Rozpočet pro čtyřčlennou rodinu
Dobry den, s manzelem se posledni dobou hadame kvuli financim. Manzel si mysli ze rozhazuju a ze si nevazim penez. Rekl ze na mesic mam 6000 a z toho musim vyjit. Ale ja nejsem schopna z toho zaplatit jidlo, drogerii a napr. Obleceni pro deti. Snazim se treba to obleceni kupovat levne od maminek.Mame holcicku 2,5 roku a chlapecka 1,5 roku. Tak jsem se chtela zeptat vas jaky mate rozpocet na mesic pro ctyrclennou rodinu. Jestli opravdu tak rozhazuju. Moc dekuji za vase rady a zkusenosti 🙂
@stankamedkova ale tak na smlouve je i tvuj podpis, jste manzele, takze hypoteka je urco psana na oba...
v té době ještě ne jsme manželé teprve 2 měsíce
@luj89 Předpokládám, že hypotéka bude tech 4000. Desítka bude nějaký úvěr, aby měli vlastni prostředky?
@stankamedkova Nebo jak to je?
@stankamedkova to znamena, ze cela hypoteka je psana na manzela, a to jeste castky nastaveny tak, ze jsi o jejich vysi dopredu nevedela?
5 tisic hypotéka a 10 tis uver na rekonstrukci bytu a refinancovala se ještě půjčka manželova s dřívějška
@dafne55 Trošku mimo téma, ale můžeš mi prosím napsat, jak ten prací prášek (resp. asi gel - mýdlo a soda) vyrábíš? Já používám ekologické gely na praní, ale to hlavně proto, že nesnesu tu "parfemaci" běžných prášků. Pokud by bylo něco bez parfemace úplně, a ještě i levnější, tak bych jásala.
(Jen na vysvětlenou - ty běžné prášky mi vyloženě smrdí, chce se mi z toho převoňavkování zvracet. Jednou jsem dostala nějaké starší kousky oblečení po kamarádce, co je vyřadila, byly moc pěkné, ale smrděly tím Persilem. Rok jsem je prala s každou pračkou pořád dokola, ale toho smradu se ne a ne zbavit. Nakonec jsem je kvůli tomu musela vyhodit. To jen na dokreslení, jaká je to asi chemie).
@stankamedkova A manžel změnil v poslední době zamestnani, že má o 10tisic menší příjem? Nemůže se tedy podivat zase po něčem lépe placenem? Ted je poměrne dobra doba na změnu zaměstnání..
@stankamedkova A fakt byla ta rekonstrukce nutná? Nedalo se udělat jen to nejnutnější a zbytek na pár let odsunout, než začneš vydělávat? No, už se stalo, ale do rizika jste šli docela velkého☹.
ano z minulé práce musel odejít a zatím sehnal tady tuhle z brna jsme se přestěhovali na bruntálsko a je to zatím nejlíp placené místo co tady sehnal ale bude zkoušet hledat něco lepšího
@stankamedkova
1. manžel se musí snažit najít lépe placené zaměstnaní nebo ke stávajícímu nějako možnost brigády. Hypotéka 15000kč mi přijde jako strašně moc.
2. dá se vyjít s málem, i tady na MK jsou ženy, které nemají víc jak těch 6tis. a jsou relativně v pohodě. Já mám naštěstí příjem větší, ale snažím se dost šetřit (na opravu chalupy, na stáří, dětem...) a tohle jsou takové moje základní rady:
- na praní si vyrábím sliz z jelena, přidávám pár kapek voňavé esence
- aviváž nepoužívám, prádlo nemusí vonět na kilometry a navíc je aviváž děsně neekologická
- na mytí vány, umyvadel... používám jedlou sodu a/nebo ocet, ocet je super i na podlahy a kachličky
- oblečení se snažím od kamarádek, vyjde levněji než z bazárku nebo sekáčů
- nekupujeme polotovary ani žádné pití v plastu
- vyrábím domácí sirupy (máta mi roste i v truhlíku jako plevel, lípa kvete všude, bez stejně tak)
- domácí marmelády a džemy, mrazím zeleninu (třesní je všude hromada, jablka taky, jahody ze samosběru, kupuji i ne přiliš hezky vypadající)
- bramobry nakupujeme na celý rok (máme sklep)
- domácí chleba
- rýži kupuju od vietnamců, je chuťově výborná a stojí mnohem méně než od vitany a pod.
- jako sladkost využívám hlavně zmrzlinu z ovoce které najdeme (jahody, borůvky, maliny, ostružiny...)
- našla jsem si "dodavatele" domácích vajec
- maso jíme málo a když tak se snažím brát ve větším množství přímo od chovatele
- telefony - pokud provoláte 1000kč tak je to fakt úlet! Já mám paušál za 650,-kč,ale v něm máme nejen internet a volné minuty po ČR, ale i 150volných minut do zahračničí. Takže na to se podívejte.
A kontaktuj holky z podobných diskuzí, většinou už mají vychytané i super levné recepty bez šizení rodiny.
@stankamedkova hele, kdyz se manzel tak divi...dala bych mu jeden mesic jen listek s potrebnyma vecma do ruky a nechala bych nakupy na nem...bude se duvit jeste vic...neni to zase takova sranda...
@stankamedkova Tak teď už to vůbec nechápu. Koupili jste byt, jinde než pracoval a měl tam dobrý příjem? Nebo jste plánovali, že bude pracovat v tom Brně?
@dafne55 u nás to samé...Je to sladí šetrnější na kůži, že? Bez chemie...Poslední bakterie by měla pobrat sušička...
Přemýšlím i o slizu...
No mít na Bruntálsku takhle vysoké závazky je masakr. Brno je jiný level.
ten telefon máme oba za sebe mám kolem 350-400kc a manželovi to naskáče protože volá a nebo jezdí k tatkovi do rakouska na brigády
6000kč na měsíc je opravdu hrozně málo. Vůbec nechápu jak bych to udělala aby jsem vyšla. Klidně bych to na něj hodila ať si chytrák hospodaří. Já bych prostě s takovou částkou nevyšla. Chlap mi dává korunky pořád a celou mateřskou si utrácí sama za hadry, kosmetiku atd. a to ještě držkuji, že mám málo😂. Ale je bohužel pravda, že jsem hrozně rozmazlená, naštěstí kvůli němu tak nemůže nadávat 😂😂.
Pokud počítám správně,tak po zaplacení bydlení ( hypo, elektřina, družstvo, telefon) zbývá nějakých 11 tisíc. Na tuto částku musíte mít rozumné hospodaření. Pokud by 6000 bylo jen jídlo,tak by to šlo. Ovšem něco stojí drogerie, oblečení, boty, nejspíš benzín,nějaké pojištění, spoření jestli máte.. I s tím zvýšeným rp je to natěsno,nedivím se že s nižším jste vůbec nevyšli.
@guinea Delam to jako prasek. Nastrouham na struhadle mydlo nahrubo a smicham s kilem praci sody. Driv jsem delala mydlovy sliz, ale je s tim zbytecne prace a tohle udela stejnou sluzbu. Plus mam jeste v krabici vedle namichany pekarbonat sodny + TAED (oboji se da objednat) a to pridavam, kdyz peru bile pradlo.
občas mi příjde, že chlapi vlastně vůbec neví o čem mluví ( já bych nakoupil levněji ) nebo naopak o tom ví moc dobře, ale jednodušší je, chtít po partnerce, aby ušetřila.. já se v práci najím, ty doma ušetři.. sobci..
k číslům - na domácnost mám trojnásobek - pro 4 člennou rodinu ( děti 10 a 8 let ).. vyjít se 6tis mi příjde scifi :D
Pokud nejsou nějaké vlastní zdroje potravin (zahrádka, maso od příbuzných apod.), je 6000 na vše velmi málo, když jde člověku minimálně o kvalitu potravin. Drogerii apod. kupujeme též pouze v akcích, oblečení dětem často po bazárcích, ale na kvalitu jídla, zejména pro děti, jsme oba s manželem hákliví, a s daným rozpočtem bychom jednoznačně nevyšli. S 6000 Kč se asi vyjít hraničně dá, ale kvalita surovin bohužel často musí jít stranou. Pokud je váš rozpočet takto napjatý, manžel by měl jednak sám snížit své nároky (denně maso apod.), aby bylo možné zajistit nějaké kvalitnější suroviny alespoň pro děti, ale zejména rozumně pohlédnout na finanční situaci své rodiny a snažit se rozumně vyřešit splátky, které sám oproti původní domluvě o 50% navýšil. To bych svému manželovi nedarovala.
@stankamedkova takze obe pujcky jsou psane na manzela? Taky uz tomu prestavam rozumet...
@guinea ariel a persil nekupuju, tak nevím, ale já bych naopak voňavý prášek ráda 😅 ty máš asi hodně citlivý čich. mě přijde prádlo voňavé při věšení, max. při skládání do skříně, pak už mi přijde vyčichlé a závidím těm, co to krásné voní i po oblečení 😅
@dafne55 prosím tě, když dáš to mýdlo (jelen z tety?) A tu sodu (taky teta?), Tak co pak s tím? Do přihrádky.na prášek? A kolik toho na jednu várku? A pak jak tu psaly holky ten ocet, dodatečné máchání atd s octem do přihrádky na aviváž?
@editah222 Prosím jaké vonné esence přidávat do toho slizu?
@blahova_andrea No nebylo mi to příjemné odjakživa, ale v těhotenství jsem šla s čichem do extrému a už mi to zůstalo!!! A to budou synkovi teď už dva roky...
Dokonce i bílá Lovela byla pro mě nesnesitelná, co se týká parfemace, musela jsem ji někomu dát..
Takže jo, vím že jsem v tomhle exot 🙂
@kacenka1111 Smicham mydlo s tou praskovou sodou a zavru do krabicce. Z te krabicky pak davam primo do bubny 2-4 lzice tehle smesi (podle zaspinenosti pradla) + jeste na bile pradlo pridavam jednu lzici smesi pekarbonatu sodneho a TAEDu (v dalai krabicce mam namichano 1kg pekarbonatu a 50g TAEDu). Ocet liju do nadrzky na avivaz normalne pred zacatkem prani, zadne machani navic nepridavam. Pouzivam jablecny ocet, plus si do te octove lahvu kapnu par kapek esencialniho oleje, moc hezky voni treba litsea cubeba.
@stankamedkova proboha, co to máte za úvěr na rekonstrukci s tak šílenou splátkou??? To ho máte buď nenormálně vysoký (což nechápu, proč není hypoteční), nebo ho máte na moc krátkou dobu (proč jste si ho už neprodloužili???). Nebo je tady třetí možnost, že je z nebankovky...
Každopádně, čím dál víc jsem přesvědčená, že manžel má opravdu problém s finanční gramotností 😱

@stankamedkova napadlo mě to,že s dětmi třeba bez hlídání nebo s miminkem se blbě chodí na schůzku do banky. Bohužel stalo se. Neměl se nechat ukecat. Zjistěte co se s tím dá dělat,máte to dlouhodobě neudržitelné. A hlavně když to zvoral,tak ať nepinda,že utracis moc a ze by to zvládl líp. Není to pravda.