, i když jsem si mohla cestou do práce koupit výborné borůvkové koláče.
@78marcela To jo, ale veci dochazeji prubezne. Pecivo, sunka...

@hojda já učím finanční gramotnost u nás. Je to průřezové téma RVP, já si to prosadila u nás ve škole jako půlroční blok.