Rozvedený přítel a společný majetek
Ahoj, potřebovala bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti nebo by dokázal poradit. Přítel je rozvedený má z manželství dítě. V současné době řešíme koupi nemovitosti,s tím, že polovina bude psaná na mě a druhá na něj. Pokud by se, ale něco stalo, tak vím, že majetek, který je jeho připadne dětem. S přítelem máme spolu syna. A já bych potřebovala vědět, jestli dítě, které má z předešlého manželství by mělo nárok na jeho podíl?
Současnou nemovitost si pořizujeme pouze spolu, tak bych byla ráda aby na ní měl nárok pouze náš syn. Jak prosím postupovat?Bývalé manželce nechal byt, tudíž jeho dítě z předešlého manželsví bude jednou mít byt.
Děkuji za názory.
@ojo Právě že ne, na to jsme se také ptali.
@kralicek12345 jenom by me zajimalo ohledne toho bytu, pisete ze je ex protoze to byl dar...to myslite jako ze ji ho nekdo dal nebo to myslite ze v ramci vyporadani ji ho vas pritel dal?
Četla jsem jen začátek, ale mám zkušenost z druhé strany - když zemřel můj otec, dělala si nároky na náš byt (kde jsem bydlela já, moje mamka a bratr), moje nevlastní sestra, kterou jsem nikdy neviděla (tátova dcera z 1. manželství). Já s bráchou jsme byli na vysoké, mamka měla s tátou auto na leasing a chtěla si snížit splátky, aby to všechno utáhla. Leasingovka s tím neměla problém, potřebovali jen souhlas VŠECH dědiců. A moje nevlastní sestra řekla že nic nepodepíše, dokud nedostane peníze, museli jsme ji tenkrát tučně vyplatit, i když po tátovi žádný majetek nezbyl.... auto i byt si kupovali až s mojí mamkou.... takže asi tak :-/
@kralicek12345 určitě lze i v průběhu čerpání hypotéky např. za rok nebo dva převést jeho polovinu na vás nebo na vašeho syna
jinak bych šla vyloženě za tím právníkem zeptat se na další možnosti, ošetření nějakými smlouvami nebo v případě závěti, že to připadne pouze vám, kolik by připadlo neopominutelnému dědici, protože sice chápu, že chcete všechno udržet pouze pro vaše děti, ale to, že má dítě z předešlého vztahu a že má k němu určité nesmazatelné závazky jste přece věděla a do toho vztahu s ním šla...
https://www.modrykonik.cz/forum/paragrafy/koupe-nemovitosti-s-partnerem-a-nasledny-rozchod/
tak nevim, zda by nebylo lepsi spis pockat, protoze jit do stavby domu s tim, ze uz ted se mi nechce...
@tulikiss dostala ho darem od svých rodičů
@kralicek12345 tak proc tady pises ze ji nechal byt, ten byt byl vzdycky jeji a on na nej nemel nejmensi narok. takze jeho syn z prvniho manzelstvi ma vlastne utrit hubu a od otce nic nezdedit protoze prece jeho matka ma svuj byt ktery dostala od rodicu. podle tebe by tedy dite melo doplatit na to ze jeden z rodicu uz nejaky majetek ma.
@kralicek12345 v tvém případě, syn z 1. manželství by měl nárok na 1/4 nemovitosti (manžel/ka dědí polovinu, děti se dělí o další polovinu).
@marrei mate pravdu v te 1/4 ale uz rozhodne ne v tom co je v zavorce...manzelka nededi 1/2 jen kdyz se vyporadava sjm tak pulka jde automaticky za zenou a zbytek se dedi mezi dedice z prvni skupiny tedy zenu a deti, takze pokud by byly manzele tak syn dostane 1/6, ale oni manzele nejsou takze ta ctvrtka...
@kralicek12345 presne jak pise tulikiss jeho ten byt nikdy nebyl, veci, ktere se nabydou darem, dedictvim.. nejsou ve spolecnem jmeni manzelu, tudiz jeho byt nebyl ani za jejich manzelstvi, ani po nem, on v nem vubec nefiguruje, opravdu si myslim, ze je lepsi se poradit s pravnikem, pripadne s estavbou/koupi nemovistosti pockat po rodicaku a vzit si pouze na sebe, pokud nechces, aby dedit syn z prvniho manzelstvi
@moudivlacek no hlavne by si asi pani mela vyjasnit jestli chce zit s takovym clovekem, koupe baraku neni jak kdyz se jde kupovat chleba a kupovat ho s nekym kde uz nazacatku resim jak to udelat aby me neoskubal to je docela drsne...
@tulikiss proto jsem vkladala tu druhou diskuzi, neco jsem hledala a nahodou jsem na to narazila a trosku me to zarazilo 😀 ja bych do toho asi v teto situaci nesla, v pripade baraku jde o velke penize v radech nekolila milionu
na druhou stranu ja to i trosku chapu, nekdy ty vztahy v rodine, kdyz se ma neco dedit, nebo rozdelovat majetek za zivota, jsou silene, to pak nezna ani matka syna, bohuzel...
@kralicek12345 Chapu a drz se🙂
můj muž má dceru z ptrvního manželství.. s koupí ničeho nepomýšlím na to, co by se stalo kdyby on nebyl..a i kdyby až za dlouhá léta, i ty výdělky kterými by pořízení platil patří všem jeho dětem. Tedy i jí.
@kralicek12345 Necetla jsem predchozi komenty. Mam to uplne stejne. Tedy nyni jsme uz manzele, ale hypoteku jsme si brali v dobe, kdy jsme manzele jeste nebyli. Chapu Vas, ale sla jste do vztahu s tim, ze Vas partner ma syna a ten ma stejna prava jako vas spolecny syn. Barak budete kupovat ze spolecnych penez - tedy polovina Vaseho partnera. Na Vasi polovinu nebude mit syn z predchoziho vztahu narok.
@kralicek12345 píšete čo všetko je logické, ale ako logické mi tie argumenty nepripadajú. Všetky deti dedia po svojich oboch rodičoch, áno? Tak ako váš syn dedí po vás, aj po svojom otcovi, tak syn vášho partnera bude dediť po svojej matke a po svojom otcovi... Toto je fér... Nutno povedať že mám tiež rozvedeného partnera, deti má dve z predošlého vzťahu a máme čerstvo spolu dvojčatá. Manželia budeme až za mesiac, z domu v ktorom žijeme vyplatil manželku, tá si za vyplatené peniaze kúpila byt. Ten budú dediť ich deti, "náš" dom budú dediť všetky štyri deti + ja a byt na ktorý mám ja hypotéku budú dediť len moje deti (prípadne partner)... Pripadá mi to spravodlivé (aj keď sa samozrejme môže stať že to raz bude znamenať že sa budem ja s mojimi deťmi budem musieť vysťahovať aby sa dedičstvo rozdelilo... Vo vašom prípade je to analogické, len Vy máte namiesto bytu proste polovicu domu, ktorú zdedí len Váš syn...
@plea Mam na to stejny nazor. Tak si nehledam chlapa se zavazky, kdyz ty zavazky nechci pak prijmout. Mne by zajimalo, jak by se zakladatelce dotazu libilo, kdyby se s partnerem rozesla, nasla si noveho a situace se opakovala, ale bylo by to naopak - tedy novy partner se snazil vlastne nejak "vydedit" jeji dite .... A pokud si budou brat hypoteku - tak deti stejne zdedi pripadne jen dluhy ...
@kralicek12345 To ty seš tedy dobrá, on JI NECHAL BYT a vzápětí přiznáš, že ho ona dostala od svých rodičů, tak sakra jaké nechal, on žádný byt nikdy neměl, tak neměl nic ani komu nechávat. Takže jeho syn od nej nic nedostal a tedy není žádný důvod proč by neměl v budoucnu dostat polovinu (či menší část, pokud budete mít více dětí) jeho podílu na domě.
můj manžel má z předešlého manželství 3 slečny, spolu máme 4. Máme byt, já 50% ona také, když se s ním něco stane, jeho 50 se rozdělí 25% jde manželce a 25% na děti tzn. naše dcera po otci (když já budu žít zdědí) 6,25% + až umřu já mých 75% tzn. že bude mít 81,25%.
ve vašem případě vy 75% děti 12,5% po vaší smrti vaše dítě bude mít 87,5% tzn, že je většinový vlastníka jestli bude chtít jeho syn vyplatit, tak mu váš může říct, ať si těch 12% prodá...
jestli nejste manželé, celý jeho 50% jde na syny tzn. vy 50%, 1. dítě 25% druhé 25% ppo vaší smrti 75% vaše dítě...
Moje kamarádka je právnička a i já mám zkoušky z práva a dědický, hlavně kvůli našemu případu mě zajímalo...
Ještě plánujeme dojít asi k advokátovi nebo někam sepsat, věcné břemeno, že já nebo manžel tady musíme dožít a až pak mají nárok děti...
Holky miluju, beru je všechny 4 z jedné vody na čisto (když zlobí tak je zle pro všechny stejně, možná pro Lotý víc), máme skvělý vztah, ael chtěla jsem mít jasno hned od začátky, když jsme šli do hypotéky... když umřu .1 já, manžel bude mít 75% Lotý 25% a pak 43%... je mi to vůči holkám blbý, ale zároveň vím kolik úsilí a peněz nás to stálo, abychom bydleli samostatně, platíme holkám všechno možný, střídavka, alimenty a vše na půl dovolený vždy s nima...
@jujatko v tomhle konkrétním případě by manželka neměla 75% ale "jen" 60. Polovina je její a druhá polovina se rovným dílem rozdělí mezi čtyři děti a ji. Takže 10% domu každý, nikoliv, že manželka "shrábne" půlku majetku a o polovinu se rozdělí děti, i když jich je třeba deset... rovným dílem.
tak ten novej byt napište rovnou na syna, ne?

@hojda Ano, ten je ve vlastnictví jeho matky. Přítel na něj nemá nárok ani náš syn.