Rozvedený přítel a společný majetek
Ahoj, potřebovala bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti nebo by dokázal poradit. Přítel je rozvedený má z manželství dítě. V současné době řešíme koupi nemovitosti,s tím, že polovina bude psaná na mě a druhá na něj. Pokud by se, ale něco stalo, tak vím, že majetek, který je jeho připadne dětem. S přítelem máme spolu syna. A já bych potřebovala vědět, jestli dítě, které má z předešlého manželství by mělo nárok na jeho podíl?
Současnou nemovitost si pořizujeme pouze spolu, tak bych byla ráda aby na ní měl nárok pouze náš syn. Jak prosím postupovat?Bývalé manželce nechal byt, tudíž jeho dítě z předešlého manželsví bude jednou mít byt.
Děkuji za názory.
@kralicek12345 chci jen napsat, ze chapu, ze to resite. Clovek nikdy nevi co se stane a jaky clovek ze syna z prvniho manzelstvi vyroste.V pripade umrti partnera byste pak jeste treba musela doplacet hypoteku a vyplatit nevlastniho syna byste nemela z ceho. Je to o lidech no. Je potreba to opravdu zvazit. Je sice hezke mit srdce na dlani, ale neni necasty ze pri dedictvi se lidi projevi, jako uplni ignoranti.
@kaja2016 ano. Presne tak. Ono je to tezke, nicmene znam spoustu pripadu, kdy mel clovek srdce na dlani a pak akorat ostrouhal mrkvicku...
@tulikiss @kajovaevicka Děkuji, tak to asi byly zmeny s novym zakonikem. Musim na to mrknout - pro zajimavost. Drive to prave bylo tak, ze pulku dostala manzelka a pulka se rozdelila mezi deti. I jsem to tak zazila v rodine pri dedictvich.
@kaja2016 A nikdy nevite, co vyroste z Vaseho ditete. Zda Vám pak nezlstanou oči pro pláč, až se budete dohadovat v dědictví a vyplácet vlastní dítě. Pokud jdu do vztahu s clovekem, ktery ma dite z predchoziho vztahu, tak to tak musim brat a respektovat to. Vzdyt pro toho chlapa jsou obe deti jeho. Jak jsem psala, jsem ve stejne situaci. Manzel ma z predchoziho vztahu dceru. Spolu mame take dceru. Osobne jsem zastancem toho, ze nemovitost ma mit jednoho majitele, ale brat to tak, ze dite z predchoziho vztahu nema mit na nic narok - to mi prijde s prominutim svinarna.
@kralicek12345 A co na tyhle úvahy říká partner....? Že prdíš na jeho dítě a dělíš to na NAŠE dítě a TVOJE dítě? Vždyť jsou to oba JEHO děti. A co ti ten kluk udělal ta strašnýho, že máš takové myšlenky? Nestačím se divit.
Nečetla jsem celou diskusi, nicméně dědictví se řeší tak, že se prvně vypořádává společné jmění manželů, kdy ze zákona připadne polovina poz. manželovi, druhá polovina majetku v SJM jde do dědictví, poté se vypořádává samotné dědictví, kdy se rozdělí mezi poz. manžela a děti rovným dílem. Je to hodně ve zkratce. Nicméně každý notář, pokud se dědicové dohodnout mezi sebou jinak, to rozdělí podle jejich přání. K rozdělení, jak jsem psala výše dochází, pokud se mezi sebou nejsou schopni dědicové domluvit. Sama projednávám dědictví, tak tohle vím přesně.
@jujatko Nevím, jak dříve, ale už před deseti lety, když umřel děda a dělil se dům, dostala babička svou půlku ze sjm a druhá půlka se dělila na třetiny mezi ji, tátu a strejdu. Táta a strejda se toho zřekli v její prospěch a byla jedinou majitelkou. Bohužel rok na to zemřela a dům se dělil znovu, mezi tátu a strejdu.
@kralicek12345 To je nesmysl. Ať spolu žijí jak dlouho chtějí, pokud nejsou sezdaní, tak smůla. Společné SJM prostě nevznikne. Na dědické právo to až takový vliv mít nebude. Kdyby se s mužem něco stalo a nebyla by závět, nstupuje dědění ze zákona, tak budete dědit z jeho podílu Vy a jeho dvě děti s tím, že děti rovným dílem. Ale pozor i závazky, tedy tu hypotéku, úvěry atd.. Kdyby jste měli statut manželství, tak se nejdřív vypořádá SJM a pak se jde dědickou posloupností. Lze to částečně ošetřit závětí nebo odkazem, ale více info u notáře. Jinak závět musí mít řesně stanovené náležitosti jinak je absolutně neplatná
.
Takže děti V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem § 1635 NOZ. Zákon prostě říká dítě a hotovo. Dítě je neopominutelný dědic, takže z pozůstalosti mu náleží povinný díl. Takže kdyby se mužovi něco stalo, jeho podl zdědí eho děti rovným dílem.
Co se vyoučení dědictví týče uplatní se ustanovení § 1481 NOZ Z dědického práva je vyloučen, kdo se dopustil činu povahy úmyslného trestného činu proti zůstaviteli, jeho předku, potomku nebo manželu nebo zavrženíhodného činu proti zůstavitelově poslední vůli, zejména tím, že zůstavitele k projevu poslední vůle donutil nebo lstivě svedl, projev poslední vůle zůstaviteli překazil nebo jeho poslední pořízení zatajil, zfalšoval, podvrhl nebo úmyslně zničil, ledaže mu zůstavitel tento čin výslovně prominul. Možnost zříct se dědictví smlouvou § 1484 NOZ
@jujatko Nejdřív se vypořádá SJM pokud existuje a násedně se uplatní § 1635 NOZ V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem. Takže každý manžel i děti stejnou část.Samozřejmě za předpokladu, že neexistuje dědická smlouva, závět odkaz atd. To vše s tím může zamíchat
@jujatko V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý stejným dílem § 473 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb.. Manžel a děti byli stejná skupina se stejnými právy, aspoň co si vzpomínám. Ale možná to někdy v dávné historii bylo jinak bych se musela podívat do historie ustanovení, a to se mi nechce hledat.
Rada je jediná- promluvit s přítelem na rovinu s tím,že syn z 1.manž.dostane byt,takže váš společný syn by měl mít nárok na barák - tzn. nemovitost musí být napsaná na Vás.Můžete napsat dodatek,že pokud váš spol.syn bude chtít nemovitost v budoucnu prodat,musí zaplatit určité% synovi z 1.manželství.Je to úlitba danému rozhodnutí.Můj názor jen. 😕
U nás normálně připadá vše na manželku a až pak děti, ať necha napsat závěť a hotovo.
Tak dokonce ani děti nemají nárok všechno spadá na manželku, jen kdyby bylo v závěti že to a to dostane toto dite a to a to ono dítě. .jenže jiná že mě jiné paragrafy.Zeptej se na to.Doufám ze jste oddání aspoň.
@klaras26 Už v úvodu jasně píše, že oddáni nejsou a žije v ČR a tady jsou děti neopomenutelní dědicové, takže závěť je ve většině případů na nic. Navíc tady opravdu nevíme, co na to její partner říká - on třeba ani netuší, že by starší syn měl být vyšachován z toho, na co má nárok.
@eviicka pritel souhlasi s tim, ze by se potom jeho cast darovala nasemu spolecnemu synovi. I kdyz nevim jak se to bude resit, nebot je nezletily.
@lenkalenka666aspoň tak,máš za co bojovat,nenech se ukolébat slibama! Ex manželka může mít dětí s jiným chlapem kolik chce...to tě nezajímá.Když je kluk nezletilý - nevadí,je neopomenutelným dědicem.
@hejsa nevim ted jak to mysli, ze ex muze mit deti kolik chce? Takze myslis, ze neni problem kdyz je nas syn nezletily mu dat polovinu nemovitosti darem?
@hejsa ale zatim to mame s pritelem na dohode a kdyz se pak rozhodne jinak tak s tim uz asi nic neudelam...

@elu To je složité, pokud je nezletilý, ale řešení by to bylo.