Rozvedený přítel a společný majetek
Ahoj, potřebovala bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti nebo by dokázal poradit. Přítel je rozvedený má z manželství dítě. V současné době řešíme koupi nemovitosti,s tím, že polovina bude psaná na mě a druhá na něj. Pokud by se, ale něco stalo, tak vím, že majetek, který je jeho připadne dětem. S přítelem máme spolu syna. A já bych potřebovala vědět, jestli dítě, které má z předešlého manželství by mělo nárok na jeho podíl?
Současnou nemovitost si pořizujeme pouze spolu, tak bych byla ráda aby na ní měl nárok pouze náš syn. Jak prosím postupovat?Bývalé manželce nechal byt, tudíž jeho dítě z předešlého manželsví bude jednou mít byt.
Děkuji za názory.
Docela by mě zajímal názor otce těch kluků. Jestli by taky rád oholil svého staršího syna 🙂
@kacenka1111 Pokud nemáte žádné majetky, je to jednoduché. Jen v případě, že byste si se svým manželem koupila byt/dům, půjde do SJM. V případě, že by Váš muž zemřel, dojde k vypořádání SJM - na 2 ideální poloviny - 1 polovina by připadla Vám, 2. polovina by šla do dědického řízení. A tady by jako dědici dle 1. dědické skupiny nastoupily všechny děti Vašeho muže, tedy i 2 dcery z předchozího manželství + vaše společné děti + Vy jako manželka. Obejít to nelze. Ano, lze sepsat závěť, ale děti jsou tzv. neopomenutelní dědicové a jsou zákonem dána minima, která musí zdědit (pokud se celého dědictví nezřeknou ve prospěch jiného dědice). Pokud by tato minima nebyla dodržena, při napadnutí závěti se závěť stane neplatnou. Dítě lze vydědid, aby nedědilo, ale jsou tam jasně daná pravidla vydědění a není to nic jednoduchého. Dalším řešením by bylo převést majetek na vaše společné děti ještě za života.
Neútočím na Vás ani na zakladatelku, jen popisuji, jak to funguje dle našeho právního řádu.
@zdendula82 tak jasne...pokud otec ditete bude chti, ab jeho cast dedil i jeho star syn, pak neni fer, aby nova zena jakoliv zasahovala.... pracovala.jsem.napr ja osobne s rim, ze se tak domluvili
proto si myslím, že je blbost si pořizovat hypotéku jen s přítelem, který má z předchozího vztahu dítě. Je potřeba myslet do budoucna. Pokud kupovat dům/byt, tak jako manželé. Manželství je univerzální smlouva, která řeší téměř všechno a je to určitá ochrana dětí, které se narodí v tom daném svazku a chrání toho zranitělnějšího (alespoň finančně...)
Mám v okolí jednu paní, která žila léta s ženatým chlapem (víc než 20 let), který měl 2 děti. Pán umřel a paní se musela vystěhovat z bytu, protože vše dědily jeho děti a jeho manželka a tu paní nenáviděly, protože je kvůli ní opustil. Měla problém dostat aspoň svoje věci. Oni nic neřešili a nechávali vše plynout a nakonec paní přišla o všechno, ani na pohřeb jít nemohla... A to hospodařili taky společně a vše měli jakože na půl, ale na jen na hubu. Proto si myslím, že je potřeba věci řešit a dořešit načisto a hned...
@kacenka1111 tak pokud chapete zakon tak nechapu proc se tu tolik rozcilujete... to jak to je, je dane uz X let a lidi vi do ceho jdou kdyz si najdou chlapa se zavazkem.
a ohledne tech moralistek, ano je to pro me nepochopitelne, kdyz se nova zena stara o to jak vysachovat deti z predchoziho manzelstvi... to je to co tu asi vetsine vadi, ze pokud by to resil manzel ok, jsou to jeho prachy tak se zajima, ale pani se vlastne stara o cizi prachy..
To se mi právě moc nezdá. Zvlášť, je-li starší syn ještě nezletilý, tak je nepravděpodobné, že by jeho otec přemýšlel, jak ho vydědit. To možná až udělá nějaký pořádný průšvih. A pokud by ten chlap tak uvažoval, tak bych s ním děti nechtěla. Může totiž úplně stejně přemýšlet i o dalších dětech.
@tulikiss to posledni - kdZ se to napise takhle, pak ano...
Já nevím, tak si hledejte chlapi bez závazků. Místo, abyste byly rády, že ten chlap na své děti nekašle, tak se rozčilujete. Ale představte si, že se třeba jednou taky ocitnete na místě ex. Taky se budete bít, aby vaše děti nic po svém otci nedědily? Když to tak čtu, tak si říkám, že naše zákony nejsou tak špatné. I když právníci by si určitě víc namastili kapsy, při všech těch soudních přích o dědictví 🙂
@zdendula82 ano zakony nejsou spatne u nezletilych deti, ale uprimne mi prijde fakt nelogicke, aby dospelej clovek nemohl rozhodnout o tom co bude s jeho penezi a zakon urcoval ze i dospely clovek, ktery uz neni na svych rodicich zavisly musi taky neco dostat.
@tulikiss No, pokud své děti nemáte ráda a nestýkáte se, tak zákon vydědění umožňuje.
Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který:
- mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,
- zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,
- byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo vede trvale nezřízený život.
@zdendula82 a uz ste nekdy nekoho zkousela vydedit.... ony ty podminky jsou hodne striktni, staci ze se projevi aspon malinka snaha o kontakt a uz je smula. ono to vydedeni je opravdu velmi obtizne..mam ve svem okoli priklad kdy dotycna nemela zajem o rodice, ale stacilo ze jednou za rok napsala smsku k vanocum a bylo to brano jako projeveni snahy.
@tulikiss A jak to ta dotyčná prokazovala? Pokud měli u notáře sepsanou závěť, ve které byli uvedeni svědci, kteří se podepsali pod to, že dotyčná trvale neprojevuje zájem, tak bych chtěla vidět, jak ukazuje u soudu smsky 🙂 Jinak, pokud se nevejdete s vyděděním do zákonných mantinelů, tak pak je řešením převod veškerého majetku ještě během života. Každopádně doufám, že své děti vychovám co nejlépe a tak nebudu muset ve stáří přemýšlet, komu dát, to co po mně jednou zbude.
@zdendula82 mela vypisy od operatora a ulozene sms v mobilu, ona byla dost vycurana a pocitala s tim a tak i z dovolene poslala pohled, ktery si vyfotila... to ja taky doufam ze nebudu muset nic takoveho resit, ale clovek nikdy nevi i kdy se snazi vychovavat dobre, tak nekoho vidina penez hodne zmeni. 😖
@tulikiss Tak jak říkám. Když vím, že je ta situace taková, převedu majetek ještě během života. Nechám si důchod a peníze na pohřeb. Zbytek jde procestovat nebo nějak jinak utratit, dokud ještě můžu. Ta situace určitě nevznikla ze dne na den.
@tulikiss Tyjo, to je hnus.. Opravdu se nedalo argumentovat tím, že vyfocený pohled před odesláním je naopak důkazem, že její zájem o rodiče je nulový? Že jednala čistě účelově, právě s ohledem na to dědictví? Vždyť to asi není úplně normální, pořizovat si "důkaz" i o odeslaném pohledu..
@zdendula82 vis on je problem ze nekteri strasi lidi si nepripousti ze uz by to mohlo prijit a tak to odkladaji a odkladaji az uz je pozde ☹
@ivular sla na to chytre fotila vsechny pohledy z dovolene ale nahodou byl ten pro rodice nahore, pry aby se nekdo nezlobil ze neposlali pohled kdyby se nahodou ztratil, jako taky me zarazila "naivita" soudkyne a sikovnost pravnika. ☹
@kralicek12345 manželem- manželkou se člověk stává jedine a výhradně sňatkem. Doba soužití s tím nemá vůbec co společného.
šla bych se poradit do právní poradny a ne sem, kde mě bude armáda matek odsuzovat
@evulina77 Také znám takový případ, starší nesezdaný pár, chlap byl ještě ženatý s jinou a neobtěžoval se rozvést. Po jeho smrti dostala všechno manželka, kterou roky neviděl. Družka, která se o něj do posledního vydechnutí starala, vynášela mísy, umývala ho atd. nedostala nic a mohla jít pod most.
@koordinatorka_odboje tak to prostě je, bohužel.
@koordinatorka_odboje tezko odsuzovat manzelku, kdyz si to ten muz nevyresil jinak.
@kacca11 nikoho neodsuzuju, popisuju jenom to, jak lidé jednají
@kacenka1111 Děkuji asi ty jediná chápeš, jak to celou tu dobu myslím 🙂. Nic proti ostatním samozřejmě, jen vyjadřují svůj názor. 🙂
Děkuji samozřejmě všem za jejich názory...vidím, že zde vznikla bouřlivá debata 🙂. Nicméně ještě abych to uvedla na pravou míru. Přítel nechal byt ex, nemá na něj žádné právo, neboť ho jeho ex dostala darem tiuším a tím pádem na něj ani náš společný syn nemá nárok.
Další z věcí je ta, že budu mít potom nějakou hotovost a tou bych ráda umořila alespoň část hypotéky, tudíž také nechápu, proč bych měla něco dávat někomu jinému než svému synovi? Já myslím, že je to celkem dost logické.
Já vím, že nejsme manželé, ale ten dům se bude platit z mých peněz i jeho peněz, každý budeme dávat díl hypotéky. Samozřejmě by bylo nejlepší nechat to napsat celé na mě, a s přítelem udělat smlouvu že pokud by jsme se rozešli, že bych ho vyplatila částí kterou do toho vložil, ale momentálně mi hypotéku nedají v současné době. Přítel o tom ví, říkala jsem mu to, nic na to neříká, protože je to logické....
@evulina77 jenže ono to jinak nejde protože mi v současné době nedají hypo...jsme to nějak nedořešili.
tak jestli jsem dobře pochopila, tak ani závětí to není ošetřené, protože by syn z předešlého manželství dostal podíl, nebo alespoň nějakou jeho část? Jediným řešením je, že to celé bude psané na mě a s přítelem uděláme smlouvu?
@kralicek12345 zkuste zatím do banky, kde vyřizujete hypo, jestli ji dají přítelovi i přes to, že budete výhradním vlastníkem vy...nebo může mít přítel podíl třeba jen 1/3 nebo 1/4...nicméně na toto bych se asi šla zeptat vyloženě právníka, jakými dokumenty to lze ošetřit, jak vy chcete...
Ještě mě napadá, jak je tedy s tím bytem, který má dostat druhý syn? Ten je výhradně ve vlastnictví jeho matky? Asi se to při rozvodu muselo řešit, ne?

@tulikiss chapu zakon🙂